Jump to content

Γιατί το cool & quite αποτρέπει το OC;

nobig

Recommended Posts

Έχω μια απορία σχετικά με την λειτουργία του cool & quite. Απ ότι ξέρω το σύστημα βασίζεται στην μείωση του πολλαπλασιαστή και της τάσης του επεξεργαστή για να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, μέχρι εδώ καλά. Γιατί όμως πρέπει να το απενεργοποιούμε όταν κάνουμε OC; Στην περίπτωση που ένας 3200+ π.χ. είναι με μαμά τάση στα 2300 ποιο το πρόβλημα του να δουλέψει στα 1150 με cool & quite στα 1.2 volt;

Γενικά δεν μπορεί να γίνει OC με cool & quite ή απλά το βγάζουμε για σταθερότητα;;;

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Το OC γίνεται για να αυξήσεις τις επιδόσεις. Αν είναι να κάνεις overclock και αυτό να σου μειώνει την τάση και την συχνότητα του επεξεργαστή, δεν θα πιάσεις με τίποτα επιδόσεις. Με το OC θέλεις την μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα στον επεξεργαστή σου (άρα και επιπλέον τάση).

Οταν κανεις o/c ο επεξεργαστης σου φτανει στα όρια του...Αυτο απαιτει και σταθερες τασεις!Για σκεψου τι γινεται με το c'n'q να αναιβοκατεβαζει τη ταση του επεξεργαστή...Μπορει να σου προκαλέσει ασταθεια!

To θεμα ειναι πως δουλευει το cool & quiet, αν εχει προκαθορισμενα επιπεδα τασης και ας πουμε οτι εσυ απο 10Χ200 εχει παει στα 10Χ260 και το cool & quiet ριξει τον πολλαπλασιαστη στο 7 και την ταση 1.2 τοτε θα πρεπει να δουλεψει με αυτη την ταση στα 7Χ260 που μπορει να μην ειναι εφικτο.

Γιατι το cool και quite είναι στην ουσία το αντίθετο του overclock ,, ριχνει τάση , ρίχνει multi ρίχνει mhz ,,,,

Σαν να ρωτάς γιατί με όπισθεν το αυτοκίνητο δεν φεύγει μπροστά .

Βασικά το θέμα του C&C με το OC είναι το εξής απλό.

Εστω οτι έχεις κάνει OC ρίχνοντας τον πολλαπλασιαστή πχ στον 3200+ (2GHz actual =200χ10) στο χ9 και έχοντας αυξήσει το bus στα πχ 250 οπότε έχεις 250χ9=2250MHz.

Οταν λοιπόν το C&C λειτουργεί ρίχνει τον πολλαπλασιαστή στο 50% (χ5), όταν όμως θα χρειαστεί να επαναφέρει την μέγιστη συχνότητα του επεξεργαστή θα επαναφέρει τον πολλαπλασιαστή στο 10 που είναι και το μέγιστο προεπιλεγμένο για το μοντέλο του επεξεργαστή σου και όχι στο 9 που έχεις ρυθμίσει χειροκίνητα εσύ με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Αρχική απάντηση από nobig [Σήμερα, στις 00:45]

Έχω μια απορία σχετικά με την λειτουργία του cool & quite. Απ ότι ξέρω το σύστημα βασίζεται στην μείωση του πολλαπλασιαστή και της τάσης του επεξεργαστή για να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, μέχρι εδώ καλά. Γιατί όμως πρέπει να το απενεργοποιούμε όταν κάνουμε OC; Στην περίπτωση που ένας 3200+ π.χ. είναι με μαμά τάση στα 2300 ποιο το πρόβλημα του να δουλέψει στα 1150 με cool & quite στα 1.2 volt;

Γενικά δεν μπορεί να γίνει OC με cool & quite ή απλά το βγάζουμε για σταθερότητα;;;

Γϊνεται και δουλεύει μια χαρά. Το έχω δοκιμάσει.

