Jump to content

Οι ψηφιακές μας φωτογραφίες, δοκιμές κλπ

Recommended Posts

• Replies 16,7k
  • Created
  • Last Reply
Πετρούπολη πού;

Καλα οχι ακριβως Πετρουπολη.Ιλιον θα ταν.Εχω καιρο να αναιβω πιο πανω απο το Περιστερι και τα χω ψιλοχαμενα.Κοντα στην Προβα if you know . :yes4:

Aγιου Νικολαου... (νομιζω).

@Sakis Ηθελα να λαμπει πιο πολυ το προσωπο της ,γι αυτο και δεν διαλεξα το black-white.

Pentax K-x έχω.. απλά αναρωτιόμουν αν περιμένεις να δεις την αστραπή και να απελευθερώσεις το κλείστρο και να το αφήσεις για 30 δευτερόλεπτα ανοικτό ή απλά το αφήνεις ανοικτό για 30 sec και ελπίζεις να πέσει κεραυνός?

To δεύτερο φυσικά όπως λέει και ο Πέτρος γιατί αφενός δεν υπάρχει καμια περιπτωση να αντιδράσεις έγκαιρα και να βγάλεις σωστή φωτογραφία (όπως του Διονύση) και αφετερου ακομη και αν δεν ίσχυε το προηγούμενο δεν υπάρχει καμια αστραπή που να διαρκεί πάνω από 0.5-1 δευτερόλεπτο, πόσο μάλλον 30.

Για να κάνεις λήψη τη στιγμή που πέφτει η αστραπή υπάρχουν κάτι ειδικά φωτοκύτταρα (νομίζω ο levelone είχε ποσταρει σχετικό λινκ παλιότερα) αλλά δεν κάνουν για όλες τις μηχανές.

με τις καταιγίδες που έχουμε στην Ελλάδα, δεν αξίζει να πληρώσεις για να πάρεις ειδικό εξοπλισμό.

Πως έβγαλα τις φωτογραφίες;

Έβαλα τη μηχανή πάνω στο τρίποδο

έβαλα μικρό διάφραγμα [μικρό, όσον αφορά στη διάμετρο],

μεγάλο χρόνο κλείστρου,

απενεργοποίησα το noise reduction από τη μηχανή [γιατί μετά από κάθε φωτογραφία, ήθελε περίπου όσο χρόνο ήταν ανοικτό το κλείστρο, άλλο τόσο για την αφαίρεση του θορύβου]

εστιάσα στο άπειρο [κι ακόμα παραπέρα :p], με χειροκίνητη εστίαση

ενεργοποίησα την εντολή να σηκώνεται πρώτα ο καθρέπτης [mirror lockup] και μετά να βγαίνει η φωτογραφία

και πάτησα το κουμπί [πολλές φορές]

ενεργοποίησα την εντολή να σηκώνεται πρώτα ο καθρέπτης [mirror lockup] και μετά να βγαίνει η φωτογραφία

και πάτησα το κουμπί [πολλές φορές]

το εξηγείς λίγο για πιο λόγο το έκανες;

δεν το έπιασα:nerd:

Διονυση εισαι τυχερος που σου εχει μιρορ λοκ απ η κανον σου...

εμενα δεν εχει.

Εχει μονο την καθυστερηση του μισου δευτερολεπτου να ανοιγει πρωτα ο καθρεφτης.

ενω d300 / d700 εχουν.

Περφορμερ : για να μη βγαινουν θολες οι φωτος το κανουμε αυτο.

@performer: Το mirror lockup στο εξήγησε ο Ιάσωνας. Το ότι πάτησα πολλές φορές το κουμπί, για να πάρω παραπάνω από μία λήψεις :p

Ιάσωνα, εσύ επέμενες σε Nikon, εγώ στα έλεγα :p

Διονυση εισαι τυχερος που σου εχει μιρορ λοκ απ η κανον σου...

εμενα δεν εχει.

Εχει μονο την καθυστερηση του μισου δευτερολεπτου να ανοιγει πρωτα ο καθρεφτης.

ενω d300 / d700 εχουν.

Περφορμερ : για να μη βγαινουν θολες οι φωτος το κανουμε αυτο.

και σε τι περίσταση το χρησιμοποιούμε;

μόνο σε αυτή με τον κεραυνό;

οχι

σε περιπτωσεις που εχουμε την μηχανη σε τριποδο και θελουμε σταθερη φωτογραφια.

πατωντας το κλικ θα κουνησει παραπανω.Αρα βαζουμε τιμερ η με ρεμοτε.

Αλλα καθως ανεβαινει ο καθρεφτης αυτη η "δονηση" μπορει να δημιουργησει ενα κουνηματακι στην μηχανη γιαυτο τον εχεις μονιμα πανω και τραβαει φωτο διχως να ανεβει ο καθρεφτης.

Στις D300/d700 γινεται(λογικα και d200- θα μας πει ο Πετρος) στην d90 εχει το ιδιο πραγμα αλλα με καποια δευτερολεπτα της επιλογης σου για καθυστερηση

Στη D200, έχει αριστερά στον περιστροφικό επιλογέα, μια θέση που λέγεται M-UP. Σε αυτή τη θέση μόλις πατήσεις 1 φορά το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, ο καθρέφτης ανεβαίνει. Αν δεν κάνεις τίποτα, μετά από 25 περίπου δευτερόλεπτα, ανοιγοκλείνει το κλείστρο και κατεβαίνει ο καθρέφτης. Αλλιώς όποτε πατήσεις το κουμπί ξανά (εντός των 25 δευτερολέπτων) ανοιγοκλείνει το κλείστρο και κατεβαίνει ο καθρέφτης. Το κακό είναι ότι ο καθρέφτης δε μένει μόνιμα κλειδωμένος πάνω για να κάνω ότι έκανε ο Διονύσης με την Canon.

εχει δοκιμασει κανεις σε ολοιδια* περιπτωση να δει ποσο επηρεαζει η μη χρησιμοποιηση του mirror lockup?

*

Σε κατι θεοσκοτεινο μακρας διαρκειας να περιμενεις να φωτιστει το καδρο σου απο κατι.

(οχι δλδ απλα να περιμενεις να μαζεψεις φως και να κανεις την νυχτα μερα ενα πραμα.)

Και στην K7 μου έχει mirror lockup, αλλά προς το παρόν δεν το έχω δοκιμάσει.

Με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω μερικά πειράματα.

Έβγαλα κεραυνούς πριν κανα μήνα με τον εξής τρόπο.

Έστισα την μηχανή στο τρίποδο, σε Bulb mode διάφραγμα f5.6 , iso 100

κρατούσα την μηχανή πατώντας το κουμπί ( βαριόμουνα να βάλω το remote control :nerd:) έως οτου σκάσουν 1-2 καλοί κεραυνοί, οπότε σταματούσα την έκθεση ωστε να διασφαλίσω οτι θα πάρει οσο φως ήθελα.

Δεν χρειάζεται απόλυτη ακινησία η μηχανή γιατι οι κεραυνοί λειτουργούν σαν φλασια οπότε δεν θα κουνηθούν οι φώτο.

Εαν ειχα έκθεση 30" πχ και έσκαγαν 3-4 κεραυνοί θα μου έβγαινε καμένη.

Πήρα πολύ καλα αποτελέσματα αλλα το μέρος που βρισκόμουν δεν ηταν κατάλληλο για να βγει κάποια αξιόλογη.

το τοπιο θα φωτιστει με τον κεραυνο..Δε πιστευω να εχεις προβλημα.

Ελπιζω να καταλαβες οτι μιλαμε μονο για το mirror lockup και οχι να την κραταμε στα χερια εε?:p

εγώ ήμουν σε φωταγωγημένη περιοχή της πόλης, οπότε το τοπίο φωτιζόταν κι από τα φώτα της ΔΕΗ και του Δήμου.

Γενικώς, όποτε έχω βγάλει βραδινή, σε τρίποδο και χωρίς το mirror lockup έχει ένα κουνηματάκι.

καποια στιγμη θα πρεπει να γινει ενα συγκριτικο στα τριποδα...

vouda..πες μου οτι εχεις ενα καλο και ενα κακο-φτηνο!!?!:p

έχω την εντύπωση πως με ένα σοβαρό τρίποδο το γλιτώνεις,

το ίδιο και όσο μεγαλώνει το exposure οπότε ο στιγμιαίος κραδασμός γίνεται ολοένα κ μικρότερο κλάσμα της λήψης...

mlu5.jpg

(επίσης σε τέτοιες λήψεις κλείνουμε κ το VR η αντίστοιχο feature αν έχουμε)

καποια στιγμη θα πρεπει να γινει ενα συγκριτικο στα τριποδα...

vouda..πες μου οτι εχεις ενα καλο και ενα κακο-φτηνο!!?!:p

omg γτ εγώ κατευθείαν:p

ναι έχω 1-2 του κιλού εκτός από το manfrotto... αν κ το ένα το έκανα φτέλι από τα νεύρα μου προχτές... (φτέλι means >=3000 κομμάτια)

το τοπιο θα φωτιστει με τον κεραυνο..Δε πιστευω να εχεις προβλημα.

Ελπιζω να καταλαβες οτι μιλαμε μονο για το mirror lockup και οχι να την κραταμε στα χερια εε?:p

περιμενε εσυ να φωτισει το τοπιο ο κεραυνος :hehe:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.