Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply

@ ΝTG Πράγματι έχω παρατηρήσει ότι σε φωτεινή ημέρα ο ουρανός αποτυπώνεται πολύ καλυτέρα με όσο το δυνατόν μικρότερο διαφραγμα

Αλλά δε το σκέφτηκα αυτό και μετά τη δύση του ηλίου

Ε ναι και ξεκαθάρισα ότι δε τίθεται σύγκρισης... απλά έδειξα έναν αισθητήρα που βγάζει θόρυβο και με iso 64.

Πράγματι τη στιγμή που την αγόρασα και μετά λεφτα που την αγόρασα δε θα έβρισκα κάτι καλύτερο και δεν έχω δει μηχανές εκείνης της περιόδου τι έκαναν σε τέτοιες συνθήκες

Παρ όλα αυτά εξακολουθώ να θεωρώ τον αισθητήρα αυτό απαράδεκτο και παρωχημένο ακόμα και για την εποχή που την αγόρασα.

Και στο κάτω κάτω τι να τα κάνω τα 15sec χρόνου και το iso 400 αν είναι άχρηστα?

Πάντως ευχαριστώ για τις συμβουλές θα το κοιτάξω.

@Galioni

Το μονο που βλέπω όσο ανεβάζεις το χρόνο είναι να καίγεται η φωτογραφία.. Noise δεν είδα.. εκτός και αν τις πέρασες από το πρόγραμμα πρώτα.

Αν και δε βλέπω τα προγράμματα βελτιστοποίησης φωτογραφιών με καλό μάτι αυτό μου φάνηκε αρκετά διακριτικό και εύστοχο στις παρεμβάσεις για αφαίρεση του noise

Μου έχουν τύχει άλλα που απλά περνάνε ένα φίλτρο blur πάνω στις υφές και βγαίνει ένα αίσχος..

Ούτε το Photoshop με είχε ικανοποιήσει σε αυτό τον τομέα.

Ευχαριστώ και για το προγραμματακι, θα μου φανεί χρήσιμο...

@galioni: Συγνώμη, αλλά εξηγήσε και σε εμένα λιγάκι... (Μπορεί να μην γράφω εδώ, αλλά δεν υπάρχει post που να μην διαβάζω)

’λλαξε κάτι στην φωτογραφία του kaynd με το πρόγραμμα;Έχω ανοιχτές και τις δυο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά...

Ίσως είναι και επειδή η φωτογραφία που postαρες είναι πολύ πιο μικρή...

Μπορείς να το κάνεις και στο 1-1 δείγμα του kaynd (post #901) ή να ανεβάσεις την φωτογραφία στο ίδιο μέγεθος για να συγκρίνω;

Γενικά παιδιά, έχω μερικές απορίες σετικά με το F.

Έχω μια Sony P-10, οπότε οι επιλογές είναι πολύ λίγες...

Δεν έχω καμιά επιλογή γαι F ή χρόνου έκθεσης...

Υπάρχει κάποιος τρόπς να μπορώ να ελένξω το πόση ώρα θα μένει ανοικτό το κλείστρο;

Μέχρι τωρα το κάνω επιλέγοντας mode για νύχτα ή απενεργοποιόντας το flash (έχω παρατηρήσει οτι έτσι αυξάνεται ο χρόνος έκθεσης)

Στο πρώτο πόστα έχω σε παράθεση και ένα κομμάτι από τον ουρανό της φωτογραφίας το noise (αυτό το χιονακι) από ασχέτους με το μπλε χρωματικούς τόνους δε το βλέπεις?

Το πρόγραμμα από ότι φαίνεται εξομαλύνει αυτές τις χρωματικές διαφορές του χιονιού και κάνει την υφή να δείχνει ομοιόμορφη όπως θα έπρεπε ένα είναι

Ο ψηφιακός θόρυβος δεν εμφανίζεται έντονα σε όλα τα σημεία της φωτογραφίας παρά μονό στα ποιο σκοτεινά.

Όσο για το τι μπορεί να κάνει η μηχανή σου μονό το manual της μπορεί να σου πει.. ή κάποιος που έχει την ιδία και το έχει ψάξει..

Αρχική απάντηση από Ilias83 [Σήμερα, στις 08:57]

@galioni: Συγνώμη, αλλά εξηγήσε και σε εμένα λιγάκι... (Μπορεί να μην γράφω εδώ, αλλά δεν υπάρχει post που να μην διαβάζω)

’λλαξε κάτι στην φωτογραφία του kaynd με το πρόγραμμα;Έχω ανοιχτές και τις δυο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά...

Ίσως είναι και επειδή η φωτογραφία που postαρες είναι πολύ πιο μικρή...

Μπορείς να το κάνεις και στο 1-1 δείγμα του kaynd (post #901) ή να ανεβάσεις την φωτογραφία στο ίδιο μέγεθος για να συγκρίνω;

Γενικά παιδιά, έχω μερικές απορίες σετικά με το F.

Έχω μια Sony P-10, οπότε οι επιλογές είναι πολύ λίγες...

Δεν έχω καμιά επιλογή γαι F ή χρόνου έκθεσης...

Υπάρχει κάποιος τρόπς να μπορώ να ελένξω το πόση ώρα θα μένει ανοικτό το κλείστρο;

Μέχρι τωρα το κάνω επιλέγοντας mode για νύχτα ή απενεργοποιόντας το flash (έχω παρατηρήσει οτι έτσι αυξάνεται ο χρόνος έκθεσης)

Για να καταλάβεις τη διαφορά σου έφτιαξα δύο δείγματα 1-1 από την φωτογραφία πριν την επεξεργασία και μετά. Η μηχανή σου δυστυχώς είναι μόνο αυτόματη που σημαίνει ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή μέχρι να πάρεις κάποια χειροκίνητη :)

Αν έχεις υπομονή πάντως μπορείς να δοκιμάζεις κάποια κόλπα που είπες όπως αυτό με το flash και ή το mode για τη νύχτα τα οποία όντως ανεβάζουν το χρόνο έκθεσης στο μέγιστο που μπορεί να υποστηρίξει η μηχανή σου (2sec).

Με το f γενικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί το ρυθμίζει η μηχανή σου αυτόματα ανάλογα με τη φωτομέτρηση που κάνει. Η φωτομέτρηση βέβαια είναι στο χέρι σου οπότε μπορείς μέσω αυτής να προσπαθήσεις να ρυθμίσεις κάπως το χρόνο έκθεσης. Έτσι για παράδειγμα αν θές να βγάλεις φωτογραφία ένα ηλιοβασίλεμα δοκίμασε το εξής:

Βάλε σημειακή φωτομέτρηση (θα εμφανιστεί ένας σταυρός στο κέντρο της οθόνης σου) και program mode και ξεκίνα να σημαδεύεις τον ίδιο τον ήλιο ή στον χώρο γύρο από αυτόν. Θα παρατηρήσεις ότι αν σημαδέψεις την ήλιο θα σκοτεινιάσουν όλα, ενώ αν σημαδέψεις τον ουρανό το κάδρο σου θα "καεί". Ανάλογα τώρα με την απόσταση που σημαδεύεις από τον ήλιο μπορεί να πετύχεις τα χρώματα του ουρανού που θέλεις.

Υ.Γ.1 !!!!! !!!!! !!!!! Αν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και το παρακάνεις μπορεί να προκαλέσεις φθορά στο φακό της μηχανής σου !!!!! !!!!! !!!!!. Αν θες να πειραματιστείς μπορείς να το κάνεις και με την λάμπα του δωματίου σου :cool:

Υ.Γ.2 Καλό είναι πατώντας το κουμπί Display να εμφανίσεις τις πληροφορίες της φωτογραφίας σου όταν πειραματίζεσαι σχετικά με το f και το χρόνο έκθεσης. Είναι το κουμπί που πατάς πολλές φορές αν θες να σβήσεις την οθόνη της μηχανής σου.

Ένα review της μηχανής σου βρήκα εδώ

post-2502-1416072789,3354_thumb.jpg

Πολύ καλό προγραμματάκι είναι και το neat-image http://www.neatimage.com/

.αλλά πάλι δεν ειναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποείς συνέχεια σε όλες τις φωτογραφίες (χάνεις και λίγο sharpness) , καλό είναι να ξέρεις τα χούγια της μηχανής σου και να τη χειρίζεσαι αναλογα.

Αρχική απάντηση από kaynd

Στο πρώτο πόστα έχω σε παράθεση και ένα κομμάτι από τον ουρανό της φωτογραφίας το noise (αυτό το χιονακι) από ασχέτους με το μπλε χρωματικούς τόνους δε το βλέπεις?

Ο ψηφιακός θόρυβος δεν εμφανίζεται έντονα σε όλα τα σημεία της φωτογραφίας παρά μονό στα ποιο σκοτεινά.

Thanks. Πάντως ξέρω τι είναι θόρυβος:)

(Αν ανεβάσω φωτογραφία από το K750 χωρίς καλό φωτισμό θα είναι γεμάτη.)

Απλά δεν μπορούσα να δω τι διαφορά επειδή η βελτιωμένη φωτογραφία ήταν αρκετά μικρή...

@Galioni: Ωραίο το πρόγραμμα... Ευχαριστώ για τα δείγματα και τις συμβουλές... Μέχρι τώρα πάντως εγώ αν ήθελα να φτιάξω την φωτογραφία δούλευα με photoshop αλλά ήθελε ώρα για να την φέρεις έτσι όπως θέλεις...

Ευχαριστώ για το review... Έχω μάθει απ'έξω το manual της μηχανής μου πάντως.

(Εννοείται οτι "παίζω" με ανοιχτές ενδείξεις και ιστόγραμμα φωτεινότητας ενεργοποιημένο...)

[Μετά από τόσο καιρό πάντως με την P-10 θα μπορούσα εύκολα να συμβουλεύσω κάποιον να αγοράσει και να μην αγοράσει κατι αντίστοιχο σήμερα...

Βασικά είναι φωτογραφική μηχανή για κάποιον που θέλει να την κουβαλάει μαζί του εύκολα στις διακοπές και να βγάζει εύκολα πατώντας μόνο το κουμπί...

Εγώ πάλι από ένα σημείο και μετά αν δεν στήσω τη μηχανή στο τριποδάκι δεν βγάζω φωτογραφία...]

Κayand ...

εχω τον πρωταθλητη στον θορυβο με διαφορα!

Δεν ειναι τοσο χαλια η δικη σου!

Την εποχη που την πηρα μολις ειχε βγει η δικη σου στα 500++ € και υπηρχαν οι panasonic που μαμουσαν και μαμουνε ακομα αλλα τωρα εχει και ανταγωνισμο!

Ετσι πηρα τοτε μια minolta Z3 (φτηνοτερη απο τον αξιολογο ανταγωνισμο) που ειχε image stabiliser ,ultra zoom κατι που ηθελα παρα πολυ, και η μονη εκεινη την εποχη που τραβουσε βιντεακια στα 640χ480 με 30fps ΚΑΙ ηχο ΚΑΙ zoomarisma!Τωρα το κανουν ολες!

θα επανελθω μαλλον λιγο μετα το μεσημερι με εκεινες τις φωτο που ελεγα!

Μπορεις να δοκιμασεις το απογευμα-βραδυ (κατα τις 8και κατι πλεον) να τραβηξεις εξω απο το μπαλκονι σου με διαφορα διαφργαματα σε διαφορους χρονους....

πχ f2,8 με Τ=2sec .....f3,2 με Τ=3sec μετα 4sec και ουτω καθε εξης μεχρι να βαρεθεις...!

Μετα δες τις διαφορες με την ησυχια σου..να δεις ποιο ειναι το καλυτερο!

• 2 weeks later...

@deninho

Είδα στα info της φωτογραφίας ότι την τράβηξες με διαφραγμα 5,6 και χρόνο 1/1250(???) Δεν έλεγε iso αλλά φαντάζομαι θα ήταν πολύ υψηλό για να σου υπολογίσει τέτοιο χρόνο έκθεσης.

Τέτοιους χρόνους χρειάζεσαι για να βγάζεις φωτογραφίες στην F1 όχι για να βγάλεις κάτι ακίνητο όπως ένα λουλούδι. Με μικρότερο iso και κατά συνεπεία με νορμάλ χρόνο έκθεσης (1/125 είναι αρκετό για να βγάλεις σταθερά χωρίς προσπάθεια στα χεριά οτιδήποτε δε κινείται πολύ γρήγορα) δε θα είχες καθόλου noise

400 ISO είχε. Τώρα την μαθαίνω την τέχνη της ψηφιακής (και γενικά) φωτογραφίας. Για αυτό ξεκίνησα να βάζω εδώ φωτογραφίες, για να με βοηθήσετε λίγο

Δύο ακόμα, με το ίδιο θέμα, αλλά με 80 ISO:

img0201ifw1.th.jpg

img0202iwx1.th.jpg

Στην πρώτη φαίνεται λίγο και ο σωλήνας του αυτόματου ποτίσματος :p

Το διάφραγμα που ήταν 5,6 τι σημαίνει; :rolleyes:

Πρώτα μια εξήγηση διαφραγμα είναι μετά το φακό και πριν το κλείστρο και τον αισθητήρα. Το διαφραγμα καθοριζει το άνοιγμα του ας πούμε ματιού του αισθητήρα και το κλείστρο το χρονικό διάστημα που ο αισθητήρας θα παραμείνει εκτεθειμένος στην εικόνα που θέλουμε να κρατήσουμε.

Μετρατε σε F stop και το μεγαλύτερο νούμερο σημαίνει μικρότερο διαφραγμα

2.8>4>5,6>8>11 (αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα στις compact μηχανές)

3 απλούς κανόνες

Όσο μεγαλύτερο διαφραγμα τόσο περισσότερο φως περνάει τόσο λιγότερος χρόνος έκθεσης χρειάζεται για το ίδιο φωτισμένο αντικείμενο.

Το διαφραγμα επηρεάζει το βάθος πεδίου της φωτογραφία που τραβάμε ένα μεγάλο διαφραγμα μας δίνει μικρό βάθος πεδίου λαδί συγκεντρώνουμε το πλάνο μας σε ένα αντικείμενο.. πχ στο λουλούδι και όλα τα αλλά από πίσω είναι θολά, με το μικρότερο διαφραγμα θα ήταν καθαρότερο και το background.

Επίσης επηρεάζεται ανάλογα και η χρωματική απόδοση στη φωτογραφία. Πχ όταν τραβάς φωτογραφίες σε τοπίο ο ουρανός βγαίνει πιο γαλάζιος με όσο το δυνατόν μικρότερο διάφραγμα

Δεν υπάρχουν στανταρ ή καλό και κακό είναι καθαρά θέμα του τι εσύ θες να πετύχεις , και τι σου επιτρέπουν οι συνθήκες πολλές φορές αναγκάζεσαι να ανοίξεις το διαφραγμα περισσότερο από όσο θα ήθελες για να έχεις μια ταχύτερη λήψη σε ένα σκοτεινό περιβάλλον χωρίς δυνατότητα ακινητοποίησης της μηχανής για την αποφυγή μιας κουνημένης φωτο.

Αυτά για μια γενική ιδέα για λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά εδώ. http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

Από ένα καφενείο κάτω από το κάστρο του Αγ. Γεωργίου στην Κεφαλονιά. Η σκάλα δυστυχώς είναι δυτική, και είναι απόγευμα, για αυτό το υπερφωτισμένο πάνω μέρος

picture2039iyn5.th.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.