Αρκεί το OC (overclocking) να γίνει χωρίς να πειράξεις τον πολλαπλασιαστή (πχ σε μένα στο 3500+ είναι 11).

Μπορείς άνετα να αυξήσεις το FSB ή HT ή όπως το λες (πχ στα 240).

Το Cool and Quiet (CnQ) δουλεύει ρίχνοντας και αυξάνοντας τον πολλαπλασιαστή.

Κάνε λοιπόν OC αυξάνοντας το ΗΤ, αρκεί να μπορεί να ακολουθήσει η μνήμη σου (ή βάλε διαιρέτη) και θα έχεις και OC και CnQ.

Για να λειτουργήσει το CnQ, πρέπει να το ενεργοποιήσεις στο BIOS, να εγκαταστήσεις τον οδηγό επεξεργαστή της AMD και να δηλώσεις στο Power options properties, το Power scheme "Minimal power managment".

Δοκίμασε το αν θέλεις.

Με αφορμή το ποστ αυτό ενεργοποίησα πάλι το CnQ για να δω τι κάνει και διαπίστωσα οτι δουλεύει μια χαρά στο σύστημα της υπογραφής με τα εξής στοιχεία

BIOS

133 διαιρέτης

220Χ11=2420MHz

CPUz 1.28.3

Σε ηρεμία

Core speed 1100.1 MHz

Multiplier x5 (δηλαδή ενεργοποιημένο το CnQ κατεβάζει τον πολλαπλασιαστή στο Χ5 οπότε 220Χ5=1100ΜΗΖ)

HTT 220.0 MHz

183ΜΗz μνήμη CPU/6

Το Multiplier παίρνει και μια ενδιάμεση τιμή Χ9 σε μέτρια χρήση του επεξεργαστή (220Χ9=1980ΜΗΖ).

Τρέχοντας το SuperPi

Core speed 2420.3 MHz

Multiplier x11

HTT 220.0 MHz

172.9 ΜΗz μνήμη CPU/14

Το 172 είναι η τιμή που μου δίνει και το memtest για τη μνήμη.

Μπορώ να το αυξήσω δηλαδή ακόμα παραπάνω

Το μόνο πρόβλημα είναι οτι η ταχύτητα της μνήμης όταν υπερχρονίζω με πολλαπλασιαστή 11 είναι μειωμένη γιατί δεν μπορώ να ανεβάσω τον επεξεργαστή για κάθε μέρα στα 238Χ11=2618.

(Το 238 μου δίνει μνήμη στα 200=DDR400)

Αν κατεβασεις το cpu-z ή καποιο άλλο προγραμμα που παρακολουθει τη συχνότητα και τη ταση του επεξεργαστη θα δεις ότι τα Mhz και το voltage 'παιζουν' αναλογα το load του επεξεργαστη

Αρχική απάντηση από Snips [Σήμερα, στις 16:19]

Φαίνεται πουθενα ότι λειτουργεί?

Τρέχω το CPUz

Tο έγραψα ήδη. Έγραψα μάλιστα τις ταχύτητες σε ηρεμία και όταν ζορίζεται με το SuperPI.

Θέλω να κάνω μια προσθήκη σε όσα έγραψα πριν.

Με τις ρυθμίσεις υπερχρονισμού που έδωσα, έτρεξα για ώρες βαρειά προγράμματα και παιχνίδια πολύ απαιτητικά σε μεγάλη ανάλυση όπως το Half Life 2 Deathmatch στο Internet στα 1280Χ960 και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα. Σταθερό βράχος.

Επομένως μένει το CnQ ενεργοποιημένο.

Η γνώμη που είχα για το CnQ ότι ήταν ασταθές ήταν με παλιότερα BIOS και με παλιότερους οδηγούς. Ίσως κάτι άλλαξε στο μεταξύ.

’ρα υπερχρονίστε και ενεργοποιήστε το Cool and Quiet της AMD άφοβα. ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

Έστω έχω το σύστημα μου 300Χ9 = 2.7ghz [1.6vcore απο 1.4 που είναι το default]. [939 3.0+] .

Μπαίνει το Cool και quite , κάνει τα δικά του ας πούμε 200Χ5 = 1ghz και 1vcore .

Όταν το ξαναστρεσσάρω θα πάει 300Χ9 πάλι = 2.7ghz και 1.6 vcore ?

Δεν θα ξαναπάει , ? Το vcore θα είναι πάλι 1.6 η θα δώσει το default 1.4 αρα freeze το σύστημα ?

edit . Τις μνήμες ας τις αφήσουμε είναι άλλη ιστορία /.

Αρχική απάντηση από Athens2004 [Σήμερα, στις 22:00]

Έστω έχω το σύστημα μου 300Χ9 = 2.7ghz [1.6vcore απο 1.4 που είναι το default]. [939 3.0+] .

Μπαίνει το Cool και quite , κάνει τα δικά του ας πούμε 200Χ5 = 1ghz και 1vcore .

Όταν το ξαναστρεσσάρω θα πάει 300Χ9 πάλι = 2.7ghz και 1.6 vcore ?

Δεν θα ξαναπάει , ? Το vcore θα είναι πάλι 1.6 η θα δώσει το default 1.4 αρα freeze το σύστημα ?

edit . Τις μνήμες ας τις αφήσουμε είναι άλλη ιστορία /.

Γιατί φίλε Athens2004 το 300Χ9 που έβαλες στο BIOS το CnQ να το κάνει 200Χ5; To 300 δεν το αλλάζει.

Δεν το κατάλαβες καλά.

Αν έχεις το σύστημά σου 300Χ9 με επεξεργαστή 3500+ που κανονικά έχει πολλαπλασιαστή 11 τότε ενεργοποιόντας το CnQ θα σου δώσει αρχικά 300Χ5=1500ΜΗΖ και όταν το ζορίσεις θα πάει 300Χ11=3300ΜΗΖ

Αντέχει ο επεξεργαστής αυτός τέτοιες συχνότητες; Μπριζόλες στα κάρβουνα θέλεις να κάνεις ή υπερχρονισμό;

Το CnQ αγνοεί μόνο τον πολλαπλασιαστή που βάζεις και βάζει τους δικούς του. Δηλαδή Χ5, Χ9, Χ11 στην περίπτωση του 3500+

Το έγραψα ήδη στο προηγούμενο ποστ.

Διάβασέ το ξανά. Γράφω αναλυτικά με ποιό τρόπο μπορείς να υπερχρονίσεις. Μόνο το ΗΤ μπορείς να ανεβάσεις υπολογίζοντας με τον Default πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή σου (στην περίπτωση του 3500+ είναι το 11) μέχρι εκεί που πάει (αν πάει στα 2600 τότε θα βάλεις ΗΤΤ 236 οπότε 236Χ11=2596ΜΗΖ) και αν δεν αντέχει η μνήμη σου μπορείς να βάλεις διαιρέτη. Μην ξεχνάμε φυσικά και το ΗΤΤ που πρέπει να μειωθεί ανάλογα. Στο παράδειγμα με τα 236 το ΗΤΤ πρέπει να γίνει Χ4 ώστε να έχουμε FSB 236Χ4=944.

Tην τάση του επεξεργαστή την έχω στο Auto και η μητρική δίνει ότι χρειάζεται.

Δεν έχω πρόβλημα τάσης με το CnQ αλλά δεν προσπάθησα να υπερχρονίσω παραπάνω. Δεν ξέρω με ποιό τρόπο θα συμπεριφερθεί η ASUS A8N SLI deluxe αν δηλώσω μέγιστη τάση πχ 1.5 με ενεργοποιημένο CnQ. Γενικά δεν μου αρέσει να ανεβάζω την τάση στους Athlon 64.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 22:22]

αυτο ακριβως. αν τα εχεις στο auto, θα παιξει.

αλλιως, τσουκ.

ενσταση επισης ως προς τις μνημες. εχω την εντυπωση πως δεν αλλαζει διαιρετη. αν ειναι με /14 πχ, το κραταει εκει.

Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 22:55]

αυτο ακριβως. αν τα εχεις στο auto, θα παιξει.

αλλιως, τσουκ.

ενσταση επισης ως προς τις μνημες. εχω την εντυπωση πως δεν αλλαζει διαιρετη. αν ειναι με /14 πχ, το κραταει εκει.

Δεν δοκίμασα κάτι διαφορετικό από το Auto στα volt του επεξεργαστή επειδή από παλιά είδα οτι η μητρική μου συμπεριφέρεται καλύτερα με το Auto ακόμα και χωρίς το CnQ. Ανεβάζει πολύ όμορφα τα volt όσο χρειάζεται χωρίς να κρεμάει.

Οι τιμές που έδωσα για τις μνήμες δεν είναι θεωρητικές αλλά πραγματικές. Τις αντέγραψα από το CPUz. Αυτή τη στιγμή που γράφω έχω ενεργοποιημένο το CnQ και υπερχρονισμένο τον επεξεργαστή στα 220Χ11=2420MHz με τις ρυθμίσεις που έγραψα πιο πάνω. Δηλαδή τώρα που δουλεύω μόνο στο Internet έχω εντελώς αθόρυβη λειτουργία με τον επεξεργαστή στα 1.216V σταθερά, συχνότητα 1100.1 (220Χ5) και θερμοκρασία 35οC. Αν μπω να παίξω HL2 Deathmatch ο επεξεργαστής θα ανέβει αυτόματα στα 2420.

Αν θέλετε μπορώ να ποστάρω και εικόνα. Επίσης μπορώ να ανεβάσω περισσότερο τη συχνότητα του επεξεργαστή με ασφάλεια.

Φίλε Μάριε έχω 3.0+ λέμε . δεν έχω 3.5+ άρη .

Στο ερώτημα μου μπορείς να απάντήσεις μια και ειλικρινά δεν ξέρω- δεν θυμάμαι - δεν το έχω προσέξει , .? Το vcore οταν γυρνάει απο κουλ και quite σε κανονικό mod βάζει το default η όσο είχες 1.7 παράδειγμα. ?

Αρχική απάντηση από Athens2004 [Σήμερα, στις 23:16]

Φίλε Μάριε έχω 3.0+ λέμε . δεν έχω 3.5+ άρη .

Στο ερώτημα μου μπορείς να απάντήσεις μια και ειλικρινά δεν ξέρω- δεν θυμάμαι - δεν το έχω προσέξει , .? Το vcore οταν γυρνάει απο κουλ και quite σε κανονικό mod βάζει το default η όσο είχες 1.7 παράδειγμα. ?

Δεν το ξέρω. Εξαρτάται από τη μητρική που έχεις. Πρέπει να το δοκιμάσεις μόνος σου βάζοντας πιο συντηρητικές όμως τιμές ώστε να μη σου κολλήσει. Νομίζω όμως οτι αυξημένη τάση χρειάζεσαι μόνο όταν θέλεις να ανέβεις πάνω από τα 2450. Δεν σου φτάνουν;

Ποιά μητρική έχεις; Η τάση που βάζεις στο BIOS μπαίνει αυτούσια ή αλλάζει όταν την ελέγχεις μέσα από τα Windows;

Αρχική απάντηση από Athens2004

Γιατι το cool και quite είναι στην ουσία το αντίθετο του overclock ,, ριχνει τάση , ρίχνει multi ρίχνει mhz ,,,,

Σαν να ρωτάς γιατί με όπισθεν το αυτοκίνητο δεν φεύγει μπροστά .

Ναι ρε συ athens χαιρόπουλος, αυτό είναι λογικό και δεν τίθεται τέτοια απορία.Το θέμα είναι η κατανόηση της βαθύτερης λειτουργίας του cool & quite

Αυτό που είχα απορία είναι αν το cool & quite έχει κάποιο μηχανισμό ώστε να εμποδίζει το OC. Απ'οτι κατάλαβα αμα είσαι εντάξει με τις τάσεις δεν έχεις πρόβλημα. Σπαστικό είναι ο πολλαπλασιαστής που τον βάζει στην default τιμή και όχι σε αυτή που έχεις ρυθμίσει (αυτό είναι θέμα BIOS άραγε;). Για τις τάσεις πιστεύω αν τις ρυθμίσεις στο auto και τις πειράζεις με τριμεράκι δεν θα έχεις πρόβλημα εκεί γιατί έστω ότι δώσεις 0.1 αυτη η τάση θα πάει +0.1 και όταν μπει το cool & quite. Γενικά οι αλλαγές στις τιμές που κάνει είναι θέμα BIOS;

Αρχική απάντηση από mariosalice

Γιατί φίλε Athens2004 το 300Χ9 που έβαλες στο BIOS το CnQ να το κάνει 200Χ5; To 300 δεν το αλλάζει.

Δεν το κατάλαβες καλά.

Αν έχεις το σύστημά σου 300Χ9 με επεξεργαστή 3500+ που κανονικά έχει πολλαπλασιαστή 11 τότε ενεργοποιόντας το CnQ θα σου δώσει αρχικά 300Χ5=1500ΜΗΖ και όταν το ζορίσεις θα πάει 300Χ11=3300ΜΗΖ

Αντέχει ο επεξεργαστής αυτός τέτοιες συχνότητες; Μπριζόλες στα κάρβουνα θέλεις να κάνεις ή υπερχρονισμό;

Το CnQ αγνοεί μόνο τον πολλαπλασιαστή που βάζεις και βάζει τους δικούς του. Δηλαδή Χ5, Χ9, Χ11 στην περίπτωση του 3500+

Το έγραψα ήδη στο προηγούμενο ποστ.

Διάβασέ το ξανά. Γράφω αναλυτικά με ποιό τρόπο μπορείς να υπερχρονίσεις. Μόνο το ΗΤ μπορείς να ανεβάσεις υπολογίζοντας με τον Default πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή σου (στην περίπτωση του 3500+ είναι το 11) μέχρι εκεί που πάει (αν πάει στα 2600 τότε θα βάλεις ΗΤΤ 236 οπότε 236Χ11=2596ΜΗΖ) και αν δεν αντέχει η μνήμη σου μπορείς να βάλεις διαιρέτη. Μην ξεχνάμε φυσικά και το ΗΤΤ που πρέπει να μειωθεί ανάλογα. Στο παράδειγμα με τα 236 το ΗΤΤ πρέπει να γίνει Χ4 ώστε να έχουμε FSB 236Χ4=944.

Δεν έχω πρόβλημα τάσης με το CnQ αλλά δεν προσπάθησα να υπερχρονίσω παραπάνω. Δεν ξέρω με ποιό τρόπο θα συμπεριφερθεί η ASUS A8N SLI deluxe αν δηλώσω μέγιστη τάση πχ 1.5 με ενεργοποιημένο CnQ. Γενικά δεν μου αρέσει να ανεβάζω την τάση στους Athlon 64.

Με ολο το σεβασμο θα ηθελα να σε ρωτησω τον τροπο αυτο για O/C που ακριβως τον εμαθες? Υπαρχουν guides και guides για να κανεις O/C , η αυξηση του vcore ειναι κατι δεδομενο στη διαδικασια για O/C.Επιπλεον η mobo σου ειναι η πλεον ακαταλληλη για O/C , εχουν γραφτει διαφορα κατα καιρος γιαυτη , δεν εχει σωστο PCI lock ωστε κατα το O/C να προστατευει αρκετα τα PCI slot σου και πολλα αλλα που την κρινουν ακαταλληλη...!

Συμφωνω με τα παιδια για το C&C και το O/C.Σε καμμια περιπτωση δεν πανε μαζι οπως και στο αυτοκινητο δεν παει μαζι γκαζι και φρενο ετσι και στο pc C&C#O/C.

Φιλικα,

Δημητρης

Αρχική απάντηση από dpan [Σήμερα, στις 16:49]

Με ολο το σεβασμο θα ηθελα να σε ρωτησω τον τροπο αυτο για O/C που ακριβως τον εμαθες? Υπαρχουν guides και guides για να κανεις O/C , η αυξηση του vcore ειναι κατι δεδομενο στη διαδικασια για O/C.Επιπλεον η mobo σου ειναι η πλεον ακαταλληλη για O/C , εχουν γραφτει διαφορα κατα καιρος γιαυτη , δεν εχει σωστο PCI lock ωστε κατα το O/C να προστατευει αρκετα τα PCI slot σου και πολλα αλλα που την κρινουν ακαταλληλη...!

Συμφωνω με τα παιδια για το C&C και το O/C.Σε καμμια περιπτωση δεν πανε μαζι οπως και στο αυτοκινητο δεν παει μαζι γκαζι και φρενο ετσι και στο pc C&C#O/C.

Φιλικα,

Δημητρης

Αγαπητέ μου φίλε Δημήτρη.

Η Α8Ν-SLI Deluxe είναι μια καταπληκτική μητρική άσχετα με το τι έχεις ακούσει.

Όχι μόνο δεν είναι η πλέον ακατάλληλη μητρική για O/C, αλλά με αέρα ανεβαίνει σταθερά όσο λίγες. Μόνο η DFI ίσως πάει λίγο παραπάνω και αυτό ακόμα το αμφισβητώ για καθημερινή λειτουργία. Δεν είδα ποιά μητρική έχεις αλλά είμαι βέβαιος οτι μπορώ να ποστάρω μεγαλύτερα ΗΤ με Super PI δίπλα. Αυτό δεν το γράφω έτσι για κόντρα. Ποτέ πριν δεν έγραψα κάτι ανάλογο ούτε και με ενδιαφέρει η κόντρα. Είναι ένας τρόπος για να πειστείς οτι δεν πρέπει πάντα να πιστεύεις με κλειστά μάτια όσα γράφονται. Πολλά από όσα διαβάζεις είναι παραπλανητικά ή γράφουν τη μισή αλήθεια.

Το PCI lock λειτουργεί χωρίς προβλήματα αρκεί να ξέρεις πως να το ενεργοποιήσεις στο BIOS. Αν ορισμένοι δεν μπορούν να το πετύχουν είναι γιατί δεν μπαίνουν στο BIOS να αλλάξουν τα default ή εφαρμόζουν τον αυτόματο υπερχρονισμό. O/C κάνεις με όποιο τρόπο σε βολεύει ανάλογα με τις δυνατότητες των στοιχείων που απαρτίζουν ένα υπολογιστή και όχι με συγκεκριμένο τρόπο από οδηγούς. Ο τρόπος πάντως που περιγράφω ισχύει. Η τάση δεν αποτελεί προϋπόθεση υπερχρονισμού. Για τους AMD Athlon 64 μάλιστα θα έλεγα ότι ισχύει το αντίθετο. Δεν χρειάζονται την αυξημένη τάση παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Αν αμφισβητείς οτι γίνεται μια χαρά O/C με τον τρόπο που περιγράφω τότε πες μου τι άλλο δεν σου κάθεται καλά και τι θέλεις εσύ να πετύχεις με τον υπερχρονισμό.

Μια χαρά πάνε μαζί O/C και CnQ.

Αρκεί να ξέρεις τι κάνεις.

Το τι πετυχαίνουμε;

Μακροζωία, μείωση θορύβου, μείωση θερμοκρασίας και όταν δουλεύουμε βαρειές εφαρμογές τότε έχουμε αυξημένες επιδόσεις, όσο χρειάζεται η εφαρμογή μας.

Αν σου ακούγεται υπέροχο αλλά αμφισβητείς οτι λειτουργεί σταθερά, δεν έχεις παρά να μου ζητήσεις να σε πείσω. Θες να το δεις με τα μάτια σου να λειτουργεί; Θες να στείλω κάποια φωτό; Διάλεξε και πάρε.

Φιλικά

Μάριος

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.