Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply

εγώ που πήρα στα χέρια μου αυτόν

http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=1795

και αύριο πάω Στεμνίτσα Αρκαδίας....έχετε κάτι να συμβουλέψετε?.....μου φαίνεται οτι ο συγκεκριμένος θέλει τρίποδο σε χρόνους κάτω απο 1/50 :(

με λίγη προσπάθεια μπορείς να το καταφέρεις και το 1/50 (ακα σταθεροτητα)

Όπως έχει ξαναγραφτεί, ο (θεωρητικά) μίνιμουμ χρόνος που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με κάθε φακό (εξαιρεση αν έχει vr) ειναι 1/τα mm που είσαι.

Δηλαδή με εναν 80-200 στα 120mm θες τουλάχιστον 1/125 για να πάρεις σταθερή φωτογραφία και αν έχεις σταθερό χέρι μπορείς να το ρίξεις και λίγο παρακάτω.

Επομένως δεν φταίει ο φακός και πρέπει να βρεις τρόπο να παίρνεις κάθε φορά την ταχύτητα που θες (ISO, διάφραγμα) ;)

Προπόνηση και τακτική θέλει. Στα ζόρια, ένα πόδι μπροστά, ένα πίσω, γόνατα ελαφρά λυγισμένα, ο αγκώνας του χεριού που κρατάει το φακό κολλημένος στο σώμα, ηρεμία, βαθιά ανάσα και πριν την κρατήσεις πατάς το κλίκ.

Στο ταξίδι μου χρειάστηκε αρκετά, τράβηξα μέχρι και 1/10 χωρίς κούνημα με τον 18-55 :)

εγώ που πήρα στα χέρια μου αυτόν

http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=1795

και αύριο πάω Στεμνίτσα Αρκαδίας....έχετε κάτι να συμβουλέψετε?.....μου φαίνεται οτι ο συγκεκριμένος θέλει τρίποδο σε χρόνους κάτω απο 1/50 :(

Ελπίζω να τον δανείστηκες και ΟΧΙ να τον αγόρασες! 1 συμβουλή μόνο, 2 στοπ κλειστότερο από το μέγιστο και δε θα χάσεις στα 300mm.

γόνατα ελαφρά λυγισμένα

Εγώ αντίθετα θα πρότεινα full lock ίσια τα γόνατα, για σταθερότητα.

τράβηξα μέχρι και 1/10 χωρίς κούνημα με τον 18-55

Με VR; Εγώ μια φορά τράβηξα 1/160sec. στα 300mm, αλλά γενικά αποφεύγω ταχύτητες κάτω από 1/200 στα 300mm. Προτιμώ να ανεβάζω ISO.

ΑΑΑ, επίσης, μια καλή τακτική που ακολουθώ εγώ όταν βάζω τον 75-300 πάνω στη D200, επιλέγω AUTO ISO από το μενού, με μέγιστο ISO=1600 και ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου 1/200. Στη συνέχεια έβαζα τη μηχανή στο manual και είχα διάφραγμα 11 (εκεί μου δίνει μέγιστη οξύτητα αυτός ο φακός) και ταχύτητα 1/320. Η μηχανή επέλεγε το ISO ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος. Αν σε κάποια φάση λιγόστευε το φως, έριχνα ταχύτητα, μέχρι 1/200 και στη συνέχεια, αν λιγόστευε κι άλλο, έριχνα το διάφραγμα στο 8.

Ελπίζω να τον δανείστηκες και ΟΧΙ να τον αγόρασες! 1 συμβουλή μόνο, 2 στοπ κλειστότερο από το μέγιστο και δε θα χάσεις στα 300mm.

Εγώ αντίθετα θα πρότεινα full lock ίσια τα γόνατα, για σταθερότητα.

Τον τσίμπησα να τον δοκιμάσω μπας και βγαλω καμιά καλύτερη φωτογραφία από ότι με τον κλασσικό του κιτ που είναι ένας απλός all around να δω αν μου ταιριάζει διαφορετικό στυλ φακού.

F/4.8 δηλαδή? (δε θυμάμαι ακριβώς νούμερο) απλά αυτό κατάλαβα. Εννοείς οτι θα δω καλά αποτελέσματα σε sharpness στα 300mm με αυτό το F?

Θα έχω και τον 18-55 μαζί μου και το πολωτικό της Hoya......ο 30-700 με το πολωτικό θα θέλει τρελά σταθερό χέρι για φως ε? :p

στα γόνατα και γω full lock προτιμώ και στον αγκώνα έχω δοκιμάσει 2 τεχνικές.......α) τον φακό ξάπλα στον διπλωμένο αγκώνα και β) τον αγκώνα κολλημένο στο πλευρό.

DSC_4627.jpg

Model = NIKON D300

Tokina 50-135 f/2.8

Exposure Time = 1/60"

F Number = F5

ISO Speed Ratings = 400

Focal Length = 135mm

ξύλινο παγκάκι και 2 ειδών δέρμα

Και πας και το κάνεις σα να μην είχε υφή καθόλου το υλικό σου...

δεν μου άρεσε καθόλου το pp

δώσε και την χρωματιστή

αναλογα και πως το εχεις ρυθμισμενο και μεσα απο τη μηχανη βεβαια ,το καθε κλικ στη ροδελα ειναι 1/3 στοπ.

Θες δλδ 3 κλικ για ενα στοπ.

Χονδρικα ...ενα στοπ διαφορα εχουν φ1.4 -> 2 -> 2.8 -> 4 -> 5.6 -> 8 -> 11 -> 16...

@φραγμα

ελπιζω να σε δω καποια στιγμη μσν..

Ναι, f11 εννοούσα. Και 2 στοπ είναι 2 στοπ, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση της μηχανής του καθενός. Μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι μπορεί κάποιος να νομίζει ότι 2 στοπ είναι 2 κλικ στη ροδέλα της μηχανής. Όχι. το ΕΝΑ στοπ είναι ο αριθμός που έχεις τώρα για διάφραγμα, επί την SQRT(2) =~ 1.4

2 στοπ είναι: (τωρινό f)*1.4*1.4 = (τωρινό f)*2

Άρα 2 στοπ στο f=5.6 του τρακοσάρη, είναι f=11.

Και για να συμπληρώσω τη πίστα του NTG:

1 -> 1.4 -> 2 -> 2.8 -> 4 -> 5.6 -> 8 -> 11 -> 16 -> 22 -> 32 -> 45 -> 64 -> 90

πολλοι βλεπουν/θεωρουν τα κλικ της ροδελας σαν στοπ ..για αυτο το ανεφερα ετσι απλοικα.

Συνηθες λαθος ..(σχετικα παντα)

Ουσιαστικα διπλασιαζεις το εμβαδο(επιφανεια) του κυκλου ...και το 1.4 ειναι ο αντιστοιχο συνετελεστης της ακτινας.(χ2 η επιφανεια χ1.4 η ακτινα)

Προφανως (υπο)διπλασιαζεις και την ικανοτητα να δεχθει την (υπο)διπλασια φωτος ο αισθητηρας στον ιδιο χρονο.

(φυσικα στις μερες κανεις δεν χρησιμοποιει το διαφραγμα για ελεγχο βαθος πεδιου : p )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.