Dorian Δημοσιεύτηκε Μάϊος 16, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 16, 2005 προσπάθησα να φτιάξω τον παλιό και παρατημένο κανένα εξάμηνο φορητό της αδερφής μου που κολάει εντελώς, δευτερόλεπτα με λεπτά μετά που ανοίγει. η μπαταρία δεν πρέπει να ήταν το πρόβλημα καθώς την αφαίρεσα και έκανε τα ίδια (εννοείτε είχε σύνδεση με μετασχηματιστή). έπειτα υπέθεσα για ψύξη όπου αφού τον έκανα "ημιυπαίθριο" αφαίρεσα τον ανεμιστήρα της ψύκτρας της CPU και έβαλα πρόχειρα ένα "κανονικό" συνδεδεμένο με εξωτερικό desktop τροφοδοτικό να την φυσάει. έχει ακόμα ένα μικρό ανεμιστηράκι από κάτω να χτυπάει ακριβώς τις μνήμες το οποίο δεν το έχω δει να δουλεύει ποτέ, οπότε έβαλα και εκεί ένα εξωτερικό να το φυσάει. έτσι δούλεψε και έβγαλε memtest για 1 ώρα. ξανα εγκατέστησα την ψύκτρα της CPU μήπως δεν καθόταν καλά ή δεν είχε θερμοαγώγιμη και συναρμολόγησα το κουτί αλλά το πρόβλημα επαναλήφθηκε ακριβώς το ίδιο. παρατήρησα ότι ο ανεμιστήρα της CPU δουλέυει πάρα πολύ σπάνια κάθε 2-3 λεπτά και για ελάχιστα δευτερόλεπτα (3-4) παρόλο που η θερμοκρασία πρέπει να ανεβαίνει στα ύψη αφού η ψύκτρα καίει πάρα πολύ. είναι φυσιολογικό αυτό? το bios δεν έχει επιλογές για ρυθμίσεις ανεμιστήρα ή θερμοκρασίες. σκέφτηκα να συνδεθούν οι ανεμιστήρες κάπου αλλού ώστε να δουλεύουν μόνιμα έστω αν και θα καταναλώνουν πιο γρήγορα την μπαταρία αλλά δεν ξέρω ποιο σημείο θα είναι το πιο κατάληλλο, πχ απευθείας σε κάποιο πόλο της μπαταρίας. επειδή έχω μηδενική εμπειρία από φορητούς αν μπορεί κάποιος ας κάνει καμία πρόταση για το τί μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Σε τελική ανάλυση δεν με νοιάζει και αν χάσει εντελώς την φορητότητά του αλλά το πρόβλημα είναι η οθόνη και το πάρα πολύ κοντό καλώδιο σύνδεσης με τη μητρική που έχει, οπότε δεν μπορεί εύκολα να μπεί κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο κουτί το σύστημα. τα στοιχεία του φορητού αν έχουν κάποια σημασία είναι: άγνωστης μάρκας από αγγλία με pentium 4B 2,66 533 MHz socket mFPGA 478 (ελπίζω να τα έγραψα όλα σωστά), και μητρική άγνωστη μάρκα (για μένα τουλάχιστον )με SiS650. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Μάϊος 16, 2005 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 Λογικα σε καποιο σημειο της η μητρικη θα παιρνει συνεχες ρευμα απο την μπαταρια 5 ή 12Volt. Βρισκεις το σημειο και συνδεεις εκει τον ανεμιστηρα του επεξεργαστη. Η μπαταρια με καποια καλωδια που θα βγαζει λογικα θα τροφοδοτει την μητρικη, σε εκεινο το σημειο λοιπον χωσε ενα πολυμετρο και ξεκινα να μετρας. Εννοειτε οτι το κανεις πρωτα δοκιμαστικα και οχι μονιμα, γιατι μπορει αυτη η παρεμβολη σου να κανει καποιο αλλο υποσυστημα του φορητου να μην δουλευει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Μάϊος 16, 2005 #3 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 βάλε ένα πρόγραμμα όπως το mobmeter που δείχνει θερμοκρασίες.γδάρε με γυαλόχαρτο την ψύκτρα εκεί που εφάπτεται με τον επεξεργαστή (εννοείται αφαίρεσε την παλιά θερμοαγώγιμη πάστα) και βάλε καλή θερμοαγώγιμη (π.χ. ceramique). δοκίμασε πάλι να το ξανακλείσεις.αν όχι, μπορείς να έχεις ανοικτό το πληκτρολόγιο (βγαλμένο δηλαδή) με έναν ανεμιστήρα να φυσάει εκεί που είναι ο cpu (και η ψύκτρα) και να δουλεύεις με εξωτερικό keyboard. αν δεν αλλάξεις πάστα πάντως (ή δεν βάλεις καθόλου) δουλειά δεν κάνεις. επίσης μην το δουλεύεις μόνο με ανεμιστήρα (χωρίς ψύκτρα) διότι ο σκοπός της ψύκτρας είναι να μεταφέρει θερμότητα από μικρή επιφάνεια σε μεγάλη ούτος ώστε να έχεις αποτελεσματική ψύξη.επίσης, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να του χαμηλώσεις το fsb (π.χ. στα 400) με software τρόπο (π.χ. soft fsb) ούτος ώστε να δουλεύει σε χαμηλότερη συχνότητα και να ζεσταίνεται λιγόρερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doctor Μάϊος 16, 2005 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 μου θυμίζει ένα πρόβλημα που είχα αντιμετωπισει σε ενα compaq 2700EA του αδερφου μου....