Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply
προηγουμενη σελιδα σχετικα με το ποσο βαθος πεδιου μπορουμε να εχουμε

Tα ειχα ποσταρει και παλιοτερα (σε διαφοερτικες στιγμες),απατα πηγαν τοτε ...λογικα απατα 8α πανε και τωρα.

α)Ο ευκολος ,χρησιμοποιωντας ενα προγραμματακι τυπου focus stacking (λεγε με combineZ)

β)Ο δυσκολος ,χρησιμοποιωντας υπερεστιακη αποσταση.(hyperfocal distance αγγλιστι)

Tυχαρπαστο παραδειγμα....ο γλαρος στο 1.5μετρο μακρια μας..24mm, f10 και εχεις εστιασμενα τα παντα απο λιγο πριν το γλαρο μεχρι οπου βλέπει το ματι.

Το δυσκολο πραμα δεν ειναι πως θα καταφερουμε κατι, αλλα ποτε θα καταλαβουμε οτι το προσωπικο μας γουστο(του καθενος δλδ) δεν αποτελει την επιτομη στη φωτογραφια.

εδιτ

Μερικες επεξηγησεις στο τυχαρπαστο παραδειγμα

-Τα νουμερα ισχυουν για οσους εχουν crop factor 1.5...(κυριως οι nikonians της παρεας με εξαιρεση εναν...και προφανως του φιλματους).

-Oi εχοντες μικρες canon πρεπει να εστιασουν 4-5cm πιο περα απο το γλαρο..,ωστε η υπερεστιακη αποσταση να αλληλεπικαλυφθει με το βαθος πεδιου (που γνωριζουμε) ωστε να παραμεινουν τα παντα εστιασμενα.

-Το 24mm ειναι στο φακο...

Tα ειχα ποσταρει και παλιοτερα (σε διαφοερτικες στιγμες),απατα πηγαν τοτε ...λογικα απατα 8α πανε και τωρα.

α)Ο ευκολος ,χρησιμοποιωντας ενα προγραμματακι τυπου focus stacking (λεγε με combineZ)

β)Ο δυσκολος ,χρησιμοποιωντας υπερεστιακη αποσταση.(hyperfocal distance αγγλιστι)

Tυχαρπαστο παραδειγμα....ο γλαρος στο 1.5μετρο μακρια μας..24mm, f10 και εχεις εστιασμενα τα παντα απο λιγο πριν το γλαρο μεχρι οπου βλέπει το ματι.

Το δυσκολο πραμα δεν ειναι πως θα καταφερουμε κατι, αλλα ποτε θα καταλαβουμε οτι το προσωπικο μας γουστο(του καθενος δλδ) δεν αποτελει την επιτομη στη φωτογραφια.

Αν και άργησες (λίγο) συμφωνώ απόλυτα:worship:

-Oi εχοντες μικρες canon πρεπει να εστιασουν 4-5cm πιο περα απο το γλαρο..,ωστε η υπερεστιακη αποσταση να αλληλεπικαλυφθει με το βαθος πεδιου (που γνωριζουμε) ωστε να παραμεινουν τα παντα εστιασμενα.

να σε δω να το κάνεις αυτό, και μετά θα πάω για ρακέτες.

να σε δω να το κάνεις αυτό, και μετά θα πάω για ρακέτες.

εστιαζεις πανω στη δοκο λιγο κατω απο τα ποδια του γλαρου (αν οχι τα ποδια του γλαρου) ,τριγωνομετρια λιγο πολυ ξερουμε απο .....καποτε.....και ξανακαδραρεις....

Ξερεις τιποτα απο ρακετες ή θα μαζευω μπαλακια?:p

Oχι οτι ειναι και ευκολο σαν ολη διαδικασια..

Aν ο φακος εχει ενδειξεις περι εστιασης βοηθαει καπως παραπανω...απο το να θυμασαι εμπειρικα μερικες αραδες αριθμους.

Εδω ενα μινι τutorial απο το dpgr..

Για τους αγγλοφιλους ενα search sto google ειναι υπεραρκετο.

Άν καί δέν ξέρω γιατί νιώθω τήν ανάγκη κατά κάποιο τρόπο νά απολογηθώ....

