Jump to content

SSID κοινό σε 2.4 & 5

serpico75

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Ήθελα μια βοήθεια σχετικά με τις ρυθμίσεις τού Speedport Plus, που εγκατέστησα πριν 2 ημέρες στο σπίτι σε νέα σύνδεση 24Mbps.

Στη λίστα με τα ασύρματα δίκτυα, στην COSMOTE by default το είχαν ρυθμίσει έτσι ώστε ένα SSID να εμφανίζεται. Το ίδιο θέλω και γω όταν πάω να αλλάξω SSID μέσα από τα settings τού router. Αλλά, δυστυχώς, μπαίνω στα settings τού router, και βάζοντας το ίδιο SSID σε 2.4Ghz & 5Gz δεν εμφανίζεται στη λίστα. Πρέπει να βάλω δύο διαφορετικά SSIDs. Γίνεται να έχω ένα μόνο κοινό SSID, και η συσκευή που θα συνδεθεί (κινητό, tablet, laptop), να επιλέγει αυτή συχνότητα; Θα ήθελα χωρίς COSMOTE εφαρμογή. Να μπω στα settings από browser, και να κάνω από κει τις ρυθμίσεις.

Σας ευχαριστώ

Ναι, το band steering ήταν ενεργοποιημένο. Δούλεψε, τελικά. Ακριβώς ό,τι ρυθμίσεις έκανα στο πρώτο σπίτι (χωρίς γραμμή), τις ίδιες έκανα στο δεύτερο-τελικό σπίτι (με τη γραμμή aDSL επάνω). Δεν ξέρω. Ίσως στο πρώτο οίκημα να χρειαζόταν καί η γραμμή που δεν είχε ή να έκανα εγώ κάτι λάθος στις ρυθμίσεις. Πάντως τώρα δουλεύει.

Κάτι ακόμη. Τους το έχω εξηγήσει τόσες φορές τηλεφωνικά, αλλά δεν το πολυκαταλαβαίνουν στην COSMOTE. Πρόκειται για το username/password που χρειάζεται για να έχω data-σελιδες. Δεν ήξερα ότι αυτή παράμετρος λέγεται PPPoE. Χωρίς αυτά συμπληρωμένα, δεν θα είχα data. Το θέμα είναι πως, όταν μετατράπηκε η γραμμή από απλό PSTN σε 24Mbps, αυτά τα username+password συμπληρώθηκαν αυτόματα μόνα τους. Μόνα τους τρόπος του λέγειν. Να υποθέσω πως το είχαν ρυθμίσει από πριν μου δώσουν το router στην COSMOTE.

α. Για να μαθαίνουμε κιόλας, πως γίνεται κάτι τέτοιο; Πως γίνεται με το που έρχεται η γραμμή και ανάβει το DSL, να αυτό συμπληρώνεται το username/password στο PPPoE;

β. Δίνω ένα τυχαίο PPPoE username δικό μου εδώ στο post, για να ρωτήσω το β. Το username σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως της μορφής xyzxyz@otenet.gr , όπως σε μένα (τυχαίο το αναφέρω). Υποτίθεται, όμως, ότι έχω κανονικό mail address το xyzxyz@otenet.gr Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ρύθμισης από την COSMOTE, καί τό mail μου χαραμιζεται, καί δεν μπορώ να ρυθμίσω σε κάποιον mail client το mail address μου, εφόσον δεν γνωρίζω το password (έχεις αστεράκια). Ή μπορεί να θέλω να βάλω άλλο δικό μου router. Δεν πρέπει να ξέρω αυτό το password προκειμένου να εγκαταστήσω-αλλάξω router;

Δεν το είχαν ρυθμίσει από πριν, τα παίρνει βάσει της γραμμής (θύρας πάνω στο DSLAM) που συνδέεται το modem.

O BRAS μπορεί να ξέρει ποιος/που είσαι και χωρίς username/password.

Το username για το PPPoE θυμίζει αλλά δεν είναι απαραίτητα και email. Κατ' επέκταση δεν μοιράζονται απαραίτητα τον ίδιο κωδικό, ακόμη και να υπάρχει η διεύθυνση email.
Εφόσον ο κωδικός PPPoE συμπληρώνεται αυτόματα, δεν χρειάζεται να τον ξέρεις, αλλά η Cosmote τον δίνει, εφόσον τον ζητήσεις.

Δοκίμασα να βάλω (δεν περίμενα να δουλέψει για να είμαι ειλικρινής) στο tools.otenet.gr :

username -> xyzxyz@otenet.gr

password -> password (δεν πήρα ακομη Cosmote- θα πάρω άλλη στιγμή για να μάθω το password PPPoE)

αλλά φυσικά δεν με έβαλε. Ή διότι όπως αναφέρεις το xyzxyz θυμίζει αλλά δεν είναι mail ή διότι ο κωδικός δεν είναι "password" ή και για τα 2.

Έγινε επεξεργασία από serpico75