σιγουρέψου οτι η ψύκτρα σου παταει πολυ καλα πάνω στο cpu .......εκει ειχε παρουσιαστει το προβλημα στην βάση της ψυκτρας και δεν πατουσε σωστα στο cpu...από τις 4 βίδες ...μόνο οι δύο εσφιγγαν.....δεν γινοταν σωστη ψυξη ...και ολο restart έκανε ......ήταν ενα γνωστο προβλημα που είχε το συγκεκριμένο μοντέλο...μαλιστα η compaq εχει βγάλει και ένα κιτ με βιδες ....αλλά εγω έκανα δικη μου πατεντα και τωρα ολα ok! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorian Μάϊος 16, 2005 Author #5 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 jax οι ανεμιστήρες CPU και μνήμης γράφουν 5V. τώρα όμως σκέφτηκα ότι αν είναι πάνω στους πόλους της μπαταρίας δεν θα δουλεύουν συνέχεια ακόμα και αν έχει κλείσει η μητρική? γενικά είναι φυσιολογικό να δουλεύει τόσο σπάνια ο ανεμιστήρας φορητού? sotiris πιστεύω ότι δεν χρειάζεται lapping η ψύκτρα δεν σκοπεύω να κάνω overclocking, έβαλα θερμαγώγιμη προφανώς και πρέπει να τραβάει καλά την θερμότητα από την CPU καθώς ζεματάει. για το underclocking δύσκολο μου φαίνεται να υπάρχει πρόγραμμα συμβατό με αυτή τη μητρική για να ρυθμίζει το FSB και ακόμα μέχρις στιγμής δεν προλαβαίνει πολλές φορές καν να μπει στα windows.doctor πιστεύω ότι πατάει καλά η ψύκτρα πρώτον γιατί ζεματάει και δεύτερο γιατί με εξωτερικό ανεμιστήρα να χτυπάει τα fins φαίνεται να μην έχει πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Μάϊος 16, 2005 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 Αρχική απάντηση από doctor μου θυμίζει ένα πρόβλημα που είχα αντιμετωπισει σε ενα compaq 2700EA του αδερφου μου....σιγουρέψου οτι η ψύκτρα σου παταει πολυ καλα πάνω στο cpu .......εκει ειχε παρουσιαστει το προβλημα στην βάση της ψυκτρας και δεν πατουσε σωστα στο cpu...από τις 4 βίδες ...μόνο οι δύο εσφιγγαν.....δεν γινοταν σωστη ψυξη ...και ολο restart έκανε ......ήταν ενα γνωστο προβλημα που είχε το συγκεκριμένο μοντέλο...μαλιστα η compaq εχει βγάλει και ένα κιτ με βιδες ....αλλά εγω έκανα δικη μου πατεντα και τωρα ολα ok! είναι αυτό με thunderbird 1000άρη? γιατί εγώ αυτό είχα φτιάξει και ΟΝΤΩΣ είχε πρόβλημα με τις βίδες! απίστευτο...Αρχική απάντηση από Dorian jax οι ανεμιστήρες CPU και μνήμης γράφουν 5V. τώρα όμως σκέφτηκα ότι αν είναι πάνω στους πόλους της μπαταρίας δεν θα δουλεύουν συνέχεια ακόμα και αν έχει κλείσει η μητρική? γενικά είναι φυσιολογικό να δουλεύει τόσο σπάνια ο ανεμιστήρας φορητού? sotiris πιστεύω ότι δεν χρειάζεται lapping η ψύκτρα δεν σκοπεύω να κάνω overclocking, έβαλα θερμαγώγιμη προφανώς και πρέπει να τραβάει καλά την θερμότητα από την CPU καθώς ζεματάει. για το underclocking δύσκολο μου φαίνεται να υπάρχει πρόγραμμα συμβατό με αυτή τη μητρική για να ρυθμίζει το FSB και ακόμα μέχρις στιγμής δεν προλαβαίνει πολλές φορές καν να μπει στα windows. αφού το χεις κάνει, ακούμπα πάνω της έναν κανονικό ανεμιστήρα (μπορείς να πάρεις έναν εξωτερικό dc μετασχηματιστή 220->12 αν το σκέφτεσαι για πιο μόνιμα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
doctor Μάϊος 16, 2005 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 16, 2005 είχε PIII 1,3 ghz το μοντέλο ηταν 2700ΕΑ .....να θυμαμαι καλα ....αλλά και άλλα κοντινα μοντελα ειχαν το ιδιο προβλημα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Μάϊος 17, 2005 #8 Κοινοποίηση Μάϊος 17, 2005 Αρχική απάντηση από Dorian jax οι ανεμιστήρες CPU και μνήμης γράφουν 5V. τώρα όμως σκέφτηκα ότι αν είναι πάνω στους πόλους της μπαταρίας δεν θα δουλεύουν συνέχεια ακόμα και αν έχει κλείσει η μητρική? γενικά είναι φυσιολογικό να δουλεύει τόσο σπάνια ο ανεμιστήρας φορητού? Δεν ειπα να παρεις ρευμα κατ'ευθειαν απο την μπαταρια, αλλα απο την μητρικη. Εκει κοντα που συνδεεται η μπαταρια λογικα θα περνανε ολα τα ρευματα. Ψαξε με το πολυμετρο καπου που να περνανε 5Volt. Οι ανεμιστηρες στα φορητα ειναι λογικο να μην δουλευουν συνεχεια, ετσι ωστε να αυξανεται η αυτονομια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.