Jump to content



BBQ με υγραέριο - Τεχνικές, απορίες, προτάσεις


astrolabos

Recommended Posts

Μιας και είμαι καινούργιος στο κόσμο του υγραερίου και έχω πολλές απορίες, σκέφτηκα να φτιάξω ένα θέμα στο οποίο θα μοιραζόμαστε τις απορίες και τις γνώσεις μιας για το ψήσιμο σε BBQ με υγραέριο (οι καρβουνιάρηδες να πάνε αλλού :p )

Αρχικά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τι έχω μάθει μέχρι στιγμής από τη ψησταριά

 - Αν θέλετε να ψήσετε πίτσα, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τους πλευρικούς καυστήρες και τη πίτσα να την έχετε στο κέντρο, όπου δε θα έχει απευθείας επαφή με ενεργό καυστήρα, ειδάλλως θα σας καεί τελείως.

- Αν η ψησταριά που έχετε έχει μαντεμένια σχάρα, κάτι το οποίο προτείνεται, να ξέρετε ότι η θερμοκρασία της θα είναι πάντα υψηλότερη από την θερμοκρασία αέρα μέσα στη ψησταριά. Έτσι, αν θέλετε να ψήσετε κάποιο φαγητό, φροντίστε είτε να έχετε ανοικτό έναν καυστήρα και να έχετε το ταψί στην άλλη μεριά, ή να βάλετε το ταψί πάνω σε μια άλλη σχάρα, έτσι ώστε να μην έχετε άμεση επαφή του ταψιού με την μαντεμένια σχάρα.

- Για τις μπριζόλες, πάτε με χαλαρό ψήσιμο και προσέχετε γιατί στο μέσα μέρος της ψησταριάς εκλύεται περισσότερη θερμότητα από ό,τι μπροστά. 

Αυτά προς το παρών. Απορίες, διαπιστώσεις, συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε:

Με μία συρματόβουρτα το καθαρίζουμε και αμέσως μετά το λαδώνουμε για να επιτύχουμε αυτό που λέμε στο χωρίο μου το seasoning.

 

Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις, ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

39 λεπτά πριν, το μέλος astrolabos έγραψε:

Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις,

ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα.

 

Αυτο το κανω τα τελευταια 10 χρονια στην δικια μου (υγραερια μου με ηφαιστειακες πετρες )

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, το μέλος astrolabos έγραψε:

Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις, ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα.

Μα αυτο αναφέρω παραπάνω βρε. Επίσης οταν τελειώσεις δε χρειάζεται να περιμένεις, ούτε να πάει η θερμοκρασία 250. Το μαντεμι ετσι και αλλιως καίει στο τέλος του μαγειρεματος/ψησιματος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να γράψω και για μερικά αξεσουαρ που κατά καιρους πήρα. Άλλα τα χρησιμοποιώ ακόμα και δε τα αλλάζω και άλλα τα έχω κάπου παρατημένα.

 

1. Η καλύτερη βούρτσα κατά τη γνώμη μου για το καθάρισμα της σχάρας παραδόξως είναι η πιο κοινή και φθηνη. Πλεονεκτημά της η στενή κεφαλή που την κάνει να χωράει ταμαμ στα ζικ ζακ που κανουν οι μαντεμενιες σχαρες.

 

Spoiler

20220104112509_benman_syrmatovourtsa_kyr

 

Υπάρχει και με πιο μακρύ χερούλι για να μην καιγομαστε όταν εχει ανεβασει θερμοκρασία η ψησταρια

 

Spoiler

sirmatovourtsa-xeiros-plastiko-xerouli-s

 

Αρχικά είχα αγοράσει τέτοιου τυπου που δεν με βολεψει ποτέ...

 

Spoiler

20220221100322_napoleon_62052_vourtsa_ka

 

2. Ειχα αγοράσει ενα σετ με μπολ και πινέλο σιλικονης για το λάδωμα της σχάρας. Καλό δεν λέω αλλά πολύ ωρα, πολύ λαδί και απλά το άφησα στην άκρη. Βέβαια μπορει να χρησιμοποιηθει και για μαριναρισματα στο κρεας οσο ψήνεται αλλά προσωπικά το κάνω πριν αυτο. Δεν με βόλεψε λοιπόν...

