Jump to content

Απορίες για ανεμιστήρες..

nickthegreek

Recommended Posts

Θα ήθελα να επαναλάβω μία ερώτηση που είδα στο forum η οποία δεν είχε απαντηθεί. :

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με τις περισσότερες εταιρίες που βγάζουν κουτιά, είναι γιατί δεν βάζουν ανεμιστήρες με 3 pins ώστε μπορείς να παρακολουθείς τις στροφές? Αν οι ανεμιστήρες δεν είναι 3pin μπορούν να γίνουν?

• Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Απο τη φωτο ομως ο μετατροπεας αυτος φαινεται να εχει 2 καλωδια. Οποτε παλι δεν νομιζω να μπορεις να μετρησεις στροφες.

Ο συγκεκριμενος νομιζω απλα αλλαζει την τροφοδοσια απο molex σε 3πινο!

Σωστα. 2 καλωδια εχει. Το προβλημα, ειναι οτι εκ κατασκευης, οι ανεμιστηρες με μολεξ εχουν 2 καλωδια,αρα ξεχνας το θεμα στροφες. Απλα με αυτο το ανταπτορακι,μπορεις να τον συνδεσεις σε ροοστατη για ρυθμιση τασης.;)

Aκριβως. Πρεπει το 3pin να εχει και τα 3 καλωδια, κοκκινο, κιτρινο,μαυρο. Αυτο που δειχνει ο deadlock7 εχει 2 καλωδιο με τα οποια και να συνδεσει τον ανεμιστηρα, στροφες δεν προκειτε να δεις. Πρεπει οπωσδηποτε ο μετατροπεας να εχει και το κιτρινο καλωδιο. Και εννοειτε μετα πως αφου κανει τον ανεμιστηρα 3pin θα πρεπει να τον συνδεσεις πανω στην μητρικη ή σε καποιο πανελ για να μπορεις να βλεπεις τις στροφες. Ελπιζω να μην σε μπερδεψα.:D

Οπότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα? Η ερώτησή μου έγινε με αφορμή ένα review που διάβασα για το κουτί ΤΤ Κandalf ότι οι ανεμιστήρες του δεν είναι 3pin και αν κάποιος θέλει να τους συνδέσει σε ένα fancontrol για να τους κλείνει αν δεν τους χρειάζεται (πχ σε downloading). Δεν μπορεί να γίνει τίποτα? Πως ακριβώς είναι οι ανεμιστήρες στο kandalf?

Αρχική απάντηση από nickthegreek [Σήμερα, στις 20:39]

Οπότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα? Η ερώτησή μου έγινε με αφορμή ένα review που διάβασα για το κουτί ΤΤ Κandalf ότι οι ανεμιστήρες του δεν είναι 3pin και αν κάποιος θέλει να τους συνδέσει σε ένα fancontrol για να τους κλείνει αν δεν τους χρειάζεται (πχ σε downloading). Δεν μπορεί να γίνει τίποτα? Πως ακριβώς είναι οι ανεμιστήρες στο kandalf?

Αν χρησιμοποιησεις καποιο fancontroller δεν νομιζω να εχεις κανενα προβλημα να τους χαμηλωνεις. Απλα επειδη δεν εχουν 3πινο δεν μπορεις να τους συνδεσεις κατευθειαν στην μητρικη ή στον controller. Και αν βαλεις το ανταπτορακι που σου εδειξε ο deadlock απλα δεν θα βλεπεις απο τα win ή απο ενα πανελ που σου λεει παραπανω πληροφοριες (βλεπε gatewatch) τις στροφες τους.

Αρχική απάντηση από Spooky [Σήμερα, στις 20:45]

Αν χρησιμοποιησεις καποιο fancontroller δεν νομιζω να εχεις κανενα προβλημα να τους χαμηλωνεις. Απλα επειδη δεν εχουν 3πινο δεν μπορεις να τους συνδεσεις κατευθειαν στην μητρικη ή στον controller. Και αν βαλεις το ανταπτορακι που σου εδειξε ο deadlock απλα δεν θα βλεπεις απο τα win ή απο ενα πανελ που σου λεει παραπανω πληροφοριες (βλεπε gatewatch) τις στροφες τους.

Πού όμως τότε θα τους συνδέσω για να τα ελέγχω με το fancontroller αφού (πχ aerogate3)? Για να βλέπω και τις στροφές δεν μπορεί να γίνει κάτι?

Συμφωνω με τον Spooky.Δεν μπορεις να κανεις τπτ για να δεις τις στροφες των ανεμιστηρων. Μπορεις μονο να αυξομειωσεις τις στροφες τους. Γιατι καιγεσαι να βλεπεις τις στροφες?

Προσωπικά πάντως δεν θα έβαζα ανταπτοράκι αλλά θα έκοβα τα καλώδια στην άκρη και θα έβαζα ένα 3pin molex κατευθείαν... Μου τη σπάει να έχω ανταπτοράκια, διακλαδωτήρες κ.τ.λ. μέσα στο κουτί. ’σε που χαλάνε την αισθητική όλα αυτά τα Molex στο ενδιάμεσο...

Πάντως ΠΡΟΣΟΧΗ!

’λλο είναι το κίτρινο στα 3πινα και άλλο στα 4πινα

Στα 3πινα είναι:

κόκκινο: +12

μαύρο: GND (γείωση)

κίτρινο: rpm

Στα 4πινα είναι:

κόκκινο:+5

μαύρα:GND

κίτρινο:+12

Τώρα στα 4πινα επειδή τα +5V και +12V αφορούν τα αντίστοιχα ζεύγη κόκκινο+μαύρο και κίτρινο+μαύρο μπορείς με ένα ζεύγος κόκκινο+κίτρινο να πάρεις κατευθείαν μια ενδιάμεση τάση (νομίζω +7V). Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά έτσι έχω διαβάσει και πρέπει να παίζει...

Αρχική απάντηση από nickthegreek

Πού όμως τότε θα τους συνδέσω για να τα ελέγχω με το fancontroller αφού (πχ aerogate3)? Για να βλέπω και τις στροφές δεν μπορεί να γίνει κάτι?

Δεν μπορείς αν ο ανεμιστήρας δεν έχει το κίτρινο καλωδιάκι. Αν δεν έχει το κίτρινο τότε δεν έχει και αισθητήρα στροφών... ;)

Ναι. Τώρα, άμα το βάλεις όπως το λες θα δουλεύει στα 5V και όχι στα 12V. Για να είναι στα 12 πρέπει να το βάλεις κόκκινο->κίτρινο + μαύρο->μαύρο. Βασικά όμως δεν καταλαβαίνω γιατί θες να τον κάνεις 4πινο...

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

Ναι. Τώρα, άμα το βάλεις όπως το λες θα δουλεύει στα 5V και όχι στα 12V. Για να είναι στα 12 πρέπει να το βάλεις κόκκινο->κίτρινο + μαύρο->μαύρο. Βασικά όμως δεν καταλαβαίνω γιατί θες να τον κάνεις 4πινο...

ΟΚ, εγω υπεθεσα οτι αν εβαζα κοκκινο--->κοκκινο θα δουλευε σε μια ενδιαμεση ταση. Απλα ρωτησα για να μαθω γιατι δεν τα παω και πολυ καλα με τις τασεις και τα ρευματα.

Οχι απαραιτητα. Με ανταπτορακια (που συμφωνω με τον μακη οτι χαλανε την αισθητικη) μπορεις να τους ελεγχεις μεσω ενος controller απλα δεν θα μπορεις αν θελεις να βλεπεις τις στροφες τους.

Αρχική απάντηση από Spooky [Σήμερα, στις 22:02]

Οχι απαραιτητα. Με ανταπτορακια (που συμφωνω με τον μακη οτι χαλανε την αισθητικη) μπορεις να τους ελεγχεις μεσω ενος controller απλα δεν θα μπορεις αν θελεις να βλεπεις τις στροφες τους.

Εντάξει εμένα με ενδιαφέρει απλώς να τα κλείνω. Οπότε χρειάζομαι κάτι σαν εκείνο το ανταπτοράκι στο hacshop.

Ναι αυτο ακριβως. Επισης υπαρχουν μερικοι controllers που εχουν τετοιους μετατροπεις απο μονοι τους. Οποτε αν βρεις κανενα τετοιο και σου αρεσει μπορει να γλυτωσεις και τα παραπανω χρηματα. ;)

Τωρα βεβαια αν θελεις να ασχοληθεις λιγο παραπνω, μπορεις να τους συνδεσεις με διακοπτες χωρις ανταπτορακια και controllers. Οποτε να τους κλεινεις και να τους ανοιγεις οποτε θελεις!

Αρχική απάντηση από Spooky [Σήμερα, στις 22:12]

Ναι αυτο ακριβως. Επισης υπαρχουν μερικοι controllers που εχουν τετοιους μετατροπεις απο μονοι τους. Οποτε αν βρεις κανενα τετοιο και σου αρεσει μπορει να γλυτωσεις και τα παραπανω χρηματα. ;)

Τωρα βεβαια αν θελεις να ασχοληθεις λιγο παραπνω, μπορεις να τους συνδεσεις με διακοπτες χωρις ανταπτορακια και controllers. Οποτε να τους κλεινεις και να τους ανοιγεις οποτε θελεις!

Eγώ σκεφτόμουν για το aerogate 3. Αλλά το τελευταίο μου ακούγεται ωραία πρόταση. Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.