Jump to content



Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Προκειται για αρχεια media περιεχομενου, βιντεο, μουσικη, pdf ebooks κτλ, τα οποια θελω να τα εχω σε ενα κεντρικου σημειο σημειο στο σπιτι και να τα μοιραζω στις συσκευες μου ωστε να μη χρειαζεται να κουμπωνω και ξεκουμπωνω δισκους αναλογα με το ποια συσκευη θελω την προσβαση. Δεν με νοιαζει απολυα η ακεραιοτητα, δεν ειναι ευαισθητα αρχεια και ουτως η αλλως θα κραταει και εξωτερικο backup.

Αυτο που κοιταω, ειναι

 

-καλη καταναλωση ρευματος εφοσον θα ειναι μονιμα πανω οι δισκοι,

-ευκολη προσβαση και γρηγορα ξεκινημα *

-και με τις λιγοτερες δυνατες απωλειες σε δεδομενα. (Ειπα δε με νοιαζε εινα χαθει κατι, αλλα αμα αρχιζει να βγαζει crc ο δισκος και αχρηστευεται οπως μου χει γινε ισε πολλους αυτο σημαινει θα πρεπει να αντικατασταθει και αυτο σημαινει σκαω χρηματα)

 

* ΠΧ τι εννοω, ειχα στησει πριν κατι χρονια OpenMedia Server σε ενα HP Microserver που ειχα. Απο κλειστος μεχρι να γινουν διαθεσιμα τα share ηθελε 2 λεπτα. Μεχρι να τρεξει τα Modules να κανεις Initialise τους δισκους κτλ. Μετα αν κατι κολλαγε, αντε να μπω web interface να βλεπω ρθμισεις, μετα να ψαχνω βοηθειες σε linux forums επειδη ειαμι ασχετους και τρεχα γυρευε. Παλι αν κατι ηθελα απο δισκους μεσα δεν ηταν ευκολο να τον παρω και να βαλω σε dock γιατι ειχε Linux partition (ext4) και ηθελε ειδικο linux mount software

 

Οποτε ολο αυτο ηταν μεν Καλο...αλλα κακο

 

Πιθανες Υλοποιησεις

 

-Ξανα παλι HP Microserver αλλα με Windows Λειτουργικο. Windows Home Server 2011 Windows Server, 7,8,10 δε ξερω. Θα αργει στο boot λογικα επειδη ειναι παλιο το Hardware, αλλα αν κατι κολλωσει δε θα ψαχνομαι σε φορουμ για Linux, και τον δισκο με Ntfs ευκολα τον βαζω παντου με το που τον ξεκουμπωσω, αν με κλειδωσει το λειτουργικο και θελω κατι αμεσα απο τα δεδομενα

 

-Καποια συσκευη NAS με 2-4 δισκους. Αρκει να κανει γρηγορα Initialise και να μην θελει καποιο περιεργο partition για δισκους. Με αυτα δε ξερω ειμαι ασχετος τελειως, δεν ειχα ποτε. Απλα ονομαστικα καποιες εταιρειες ξερω και δε ξερω τι παιζει

 

ΠΧ για να μη παω synology που να linuxoιδες, αυτο εδω παιρνει ntfs και θα μπορω να βαζωβγαζω hotswap 2 δισκους και να το εχω με ασφαλεια μονο σαν δικτυακο να τρεχει ολη μερα?

 

0036383_693331_400.jpeg
WWW.WEBSUPPLIES.GR

Η μονάδα WDBVBZ0000NCH ανήκει στη σειρά My Cloud EX2 Ultra της WD. Διατηρεί τα πολυμέσα ασφαλή σε ένα και μοναδικό σημείο για πρόσβαση από οπουδήποτε. Το My Cloud EX2 Ultra δίνει στον χρήστη τη...

 

-Εχω ρουτερ με USB Sharing. Μεχρι στιγημς αυτο κανω και μοιραζω τα αρχεια μου σε ενα στικακι 256GB. Με εχει βολεψει αυη η λυση αλλα η χωρητικοτητα ειναι μικρη και δε ξερω ποσο γρηγορα θα τα τιναξει και το στικακι εφοσον ειναι 24/7 πανω κουμπωμενο. Εν παση περιπτωση σκεφτομαι πιθανη επεκταση, να βαλω ενα usb3 hub tp link που χω με δικια του τροφοδοσια για να αποτκησω περισσοτερες θυρες καθως το ρουτερ εχει μονο μια, και εκει πανω να κουμπωσω 2-3 στικακια ακομα και SD cards και καποιον 2,5 δισκο για τα χοντρα δεδομενα.

 

ΠΧ ενα στικακι 256 για μουσικη, ενα για φωτο ενα για ebooks, και να κουμπωσω εναν 2tb 2,5 δισκο για σειρες και ταινιες και ενδεχομενως να εχω και ενα external dock που κατα βουληση να κουμπωνω και 3,5 δισκους απο archived data που δεν πολυχρησιμοποιω

 

Πιο πολυ προς αυτο το τελευταιο τεινω

 

Για δωστε ρε αλανια μια κατευθυνση

Οσον αφορα το προιον που παρεθεσα παραπανω το WD Clud EX2 Ultra βλεπω εδω οτι δε διαβαζει ntfs, ειναι και αυτο linuxοειδες και θελει ext partitions

 

04847598b2fecc0b57981f4fef95baf5484c5d81
COMMUNITY.WD.COM

Very unlikely; the MyCloud family uses an embedded Linux OS, and thus uses ext3 and ext4 Linux file systems. You will be better off asking on the EX2 forum; this is for basic, single drive MyClouds. You should also download...

 

Οποτε αν ειναι να παω σε καποιο τετοιο προιον, ξαναλεω θελω απαραιτητα ntfs & JBOD support, και να ανοιγει ευκολο οπως αυτο να μπαινουν μεσα οι δισκοι

Δυστυχώς η πρώτη μου πρόταση θα ήταν αυτή που έχεις απορρίψει στο παρελθόν. Το custom NAS είναι το πιο ευέλικτο, αλλά είναι γεγονός ότι τα προτερήματά του δεν αξιοποιούνται με τη χρήση που περιγράφεις. Πάντως και ένα Synology, Qnap ή κάτι αντίστοιχο, ξεκινάει σε λιγότερο από λεπτό. Επίσης, με τους δίσκους σε αναστολή καίει λιγότερο από λάμπα.

 

Τα ext4, btrfs, κλπ δεν είναι ιδιαίτερα εξωτικά ως filesystems, γιατί μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις σε ένα live linux και να τα δουλέψεις. Όμως η λογική είναι ότι το NAS είναι αυτάρκες και ιδανικά δεν θα χρειαστεί να πάρεις τους δίσκους από εκεί για να κάνεις κάτι.

 

Με βάση τις ανάγκες που περιγράφεις:

Αν το στικάκι πάνω στο router σε καλύπτει, κράτα αυτό.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω, και σκοπεύεις να το ανοιγοκλείνεις, πάρε ένα έτοιμο NAS, ιδανικά σε RAID1, για να ελαχιστοποιήσεις την ανάγκη να βγάλεις δίσκο και να τον βάλεις αλλού.

Αν προτιμάς να δώσεις τα χρήματα σε χωρητικότητα, κράτα το Microserver, με μειονέκτημα το χρόνο εκκίνησης και την κατανάλωση ενέργειας.

  • Like 1

Το στικακι συο ρουτερ μεχρι στιγμης ειναι το πιο απλο καο με χει βολεψει δεδομενου οτι εχω βαλει τα αρχειανπου χρησιμοποιω πιο συχνα τα οποια μοιραζονται αναμεσα στις συσκευες μου. Αλλα ρεαλιστικα ειναι ακριβη λυση οταν με 25 ευρω βρισκεις το φθηνιτερο και ισως αμφιβολης ποιοτητας 256. Εχεις δωσει 75 ευρω και ακομα δεν εχεις φτασει το 1tb. Και δε ξερω τι lifetime εχουν οταν βρισκονται μονιμα σε μια usb

 

Απο την αλλη ενας 2,5 που πλεον κατω απο 100 βρισκεις 4tb ειναι πολυ καλη περιπτωση αλλα και εκει δε ξερω τι ζωη δινει και αν ζεσταινει μεσα στη μικρη του θηκουλα καθως και αν τα παιζει ο controller του. 

 

Κατανοω οτι δεν ειναι δυσκολο να φορτωσεις ενα live linux η να κανεις mount το partition αλλα δεν ειναι seamless λυση. Ntfs ειμαι η μονη λυση σαν plug n play

 

Το form factor του WD my cloud που εδειξα πριν ειναι το ιδανικο για μενα ξαναλεω αν υποστηριζε ntfs με JBOD εχει γρηγορο bootime  και ειναι αθορυβο και οικονομικο σε ρευμα. Σιγουρα δεν υπαρχει κατι τετοιο στο εμποριο?

  • 3 weeks later...

Καλημέρα, προτιμώ και προτείνω custom NAS υλοποίηση, με OMV λειτουργικό. Θα το προτιμούσα ακόμα και σε HP microserver υλοποίηση αντί για windows καθώς είναι πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο και σε boot time και σε reat time usage. Το θέμα με την καθυστέρηση από boot time είναι κάτι που δεν πρέπει να σε απασχολεί, γιατί ακόμα και server με XEON CPU και 32GB ECC ram, αν είναι κλειστός (γιατί έπεσε το ρεύμα) θέλει χρόνο μέχρι να φορτώσει την μνήμη και να είναι έτοιμος για λειτουργία. To θέμα στο σερβερ / NAS είναι να μην κλείνει, αλλά να μένει πάντα ανοικτό για όταν το ζητήσεις. Προφανώς εσύ θέλεις να σετάρεις μόνο SAMBA για να βλέπεις τους φακέλους από τον σερβερ σε άλλες συσκευές, αν καταλαβαίνω καλά, δεν θες κάτι πιο εξειδικευμένο. 

 

Βίντεο θα βρεις πολλά πως να εγκαταστήσεις ΟΜV. Μπορείς να δεις και τι είναι και τι κάνει στο youtube. Αν σε ψήνει το δοκιμάζεις κάνοντας τα βήματα παρακάτω τυφλοσούρτη. Η έκδοση 4 είναι η τελευταία stable. 

 

 

Γιατί προτιμώ custom υλοποίηση? Για τις επιδόσεις στα χρήματα που θα πληρώσεις. Γιατί με λίγα λεφτά φτιάχνεις καλό Server. Τελευταίος σερβερ που έφτιαξα ήταν με micro-atx B450 mobo, Ahtlon 240GE, 8GB ram. Ο δίσκος 8ΤΒ που έβαλα μέσα είναι πιο ακριβός από το σύστημα κυριολεκτικά. Το σύστημα ήταν πολύ φθηνό με CPU των 50 ευρώ και μπορεί να κάνει transcode 4K σε ένα PLEX client, χωρίς καθυστερήσεις ή σπασίματα στην μετατροπή 4Κ αλλά με βαρύ Load στη CPU. Αν κάνει transcode 1080p ο 240GE τότε έχει 25-30% CPU load max και αυτό μόνο στην αρχή για να κάνει buffering το stream. Τέτοιο σύστημα καίει (cpu, mobo, ram, 1 ssd, 1hdd) 20 - 25watt και για κάθε δίσκο που προσθέτεις υπολόγιζε + 6 WATT πάνω-κάτω.  Μετά προσθέτεις δίσκους για τα δεδομένα + backup με τον καιρό. Είναι πολύ σταθερό και γρήγορο.

 

Mε τέτοια υλοποίηση δεν έχεις το φόβο του μέγιστου αριθμού δίσκων, γιατί όταν φτάσεις τους 4 που αφήνουν τα φθηνά Mobo, προσθέτεις επέκταση sata μέσω PCI express, αρκεί να χωράει το κουτί τους εξτρά δίσκους. Επίσης θα μπορείς να αναβαθμίσεις CPU πιο εύκολα αν θες πέρα απο NAS να κάνεις και κάτι περισσότερο. Για να μην αντιμετωπίσεις τέτοια θέματα σε έτοιμες υλοποιήσεις Synology, QNAP πρέπει να τα σκάσεις χοντρά. 

Αν θες HP microserver, να ξέρεις ότι είναι καλά, σε γενικές γραμμές, και έχουν μικρό μέγεθος, φτάνοντας αυτό των έτοιμων NAS, αλλά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι μεγάλες και σε idle κατάσταση, καθώς είναι στριμωγμένα τα πράγματα εκεί και δεν είναι για πολλά πολλά. Επίσης δεν μπορείς να αναβαθμίσεις cpu ή mobo, καθώς είναι υλοποίηση της HP.  

 

Τέλος, κλασικό raid δεν αξίζει με τα σημερινά δεδομένα. ξοδεύεις δίσκους χωρίς λόγο. Αξίζει parity raid, να έχεις 3  x 8TB + 1 8ΤΒ backup σε περίπτωση που παιχτεί πρόβλημα. Στο OMV αυτό γίνεται με το snapraid που το κατεβάζεις σαν εφαρμογή μέσω του ΟΜV. Αν χαλάσει κάποιος στον δείχνει και σε ενημερώνει ενώ είναι εύκολο να προσθέσεις / αφαιρέσεις δίσκους μετά, πράγμα που δεν γίνεται σε κλασσικό raid. 

 

  • Like 2

Σε ευχαριστω για την λεπτομερη αναλυση αλλα οπως ειπα εχω ηδη στησει και χρησιμοποιησει OMV οποτε το χω σε λειτουργια και δεν με βολεψε για 3-4 λογους.

 

Ξεχνοντας το αργο boot time και δεδομενου οτι καει λιγο (δεν εχω μετρησει καταναλωσει αλλα σε πιστευω στη τιμη μεγεθους, θα μετρησω για μετρο συγκριση και το ρουτερ μου με εναν εξωτερικο 2,5 πανω), εχω τα εξης θεματακια

 

Θελω interoperability. Πχ τωρα αν θελω να μεταφερω τεραστιο ογκο αρχειων, βγαζω τον δισκο απο το router και τον κουμπωνω στο PC και εκμεταλευομαι ολη την usb3 ταχυτητα, writes 60-120 MB χοντρικα για μηχανικους. Σε αντιθεση με τη gigabit ταχυτητα που θελει και καλωδιο, γιατι εγω παιζω κυριως ασυρματα με φορητες συσκευες, λαπτοπ, tablet, Κινητα.

 

Οποτε αλλο το, τον τραβηξες τον κουμπωσες (τον δισκο!) και αλλο τον εβγαλες απο το HP τον φορτωσες σε dock, ετρεξες Live linux η καποιο ext partition mounter tool απο win για να ξεκινησεις δουλεια. Και ολο αυτο δεδεομενου οτι ο δισκος ειναι JBOD Και οχι σε καποιο raid με parity οπως λες που ειναι αχρηστος εκτος raid και δεν διαβαζεται.

 

Εκτος και αν θεωρεις πως ολο τα αρχεια πρεπει να καταληγουν στον NAS και να μην γινονται τραμπες απο αλλες πηγες, που για μενα ειναι συχνο φαινομενο. Τωρα πχ το απογευμα θα αδειασω εναν δισκο 750GB σε αυτον που εχω συνδεδεμενο στο ρουτερ. και αυτο θα αργουσε πιο πολυ με δικτυακες ταχυτητες και θα πρεπε να φυλακισω και το λαπτοπ σε μια γωνια του χωρου που ειναι η ethernet και να μην τον μετακινησω για οσα αυτο διαρκει

 

Επειτα ειναι η παραμετροποιηση. Θες κατι, πρεπει να ψαχνεις Plugins, snapins, modules Να ρωτας σε φορουμε γιατι δεν σου δουλευουν και κατι τετοια που με κουραζαν οσο το λειτουργουσα

 

Και τελος ωρες ωρες εκανε καποιος κομπλες που δεν ηταν διαθεσιμα τα share, δεν εβρισκε καποιες συσκευες, ή οι συσκευες δε μπορουσαν να συνδεθουν σε αυτο, και ηθελες επανεκινσεις, troubleshooting. Γενικα με κουρασε οσε το χα

 

TLDR; προς το παρον κατεληξα με δισκο 4tb στο ρουτερ. Το προβλημα αυτη τη στιγμη που προσπαθω να λυσω η να το πως να χω τα αρχεια μου διαθεσιμα στο ιντερνετ με ασφαλεια γιατι το router υποστηριζει μεσω ftp που δεν θελω να το χρησιμοποιησω γιατι δεν ειναι τοσο secure. Εχω μια αλλη συσκευη που χω φλασαρει το Padavan firmware της Asus που υποστηριζει στησιμο VPN server, αλλα οσο και να το χω παλεψει εκει δε μου δουλευει. Δεν ξερω αν θελει να ενεργοποιησει καποιο Mode τυποτ Router γιατι εκεινη τη συσκευη την δουλεω σαν Access Point. Με windows καταφερα να στησω VPN Access, αλλα δεν θελω να αφηνω ανοιχτο PC οσο λειπω. Αν ηταν θα συνεδεα και εκει απευθειας τους δισκους

 

Ξερει κανειες κατι για αυτο η να ανοιξω νεο θεμα για στησιμο VPN

  On 2/9/2020 at 9:35 ΠΜ, το μέλος therock έγραψε:

Θελω interoperability. Πχ τωρα αν θελω να μεταφερω τεραστιο ογκο αρχειων, βγαζω τον δισκο απο το router και τον κουμπωνω στο PC και εκμεταλευομαι ολη την usb3 ταχυτητα, writes 60-120 MB χοντρικα για μηχανικους. Σε αντιθεση με τη gigabit ταχυτητα που θελει και καλωδιο, γιατι εγω παιζω κυριως ασυρματα με φορητες συσκευες, λαπτοπ, tablet, Κινητα.

Expand  

Θα πρεπει να παιξεις αναγκαστικα με gigabit. Αυτο το βγαλε-βαλε προκαλει φθορες και δεν ειναι ευχρηστο

Εγω θα σε ρωτησω για αρχη.... Ποσα ΤΒ θες να μοιραζεις  και τι redundancy θες ?

Γιατι μια καλη.φτηνη λυση, ειναι ενα RPI4, με 2 USB 3.0 δισκους και ενα απλο λειτουργικο πχ OpenMediaVault

 

Αλλιως καποιο pc/ microserver με raid συστημα και SAMBA διαμοιρασμο (λειτουργικο. γυμνο linux κονσολα...)

  • Like 1

To ρούτερ σου θα καίει λιγότερο σίγουρα, στην χειρότερη τα μισά.

 

Το θέμα με την ασύρματη ταχύτητα εγώ το έλυσα βάζοντας το φθηνό αλλά τίμιο xiaomi Mi Router 4a - Gigabit Version και πιάνω πολύ καλές ταχύτητες ασύρματα μέσω SAMBA με ΟΜV, ενώ δεν ήθελα να δώσω παραπάνω λεφτά για καλύτερες υλοποιήσεις -που υπάρχουν- και το έβαλα σε bridged mode με του ΟΤΕ το speedport entry 2i. 867Mbps = 108.375 ΜΒ /s μαξ ασύρματα θεωρητικό από το ρούτερ. Τα ethernet καλώδια σου (Cat5e, Cat6 κλπ), το πρωτόκολλο SAMBA, η client συσκευή σου (hardware, drivers), η απόσταση από το ρούτερ περιορίζουν το θεωρητικό σε μικρότερα νούμερα = πραγματικά MB /s. Αλλά με το παραπάνω ρουτερ είμαι 200% ευχαριστημένος για τις ασύρματες ταχύτητες μου δεδομένης της τιμής του. Είναι πολύ υψηλές για 25 ευρώ αγορα! *σε μένα το samba πάει σφαίρα, ανοίγω τους shared φακέλους σαν να ήταν αποθηκευμένοι στην κάθε συσκευή. Σε win10 client Samba, μετά το boot βλέπει τους shared του σερβερ κατευθείαν. (Αλλά όχι cold boot, το είπαμε αυτό, πρέπει να είναι συνέχεια ανοικτός ο σερβερ).


Δεν είχα καταλάβει ότι είχες OMV. Προσωπικά δεν θέλω να ασχολούμαι με το σερβερ πολύ, θέλω να έχω την μέγιστη ταχύτητα out of the box, δεδομένου ότι είμαστε Ελλάδα (μιλάω για μένα) και δεν έχουμε τσάμπα gigabit ρουτερ απο τους παρόχους μας. Θέλω να φτιάξω το σερβερ αρχικά, να το ξεχάσω στην γωνία και να το αφήσω, να του επέμβω μόνο όταν χαλάσει δίσκος ή γεμίσει και τότε να ασχοληθώ με την μικρότερη επέμβαση και το χρόνο. Δεν με νοιάζει αν αντί για 180 MB /s που είναι ο WD Red πιάνω 80 ΜΒ /s. Με νοιάζει η ευκολία του να μην ασχοληθώ και να είναι σταθερό κάτι. Για αυτό κατέληξα σε OMV. Στο docker έχω 6 apps, δεν χρειάζομαι παραπάνω, τρέχουν όμως καλά. 