 

PP_414519_G.jpg
WWW.PRAKTIKER.GR

Βρείτε Κατσαρολάκι για Μαρινάδα BBQ Φ.12cm και άλλες προτάσεις για Αξεσουάρ BBQ στη μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς μόνο στο Praktiker

 

 

Πήγα μετά σε Spray και λυπήθηκα τα λεφτά μου σε ένα πολύ επώνυμο προϊόν. Μην μπείτε καν στο κόπο για το Spray μπουκάλι της Broil king

 

Spoiler

16665816b_L.jpg

 

Αυτό που με έσωσε και τσακ μπαμ εχω λαδωμένη επιφάνεια είναι ένα απλό ψεκαστήρι

 

Spoiler

%CE%A8%CE%95%CE%9A%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%

 

 

3. Λαβίδες και σπάτουλες. Με βόλεψαν πολύ οι λαβίδες που έχει στο praktiker της Jamestown. Μακριές για να γυρνας με άνεση το κρεας χωρίς να καείς και στιβαρή κατασκευή.

 

PP_411091_G.jpg
WWW.PRAKTIKER.GR

Βρείτε Λαβίδα Ψησίματος Jamestown και άλλες προτάσεις για Αξεσουάρ BBQ στη μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς μόνο στο Praktiker

 

Σπατουλα που με βόλεψε η παρακάτω

 

66_C80900860.jpg
WWW.DOFUNDO.GR

Σπάτουλα Μπάρμπεκιου Ανοξείδωτη 44,5εκ.

4. Θερμόμετρο που κάνει πολύ καλή δουλειά το Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο 61935 και μπορει να παρακολουθήσει ταυτόχρονα 2 θερμοκρασίες

 

20200304153240_broil_king_psifiako_therm
WWW.SKROUTZ.GR

Δες τιμή, χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών για το προϊόν Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο 61935. Αγόρασε εύκολα μέσω Skroutz!

 

 

 

Από εκεί και πέρα σιγουρα ένα κάλυμμα χρειάζεται και σίγουρα  ένα wok/καλαθι λαχανικών για λαχανικά που δε θα ψηθούν απλά στη σχάρα αλλά θα έχουν και τη μαριναδα τους. Πήρα της Weber και δε το μετανιωσα στιγμή. 

 

20180123130716_weber_anoxeidoto_kalathi_
WWW.SKROUTZ.GR

Δες τιμή, χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών για το προϊόν Weber 6434 Καλάθι Ψησίματος για Ψησταριά Λαχανικών. Αγόρασε εύκολα μέσω Skroutz!

 

Αυτα προς το παρον για τα αξεσουαρ

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

47 λεπτά πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε:

Από εκεί και πέρα σιγουρα ένα κάλυμμα χρειάζεται και σίγουρα  ένα wok/καλαθι λαχανικών για λαχανικά που δε θα ψηθούν απλά στη σχάρα αλλά θα έχουν και τη μαριναδα τους. Πήρα της Weber και δε το μετανιωσα στιγμή. 

 

Και πως το χρησιμοποιείς αύτο; Απλά τα λαδώνεις και τα πετάς μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Πάνω που πήγαινα να ρωτήσω πώς το καθαρίζετε το καλάθι λαχανικών, είδα στο βίντεο ότι και το δικό της έχει λεκέδες οπότε μάλλον δεν επανέρχεται ποτέ στην αρχική κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

🍪 σας

 

Νέος εδώ και στο ψήσιμο με υγραέριο και θέλω τις αποψεις σας. Σκέφτομαι να πάρω μια καλή ψησταριά. Έχω ψάξει λιγάκι και μου καλοαρεσει η Campingaz 3 η 4 series plus.

Η διαφορά τους όπως λέει και ο αριθμός είναι οι εστίες φωτιάς που έχουν η μία έχει 3 η άλλη 4. Η διαφορά στην τιμή είναι από 150-250 €. Η διαφορά που κάνει η μία έξτρα εστία αξίζει την διαφορά; Η απλά μπορεί να πάρει μεγαλύτερη ποσότητα; 

Επίσης όσοι ασχολείστε οι φιάλες που παίρνουν αυτές οι ψησταριές είναι συγκεκριμένες; Πχ η ψησταριά είναι campingaz παίρνει μόνο campingaz φιάλες; Ποσό κρατάνε; 

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες στην παρέα!

 

Περισσότερες εστίες σημαίνει περισσότερη "δυναμη" από την ψησταριά και μεγαλύτερη επιφάνειαα κατά κανόνα. 

Επίσης, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο λόγω της μεγάλης επιφάνειας αν θες να ψήσεις κάτι σε ταψί, όπου δε θα θες κάτω ακριβώς από το ταψί να ανάβει φωτιά αλλά δεξιά και αριστερά του. Αν δεν εχεις την επιφάνεια να δώσεις αυτόιν τον "αέρα" στο ταψί, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ στο να μη καεί το φαγητό στον πάτο του ταψιού. Υπάρχουν εξτρα σχάρες που σώζουν την κατάσταση, αλλά αν εχεις χώρο και βγαίνεις οικονομικά πήγαινε απευθείας στην πιο μεγάλη.

Στις ψησταριές -ειδικά αν εισαι της παρέας- είναι the bigger the better.

 

Φιάλες όχι δεν θα παίρνει μόνο Campingaz. Οσες έχω δει παίρνουν τις κλασικές φιάλες τις κοντόχοντρες. Είτε πετρογκαζ πάρεις, είτε corel gas, είτε campingaz το ίδιο θα είναι για την ψησταριά σου. Βρες κάποιον να ειναι σχετικά κοντά σε εσένα να στη φέρει και να στην τοποθετήσει κιόλας.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις μαντεμενια σχάρα δε χρειάζεσαι τπτ. 
 

On 23/5/2022 at 10:59 ΠΜ, το μέλος karmen1983 έγραψε:

Στο φαγητό δε χρειάζεται να βάζουμε λάδι. Δε θα κολλήσει το φαγητό πάνω στο μαντέμι. Ούτε το μπιφτέκι θα κολλήσει πάνω στο μαντέμι. Ούτε το ψάρι θα κολλήσει.

Το λάδι (φυτικό) είτε με πινέλο, είτε με σπρέι μπαίνει πάνω στο μαντέμι όταν είναι καυτό.

Με μία συρματόβουρτα το καθαρίζουμε και αμέσως μετά το λαδώνουμε για να επιτύχουμε αυτό που λέμε στο χωρίο μου το seasoning.

Μετά από αυτό η ψησταριά είναι έτοιμη. Αν βάλουμε το μπιφτέκι επάνω και παμε να το γυρίσουμε και βλέπουμε ότι δεν ξεκολλαει με τη μία, ΔΕΝ επιμένουμε, περιμένουμε. Μας λέει ότι βιαζόμαστε και δεν ήρθε η ώρα ακόμα για γυρισμα. Το ίδιο στα ψάρια, το ίδιο στα κρέατα.

Διάβασε κ το ποστ πιο πάνω 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Τσα!

 

Ψήνομαι άμα βγουν τπτ προσφορές να μπω και εγώ στο παιχνίδι.

Ο χώρος στο μπαλκόνι είναι περιορισμένος...θέλω να μπει στο πλάι και να είναι γύρω στο 1.20 στο περίπου το μήκος της...

 

Για την broil king 310 κ 310 gem τι λέτε?

 Maddox 3.1 Jamestown 3+1??

Κάτω από 500 αυστηρά.

Δεν με ενδιαφέρουν.... πιστεύω...το πλαϊνό μάτι και οι υπέρυθρες.... πιστεύω.

 

Δεν ξέρω να ψήνω.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.