Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply

Καλησπέρα...Ανεβάζω μια φωτογραφία που μου άρεσε και που θέλω σε σύγκριση με αυτή να ρωτήσω κάποια πράγματα.

19-1.jpg

είναι από τις λίγες φωτό που βγάζω αρκετά καθαρή......δε ξέρω τι φταίει και οι άλλες βγαίνουν λάθος......

δεν έχω σταθερό χέρι? κουνιέμαι ανορθόθοξα εμπρός ή πίσω την ώρα που πατάω το κλικ και χάνεται το focus?

θα προσπαθήσω να βρω μερικές χαρακτηριστικά κακές και θα επανέλθω.

κρίνοντας από την ταχύτητα (και μόνο) που χρησιμοποίησες θα έλεγα ότι αυτή την εβγαλες οριακά ακούνητη.

Έχεις τραβήξει με 1/40 και όντας στα 50mm. Όπως έχουμε ξαναπεί η θεωρητικά ελάχιστη ταχύτητα που χρειάζεσαι για να βγάλεις "παγωμένο" ένα θέμα ειναι 1/τα mm που είσαι και από εκεί και πέρα με λίγη προσπάθει και προσοχή μπορεί να κατέβεις και λίγο (λίγο όμως) παρακάτω. Αν πχ στα 50mm πας να τραβήξεις με 1/25 (και χωρίς να έχεις σταθεροποιητή) μάλλον δεν έχεις καμία ελπίδα, εκτός και αν η μηχανή είναι πάνω σε τρίποδο φυσικά.

Αν μπορείς ανέβασε και καμια από αυτές που δεν σου άρεσαν να δούμε αν όντως οφείλεται σε αυτό πυο λέω ή (και) κάπου αλλού :)

για μπρος-πίσω που είπες Γιώργο σε σχέση με την εστίαση μπορείς να χρησιμοποιήσεις AF-C(continious).Σε αυτό το mode δεν θα ακούσεις μπιπ όταν εστιάζει καθώς όσο έχεις μισοπατημένο το κλικ εστιάζει συνεχώς.

μια ακόμα ερώτηση....εδώ και αρκετό καιρό έπαιζα manual.....χθες δοκίμασα και av.....αλλά δε με βόλεψε.σαφώς πιο γρήγορο από το M σε καταστάσεις που πρέπει να παίξεις 1δευτερόλεπτο με τις ρυθμίσεις και όχι με το πάσο σου αλλά σε οτι τραβηξα δε μου δωσε τα αποτελεσματα που ειχα με το Manual....εσείς σε τι ρύθμιση είστε? και τι χάνω στο av?

aperture priority [Av] παίζω εγώ, εκτός από περιπτώσεις που κάνω δοιμές σε τοπία ή αν έχω φλας πάνω [γιατί ακόμα δεν έχω μάθει να το χειρίζομαι σωστά :p]

Όταν λες δε σου έδωσε τα αποτελέσματα που είχες με το M, τι εννοείς;

1. το rule (of thumb) 1/mm αλλά και *crop factor... άρα ~1/80 για τα 50mm του...

2. αυτό που λες φράγμα δεν βγάζει νόημα... θα μπορούσες σε M να έβαζες τα ίδια που θα βάλει η μηχανή ενδεχομένως σε A mode... δεν αλλάζει κάτι... ίσως δεν έχεις κατανοήσει κάτι με τα modes φωτομέτρησης και επιλέγει ταχύτητα και άρα συνολική εκφώτιση διαφορετική από ότι θα επέλεγες εσύ... σε αυτήν την περίπτωση βλέπεις, κρίνεις και χρησιμοποιείς exposure compensation +-ev όσο θες... αντίστοιχα σε M το ίδιο κάνεις, τραβάς ελέγχεις και διορθώνεις, αποκλείεται να σου κάθονται με τη μία...

αυτό που δε μου κάθεται είναι είτε μια πιο ισορροπημένη φωτομέτρηση, είτε λάθος focus είτε συνδυασμός τους.......δε ξέρω....νομίζω οτι έχω πολλά ακόμα να μάθω και καμιά φορά απογοητεύομαι. εκτός κι αν είναι τόσο αδύναμη η 450d. με τον 50mm ναι μεν βελτίωσα κάπως τα κάδρα μου αλλά τα παραπάνω παραμένουν.