Πρώτα από όλα νά πώ ότι ο γλάρος καί ο κάθε γλάρος,δέν έχει τήν όρεξη τήν δική μου νά μόύ κάνει τό μοντέλο καί νά περιμένει νά κάνω εγώ τίς ρυθμίσεις μου,θά φύγει όπως καί έφυγε μετά τό κλίκ....καί σιγά μήν καθότανε νά τόν πλησιάσω στό 1,5 μέτρο δηλ.έπρεπε λοιπόν νά ενεργήσω γρήγορα μέ αυτά πού ξέρω μέχρι τώρα καί με τόν εξοπλισμό πού διαθέτω.καί αφού ξέρω ότι τά 200μμ τά έχει ό φακός γιάτί όχι,εάν υπήρχε ένας γλάρος σέ κάθε πάσαλο πού ήταν εκεί στήν σειρά προφανώς καί θά σκεφτόμουνα αλλιώς.

Δεν υπαρχει λογο να απολογηθεις ...τουλαχιστον σιγουρα οχι σε μενα.

Εστιασα στο τεχνικο της υποθεσης και το τι μπορει να γινει (στο τεχνικο της υποθεσης)

και οχι στο καλλιτεχνικο.(σπανια σχολιαζω αλλωστε)

Στο τυχαρπαστο παραδειγμα που ανεφερα ναι μεν πρωταγωνιστουσε ο γλαρος ,αλλα χρησιμοποιησα νουμερα που περιπου ηξερα.(τα "δοκιμασα" βεβαια να δω αν οντως ηταν σωστα)

Και επισης ενα αλλο τεχνικο μιας και το εθιξες το ζητημα..

Οταν ,κυριως, σε μακρο "κυνηγαμε" εντομα ή αλλα ζωα που μπορει να "πεταξουν" μακρια φωτογραφιζουμε απο μακρια και πλησιαζουμε με ρυθμο ...πχ ενα καρε ανα βημα...(αναλογως την αποσταση ο ρυθμος αλλαζει).

Ετσι κραταμε το πιο κοντινο και δεν περιμενουμε να μας κατσει πχ η πεταλουδιτσα στα 20cm με την μια..

(σε περιπτωση που πηγαινατε μια και εξω δλδ)

εγώ ρε σεις δεν τα πολυκατάλαβα.:to_pick_ones_nose:

διάβασα και το άρθρο στο dpgr, κατάλβα αρκετά αλλά έχω αρκετές απορίες.

Θέλω να φωτογραφίσω ένα τοπίο και να είναι εστιασμένα όλα.

Σύμφωνα με το calculator στα 18mm, f/8 και εστίαση στο 1 μέτρο, οτιδήποτε μετά από τα 0.67μέτρα θα είναι εστιασμένο εώς το άπειρο;

κάτι δεν κατάλαβα καλά...

πείτε ρε σεις αμα θέλετε και κάποιο άλλο παράδειγμα να γίνουν πιο κατανοητά....:to_pick_ones_nose:

Έ προφανώς καί δέν ενοουσα εσένα,καί εγώ στό τεχνικό μέρος αναφέρθηκα....

τώρα γιά τό παράδειγμα πού ανέφερες καί γιά νά μήν νομίζεις ότι πάνε άπατα αυτά πόυ λές,μετά τήν δουλειά έφυγα γιά δοκιμές,φυσικά γλάρο δέν βρήκα:p αλλά βρήκα ένα κουκλάκι τής κόρης μου,απόσταση από τό αντικείμενο περίπου 1,5 μέτρο backround 100-150m 21mm επί 1,7 crop,δοκίμασα από f/6.3 εώς f/13,τό μόνο είναι ότι από αυτά που κατάλαβα εστίασα πάνω στό αντικείμενο,σωστός είμαι ή νά τά πετάξω καί νά δοκιμάσω αυριο πάλι;

Για να το δεις να δουλευει..(η υπερεστιακη αποσταση) δεν ειναι αναγκη να εστιασεις πανω στο θεμα σου.

Νομιζω εχεις τον σιγμα 18-200...

Βαλε το κουκλακι στο 1.5 μετρο..18mm ,χειροκινητη εστιαση στα 70cm -μη με ρωτησετε πως- και παιξε με το διαφραγμα παλι.

Aν εχει η κορη και αλλο κουκλακι πετα το καμμια 10αρια μετρα πιο πισω.:p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.