Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

Στο manual μπορώ να δώσω ότι ταχύτητα θέλω... Δε δοκίμασα εχθές ,έπαιζα Program και εκεί κλειδώνει στα 1/60 f4,5...Προφανώς πρέπει να δώ το θέμα της ισχύως του φλάς ή εναλλακτική πηγή φωτός γιατί φαντάζομαι πως θα υποφωτιστεί αρκετά η εικόνα αυξάνοντας ταχύτητα με ίδιο διάφραγμα..

χρησιμοποιώντας απλές λάμπες φθορίου (έχω 2 με σταντ) θα κάνω δουλειά?

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply
γιατί φαντάζομαι πως θα υποφωτιστεί αρκετά η εικόνα αυξάνοντας ταχύτητα με ίδιο διάφραγμα..

από τις λίγες φορές που έχω χρησιμοποιήσει το φλας μου, έχω παρατηρήσει ότι το πόσο φωτίζει το φλας εξαρτάται από το διάφραγμα, και ότι το κλείστρο παίζει ρόλο στο φως του χώρου που βρίσκεσαι (ambient light)

Μπορεί να λέω και βλακείες, οπότε α. πειραματίσου, β. ας απαντήσει και κανείς άλλος :)

Η πρώτη μου αρέσει η δεύτερη όχι και τόσο μιας και ήθελα να φαίνονται περισσότερο οι άνθρωποι .

Δυστυχώς δεν έχω τρίποδο και έτσι προσπαθούσα να την στηρίξω κάπου (οπού δεν έβγαιναν και τόσο καθαρές ) και να βρω ρυθμίσεις ώστε να μπορώ να την έχω στο χέρι

καλύτερα να έχεις/έχω ένα θορυβώδες κάδρο(υψηλό iso) με αυτό που έβλεπα

παρά ένα αθόρυβο με κάτι που δεν είναι αυτό που έβλεπα.

για μένα που δεν ήμουνα εκεί η δεύτερη δεν λέει τίποτα, η πρώτη θα ήταν καλύτερη αν είχες το περιβάλλον λίγο πιο φωτεινό κάντο και σε pp του ψαρά,

αλλιώς η σύνθεση σου υστερεί σημαντικά....

προσπάθησε την επόμενη φορά να βγάζεις χωρίς zoom ώστε να κερδίσεις λίγο φως και να κροπάρεις μετά, ίσως να σου έδινε το κάτι λίγο παραπάνω,χωρίς να αυξήσεις iso στην πρώτη αν και στις δυο για τα γούστα μου άντεχες πολύ iso παραπάνω

Κάθε zoom φακός για κάθε "επίπεδο zoom" έχει και διαφορετικό* μέγιστο διάφραγμα. Οπότε θα μπορούσε να βάλει μεγαλύτερο διάφραγμα = περισσότερο φως.

*εκτός από τους πιο ακριβούς που έχουν πχ max f/2.8 σε όλο το εύρος.

Κάτσε γιατί άλλο πράγμα έχω καταλάβει εγώ...

To μέγεθος του διαφράγματος μένει σταθερό. Το f αλλάζει γιατί είναι λόγος του διαφράγματος.

Άμα έχεις ένα φακό 100mm ο οποίος έχει ένα διάφραγμα 50mm, τότε είναι f/2.

O ίδιος φακός άμα είναι zoom, πες 200m, τότε στα 200mm θα είναι f/4. Οπότε ο φακός θα είναι 100-200mm f/2-4.

Οπότε λογικά, το (μέγιστο) ποσό του φωτός που περνάει στον φακό παραμένει ίδιο...

To μέγεθος του διαφράγματος μένει σταθερό. Το f αλλάζει γιατί είναι λόγος του διαφράγματος.

O ίδιος φακός άμα είναι zoom, πες 200m, τότε στα 200mm θα είναι f/4. Οπότε ο φακός θα είναι 100-200mm f/2-4.

Οπότε λογικά, το (μέγιστο) ποσό του φωτός που περνάει στον φακό παραμένει ίδιο...

αποδίδεις στο ίδιο πράγμα δυο ονόματα μάλλον....

αν ήταν ανάποδα (που δε γίνεται) ίσως κ να σου έβγαινε η πράξη...

το 4 είναι πιο κλειστό διάφραγμα, και τα 200 πιο μικρό άνοιγμα (μικρότερη γωνία θέασης, λιγότερο φως), πως γίνεται να έχεις ίδιο φως με f2 που είναι πιο ανοιχτό διάφραγμα και 100mm που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη γωνία θέασης?

αυτό που είπε ο saga έχει δίκιο, τραβώντας με λιγότερα mm έχεις περισσότερο εύρος να μπει φως στον αισθητήρα και μπορείς με πολύ μικρότερο shutter speed (άρα και ευκολότερος χειρισμός) να έχεις καλύτερη εκφώτιση της σκηνής... με κόστος στην λεπτομέρεια που θα έχεις καθώς θα κροπάρεις άρα αυτό που θα κρατήσεις θα είναι λιγότερα mp...

Βασικά τα μαθηματικά είναι σωστά, αλλά σε αυτό που λέει ο l2phile έχει δίκιο.

aperture = f(focal length)/X

οπότε σε έναν 100mm το f/2 θα είναι aperture = 100 / 2 = 50mm άνοιγμα.

στον 200mm το f/2 θα είναι aperture = 200 / 2 = 100mm άνοιγμα.

το f/2 στον 200ρι θα είναι πιο φωτεινό από το f/2 στον 100ρι.

Απλά το θέμα είναι ότι στους zoom lenses το max aperture μεταβάλεται.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.