 

To snapraid δεν είναι raid, είναι ότι πιο κοντινό ζήτησες σε JBOD (Just a Bunch Of Drives) με προστασία από "αστοχία" άμα τύχει. Εκτός αν δεν θες προστασία σε περίπτωση που δίσκος χαλάσει. Προφανώς το OMV έχει ενσωματωμένο κανονικό raid. Το snapraid είναι η λύση που θα θυσιάσεις ένα δίσκο εξτρά σε περίπτωση που κάποιος από τους άλλους αστοχήσουν. Αλλά ναι πρέπει να το ρυθμίσεις. Μόνο του δεν τρέχει. Συνοπτικά: 

To try to capture the best of both worlds, JBOD (Just a Bunch Of Drives) storage array, and some sort of data parity, SnapRAID is the perfect solution. This means I can keep a bunch of hard drives in my home server and drop files anywhere I want on them, and at the same time, that data will have some redundancy as protection from one of those drives failing.

 

Υποκειμενικά τα παραπάνω, η κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Στο τέλος, θα πας με διπλάσια ή και 3πλάσια λεφτά σε έτοιμο NAS. Στα αρχικά ερωτήματα σου, η καλύτερη απάντηση ήταν το OMV. Απλώς δεν σε βόλεψε για διάφορους λόγους. 

  • Like 3
  On 2/9/2020 at 1:59 ΜΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

To ρούτερ σου θα καίει λιγότερο σίγουρα, στην χειρότερη τα μισά.

 

Το θέμα με την ασύρματη ταχύτητα εγώ το έλυσα βάζοντας το φθηνό αλλά τίμιο xiaomi Mi Router 4a - Gigabit Version και πιάνω πολύ καλές ταχύτητες ασύρματα μέσω SAMBA με ΟΜV, ενώ δεν ήθελα να δώσω παραπάνω λεφτά για καλύτερες υλοποιήσεις -που υπάρχουν- και το έβαλα σε bridged mode με του ΟΤΕ το speedport entry 2i. 867Mbps = 108.375 ΜΒ /s μαξ ασύρματα θεωρητικό από το ρούτερ.

Expand  

 

Οταν ειχα παρει ενα mycloud home (και αυτο πρεπει να προτιμησει οποιος θελει προσωπικο cloud κι οχι να παρασυρθει απ τη λεξη home πως και καλα ειναι υποδεεστερο του my cloud γιατι ειναι απλα πιο συγχρονο, και η λεξη home απλα σημαινει το cloud του σπιτιου ) με το ηλιθιο ρουτερακι του οτε ειχα κι εγω αυτο το θεμα και εκανα ακριβως το setup που περιγραφεις. Συνυπογραφω πως η λυση του xiomi Gb  version ειναι ΑΡΙΣΤΗ (το χω χρησιμοποιησει σε αρκετες εφαρμογες και ως ρουτερ και ως repeater και σε σκαφος και παντου)

  • Like 2
  On 2/9/2020 at 1:59 ΜΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

To ρούτερ σου θα καίει λιγότερο σίγουρα, στην χειρότερη τα μισά.

 

Το θέμα με την ασύρματη ταχύτητα εγώ το έλυσα βάζοντας το φθηνό αλλά τίμιο xiaomi Mi Router 4a - Gigabit Version και πιάνω πολύ καλές ταχύτητες ασύρματα μέσω SAMBA με ΟΜV, ενώ δεν ήθελα να δώσω παραπάνω λεφτά για καλύτερες υλοποιήσεις -που υπάρχουν- και το έβαλα σε bridged mode με του ΟΤΕ το speedport entry 2i. 867Mbps = 108.375 ΜΒ /s μαξ ασύρματα θεωρητικό από το ρούτερ. Τα ethernet καλώδια σου (Cat5e, Cat6 κλπ), το πρωτόκολλο SAMBA, η client συσκευή σου (hardware, drivers), η απόσταση από το ρούτερ περιορίζουν το θεωρητικό σε μικρότερα νούμερα = πραγματικά MB /s. Αλλά με το παραπάνω ρουτερ είμαι 200% ευχαριστημένος για τις ασύρματες ταχύτητες μου δεδομένης της τιμής του. Είναι πολύ υψηλές για 25 ευρώ αγορα! *σε μένα το samba πάει σφαίρα, ανοίγω τους shared φακέλους σαν να ήταν αποθηκευμένοι στην κάθε συσκευή. Σε win10 client Samba, μετά το boot βλέπει τους shared του σερβερ κατευθείαν. (Αλλά όχι cold boot, το είπαμε αυτό, πρέπει να είναι συνέχεια ανοικτός ο σερβερ).


Δεν είχα καταλάβει ότι είχες OMV. Προσωπικά δεν θέλω να ασχολούμαι με το σερβερ πολύ, θέλω να έχω την μέγιστη ταχύτητα out of the box, δεδομένου ότι είμαστε Ελλάδα (μιλάω για μένα) και δεν έχουμε τσάμπα gigabit ρουτερ απο τους παρόχους μας. Θέλω να φτιάξω το σερβερ αρχικά, να το ξεχάσω στην γωνία και να το αφήσω, να του επέμβω μόνο όταν χαλάσει δίσκος ή γεμίσει και τότε να ασχοληθώ με την μικρότερη επέμβαση και το χρόνο. Δεν με νοιάζει αν αντί για 180 MB /s που είναι ο WD Red πιάνω 80 ΜΒ /s. Με νοιάζει η ευκολία του να μην ασχοληθώ και να είναι σταθερό κάτι. Για αυτό κατέληξα σε OMV. Στο docker έχω 6 apps, δεν χρειάζομαι παραπάνω, τρέχουν όμως καλά. 

 

To snapraid δεν είναι raid, είναι ότι πιο κοντινό ζήτησες σε JBOD (Just a Bunch Of Drives) με προστασία από "αστοχία" άμα τύχει. Εκτός αν δεν θες προστασία σε περίπτωση που δίσκος χαλάσει. Προφανώς το OMV έχει ενσωματωμένο κανονικό raid. Το snapraid είναι η λύση που θα θυσιάσεις ένα δίσκο εξτρά σε περίπτωση που κάποιος από τους άλλους αστοχήσουν. Αλλά ναι πρέπει να το ρυθμίσεις. Μόνο του δεν τρέχει. Συνοπτικά: 

To try to capture the best of both worlds, JBOD (Just a Bunch Of Drives) storage array, and some sort of data parity, SnapRAID is the perfect solution. This means I can keep a bunch of hard drives in my home server and drop files anywhere I want on them, and at the same time, that data will have some redundancy as protection from one of those drives failing.

 

Υποκειμενικά τα παραπάνω, η κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Στο τέλος, θα πας με διπλάσια ή και 3πλάσια λεφτά σε έτοιμο NAS. Στα αρχικά ερωτήματα σου, η καλύτερη απάντηση ήταν το OMV. Απλώς δεν σε βόλεψε για διάφορους λόγους. 

Expand  

 

Με ενδιαφερει το ρουτερακι της Xiaomi. Μπορω με αυτο να στησω VPN server δικο μου? Οχι να συνδεθω σαν client mode σε ExpressVPN nordVPN κτλ..

 

Εφοσον δινει τοσο καλες αστρματες ταχυτητες το θελω σαν ενα ακομα AP απλα για γρηγορη ασυρματη προσβαση. Δε πιστευω να χει θεμα αν το συνδεσω πανω στο ASUS που το χω και αυτο σαν AP

 

  On 6/9/2020 at 11:52 ΠΜ, το μέλος therock έγραψε:

 

Με ενδιαφερει το ρουτερακι της Xiaomi. Μπορω με αυτο να στησω VPN server δικο μου? Οχι να συνδεθω σαν client mode σε ExpressVPN nordVPN κτλ..

 

Εφοσον δινει τοσο καλες αστρματες ταχυτητες το θελω σαν ενα ακομα AP απλα για γρηγορη ασυρματη προσβαση. Δε πιστευω να χει θεμα αν το συνδεσω πανω στο ASUS που το χω και αυτο σαν AP

 

Expand  

 

Το πιο απλό είναι το OPENVPN που θα κατεβάσεις και τρέξεις στο OMV. Βήματα εδώ. Θεωρώ ότι μιλώντας για VPN, θέματα όπως το στήσιμο του VPN το κατέχεις και τα πεδία δεν θα σου είναι άγνωστα να τα συμπληρώσεις στην καρτέλα του.

 

Ναι θα έχει θέμα. Δεν είναι AP (Access Point), είναι ρούτερ. Δεν είναι Modem / router, είναι router σκέτο. Καταρχάς δεν έχει AP mode το 4a, δεν μπορώ να το δω τώρα. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει AP mode, έχει μόνο repeater mode, δηλαδή μπορεί να πάρει wifi και να το δώσει σε ethernet ή να πάρει wifi που εκπέμπει ήδη μια συσκευή και να το δώσει σαν επέκταση σήματος. Αν το κάνεις repeater, όλα θα εξαρτώνται από την συσκευή που δίνει το σήμα, σε σένα το asus AP. Δεν πρόκειται να δεις βελτίωση στην ταχύτητα. Οτι υποστηρίζει το asus σου θα δεις και μετά, δεν θα γεννήσει ταχύτητα το xiaomi. Και το repeater έχει μια καθυστέρηση, πολύ μικρή για να επηρεάσει, αλλά την έχει, αφού η συσκευή παίρνει και μετά εκπέμπει το υπάρχον σήμα. Μετά αν στήσεις ένα wifi router σαν AP, αυτό θα δίνει ασύρματα δεδομένα, που παίρνει μέσω ethernet, αλλά την διαχείριση (δεδομένων, συσκευών, IP, κλπ) την κάνει το αρχικό modem / router. Σε αυτή την περίπτωση αν το αρχικό modem / router σου δεν είναι gibabit ή δεν υποστηρίζει κάποια πρωτόκολλα θα τα χάσεις και αυτά στην συνέχεια. Δυστυχώς, το Xiaomi 4a δεν έχει ούτε διαθέσιμες επιλογές σε repeater mode. Δεν έχει φτιαχτεί για αυτό. Δεν έχει καν τη δυνατότητα δημιουργίας guest access και του λείπουν πολλά χαρακτηριστικά που έχουν άλλα AP.  Ένα Ubiquiti AP είναι 10 φορές καλύτερο σαν AP, αφού είναι κανονικό AP, το πιο φθηνό Ubiquiti κάνει 3.5 φορές πάνω όμως σε κόστος και δεν πιάνει τις ταχύτητες του Xiaomi. Το πιο ασφαλές με αυτό το ρουτερ, αν δεν ξέρεις τι κάνεις, είναι να φτιάξεις ένα υποδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, όπως είναι out of the box. Αυτό σημαίνει ότι τα IP απο το router και πιο κάτω θα έχουν αλλάξει και θα τα διαχειρίζεται πλήρως το Xiaomi 4a. Στο δίκτυο του -υποδίκτυο για το modem / router σου- οι ταχύτητες αν δεν περιορίζονται από hardware πχ καλώδιο cat4, συσκευή 100Mbps, θα είναι 1000Mbps. 

 

Κοινώς αν θες AP, μην πάρεις καν το Xiaomi 4a καθώς δεν είναι AP και δεν γίνεται, πάρε καλύτερα με πολλαπλάσιο κόστος ένα Ubiquiti AP ή ένα άλλο κανονικό AP. Αν θες να πάρεις το xiaomi 4a θα το πάρεις μόνο γιατί θα το εμπιστευτείς σαν router να ορίζει και να διαχειρίζεται τις συσκευές στο δίκτυο σου.  

  • Like 2
  On 7/9/2020 at 7:53 ΠΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

 

Το πιο απλό είναι το OPENVPN που θα κατεβάσεις και τρέξεις στο OMV. Βήματα εδώ. Θεωρώ ότι μιλώντας για VPN, θέματα όπως το στήσιμο του VPN το κατέχεις και τα πεδία δεν θα σου είναι άγνωστα να τα συμπληρώσεις στην καρτέλα του.

 

Expand  

 

Ωπ εδω εχει φαγακι. Κατσε να το δουμε σιγα σιγα. Ψαχνωντας για τροπους πριν ποσταρω, μου βγαζε και μενα αποτελεσμα μεσω openVPN, αλλα τι ακριβως ειναι αυτο? Ειναι καποια υπηρεσια που μεσολαβει και περνανε απο κει τα δεδομενα σου, οπως ανεφερα πριν πχ οπως η NordVPN? Τα δεδομενα μου θελω να ναι απο μενα για μενα. Ακομα και κρυπτογραφημενα δε θελω να περνανε απο καπου αλλου. ΠΧ τα windows Που σου δινουν δυνατοτητα να στησεις δικο σου VPN Server πως το κανουν. Εγω πχ ακολουθησα αυτο οταν ειχα στησει σε Windows 8.1

 

 

  Quote

Ναι θα έχει θέμα. Δεν είναι AP (Access Point), είναι ρούτερ. Δεν είναι Modem / router, είναι router σκέτο. Καταρχάς δεν έχει AP mode το 4a, δεν μπορώ να το δω τώρα. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει AP mode, έχει μόνο repeater mode, δηλαδή μπορεί να πάρει wifi και να το δώσει σε ethernet ή να πάρει wifi που εκπέμπει ήδη μια συσκευή και να το δώσει σαν επέκταση σήματος. Αν το κάνεις repeater, όλα θα εξαρτώνται από την συσκευή που δίνει το σήμα, σε σένα το asus AP. Δεν πρόκειται να δεις βελτίωση στην ταχύτητα. Οτι υποστηρίζει το asus σου θα δεις και μετά, δεν θα γεννήσει ταχύτητα το xiaomi. Και το repeater έχει μια καθυστέρηση, πολύ μικρή για να επηρεάσει, αλλά την έχει, αφού η συσκευή παίρνει και μετά εκπέμπει το υπάρχον σήμα. Μετά αν στήσεις ένα wifi router σαν AP, αυτό θα δίνει ασύρματα δεδομένα, που παίρνει μέσω ethernet, αλλά την διαχείριση (δεδομένων, συσκευών, IP, κλπ) την κάνει το αρχικό modem / router. Σε αυτή την περίπτωση αν το αρχικό modem / router σου δεν είναι gibabit ή δεν υποστηρίζει κάποια πρωτόκολλα θα τα χάσεις και αυτά στην συνέχεια. Δυστυχώς, το Xiaomi 4a δεν έχει ούτε διαθέσιμες επιλογές σε repeater mode. Δεν έχει φτιαχτεί για αυτό. Δεν έχει καν τη δυνατότητα δημιουργίας guest access και του λείπουν πολλά χαρακτηριστικά που έχουν άλλα AP.  Ένα Ubiquiti AP είναι 10 φορές καλύτερο σαν AP, αφού είναι κανονικό AP, το πιο φθηνό Ubiquiti κάνει 3.5 φορές πάνω όμως σε κόστος και δεν πιάνει τις ταχύτητες του Xiaomi. Το πιο ασφαλές με αυτό το ρουτερ, αν δεν ξέρεις τι κάνεις, είναι να φτιάξεις ένα υποδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, όπως είναι out of the box. Αυτό σημαίνει ότι τα IP απο το router και πιο κάτω θα έχουν αλλάξει και θα τα διαχειρίζεται πλήρως το Xiaomi 4a. Στο δίκτυο του -υποδίκτυο για το modem / router σου- οι ταχύτητες αν δεν περιορίζονται από hardware πχ καλώδιο cat4, συσκευή 100Mbps, θα είναι 1000Mbps. 

 

Κοινώς αν θες AP, μην πάρεις καν το Xiaomi 4a καθώς δεν είναι AP και δεν γίνεται, πάρε καλύτερα με πολλαπλάσιο κόστος ένα Ubiquiti AP ή ένα άλλο κανονικό AP. Αν θες να πάρεις το xiaomi 4a θα το πάρεις μόνο γιατί θα το εμπιστευτείς σαν router να ορίζει και να διαχειρίζεται τις συσκευές στο δίκτυο σου.  

Expand  

 

Ευτυχως που ρωτησα. Οκ καταλαβω αυτο που λες. Αν παραλαμβανει με 15 ΜΒ/s δε μπορει να στο μετατρεψει με μαγεια σε Gigabit. Για αυτο και γω θελω AP mode. Δηλαδη να παιρνει το δικτυο απο το προυγμενο AP μεσω Gigabit και να το αναμεταδιδει με τις ταχυτητες που ανεφερες σε προηγουμενα ποστ.

 

Εφοσον δεν ειναι Modem/router να το βαλεις απευθειες στη πριζα και εφοσον δεν εχει AP Mode τοτε πως το χρησιμοποιεις? Κοβεις το Routing απο το Modem, ΠΧ το Speedport, Και γινεται απο Xiaomi, η εχεις δευτερο router και μετα παιζεις Bridge και NAT για να ενωσεις τα υποδικτυα? Αχρειαστα αυτα για οικιακο δικτυο 3-4 συσκευων

  On 7/9/2020 at 7:53 ΠΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

 

Το πιο απλό είναι το OPENVPN που θα κατεβάσεις και τρέξεις στο OMV. Βήματα εδώ. Θεωρώ ότι μιλώντας για VPN, θέματα όπως το στήσιμο του VPN το κατέχεις και τα πεδία δεν θα σου είναι άγνωστα να τα συμπληρώσεις στην καρτέλα του.

Expand  

 

Ακολουθω τον οδηγο αλλα καπου το χανω. Public Ip adress Που ζητα να συμπληρωσεις ειναι η WAN ip, ή ο DDNS σωστα? εγω εκει εβαλα τη ddns ip (χωρις http://). Προσθετω μετα χρηστη και οταν κανω apply Κλασσικα αρχιζει τα ακαταλαβιστικα μουνηματα που με κουραζαν και παλιοτερα που καθε φορα πηγαινα να κανω κατι και επρεπε να γκοογκλαρω και να ρωταω γιατι δε γινεται

 

  Quote

Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; omv-mkconf openvpn setup 2>&1' with exit code '1': ************************************************************** No /usr/share/easy-rsa/openssl.cnf file could be found Further invocations will fail ************************************************************** NOTE: If you run ./clean-all, I will be doing a rm -rf on /usr/share/easy-rsa/keys Using CA Common Name: Fort-Funston CA grep: /usr/share/easy-rsa/openssl.cnf: No such file or directory pkitool: KEY_CONFIG (set by the ./vars script) is pointing to the wrong version of openssl.cnf: /usr/share/easy-rsa/openssl.cnf The correct version should have a comment that says: easy-rsa version 2.x

Expand  

 

τσιν τσαν τσον με λιγα λογια, για μας τους αμπαλους

Τα windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα που τα πληρώνεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Για την ακρίβεια είναι λογισμικό κλειστού κώδικα, που έχει ένα μέρος κώδικα διαθέσιμο στο ίντερνετ που μπορούν να διαβάσουν και να τροποποιήσουν χρήστες και ένα ακόμα πιο μικρό μέρος κώδικα που είναι Open-source software (OSS). Αλλά σε γενικές γραμμές είναι κλειστό λογισμικό το οποίο πληρώνεις για να χρησιμοποιείς "ως έχει". Σε αυτό το πακέτο που πληρώνεις "ως έχει" τα windows έχουν ενσωματωμένη τη δυνατότητα να στήσεις VPN server μέσα από το λογισμικό τους τζάμπα, χωρίς να πληρώσεις κάτι εξτρά. Μέχρι στιγμής μπορείς με τον ίδιο τρόπο και στα win10 να κάνεις τα ίδια βήματα για να στήσεις ένα VPN server τσάμπα, όπως έκανες και στα 8.1. To γεγονός ότι τα δεδομένα σου -που διαχειρίζεται η MS και περνάνε από αυτή- ή το γεγονός ότι χρησιμοποιείς κώδικα που δεν βλέπεις τι κάνει για σένα, είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω να το αναλύσω εδώ για συντομία. Εν ολίγης δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις windows κώδικα για δημιουργία VPN, σε λογισμικό που δεν είναι windows. Το windows εργαλείο VPN είναι φτιαγμένο από την MS για χρήση της MS. Το ΟΜV βασίζεται σε debian που είναι linux και είναι τελείως ανοικτό για να δει κάποιος το κωδικά και το τι κάνει αυτός κάθε στιγμή. Στο server OMV που έχεις και δεν είναι windows, άρα δεν έχει το εργαλείο VPN των windows (γιατί δεν μπορεί να το έχει), εσύ μπορείς να εγκαταστήσεις VPN εταιριών ξεχωριστών ανοικτού ή κλειστού κώδικα. Το αν θα είναι επί πληρωμή το λογισμικό είναι άλλο θέμα. Ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης για VPN σε OMV το πιθανότερο είναι να πάρεις αποτέλεσμα το OPENVPN το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο VPN ανοικτού κώδικα.

 

Εν συντομία αν θες το VPN των windows, δεν μπορείς να το βάλεις σε linux, θα πρέπει να βάλεις άλλο λογισμικό VPN. Το built-in εργαλείο VPN των windows είναι μόνο για τα windows.

 

Το AP που έχεις ήδη είναι gibabit? Το modem / router που έχεις είναι gigabit? Το xiaomi δεν παίζει AP, άρα δεν πας σε αυτό. Πας σε αυτό μόνο αν έχεις χειρότερο Modem / router όπως το speedport entry 2ι του OTE το οποίο είναι 100mbps και είναι χειρότερο στην διαχείριση συσκευών από το xiaomi. Aν θες AP κοίτα σε καθαρά AP με ταχύτητες πάνω απο 1000mbps = gigabit, να βεβαιωθείς όμως ότι το modem / router σου είναι gigabit γιατί τότε δεν θα πάρεις καλύτερη ταχύτητα.

 

Σημείωση: οι κατασκευαστές δίνουν συνδυαστικές ταχύτητες σε 2.4Ghz και 5GHz συχνότητες. Δηλαδή ένα AP μπορεί να δίνει 900mbps σε 5Ghz και 300mbps σε 2.4GHz, συνδυαστικά 1200 mbps, κοίτα τις συχνότητες ξεχωριστά για να είσαι σίγουρος ότι είσαι πάνω απο 1000mbps στα 5Ghz και καλο είναι το AP να υποστηρίζει dual band, ταυτόχρονα 2.4Ghz και 5Ghz για τις παλιές συσκευές που δεν έχουν 5Ghz. Ελπίζω να βοήθησα.

  • Like 1

Καταλαβαίνω από το log σου ότι δεν έχει το αρχείο openssl.cnf μέσα στο easy-rsa. Μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου (?) πιθανόν. Χρήστη user έχεις κάνει στο OMV? Κανένας δεν έμαθε χωρίς να ψάξει. Αν δεν θες να μάθεις όμως, γιατί δεν έχεις χρόνο ή δεν θες να ασχοληθείς κλπ. Και αν θες VPN ή και άλλα εργαλεία που ενδέχεται να αναζητήσεις αργότερα, πόσο μάλλον εργαλεία windows. Καλύτερα να πας σε custom σερβερ με win λειτουργικό αφού ξέρεις καλύτερα τα windows. Προφανώς ο τίτλος "καλύτερη λύση για διαμοιρασμό σε οικιακό δίκτυο" δεν ισχύει αφού το οικιακό δίκτυο πήγε περίπατο και έγινε να είναι προσβάσιμο απ'έξω και η καλύτερη λύση είναι υποκειμενική καθώς τα win είναι πολύ πιο βαριά από το OMV και θέλεις ανώτερο hardware για να τρέξεις τα ίδια πράγματα. Προσωπικά καλύτερη και ταχύτερη λύση για διαμοιρασμό σε οικιακό δίκτυο είναι OMV με samba για κοινόχρηστους φακέλους και το κάνει ένα παλιό HP microserver με amd turion άνετα. Αλλά προσθέτεις πολλές παραμέτρους καθε φορά. Δεν έχεις κατασταλάξει τι θες να κάνεις μου φαίνεται. Ισως η χρήση του ετοιμου nas απο synology να σε βολέψει λόγο ευκολίας περισσότερο απο windows server.

 

Τι αρχεία θες να ανοίγεις εκτός οικιακού δικτύου? πχ μουσική, βιβλία, ταινίες?  και σε τι συσκευές θες να τα ανοίγεις: win 10, android, iphone?

  • Like 1

Κατα αρχας φιλε μου σε ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση, τις αναλυτικες κατευθυνσεις και τη προθεση σου να βοηθεις. Το εκτιμω.

 

  On 7/9/2020 at 10:32 ΠΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

Τα windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα που τα πληρώνεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Για την ακρίβεια είναι λογισμικό κλειστού κώδικα, που έχει ένα μέρος κώδικα διαθέσιμο στο ίντερνετ που μπορούν να διαβάσουν και να τροποποιήσουν χρήστες και ένα ακόμα πιο μικρό μέρος κώδικα που είναι Open-source software (OSS). Αλλά σε γενικές γραμμές είναι κλειστό λογισμικό το οποίο πληρώνεις για να χρησιμοποιείς "ως έχει". Σε αυτό το πακέτο που πληρώνεις "ως έχει" τα windows έχουν ενσωματωμένη τη δυνατότητα να στήσεις VPN server μέσα από το λογισμικό τους τζάμπα, χωρίς να πληρώσεις κάτι εξτρά. Μέχρι στιγμής μπορείς με τον ίδιο τρόπο και στα win10 να κάνεις τα ίδια βήματα για να στήσεις ένα VPN server τσάμπα, όπως έκανες και στα 8.1. To γεγονός ότι τα δεδομένα σου -που διαχειρίζεται η MS και περνάνε από αυτή- ή το γεγονός ότι χρησιμοποιείς κώδικα που δεν βλέπεις τι κάνει για σένα, είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω να το αναλύσω εδώ για συντομία. Εν ολίγης δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις windows κώδικα για δημιουργία VPN, σε λογισμικό που δεν είναι windows. Το windows εργαλείο VPN είναι φτιαγμένο από την MS για χρήση της MS. Το ΟΜV βασίζεται σε debian που είναι linux και είναι τελείως ανοικτό για να δει κάποιος το κωδικά και το τι κάνει αυτός κάθε στιγμή. Στο server OMV που έχεις και δεν είναι windows, άρα δεν έχει το εργαλείο VPN των windows (γιατί δεν μπορεί να το έχει), εσύ μπορείς να εγκαταστήσεις VPN εταιριών ξεχωριστών ανοικτού ή κλειστού κώδικα. Το αν θα είναι επί πληρωμή το λογισμικό είναι άλλο θέμα. Ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης για VPN σε OMV το πιθανότερο είναι να πάρεις αποτέλεσμα το OPENVPN το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο VPN ανοικτού κώδικα.

 

Εν συντομία αν θες το VPN των windows, δεν μπορείς να το βάλεις σε linux, θα πρέπει να βάλεις άλλο λογισμικό VPN. Το built-in εργαλείο VPN των windows είναι μόνο για τα windows.

Expand  

 

Ενταξει απλο ολο αυτο, δε χρειαζοταν να ταλαιπωρηθεις στο συγκεκριμενο να μου το εξηγησεις. Εγω απλα εννουσα πως θελω να γινεται εξισου ευκολα στο OMV οπως γινεται και στα windows, οχι οτι ηθελα να πληρωμενο κλειστου τυπου περιβαλλον στο Linuxoeides μηχανακι. Ας πουμε ειδα ενα βιντεακι 5λεπτων αντεγραψα τα βηματα και μου παιξε... Αυτο ηταν το πνευμα μου. Οκ και μου εξηγησες πως το OpenVPN ειναι μια ανοικτου κωδικα υλοποιηση που εξηπηρετει σε αυτο το στησιμο.

 

  On 7/9/2020 at 11:02 ΠΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

... Δεν έχεις κατασταλάξει τι θες να κάνεις μου φαίνεται. Ισως η χρήση του ετοιμου nas απο synology να σε βολέψει λόγο ευκολίας περισσότερο απο windows server.

 

Τι αρχεία θες να ανοίγεις εκτός οικιακού δικτύου? πχ μουσική, βιβλία, ταινίες?  και σε τι συσκευές θες να τα ανοίγεις: win 10, android, iphone?

Expand  

 

Οχι κατασταλαγμενος ειμαι. Δε θελω να αγορασω NAS και να προσθεσω αλλες συσκευες και να αυξησω την πολυπλοκοτητα. Θα χρησιμοποιησω οτι εχω και χωρις να κανω περαιτερω εξοδα για να κανω αυτο που ζητω. Στο ρουτερακι μου εχω συνδεσει εναν εξωτερικο δισκο με media αρχεια που δεν με νοιαζει και αν καποιος μου παρει προσβαση και μου τα κλεψει, διαγραψει, κτλ και θελω περαιτερω να εχω τον HP Microserver με OMV για τα πιο προσωπικα μου αρχεια, ωστε εκει να μπαινω ξεκαθαρα μονο εγω και να μην εχω το αγχος της ασφαλειας που προσθετει ενας απλος ftp. Προσωπικα μου εγραφα και αρχεια επιχειρησης, στα οποια θελω να μπαινω μονο μεσω VPN αν ειμαι καπου εξω και εχω μοναχα στα χερι μου το κινητο και χρειαστω κατι εκτακτα.

 

Σε ολες τις συεκευες θελω προσβαση οπως αλλωστε εχω τωρα. Με win10 laptop, android Κινητο και ipad tablet μπαινω στο smb/ftp share.

 

Απλα η ολη κουβεντα τωρα γινεται γιατι με νοιαζει να στησω το VPN χωρις να εχω ανοικτο υπολογιστη (ενταξει οκ, περαν του Microserver που τον μετρησα και καει 50-60W με 3x 3.5" Μηχανικους HDD που ειναι αποδεκτο)

 

  On 7/9/2020 at 11:02 ΠΜ, το μέλος hyperlost έγραψε:

Καταλαβαίνω από το log σου ότι δεν έχει το αρχείο openssl.cnf μέσα στο easy-rsa. Μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου (?) πιθανόν. Χρήστη user έχεις κάνει στο OMV? Κανένας δεν έμαθε χωρίς να ψάξει.

Expand  

 

Χρηστες εχω, μπορω και μπαινω απο παλια που το στησα στα smb/ftp shares τοπικα. Απλα την κωδικοποιηση μαλλον πρεπει να φτιαξω που λες, κατσε να δω αν το καταφερω με αυτο που εστειλες.

 

Σιγουρα αρχηγε μου ολα θελουν ψαξιμο, απλα στα "Πληρωμενα" Windows οπως λεμε ολα γινονται απλα γκοογκλαροντας και βλεπωντας 2-3 βιντεακια, ενω εδω το ψαξιμο σημαινει να εισαι τεχνικος υπολογιστων η να ενοχλεις ενα σωρο κοσμο οπως κανω εγω τωρα και σε βαζω να μου γραφεις ενα σωρο πραγματα. 

  • Like 2

Μια μικρή παρατήρηση στα παραπάνω:

Εάν επιλέξεις ως VPN server ένα μηχανάκι με Windows με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, μπορείς να συνδεθείς και από linux client και από πολλές τρίτες συσκευές δικτύου.

Απλά το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο PPTP των Windows θεωρείται πλέον αρκετά ανασφαλές και δεν προτείνεται να το χρησιμοποιείς για να συνδέεσαι μέσω internet σε δίκτυα για τα οποία σε ενδιαφέρει η ασφάλειά τους...

 

Όποιο πρωτόκολλο και να επιλέξεις (PPTP, OpenVPN ή κάποιο άλλο), η βασική ιδέα είναι ίδια. Το VPN είναι ένα τούνελ μεταξύ δύο σημείων δικτύου. Χρειάζεται:

1. Server με ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου και χρήστες

2. Client με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις και τα στοιχεία πρόσβασης

3. Δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των δύο

 

Αν θεωρήσουμε ότι ρυθμίζεις τον server και τον client με κάποιον οδηγό, θα πρέπει να εξασφαλίσεις και ότι ο client μπορεί να επικοινωνήσει με τον server, χωρίς να εμποδίζεται πχ από κάποιο firewall. Επειδή δεν έχω καταλάβει μεταξύ ποιων σημείων θέλεις να κάνεις το VPN, αρχικά κάνε τις δοκιμές στο τοπικό σου δίκτυο, και μετά το δοκιμάζεις και μέσω internet (εφόσον ανοίξεις κατάλληλα το router του internet για να προωθεί τις συνδέσεις VPN στον VPN server σου).

  • Like 2
  On 7/9/2020 at 12:29 ΜΜ, το μέλος minast έγραψε:

Μια μικρή παρατήρηση στα παραπάνω:

Εάν επιλέξεις ως VPN server ένα μηχανάκι με Windows με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, μπορείς να συνδεθείς και από linux client και από πολλές τρίτες συσκευές δικτύου.

Απλά το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο PPTP των Windows θεωρείται πλέον αρκετά ανασφαλές και δεν προτείνεται να το χρησιμοποιείς για να συνδέεσαι μέσω internet σε δίκτυα για τα οποία σε ενδιαφέρει η ασφάλειά τους...

 

Όποιο πρωτόκολλο και να επιλέξεις (PPTP, OpenVPN ή κάποιο άλλο), η βασική ιδέα είναι ίδια. Το VPN είναι ένα τούνελ μεταξύ δύο σημείων δικτύου. Χρειάζεται:

1. Server με ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου και χρήστες

2. Client με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις και τα στοιχεία πρόσβασης

3. Δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των δύο

 

Αν θεωρήσουμε ότι ρυθμίζεις τον server και τον client με κάποιον οδηγό, θα πρέπει να εξασφαλίσεις και ότι ο client μπορεί να επικοινωνήσει με τον server, χωρίς να εμποδίζεται πχ από κάποιο firewall. Επειδή δεν έχω καταλάβει μεταξύ ποιων σημείων θέλεις να κάνεις το VPN, αρχικά κάνε τις δοκιμές στο τοπικό σου δίκτυο, και μετά το δοκιμάζεις και μέσω internet (εφόσον ανοίξεις κατάλληλα το router του internet για να προωθεί τις συνδέσεις VPN στον VPN server σου).

Expand  

 

Κατα γενικη ομολογια θελω προσβαση στα αρχεια μου χωρις να περιοριζομαι σε συσκευη. Τωρα δε ξερω ποσο ασφαλες εινα ιτο PPTP, απλα ξερω πως μολις το στησεις, μετα σε οποια συσκευη και αν πας βαζεις user και κωδικο και μπηκες, χωρις πολλα πολλα. Τωρα στο OpenVPN μαλλον βλεπω θελει certificate και ποιο μπλεγμενες διαδικασιες, που σημαινει οτι αν εισαι σε ενα φιλο σου και δεν εχεις ουτε καν το κινητο σου, δε θα μπορεις να μπεις στα αρχεια σου απο το PC του σπιτιου αν δεν εχει εγκατεστημενα πιστοποιητικα σωστα?

 

Οι συσκευες που με ενδιαφερουν αδιαπραγματευτα να συνδεονται παντως, οταν ειμαι εκτος σπιτιου, ειναι το windows laptop Μου και το android Κινητο μου

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.