TopCLR Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2023 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2023 (edited) Να ενημερώσω αρχικά ότι το παρόν θέμα είναι ενημερωτικό, δεν ψάχνω κάποια λύση. Σε πρόσφατο σύστημα που στήθηκε μπήκε ο Ryzen 5 5600 με την στοκ ψήκτρα του. Μετά την εγκατάσταση Windows + προγράμματα δοκιμάστηκε σε Time spy και Superposition όπου φάνηκε να χτυπάει 90αρες σε δευτερόλεπτα. Βγάλσιμο της ψήκτρας και (όχι καλό) καθάρισμα με οινόπνευμα της στοκ πάστας. Στις παρακάτω εικόνες υπάρχουν κάποιες μαύρες σκιές από την κακώς καθαρισμένη πάστα. Η έκπληξη όμως είναι η πολύ κακή (εργοστασιακή) λείανση της επιφάνειας της ψήκτρας! Ακόμα και η αφή με το δάχτυλο δείχνει την κακή επιφάνεια. Τελικά η ψήκτρα απέκτησε καλύτερη όψη μετά από στενή επαφή με 800αρι σμυριδόχαρτο! Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 28, 2023 από TopCLR Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Ιανουάριος 28, 2023 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 28, 2023 Ειδες διαφορα σε θερμ. μετα το lapping ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopCLR Ιανουάριος 28, 2023 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 28, 2023 Ε, όχι και lapping. Λίγο του "έσπασα τα δόντια"! Βελτίωση έγινε, πλέον δεν έπιασε τα 90 σε δευτερόλεπτα. Λεπτομέρειες δεν έψαξα (και δεν κατέγραψα) σχετικά με τις θερμοκρασίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
minast Ιανουάριος 29, 2023 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 29, 2023 Δεν μπορώ να αξιολογήσω πόσο αδρό ήταν αρχικά, αλλά μερικές ρηχές ανομοιομορφίες βοηθάνε στην κατανομή της πάστας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopCLR Ιανουάριος 29, 2023 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 29, 2023 Με την φωτογραφία δεν ξέρω/μπορώ να το δείξω καλύτερα. Σκέψου ότι οι τοπικές αντανακλάσεις του φωτός (γύρω από το έντονο κέντρο) είναι ανομοιομορφίες σαν ρίγες-δόντια. Έχω δει αρκετές στοκ ψήκτρες και από ΑΜ4 και τέτοιο πράγμα δεν ξανάδα! Κατανοώ πως πρέπει να υπάρχει μια κάπως άγρια υφή όπως αναφέρεις την οποία έχουν οι άλλες ψήκτρες που έχω δει. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cabdik Ιανουάριος 30, 2023 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2023 οι εργοστασιακες ψυκτρες οσο πανε και χειροτερευουν...! καλυτερα να αφηναν την δυνατοτητα να μπαινουν οι παλιοτερες ψυκτρες, που εχουν μεγαλυτερες δυνατοτητες απαγωγης θερμοτητας (125W), αλλιως η επομενη λυση ειναι Aftermarket. παρ ολα αυτα ο πελατης που πληρωνει εναν σκασμο λεφτα για εναν καινουριο επεξεργαστη, θα επρεπε να εχει μια σωστη τυπικη ψυξη...! οχι να βραζει ολο το συστημα στους 80-90-100c...! θυμαμαι παλιοτερα κατι RAdeon 4850-4870 με το μαμα συστημα ψυξης βαραγανε 100-105β.....!!!!! ΝΤΡΟΠΗ...!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopCLR Ιανουάριος 30, 2023 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2023 Συμφωνώ μαζί σου. Πιθανόν η παραπάνω περίπτωση της ψήκτρας να είναι μεμονωμένη (= όχι σε όλες). Ο δικός μου 5600 (σε διαφορετικό σύστημα όμως) δεν έχει τέτοια συμπεριφορά με την στοκ ψήκτρα, υποθέτω πως δεν συμβαίνει το παραπάνω θέμα στην δική μου ψήκτρα (η αλήθεια είναι πως δεν την έβγαλα ακόμα για να την δω καθαρή). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts