serpico75 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2023 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2023 (edited) Καλησπέρα. Στο DNS, σε ένα domain, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε authority και delegation; Και εάν ναι, ποιά/ποιές είναι; Έγινε επεξεργασία Νοέμβριος 16, 2023 από serpico75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
masteroidz Νοέμβριος 16, 2023 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2023 Πολύ χοντρικά ισχύουν τα παρακάτω: Authoritative είναι ένας DNS που είναι υπεύθυνος για ένα συγκεκριμένο Zone ή μέρος αυτού. Οι Forward DNS αναζητούν σε αυτόν τα records για να τα σερβίρουν με τη σειρά τους στους πελάτες τους. Delegation έχουμε όταν ένας Authoritative DNS παραχωρεί την δυνατότητα σε άλλον server να είναι authoritative για μέρος του zone, δηλαδή για κάποιο subdomain(s). Ελπίζω να μην σε έμπλεξα παραπάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
serpico75 Νοέμβριος 17, 2023 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 17, 2023 (edited) Δεν με έμπλεξες. Ίσως καταλάβω καλύτερα όταν φτάσω καί στη μελέτη στους όρους zone και subdomain. Για την ώρα, πολύ πιθανό λάθος, σε μια περίπτωση TLD, ο authoratitive server, θα εχει τα records. Τώρα, σε περίπτωση που ένα subdomain το έχει κάνειd elegate σε άλλον server, τα records θα τα έχει αυτός ο άλλος server. Και πιο συγκεκριμένα με παράδειγμα: a.gr (authorative server με IP x.x.x.x.) z.a.gr (delegated server με IP y.y.y.y) τότε εάν θέλω να βρω το site a.gr , τα records τα έχει ο x.x.x.x. Εάν θέλω να στείλω ένα mail test@z.a.gr , το MX το έχει ο y.y.y.y Αλλά ολ'αυτά ίσως είναι και (προσωρινά) λάθος, διότι δεν έχω φτάσει στη μελέτη μου σε zone & subdomain. Έγινε επεξεργασία Νοέμβριος 17, 2023 από serpico75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Νοέμβριος 23, 2023 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 23, 2023 Ένας recursive resolver ξεκινάει από το root zone μέχρι να φτάσει στο πλήρες όνομα που θέλει να βρει. πχ. στο z.a.gr. θα ρωτήσει τους root πού να βρει το .gr, μετά οι .gr θα του πουν πού να βρει το a.gr, μετά οι a.gr θα του πουν πού να βρει το z.a.gr, και τέλος οι z.a.gr θα απαντήσουν στην ερώτηση για το MX type record. Link to comment Share on other sites More sharing options...
serpico75 Νοέμβριος 23, 2023 Author #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 23, 2023 Σε όλη αυτή τη διαδρομή, το caching παίζει κάποιο ρόλο, ακόμη και για recursive ερώτημα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Νοέμβριος 24, 2023 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 24, 2023 Φυσικά και παίζει. Συνήθως τα TLD έχουν μία μέρα TTL για να μη ρωτάνε τους root όλη μέρα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts