panoss1442169303 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2022 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2022 (edited) Καλησπέρα. Έχω ένα Dell Inspiron 1564 και αντικατέστησα το DVD του με ένα SSD (χρησιμοποιώντας αυτό το SSD tray) ώστε να έχω δεύτερο SSD. Βλέπω κανονικά τα αρχεία του δεύτερου SSD αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν εκκινεί από το δεύτερο SSD. (αν τον βάλω στην κανονική υποδοχή για SSD εκκινεί κανονικά). Είναι φυσιολογικό αυτό; Νόμιζα ότι θα μπορούσε να εκκινήσει και από τους δύο SSD. Μπορώ να κάνω κάτι; Επίσης το BIOS δεν τον 'βλέπει', δεν τον αναφέρει πουθενά. Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 7, 2022 από panoss1442169303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Φεβρουάριος 8, 2022 #2 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2022 Αν τον αφήσεις μόνο του στη θέση του dvd ? Ξεκινάει από εκεί; Αναβάθμιση ΒΙΟΣ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Φεβρουάριος 8, 2022 #3 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2022 10 ώρες πριν, το μέλος panoss1442169303 έγραψε: Μπορώ να κάνω κάτι; Αυτός ο δεύτερος SSD, φαίνεται στο boot menu κατά την εκκίνηση; Ενημέρωσε το bios, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, αλλά είναι απίθανο να δώσει λύση αυτή η κίνηση. Αν μπορείς να δανειστείς από κάπου, δοκίμασε να κάνεις αυτό που θέλεις με κάποιον παλιό δίσκο, προδιαγεγραμμένο ως sata-2 (κάποιον 250άρη ή 320άρη της εποχής εκείνης). Το πιθανότερο είναι πως θα δουλέψει. Αν δουλέψει, κάνε αυτό που θέλεις με παλιό SSD sata-2, αν βρεις, (δεν συμφέρει και δεν θα είναι ερύχωρος όμως). Μακράν η καλύτερη λύση είναι, να κάνεις dual boot στον κύριο ssd -αν έχει χώρο, ή να αντικαταστήσεις το laptop με κάτι νεώτερο, ή το αφήσεις μόνο με ένα λειτουργικό σύστημα. Το λάπτοπ είναι παλιό, οπότε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeVasil Φεβρουάριος 8, 2022 #4 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2022 1)Να βαλλει τον Booloader στον πρωτο για να ανοιγει απο τον δευτερο? 2)Υπαρχουν καποια forum με Modded bios Που δέχονται και requests. αλλα δεν ξερω ποσο καιρο παιρνει. Γιατι ομως θελεις να εχεις τον δισκο στην αργη θυρα και οχι στην Primary? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 8, 2022 Author #5 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2022 8 ώρες πριν, το μέλος schumifer έγραψε: Αν τον αφήσεις μόνο του στη θέση του dvd ? Ξεκινάει από εκεί; Αναβάθμιση ΒΙΟΣ? Όχι δεν ξεκινάει. 7 ώρες πριν, το μέλος Oric έγραψε: Αυτός ο δεύτερος SSD, φαίνεται στο boot menu κατά την εκκίνηση; Όχι δεν φαίνεται. Στο boot menu φαίνονται οι εξής επιλογές: 1. Hard drive 2. CD/DVD/CD-RW Drive 3. Removable devices 4. Network 5. Diagnostics 7 ώρες πριν, το μέλος Oric έγραψε: Ενημέρωσε το bios, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, αλλά είναι απίθανο να δώσει λύση αυτή η κίνηση. Μπα δεν νομίζω να έχει σχέση αυτό. 7 ώρες πριν, το μέλος GeorgeVasil έγραψε: Γιατι ομως θελεις να εχεις τον δισκο στην αργη θυρα και οχι στην Primary? Δεν καταλαβαίνω τι λες εδώ. Όπως είπα θέλω να αντικαταστήσω το DVD με ένα δεύτερο SSD. Στην 'primary' έχω τον πρώτο SSD. Τέσπα, απ' ότι κατάλαβα δεν υπάρχει λύση, θα το αφήσω ως έχει. Σας ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeVasil Φεβρουάριος 9, 2022 #6 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 16 ώρες πριν, το μέλος panoss1442169303 έγραψε: Δεν καταλαβαίνω τι λες εδώ. Όπως είπα θέλω να αντικαταστήσω το DVD με ένα δεύτερο SSD. Στην 'primary' έχω τον πρώτο SSD. Τέσπα, απ' ότι κατάλαβα δεν υπάρχει λύση, θα το αφήσω ως έχει. Σας ευχαριστώ! Απο οτι ειδα και θα επιβεβαιωθεις με ενα HWInfo η θυρα του DVD ειναι SATA1 ενω η Primary ειναι SATA2. H μια ειναι πιο αργη απο την αλλη. Επισης αν ο σκοπος σου ειναι να κανεις Dual Boot μπορεις να εχεις τον bootloader στον πρωτο δισκο λογικα (αυτον που βλεπει) και να επιλεγεις στην αρχη απο που θα μπουταρεις. Επισης καποιες μητρικες εχουν τις επιλογες που λες στο Boot order χωρις να εμφανιζουν δισκους αλλα εχουν ακομα ενα menu που βαζεις σε σειρα μονο τους δισκους και ετσι οριζεις boot priority. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #7 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Εάν πατήσεις f12 κατά το boot, τι επιλογές σου δίνει; Επειδή δεν θυμάμαι, το 1564 υποστηρίζει efi boot ή μόνο legacy; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #8 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 (edited) 3 ώρες πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Εάν πατήσεις f12 κατά το boot, τι επιλογές σου δίνει; Επειδή δεν θυμάμαι, το 1564 υποστηρίζει efi boot ή μόνο legacy; Τις αναφέρω στο ποστ #5. 4 ώρες πριν, το μέλος GeorgeVasil έγραψε: Απο οτι ειδα και θα επιβεβαιωθεις με ενα HWInfo η θυρα του DVD ειναι SATA1 ενω η Primary ειναι SATA2 Το έτρεξα το HWinfo και μου βγάζει αυτό για τον πρώτο: Και για το δεύτερο: Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 9, 2022 από panoss1442169303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #9 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 (edited) System slots: Μάλλον αυτό πρέπει να 'ναι: Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 9, 2022 από panoss1442169303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #10 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 33 λεπτά πριν, το μέλος panoss1442169303 έγραψε: Τις αναφέρω στο ποστ #5. Έχεις δίκιο, μου διέφυγε. Έχεις δοκιμάσει απλώς να επιλέξεις το 2. CD/DVD/CD-RW Drive ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #11 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Ναι το έχω δοκιμάσει, εκκινεί πάλι από τον πρώτο SSD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #12 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Οι ssd σου είναι gpt ή mbr; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #13 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Δεν γνωρίζω. Στο συνημμένο είναι το report από το hwinfo. DESKTOP-6570T61.LOG Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #14 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Δεν είδα να αναφέρει κάτι στο Log. Μπορείς να ανεβάσεις ένα screenshot σαν το παρακάτω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #15 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #16 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Στο δεξί κλικ πάνω στο δίσκο 0 και στο δίσκο 1, στην έκτη γκριζαρισμένη επιλογή, τι γράφει; Μετατροπή σε MBR ή μετατροπή σε GPT; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #17 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 (edited) Αυτό (και στους δύο): Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 9, 2022 από panoss1442169303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #18 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Και στους δύο δίσκους το ίδιο σε gpt γράφει; Αν ναι, δεν έχει να κάνει το πρόβλημς με τίποτα efi loaders που υποψιαζόμουν. Αυτό το partition του 120ρη δεν έπρεπε να είναι raw αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν φταίει μόνο αυτό για κάτι. Όταν βάλεις το δίσκο του caddy στην κανονική θέση δίσκου, κάνει κανονική εκκίνηση ακόμα και απόντος του άλλου δίσκου με το caddy κενό; Επίσης, όταν είχες κανονικό cd/dvd πριν βάλεις το caddy, έκανε κανονικά εκκίνηση από δισκάκι windows στο drive; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoss1442169303 Φεβρουάριος 9, 2022 Author #19 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 (edited) 4 λεπτά πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Και στους δύο δίσκους το ίδιο σε gpt γράφει; Αν ναι, δεν έχει να κάνει το πρόβλημς με τίποτα efi loaders που υποψιαζόμουν. Αυτό το partition του 120ρη δεν έπρεπε να είναι raw αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν φταίει μόνο αυτό για κάτι. Και στους δύο δίσκους μπορώ να κάνω μόνο μετατροπή σε δυναμικό δίσκο. 4 λεπτά πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Όταν βάλεις το δίσκο του caddy στην κανονική θέση δίσκου, κάνει κανονική εκκίνηση ακόμα και απόντος του άλλου δίσκου με το caddy κενό; Ναι 4 λεπτά πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Επίσης, όταν είχες κανονικό cd/dvd πριν βάλεις το caddy, έκανε κανονικά εκκίνηση από δισκάκι windows στο drive; Ναι. Μόλις πήρα απάντηση από το φόρουμ της Dell: Παράθεση While you can use the adapter/caddy for a storage drive, the system will not boot from the drive installed in the adapter. Only the hard drive connected to the system board directly can function as the boot drive. Οπότε το αφήνω ως έχει, σας ευχαριστώ! Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 9, 2022 από panoss1442169303 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Φεβρουάριος 9, 2022 #20 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2022 Περίεργο πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts