Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply

Επειδή σιγά σιγά θέλω να αρχίσω κι εγω να τραβάω raw (για να μάθω πως λειτουργει και να έχω περισσότερη ελευθερία κατα το edit).

Αρχικά για τις ρυθμίσεις της κάμερας (D7000). Βάζω lossless compressed και 14-bit depth? Η κάτι άλλο?

Περι edit τώρα.

Πως δουλέυω με τα nef αρχεία?

Τα ανοίγω με το πρόγραμμα που κάνω επεξεργασία, κάνω τι θέλω να κανω και τέλος τα κάνω export σε οτιδήποτε τυπο θέλω?

Ή κάνω convert το nef σε κάτι άλλο και το ανοίγω μετα με το πρόγραμμα που θα κάνω την επεξεργασία? Αν έτσι είναι καλύτερα, με ποιο πρόγραμμα κάνω τη μετατροπή και σε τι μετατρέπω τα nef?

Για επεξεργασία χρησιμοποιώ GIMP. Χρειάζομαι Photoshop/Lightroom/κάτι άλλο? Θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω?

[MENTION=4805]paparoach[/MENTION] αν θες να βγαλεις το κεντρο του γαλαξια μας πρεπει να σημαδεψεις απο τη πισω μερια.παντως σαν αποτελεσμα ειναι αρκετα καλο.

Αυτό με το κέντρο του γαλαξία δεν το έπιασα ακριβώς.

Εγώ βγάζω φώτο τον άξονα της γης, που λόγο της περιστροφής της βγαίνουν έτσι τα αστέρια.

Με τον γαλαξία που λες, από την πίσω μεριά, εννοείς να κοιτάει το νότο ?

(πέρυσι κατά λάθος αυτό είχα κάνει)

Επειδή σιγά σιγά θέλω να αρχίσω κι εγω να τραβάω raw (για να μάθω πως λειτουργει και να έχω περισσότερη ελευθερία κατα το edit).

Αρχικά για τις ρυθμίσεις της κάμερας (D7000). Βάζω lossless compressed και 14-bit depth? Η κάτι άλλο?

Περι edit τώρα.

Πως δουλέυω με τα nef αρχεία?

Τα ανοίγω με το πρόγραμμα που κάνω επεξεργασία, κάνω τι θέλω να κανω και τέλος τα κάνω export σε οτιδήποτε τυπο θέλω?

Ή κάνω convert το nef σε κάτι άλλο και το ανοίγω μετα με το πρόγραμμα που θα κάνω την επεξεργασία? Αν έτσι είναι καλύτερα, με ποιο πρόγραμμα κάνω τη μετατροπή και σε τι μετατρέπω τα nef?

Για επεξεργασία χρησιμοποιώ GIMP. Χρειάζομαι Photoshop/Lightroom/κάτι άλλο? Θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω?

Τραβάς σε RAW + JPEG Fine σαν επιλογή, καλό είναι να υπάρχει και μια in-camera developed JPEG για παν ενδεχόμενο ( ιδανικά αν έχεις 2 κάρτες επάνω, μπορείς να βάλεις να αποθηκεύει τις RAW στην 1 κάρτα και τις JPEG στην άλλη ), πες ότι ψοφήσει η μια κάρτα, να μην χάσεις τις photos αφού θα έχεις την ρεζέρβα στην άλλη κάρτα.

Τα NEF τα ανοίγεις με κάποιο RAW Format Converter ( *DNG Converter ), είτε από το tool του κατασκευαστή ( Nikon Capture NX 2 ) είτε με το photoshop/lightroom/gimp ( για το gimp δεν ξέρω σίγουρα αν ανοίγει RAW files, αλλά λογικότατα ανοίγει, δεν είναι τυχαίο πρόγραμμα ).

Μεταξύ Photoshop ( Adobe Camera Raw v7.4 δηλαδή ) και Capture NX 2 της Nikon θα γίνει ένα Intel-AMD fanboy fight, γιατί έχει ψιλοδιαφορές στο πως φαίνεται το ίδιο αρχείο ανοιγμένο με τα 2 αυτά προγράμματα, παλιότερα το Photoshop έφασκε και ήταν μέρα με την νύχτα ( χάλια ) οι RAW photos όπως τις άνοιγε σε σχέση με το Capture NX, τώρα δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ( αν και μάλλον το γομάρι θα διαφωνίσει, μπορεί όχι και άδικα ).

14bit lossless compressed βάλε.

Όταν βαράς burst ( π.χ. θες να βγάλεις κάποιο αυτοκίνητο που driftάρει και θες σίγουρα κάποιο shot, ή κάποιο πολύ ενεργετικό ζώο με απρόβλεπτες κινήσεις, κλείσε το RAW και βάλε το μόνο σε JPEG για να έχεις πιο υψηλό rate )

Εγώ βγάζω φώτο τον άξονα της γης, που λόγο της περιστροφής της βγαίνουν έτσι τα αστέρια.

Ναι, το Milky Way δηλαδή, ξεκινάει και εμφανίζεται συνήθως λίγο πιο αριστερά ( πρός τα ανατολικά δηλαδή ) από τον πραγματικό νότο, και όσο περνάει η ώρα πάει πρός την δύση.

Μπορείς να δείς που θα βρίσκεται στον ουρανό οποιαδήποτε ώρα σε οποιαδήποτε περιοχή με το Stellarium.

Για να το βγάλεις θα χρειαστεί να είσαι σε σκοτεινό μέρος δίχως πόλεις τριγύρω να φωτίζουνε τον ουρανό.

Τραβάς σε RAW + JPEG Fine σαν επιλογή, καλό είναι να υπάρχει και μια in-camera developed JPEG για παν ενδεχόμενο ( ιδανικά αν έχεις 2 κάρτες επάνω, μπορείς να βάλεις να αποθηκεύει τις RAW στην 1 κάρτα και τις JPEG στην άλλη ), πες ότι ψοφήσει η μια κάρτα, να μην χάσεις τις photos αφού θα έχεις την ρεζέρβα στην άλλη κάρτα.

Τα NEF τα ανοίγεις με κάποιο RAW Format Converter ( *DNG Converter ), είτε από το tool του κατασκευαστή ( Nikon Capture NX 2 ) είτε με το photoshop/lightroom/gimp ( για το gimp δεν ξέρω σίγουρα αν ανοίγει RAW files, αλλά λογικότατα ανοίγει, δεν είναι τυχαίο πρόγραμμα ).

Μεταξύ Photoshop ( Adobe Camera Raw v7.4 δηλαδή ) και Capture NX 2 της Nikon θα γίνει ένα Intel-AMD fanboy fight, γιατί έχει ψιλοδιαφορές στο πως φαίνεται το ίδιο αρχείο ανοιγμένο με τα 2 αυτά προγράμματα, παλιότερα το Photoshop έφασκε και ήταν μέρα με την νύχτα ( χάλια ) οι RAW photos όπως τις άνοιγε σε σχέση με το Capture NX, τώρα δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ( αν και μάλλον το γομάρι θα διαφωνίσει, μπορεί όχι και άδικα ).

14bit lossless compressed βάλε.

Όταν βαράς burst ( π.χ. θες να βγάλεις κάποιο αυτοκίνητο που driftάρει και θες σίγουρα κάποιο shot, ή κάποιο πολύ ενεργετικό ζώο με απρόβλεπτες κινήσεις, κλείσε το RAW και βάλε το μόνο σε JPEG για να έχεις πιο υψηλό rate )

Έχω 2 κάρτες (16Gb 45Mb/s) οπότε το έβαλα έτσι, Raw+Jpeg για παν ενδεχόμενο.

Το CaptureNX είναι επι πληρωμή ένω το DNG Converter της Adobe ειναι free απ ότι βλέπω.

Λες ότι έχουν διαφορά στο πως φαίνεται το αρχείο ανοιγμένο. Έχουν διαφορά και στην ποιότητα του αρχείου όταν το μετατρέψεις?

Και επειδή δεν ξέρω, ρωτάω το εξής. Το dng είναι αρχείο εικόνας το όποιο μετα θα ανοίξω-επεξεργαστώ-αποθηκεύσω όπως εγω θέλω, σωστά?

Γιατί λοιπόν να κάνω μετατροπή σε άλλο τύπο (lossless) αρχείου και να μην επεξεργαστω κατευθείαν το nef? Είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα που θα πάρω?

Ναι ναι...εσυ κοιτας πολικο αστερα.και λογω περιστροφης της γης δημιουργουνται ομοκεντροι κυκλοι στα start trails..

Αλλα αν ηθελες να βγαλεις milky way πρεπει να στραφεις προς νοτο.

Αλλα οχι για σταδτρειλς

για να μην παιδεύεσαι, κατέβασε το ViewNX. και τσάμπα ειναι και μια χαρά θα κάνεις της δουλειά σου με τα RAW χωρίς να σε ρίξει στα ναρκωτικά το Photoshop.

Το έχω το ViewNX στο pc μου. Τι κάνω με αυτό? Μετατροπή του nef? (Σε τι?)

Ωραία. Ευχαριστω για τη βοήθεια. :T:

Μόλις βρω λίγο χρόνο θα κάτσω να κάνω και δοκιμές, γιατί τωρα εχω διαβασμα και δεν.

Δεν έχω πιασει τη μηχανη στα χέρια μου εδω και μέρες.

Ναι ναι...εσυ κοιτας πολικο αστερα.και λογω περιστροφης της γης δημιουργουνται ομοκεντροι κυκλοι στα start trails..

Αλλα αν ηθελες να βγαλεις milky way πρεπει να στραφεις προς νοτο.

Αλλα οχι για σταδτρειλς

Για να βγει το milky way δεν θέλει παρατεταμένη φωτογραφία ( i.e. 5 λεπτά ) και τρίποδο που να ακολουθεί τη φορά της γης?

ή κάνω λάθος?

Για να βγει το milky way δεν θέλει παρατεταμένη φωτογραφία ( i.e. 5 λεπτά ) και τρίποδο που να ακολουθεί τη φορά της γης?

ή κάνω λάθος?

Όχι.

Milky way ανάλογα τις συνθήκες βγάζεις και με 10s 800 ISO F/2.8

Συνήθως με 20s 800ISO F/2.8 κάνεις μια χαρά δουλειά.

Αυτό που χρειάζεται η κεφαλή/add-on τριπόδου που "ακολουθεί την φορά της γης" ( equatorial mount ) είναι όταν θες να τραβήξεις οτιδήποτε long exposure => 20-30s δίχως να έχεις star trails.

τι εννοείς ghosting ;

Για παράδειγμα εδώ..

http://www.thelab.gr/ektypwtes-kai-psifiaki-fwtografia/oi-psifiakes-mas-fwtografies-dokimes-klp-15344-789.html#post1063528686

Η βάρκα κουνιεται και όταν τραβάς με μεγάλο Exposure κανει αυτό το Ghosting..

Ενώ βλέπω εδώ πχ..

Καλά έχω πολλές να δείξω..

Αλλά ας βάλω αυτές που για τον λόγο αυτόν ρωτάω..

Όλα είναι σταθερα..

500px / In search of the unknown by Valter Patrial

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201740940184672&set=gm.419679644819887&type=1&theater

μάλλον με διπλοέκθεση και συνδυασμό των καρέ θα πετύχεις αυτό που θες, αλλά προφανώς θα χρειαστείς και κάποια εξωτερική πηγή φωτος.

Θέλω επεξηγηση, τι εννοείς 2 φωτογραφίες? και όταν λες καρέ τι εννουμε..

με κανα Photoshop δεν γίνεται δουλειά?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.