1. το rule (of thumb) 1/mm αλλά και *crop factor... άρα ~1/80 για τα 50mm του..

Έχεις κάποια βιβλιογραφία για το παραπάνω; Δεν μπορώ να συμφωνήσω, τη στιγμή που βγάζω με crop σώμα φωτογραφίες στα 300mm στο χέρι με ταχύτητα 1/250 και είναι ακούνητες. Επίσης μια φορά τα κατάφερα και με 1/160.

rule of thumb λεει...με λιγο εξασκηση ακομα και ο φραγμας μπορει να κατεβει 2 στοπ....(απο το γενικο κανονα).

Αν και δεν ξερω...οπως το λεει ο voudas ισχυει (ο κανονας) ...αλλα μου κανει εντυπωση...

Κανονικα δεν θα επρεπε...σαν cropped που ειναι ..

και εγώ έχω βγάλει στα 35mm με 1/6"... και κουνημένη με 1/200 γιατί γέλαγα... τί αποδεικνύει αυτό? δεν είναι απόλυτος ο κανόνας, μια εκτίμηση είναι...

νομίζω στέκει το ότι πρέπει να συνυπολογίζεις και το crop αλλά δεν είναι κ θέμα να κάνουμε διατριβή... επίσης διαισθητικά έχει να κάνει κ με το μέγεθος των photosites, την d7000 τη βρίσκω πιο ευαίσθητη από την D90 σε αυτό...

fragma πάλι τα συγχέεις... άλλο το ένα άλλο το άλλο... ανέβασε παραπάνω παραδείγματα να καταλάβουμε τι εννοείς σα προβλημα...

Γιατι δεν δοκιμαζεις να τραβηξεις με διαφορετικο τροπο να δεις αμα ευθυνεσαι εσυ ...για αρχη.

Χωρις να ξερω..τι και πως τραβας...ισως να βιαζεσαι να παρεις τη ληψη..

εκτός από το λάθος κάδρο (πρώτες μέρες με τον 50άρη και ήταν αμάξια παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο οπότε δεν είχα χώρο να πάω αριστερά ή δεξιά) νομίζω οτι και στο θέμα φωτομέτρησης δεν είναι όπως θα πρεπε.

γίνομαι παρανοικός?

πριν διαβασω την απαντηση του λευτερη , αυτο πηγα να γραψω.

μια χαρα φαινεται αυτη....

Στο καδρο που λες , δεν ευθυνεται η μηχανη αλλα εσυ.

Αλλα κατα τα αλλα , εξαρταται τι θες να βγαλεις...

αν σου φαινεται υποφωτισμενη , αυξανεις το eV κατα μισο στοπ η 1 στοπ.

Αν εχεις matrix φωτομετρηση ισως μπερδευτει απο μονη της η καμερα με τοση μαυριλα και μπορει να κανει αλλον υπολογισμο.

Γιαυτο υπαρχει το κουμπι της αντισταθμισης (eV)

Αλλα πες μου λιγο , πως θα επρεπε να ηταν η φωτομετρηση ;

ρε είσαι χαζός?

ας μιλήσουμε για τα πράγματα που μετριώνται.

φωτομέτρηση καλή, ισορροπία λευκού καλή κολώνες Λευκές δρόμος κίτρινος

σώματα σωστά,

ο σταμάτης καθαρός

τα αυτιά του Καλύβα check

τι άλλο θες?

κάδρο=σύνθεση δεν είναι θέμα μηχανής

το οτι δεν μπορούσες να πας πιο πίσω ή πιο εκεί ή πιο εδώ κλαι μαιν ας μην έκανες κλικ

αλλά λάθος δεν βλέπω.

επίσης αμα πεταλάρεις και έχεις μια γλώσσα σα γραβάτα

και κάνεις διάλειμα στο φανάρι και κρατάς ανάσα και βγάζεις αυτό

είσαι -αμάω τάο!

δεν το συζητώ

με την καρδιά ταμπούρλο τι να βγάλεις ρε μάστορα?

αναλώνεσαι να βγάλεις την σούπερ ουαου φωτογραφία

ενώ έχεις άλλο ρόλο,είσαι ποδηλάτης...

Άαααραξε φίλε

χαιρετισμούς στη Γεωργία ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.