astrolabos Δημοσιεύτηκε Μάϊος 22, 2022 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 22, 2022 Μιας και είμαι καινούργιος στο κόσμο του υγραερίου και έχω πολλές απορίες, σκέφτηκα να φτιάξω ένα θέμα στο οποίο θα μοιραζόμαστε τις απορίες και τις γνώσεις μιας για το ψήσιμο σε BBQ με υγραέριο (οι καρβουνιάρηδες να πάνε αλλού ) Αρχικά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τι έχω μάθει μέχρι στιγμής από τη ψησταριά - Αν θέλετε να ψήσετε πίτσα, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τους πλευρικούς καυστήρες και τη πίτσα να την έχετε στο κέντρο, όπου δε θα έχει απευθείας επαφή με ενεργό καυστήρα, ειδάλλως θα σας καεί τελείως. - Αν η ψησταριά που έχετε έχει μαντεμένια σχάρα, κάτι το οποίο προτείνεται, να ξέρετε ότι η θερμοκρασία της θα είναι πάντα υψηλότερη από την θερμοκρασία αέρα μέσα στη ψησταριά. Έτσι, αν θέλετε να ψήσετε κάποιο φαγητό, φροντίστε είτε να έχετε ανοικτό έναν καυστήρα και να έχετε το ταψί στην άλλη μεριά, ή να βάλετε το ταψί πάνω σε μια άλλη σχάρα, έτσι ώστε να μην έχετε άμεση επαφή του ταψιού με την μαντεμένια σχάρα. - Για τις μπριζόλες, πάτε με χαλαρό ψήσιμο και προσέχετε γιατί στο μέσα μέρος της ψησταριάς εκλύεται περισσότερη θερμότητα από ό,τι μπροστά. Αυτά προς το παρών. Απορίες, διαπιστώσεις, συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 22, 2022 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 22, 2022 Επιφυλάσσομαι κ εγω για αυριο για μερικα! Ωραια ιδεα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημοφιλής Δημοσίευση karmen1983 Μάϊος 23, 2022 Δημοφιλής Δημοσίευση #3 Κοινοποίηση Μάϊος 23, 2022 Παραθέτω μερικά πραγματάκια που έμαθα και εγώ άλλες φορές με τον άσχημος άλλες βλέποντας review στο Internet. Αν είναι να πάρεις ψησταριά υγραερίου πρέπει να τα σκάσεις. Με 200 ευρώ δε παιρνεις κάτι της προκοπής. Και ούτε σταματάει εκεί το έξοδο. Υπολογίζεις σίγουρα μία φιάλη και ότι αξεσουάρ μπορει να χρειαστείς με πολύ χρήσιμη μία κουκούλα. Για τη φιάλη να δώσω μία συμβουλή εφόσον υπάρχει χώρος. Πάρτε δύο. Μία που θα είναι στη ψησταριά και μία που θα περιμένει. Δεν υπάρχει χειρότερο πράμα από το να ανάψεις την ψησταριά να έχεις βάλει μέσα ψάρι ή μοσχάρι και να σου τελειώσει η φιάλη. Οπότε με τη δευτερη γίνεται η αλλαγή σε 2-3 λεπτάκια, το μπάρμπεκιου δεν χάνει σε αυτό τον χρόνο τη θερμοκρασία του λόγω του καπακιού και συνεχίζεις ακάθεκτος. Μετά παίρνεις τηλ το κατάστημα με τις φιάλες και χωρίς άγχος του λες πέρασε τις επόμενες μέρες και φέρε μου μία νέα να πάρεις την άδεια. Η ψησταριά για να βγάλει καλό αποτέλεσμα πρέπει να έχει σχάρα από μαντέμι για να έχεις μια καυτή επιφάνεια για σφράγισμα κρέατος. Για να ψήσεις κάτι πέρα από κρεατικά σχάρας, όπως πχ ένα ταψί με φαγητό θέλει να είναι και μεγάλη η επιφάνειά της. Δύο είναι οι τρόποι ψησίματος σε μία ψησταριά. Ο άμεσος όπου εκθέτεις αμέσως το φαγητό στην καυτή επιφάνεια και ο έμμεσος όπου άλλου η φωτιά αλλού το φαγητό. Και αυτά δεν ισχύουν μόνο στις υγραερίου αλλα και στις ψησταριές από κάρβουνο. Το από πάνω κομμάτι κρέας που ψήνεται με έμμεσο τρόπο (indirect heat) θέλει κάθε τόσο η δεξιά πλευρά του να πηγαίνει από αριστερά. Γυρισμα με απλά λόγια για να ισορροπήσει ο ψήστης την διαφορά θερμοκρασίας και να πετύχει ομοιόμορφο ψήσιμο. Έμμεσα ψήνει και η πάνω σχάρα της ψησταριάς και επειδή δεν είναι μαντεμένια ψήνει λιγότερο "επιθετικά". Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν όλες οι υγραερίου είναι το καπάκι που κλείνει και μειώνει τον συνολικό χρόνο ψησίματος. Φυσικά έχουν και το πλεονέκτημα της ευκολίας εκκίνησης σε σχέση με το κάρβουνο, λιγότερη κάπνα κλπ. Κανένα review δε θα δώσει σε κάποιον να καταλάβει τους χρόνους ψησίματος. Κάθε ψησταριά διαφέρει όπως και κάθε κομμάτι κρέας. Στην αρχή θα παίξει ο κάθε ένας με θερμόμετρο ειδικά στα μοσχάρια. Μετά από καιρό όμως το θερμόμετρο θα μπει στο συρτάρι. Εκπαιδεύεται τόσο το αυτί (αλλάζει ο ήχος) όσο και το δάκτυλο που ακουμπάει το κρέας και καταλαβαίνει πόσο χρόνο θέλει ακόμα. Δεν ειναι αμπελοφιλοσοφία, είναι η αλήθεια και έρχεται με τα ψησίματα. Όλοι έχουν κάψει φαγητό ειδικά τις πρώτες φορές και όλοι έχουν βγάλει άψητο φαγητό. Τέλος, με το που την αγοράζουμε πρέπει να ανάψει και να πυρώσει για κάνα μισάωρο και μετά να βάλουμε φαγητό μέσα. Το μαντέμι θα είναι ο καλύτερος φίλος μας και θέλει προσοχή. Θέλει μία περιποιηση αλλά με την πάροδο του χρόνου το αποτέλεσμα θα γίνεται καλύτερο και καλύτερο. Στο φαγητό δε χρειάζεται να βάζουμε λάδι. Δε θα κολλήσει το φαγητό πάνω στο μαντέμι. Ούτε το μπιφτέκι θα κολλήσει πάνω στο μαντέμι. Ούτε το ψάρι θα κολλήσει. Το λάδι (φυτικό) είτε με πινέλο, είτε με σπρέι μπαίνει πάνω στο μαντέμι όταν είναι καυτό. Με μία συρματόβουρτα το καθαρίζουμε και αμέσως μετά το λαδώνουμε για να επιτύχουμε αυτό που λέμε στο χωρίο μου το seasoning. Μετά από αυτό η ψησταριά είναι έτοιμη. Αν βάλουμε το μπιφτέκι επάνω και παμε να το γυρίσουμε και βλέπουμε ότι δεν ξεκολλαει με τη μία, ΔΕΝ επιμένουμε, περιμένουμε. Μας λέει ότι βιαζόμαστε και δεν ήρθε η ώρα ακόμα για γυρισμα. Το ίδιο στα ψάρια, το ίδιο στα κρέατα. Κλεινοντας αν και μπορώ να γράψω πολλά ακόμα να πω ότι η ψησταριά θα πρέπει να έχει αντιφλογιστικές σχάρες και όχι ηφαιστειιακές πέτρες πλέον. οι σχάρες αυτές κάνουν δύο πράγματα 1. Είναι πάνω από τους καυστήρες και τους προστατεύουν από τα λάδια και 2. Επειδή είναι πάνω από τους καυστήρες ανεβάζουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και όταν το λίπος από το κρέας πέσει πάνω τους, επιστρέφει πίσω στο κρέας και του δίνει την γεύση της "τσίκνας". Αυτά σαν πρώτη σκέψη. Θα επανέλθω και πάλι και καλό είναι να πουμε και για αξεσουαρ που αγοράσαμε και το μετανιώσαμε πχ. 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrolabos Μάϊος 23, 2022 Author #4 Κοινοποίηση Μάϊος 23, 2022 9 λεπτά πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε: Με μία συρματόβουρτα το καθαρίζουμε και αμέσως μετά το λαδώνουμε για να επιτύχουμε αυτό που λέμε στο χωρίο μου το seasoning. Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις, ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Μάϊος 23, 2022 #5 Κοινοποίηση Μάϊος 23, 2022 39 λεπτά πριν, το μέλος astrolabos έγραψε: Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις, ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα. Αυτο το κανω τα τελευταια 10 χρονια στην δικια μου (υγραερια μου με ηφαιστειακες πετρες ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 23, 2022 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 23, 2022 4 ώρες πριν, το μέλος astrolabos έγραψε: Σε ενα βίντεο είδα, και το εφαρμόζω με επιτυχία, ότι όταν τελειώσεις, βάζεις τέρμα όλους τους καυστήρες με κλειστό καπάκι να πιάσεις 250°C και μετά κλείνεις, ανοίγεις το καπάκι και καθαρίζεις με μπρούτζινη συρματόβουρτσα. Η υψηλή θερμοκρασία καίει το λίπος που έχει πάνω στο μαντέμι και έτσι καθαρίζει πιο εύκολα. Μα αυτο αναφέρω παραπάνω βρε. Επίσης οταν τελειώσεις δε χρειάζεται να περιμένεις, ούτε να πάει η θερμοκρασία 250. Το μαντεμι ετσι και αλλιως καίει στο τέλος του μαγειρεματος/ψησιματος. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 25, 2022 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2022 Να γράψω και για μερικά αξεσουαρ που κατά καιρους πήρα. Άλλα τα χρησιμοποιώ ακόμα και δε τα αλλάζω και άλλα τα έχω κάπου παρατημένα. 1. Η καλύτερη βούρτσα κατά τη γνώμη μου για το καθάρισμα της σχάρας παραδόξως είναι η πιο κοινή και φθηνη. Πλεονεκτημά της η στενή κεφαλή που την κάνει να χωράει ταμαμ στα ζικ ζακ που κανουν οι μαντεμενιες σχαρες. Spoiler Υπάρχει και με πιο μακρύ χερούλι για να μην καιγομαστε όταν εχει ανεβασει θερμοκρασία η ψησταρια Spoiler Αρχικά είχα αγοράσει τέτοιου τυπου που δεν με βολεψει ποτέ... Spoiler 2. Ειχα αγοράσει ενα σετ με μπολ και πινέλο σιλικονης για το λάδωμα της σχάρας. Καλό δεν λέω αλλά πολύ ωρα, πολύ λαδί και απλά το άφησα στην άκρη. Βέβαια μπορει να χρησιμοποιηθει και για μαριναρισματα στο κρεας οσο ψήνεται αλλά προσωπικά το κάνω πριν αυτο. Δεν με βόλεψε λοιπόν... Κατσαρολάκι για Μαρινάδα BBQ Φ.12cm | Praktiker WWW.PRAKTIKER.GR Βρείτε Κατσαρολάκι για Μαρινάδα BBQ Φ.12cm και άλλες προτάσεις για Αξεσουάρ BBQ στη μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς μόνο στο Praktiker Πήγα μετά σε Spray και λυπήθηκα τα λεφτά μου σε ένα πολύ επώνυμο προϊόν. Μην μπείτε καν στο κόπο για το Spray μπουκάλι της Broil king Spoiler Αυτό που με έσωσε και τσακ μπαμ εχω λαδωμένη επιφάνεια είναι ένα απλό ψεκαστήρι Spoiler 3. Λαβίδες και σπάτουλες. Με βόλεψαν πολύ οι λαβίδες που έχει στο praktiker της Jamestown. Μακριές για να γυρνας με άνεση το κρεας χωρίς να καείς και στιβαρή κατασκευή. Λαβίδα Ψησίματος Jamestown | Praktiker WWW.PRAKTIKER.GR Βρείτε Λαβίδα Ψησίματος Jamestown και άλλες προτάσεις για Αξεσουάρ BBQ στη μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς μόνο στο Praktiker Σπατουλα που με βόλεψε η παρακάτω Σπάτουλα Μπάρμπεκιου Ανοξείδωτη 44,5εκ. - DoFunDo WWW.DOFUNDO.GR Σπάτουλα Μπάρμπεκιου Ανοξείδωτη 44,5εκ. 4. Θερμόμετρο που κάνει πολύ καλή δουλειά το Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο 61935 και μπορει να παρακολουθήσει ταυτόχρονα 2 θερμοκρασίες Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο 61935 WWW.SKROUTZ.GR Δες τιμή, χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών για το προϊόν Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο 61935. Αγόρασε εύκολα μέσω Skroutz! Από εκεί και πέρα σιγουρα ένα κάλυμμα χρειάζεται και σίγουρα ένα wok/καλαθι λαχανικών για λαχανικά που δε θα ψηθούν απλά στη σχάρα αλλά θα έχουν και τη μαριναδα τους. Πήρα της Weber και δε το μετανιωσα στιγμή. Weber 6434 Καλάθι Ψησίματος για Ψησταριά Λαχανικών WWW.SKROUTZ.GR Δες τιμή, χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών για το προϊόν Weber 6434 Καλάθι Ψησίματος για Ψησταριά Λαχανικών. Αγόρασε εύκολα μέσω Skroutz! Αυτα προς το παρον για τα αξεσουαρ 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrolabos Μάϊος 25, 2022 Author #8 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2022 47 λεπτά πριν, το μέλος karmen1983 έγραψε: Από εκεί και πέρα σιγουρα ένα κάλυμμα χρειάζεται και σίγουρα ένα wok/καλαθι λαχανικών για λαχανικά που δε θα ψηθούν απλά στη σχάρα αλλά θα έχουν και τη μαριναδα τους. Πήρα της Weber και δε το μετανιωσα στιγμή. Και πως το χρησιμοποιείς αύτο; Απλά τα λαδώνεις και τα πετάς μέσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 25, 2022 #9 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2022 Πάρε και συνταγη μαζι NatashasKitchen.com - Grilled Vegetables (the EASY way!) | Facebook|... FB.WATCH Grilled Vegetables (the EASY way!) RECIPE: https://natashaskitchen.com/balsamic-grilled-vegetables/ 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 27, 2022 #10 Κοινοποίηση Μάϊος 27, 2022 Πάνω που πήγαινα να ρωτήσω πώς το καθαρίζετε το καλάθι λαχανικών, είδα στο βίντεο ότι και το δικό της έχει λεκέδες οπότε μάλλον δεν επανέρχεται ποτέ στην αρχική κατάσταση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 27, 2022 #11 Κοινοποίηση Μάϊος 27, 2022 Εμενα πάντως το δικό μου δεν ειναι ετσι Με το berill το εχω σαν καινουριο 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrolabos Μάϊος 30, 2022 Author #12 Κοινοποίηση Μάϊος 30, 2022 Αυτό εδώ τι φάση είναι; Grill Grate - Brands BBQ.GR Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Μάϊος 30, 2022 #13 Κοινοποίηση Μάϊος 30, 2022 Αν η ψησταρια σου εχει αντιφλογιστικες σχαρες και ειναι καθαρη δεν εχεις τα προβληματα που λυνει 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
l2phile Ιούνιος 1, 2022 #14 Κοινοποίηση Ιούνιος 1, 2022 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thlap Δεκέμβριος 14, 2022 #15 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2022 🍪 σας Νέος εδώ και στο ψήσιμο με υγραέριο και θέλω τις αποψεις σας. Σκέφτομαι να πάρω μια καλή ψησταριά. Έχω ψάξει λιγάκι και μου καλοαρεσει η Campingaz 3 η 4 series plus. Η διαφορά τους όπως λέει και ο αριθμός είναι οι εστίες φωτιάς που έχουν η μία έχει 3 η άλλη 4. Η διαφορά στην τιμή είναι από 150-250 €. Η διαφορά που κάνει η μία έξτρα εστία αξίζει την διαφορά; Η απλά μπορεί να πάρει μεγαλύτερη ποσότητα; Επίσης όσοι ασχολείστε οι φιάλες που παίρνουν αυτές οι ψησταριές είναι συγκεκριμένες; Πχ η ψησταριά είναι campingaz παίρνει μόνο campingaz φιάλες; Ποσό κρατάνε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Δεκέμβριος 14, 2022 #16 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2022 Καλώς όρισες στην παρέα! Περισσότερες εστίες σημαίνει περισσότερη "δυναμη" από την ψησταριά και μεγαλύτερη επιφάνειαα κατά κανόνα. Επίσης, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο λόγω της μεγάλης επιφάνειας αν θες να ψήσεις κάτι σε ταψί, όπου δε θα θες κάτω ακριβώς από το ταψί να ανάβει φωτιά αλλά δεξιά και αριστερά του. Αν δεν εχεις την επιφάνεια να δώσεις αυτόιν τον "αέρα" στο ταψί, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ στο να μη καεί το φαγητό στον πάτο του ταψιού. Υπάρχουν εξτρα σχάρες που σώζουν την κατάσταση, αλλά αν εχεις χώρο και βγαίνεις οικονομικά πήγαινε απευθείας στην πιο μεγάλη. Στις ψησταριές -ειδικά αν εισαι της παρέας- είναι the bigger the better. Φιάλες όχι δεν θα παίρνει μόνο Campingaz. Οσες έχω δει παίρνουν τις κλασικές φιάλες τις κοντόχοντρες. Είτε πετρογκαζ πάρεις, είτε corel gas, είτε campingaz το ίδιο θα είναι για την ψησταριά σου. Βρες κάποιον να ειναι σχετικά κοντά σε εσένα να στη φέρει και να στην τοποθετήσει κιόλας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thlap Δεκέμβριος 17, 2022 #17 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2022 Σ ευχαριστώ πολύ Άλλη μια απορία. Αυτές οι μεμβράνες ψησίματος που απλώνεις πάνω απ' τη σχάρα για να μην κολλάνε τα κρέατα κάνουν καμία δουλειά; Είναι χρήσιμες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Δεκέμβριος 17, 2022 #18 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2022 Αν έχεις μαντεμενια σχάρα δε χρειάζεσαι τπτ. On 23/5/2022 at 10:59 ΠΜ, το μέλος karmen1983 έγραψε: Στο φαγητό δε χρειάζεται να βάζουμε λάδι. Δε θα κολλήσει το φαγητό πάνω στο μαντέμι. Ούτε το μπιφτέκι θα κολλήσει πάνω στο μαντέμι. Ούτε το ψάρι θα κολλήσει. Το λάδι (φυτικό) είτε με πινέλο, είτε με σπρέι μπαίνει πάνω στο μαντέμι όταν είναι καυτό. Με μία συρματόβουρτα το καθαρίζουμε και αμέσως μετά το λαδώνουμε για να επιτύχουμε αυτό που λέμε στο χωρίο μου το seasoning. Μετά από αυτό η ψησταριά είναι έτοιμη. Αν βάλουμε το μπιφτέκι επάνω και παμε να το γυρίσουμε και βλέπουμε ότι δεν ξεκολλαει με τη μία, ΔΕΝ επιμένουμε, περιμένουμε. Μας λέει ότι βιαζόμαστε και δεν ήρθε η ώρα ακόμα για γυρισμα. Το ίδιο στα ψάρια, το ίδιο στα κρέατα. Διάβασε κ το ποστ πιο πάνω Link to comment Share on other sites More sharing options...
f117 Σεπτέμβριος 25, 2023 #19 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 25, 2023 Τσα! Ψήνομαι άμα βγουν τπτ προσφορές να μπω και εγώ στο παιχνίδι. Ο χώρος στο μπαλκόνι είναι περιορισμένος...θέλω να μπει στο πλάι και να είναι γύρω στο 1.20 στο περίπου το μήκος της... Για την broil king 310 κ 310 gem τι λέτε? Maddox 3.1 Jamestown 3+1?? Κάτω από 500 αυστηρά. Δεν με ενδιαφέρουν.... πιστεύω...το πλαϊνό μάτι και οι υπέρυθρες.... πιστεύω. Δεν ξέρω να ψήνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f117 Οκτώβριος 3, 2023 #20 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2023 (edited) Έγινε επεξεργασία Οκτώβριος 3, 2023 από f117 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now