Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

δεν νομίζω ότι έχει καν νόημα να δοκιμάσεις να ασχοληθείς με το photoshop.

καρε=φωτογραφία

Εννοώ με απλά λόγια ότι βγάζεις μια φωτογραφία με μεγάλη έκθεση για να γράψεις τον ουρανό/θάλασσα κλπ όπως θέλεις και μια ακομη με μικρότερη έκθεση (και εκει είναι που χρειάζεσαι την εξωτερική πηγή φωτός) για να γράψεις ακουνητη τη βάρκα ή το όποιο άλλο αντικείμενο.

Μετά συνδυάζεις τις δύο εικόνες στο photoshop ή κάποιο άλλο πρόγραμμα (ενδεχομένως να το κάνει και η μηχανή σου αυτόματα, αν και δεν ξερω με τι αποτέλεσμα) και παίρνεις την τελική εικονα που ζητας.

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply
εξηγήσου με screenshots και όλα τα απαραίτητα ASAP XAΣΑΠ :p

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=pvUzWFGWTTY]Vriskontas to Milky Way me to Stellarium - YouTube[/ame]

Δυνατά την ένταση του ήχου γιατί το mic μου λαμακίζεται.

Να σημειώσω πως καλό είναι να βάζετε και το υψόμετρο ( το δείχνει στο google earth, το google maps δεν ξέρω αν το υποστηρίζει ) για να βλέπετε από το stellarium πότε είναι φανερό το φεγγάρι, το milky way ( από ποιό σημείο του και πέρα ) καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θελήσετε να κάνετε track.

Για να βγει το milky way δεν θέλει παρατεταμένη φωτογραφία ( i.e. 5 λεπτά ) και τρίποδο που να ακολουθεί τη φορά της γης?

ή κάνω λάθος?

14mm @full frame.σε πολυ καθαρο ουρανο.παιζω 30 δευτερολεπτα σε 2.8 κ 1600-2000 ισο.

Παιδιά να ρωτήσω...

Στο lightroom εχω εναν καταλογο με κάτι φώτος που προορίζονται κυρίως για εκτύπωση, αλλά και θέαση σε τηλεόραση.

Κατά το export διαλέγουμε sRGB ή AdobeRGB;; Στην οθόνη μου έχω την εντύπωση ότι το adobeRGB δείχνει καλύτερα.

14mm @full frame.σε πολυ καθαρο ουρανο.παιζω 30 δευτερολεπτα σε 2.8 κ 1600-2000 ισο.

OK!

Έχω ένα τοκίνα 11-16 (για FF από 15 και πάνω) οπότε θεωρητικά μπορώ να δουλέψω έτσι.

Good!

Τώρα διάβασμα για να βρίσκουμε το milky way!

Merci!

Παιδιά να ρωτήσω...

Στο lightroom εχω εναν καταλογο με κάτι φώτος που προορίζονται κυρίως για εκτύπωση, αλλά και θέαση σε τηλεόραση.

Κατά το export διαλέγουμε sRGB ή AdobeRGB;; Στην οθόνη μου έχω την εντύπωση ότι το adobeRGB δείχνει καλύτερα.

Το adobe rgb εχει μεγαλυτερο φασμα χρωματων, αλλα δυστηχως στις περισσοτερες οθονες δε μπορεις να το δεις, συνεπως, η το κανεις και το κρατας για παρτη σου, η δουλευεις σε srgb!

αν δεν κάνω λάθος το google sky maps τον εμφανίζει. αν δεν υπάρχει το star chart που σίγουρα τον εμφανίζει. (για το μιλκυ γουέι). Σε περιοχές χωρίς φωτορύπανση μπορείς να τον δεις και με γυμνό μάτι (έστω κι αχνά)

rule of thumb: χρόνος έκθεσης 600/EFL (effective focal length). Που σημαίνει ότι για φακό 15mm μπορείς να φτάσεις ως τα 40" έκθεση

μέχρι τώρα είχαμε φεγγάρι. Τώρα έχει υγρασία στα όρια της ομίχλης. Ρε καιρέ. Ρε καιρέ.

Επειδή λέγαμε για εκτυπώσεις.

Τυπωσα σήμερα σε γνωστό μου σε φωτογραφείο μια δική μου λήψη σε 45x30 (λίγο μεγαλύτερο από Α3) και βγήκε καταπληκτική.

Το αρχείο ήταν 4988x3324, και 300dpi (τουλάχιστον έτσι λεει στις πληροφορίες).

Πληροφοριακά, η φωτογραφία είναι αυτή, την έχω ξαναποστάρει.

mEX7GaD.jpg

Το adobe rgb εχει μεγαλυτερο φασμα χρωματων, αλλα δυστηχως στις περισσοτερες οθονες δε μπορεις να το δεις, συνεπως, η το κανεις και το κρατας για παρτη σου, η δουλευεις σε srgb!

Α μάλιστα. Στην οθόνη οκ φαίνεται καλύτερα... Αλλα οταν μιλάμε για εκτύπωση τι διαλέγουμε;;; (σε φωτογραφείο)

Επίσης οταν εισαγω αρχειο στο photoshop, στο camera RAW διαλέγουμε adobeRGB ή sRGB;

Το 300δπι που βλεπεις στις πληροφοριες το ξεχνας.(εγγυημενα).-

45cm=~17,7 in

4988 / 17,7 = 288 δπι. (ετυχε να ειναι κοντα τα νουμερα ..αλλα σε Α4 το ιδιο αρχειο θα τυπωνοταν με 422δπι ...ασχετα αν παλι εβλεπες 300δπι στις πληροφοριες)

Ομοιως βρισκεις για διαφορα αλλα μεγεθη ...ή κανεις το αντιστοιχο για να βρεις συγκεκριμενο μεγεθος εικονας σε επιθυμητο dpi.

Οποτε ναι..(κατα την αποψη μου) οτιδηποτε πανω απο 150 δπι δεν εχει θεμα.

Απο κει και κατω τι γινεται....

Aυτο ισχυε παλια...

Πλεον και σε νορμαλ σειρες οθονων βλεπεις 100% καλυψη τοσο σε adobe rgb οσο και σε srgb.

Αν το κανεις adobe rgb επειδη ετσι σε βολευει...δε ξερεις τι θα δει οποιοσηποτε αλλος (ιδιως αν ανεβαζεις στο νετ) που σχεδον ολα τα προγραμματα δουλευουν με srgb.

Eκτος αν το μοιραζεις σε φιλους σου μονο που δουλευουν επισης adobe rgb.

αν δεν κάνω λάθος το google sky maps τον εμφανίζει. αν δεν υπάρχει το star chart που σίγουρα τον εμφανίζει. (για το μιλκυ γουέι). Σε περιοχές χωρίς φωτορύπανση μπορείς να τον δεις και με γυμνό μάτι (έστω κι αχνά)

rule of thumb: χρόνος έκθεσης 600/EFL (effective focal length). Που σημαίνει ότι για φακό 15mm μπορείς να φτάσεις ως τα 40" έκθεση

μέχρι τώρα είχαμε φεγγάρι. Τώρα έχει υγρασία στα όρια της ομίχλης. Ρε καιρέ. Ρε καιρέ.

δεν ειναι δυσκολο να βρεις το milky way ρε συ..Μονο θερινο ουρανο θελει και να κοιτας προς νοτο.

Αστερισμους τοξοτης / σκορπιος και ανεβαινει προς τα πανω.Φαινεται δλδ.απλως για να γραψει η καμερα θελει σε καποιο βουνο εκτος Αθηνας.η Περιοχη χωρις φωτορυπανση.Αλλα σιγουρα αρκετα εκτος αθηνας

έγραψα στο google sky maps αλλά δεν εμφάνισε κάτι.

Θα δοκιμάσω και το star chart που λες.

το 600/efl εφαρμόζω. Βέβαια νομίζω ότι το 500/EFL είναι λίγο πιο ασφαλές. Στο 600 αρχίζει και το "σέρνει" το αστέρι.

Φεγγάρι είναι κάτω από τον ορίζοντα μέχρι τις 11 περίπου το βράδυ.

Ίσως μια φωτογραφία κατά τις 10 να είναι οκ !

Το rule of thumb είναι για το πόσο χρόνο μπορείς να τραβήξεις στα εκάστοτε "settings" δίχως να έχεις star trails, δεν περιορίζει τίποτα αναφορικά όσον αφορά το milky way.

Α μάλιστα. Στην οθόνη οκ φαίνεται καλύτερα... Αλλα οταν μιλάμε για εκτύπωση τι διαλέγουμε;;; (σε φωτογραφείο)

Επίσης οταν εισαγω αρχειο στο photoshop, στο camera RAW διαλέγουμε adobeRGB ή sRGB;

Ανάλογα τον εκτυπωτή.

Αρκετές επαγγελματικές μηχανές εκτυπώνουνε με "μελάνια" CMYK, οπότε το CMYK είναι καλύτερο, αλλά σε κάποιους εκτυπωτές ( ημι-επαγγελματικούς και "ερασιτεχνικούς for home usage" ) παρότι είναι CMYK printers, καλύτερα να το αφήνεις σε Adobe RGB ή RGB ( όχι sRGB ) γιατί είναι optimized οι printers αυτοί να κάνουνε καλύτερο conversion από RGB -> CMYK μόνοι τους.

Για τους οικιακούς στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών το RGB δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Aυτο που λες optimized ..αλλοι το λενε drivers.

Ολοι οι εκτυπωτες cmyk ειναι...απλα αφηνεις το cnoversion στην τυχη του κατασκευαστη (στο ποσο καλους drivers εχει για την μετατροπη).

Αλλιως ...τυπωνεις μεσω photoshop..->λετ photoshop manage colors κλπ κλπ...

Btw..δεν δειχνει καλυτερα το adboe rgb..

Διαφορετικη ερμηνεια χρωματων ειναι.

Απλα ξεκινατε να τη φτιαχνετε σε adobe και οταν τελειωνετε σαφως και δειχνει καλυτερα πλεον απο οτι το srgb.

Αν κανετε το αναποδο (να ξεκινατε με srgb ) θα διαπιστωσετε το αναποδο.

Προαφνως σε οθονη με παραπλησια καλυψη..οχι καποια με argb 97% kai srgb 60%.

(αν και εκει παιζεται...αλλα οκ ..παιζει να κατσεις και στη περιπτωση).

Αν τραβατε raw ..δεν εχει σημασια τι θα επιλεξετε.Η συγκεκριμενη διαδικασια γινεται στο export στο εκαστοτε προγραμμα.(για το preview στην οθονιτσα χρησιμοποιει οτι βλεπει σαν επιλογη).

Το photoshop by default ανοιγει τα raw σε adobe rgb.Αλλαζει η επιλογη στο camera raw plugin τερμα χαμηλα κατω..

Απλα μην απορειτε μετα γιατι δειχνει αλλα χρωματα το photoshop και αλλα στο ιντερνετ..

Στο firmware είναι περασμένο το conversion "map" όχι στους drivers :p

Όπως και να το πείς, σωστό είναι πάντως :D

Με όλο και περισσότερα monitors να είναι 100% ή αρκετά κοντά στο 100% coverage του Adobe RGB, δεν καταλαβαίνω γιατί το internet παραμένει κολλημένο στο sRGB.

Οι οθόνες έχουνε ξεφύγει, γρήγορο internet πλέον έχουνε τυπικά παντού, throw sRGB away you lazy internet you :p

Άρα μπορώ να τυπώσω από τη μέγιστη ανάλυση της μηχανής μου μέχρι και ~33x22in (~84x56cm, 150 dpi) χωρίς να έχω αλλοίωση στην ποιότητα, σωστά?

Με τα 300 dpi που δείχνει στα exif τι παιζει?

ναι ..(αλλοιωση δεν θα εχεις..αλλα καλο θα ηταν να φαινεται ωραια στο 100% στο pc σου.Οποιαδηποτε ατελεια θα φανει και στην εκτυπωση που μαλλον θα χανοταν αν τυπωνες σε μικροτερο μεγεθος.)

και ..

τιποτα.Ειναι απλα μια επιλογη με την οποια θα τυπωθει το αρχειο σου ΑΝ δεν μεσολαβησει τιποτα αλλο.Αλλα παντα μεσολαβει.(πχ οταν οριζεις σε τι θα τυπωσεις..α3 ,α4 ,α6 )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.