trib Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2020 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2020 (edited) Καλησπερίζω, Ναι, για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι ότι δεν σκόπευα να τα χρησιμοποιήσω αλλά έτυχε ένα project στο οποίο είχα ελευθερία κινήσεων. Ένα παλιό laptop με Intel Core 2 Duo, 4GB RAM DDR2 και SSD 180GB Intel της Μαμάς, που το χρησιμοποιεί για browsing κυρίως και βίντεο στο YouTube. Το laptop μέχρι πρότινος είχε Windows 10 αλλά ήταν τόσο αργό (αναφορικά με την απόκρισή του) που με έκανε να νιώσω πως βρίσκομαι στην εποχή του 33.6k modem που περιμέναμε πάνω από την οθόνη να προχωρήσει μισό pixel το download. Κατέβασα Linux Mint 20 και λεω θα το επιχειρήσω. Το "εκαψα" σε DVD γιατί είμαι ρομαντικός (και μου έχουν μείνει ένα κάρο dvd από τότε που γράφαμε... διάφορα) και ξεκινάω. Μπαίνω στο Live και πατάω Install. Η εγκατάσταση διήρκησε περίπου 1 ώρα (give or take) και χρειάζεται να κάνεις 4-5 εύκολες ρυθμίσεις μόνο. Αν θυμάμαι καλά, με μία επανεκκίνηση. Φτάνουμε όμως γρήγορα σε "μελανό" σημείο. Μου εμφανίζει μήνυμα "Βγάλτε το μέσο εγκατάστασης και πατήστε Enter". Το βγάζω, πατάω Enter και .... κόλλησε. Έβλεπα για 3-4 λεπτά ένα μήνυμα να τρέχει γρήγορα στην οθόνη που ανέφερε ένα πρόβλημα με το boot, δεν κατάλαβα ακριβώς. Το ψάχνω, κάποιος έλεγε για το ACPI. Δεν κάνω τίποτα, λέω ας κάνω ένα hard reset. Τα Linux έπαιξαν! Μπήκα στο περιβάλλον για πρώτη φορά στη ζωή μου. Με το που βλέπω το περιβάλλον, θα πω την αλήθεια. Ένιωσα "κάπως" οικεία. Δεν με ξένισε αυτό που έβλεπα. Σίγουρα και λόγω της δουλειάς με την καθημερινή ενασχόληση με κάθε είδους σύστημα, αλλά γενικά βρήκα κάποια πράγματα (πχ τον Task Manager - από περιέργεια κυρίως για να δω αν είχε - Το ονομάζει System Monitor; Να, τα έχω ήδη ξεχάσει). Μου πετάει ένα ωραίο μήνυμα κάτω στην taskbar να κάνω κάποιες ενημερώσεις. Τις κάνω, εγκαθιστώ και τον προτεινόμενο NVIDIA driver για την κάρτα γραφικών και όλα αναγνωρίζονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς μπορώ να δω αν κάποια συσκευή δεν αναγνωρίζεται. Έπαιξα λίγο με τις ρυθμίσεις στο περιβάλλον (εικόνες, κέρσορα, κουμπιά στα παράθυρα κτλ), άνοιξα λίγο τον Firefox που δείχνει 5 φορές γρηγορότερος στο scrolling σε σύγκριση με όταν είχε το σύστημα Windows 10 και χάζεψα λίγο τα διάφορα προγραμματάκια όπως το Libre Office ένα αντίστοιχο του Paint κτλ. Είχα το Start Menu και ένιωθα κύριος του εαυτού μου. Είχα τα εικονίδια στο περιβάλλον εργασίας και λέω οκ, θα τα βρούμε όλα. Βέβαια αρκετά πράγματα για την ώρα δεν έχω ιδέα που θα τα βρω. Πχ - Πώς μπορώ να ρυθμίσω τα προγράμματα που θα ανοίγουν αυτόματα με την εκκίνηση του συστήματος; Ένα πρόβλημα που παρατηρώ (δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα) είναι ότι δεν έχω καλό σήμα Wi-Fi. Δίπλα στο router και δείχνει 4/5 μπάρες. Το φοβήθηκα αυτό. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπω. Πολύ δύσκολα θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω και στον βασικό μου υπολογιστή όχι γιατί "βαριέμαι" να μάθω όλες αυτές τις αλλαγές αλλά γιατί ξέρω ότι με Windows, σε οτιδήποτε κάνω, πάντα θα υπάρχει μία συμβατή έκδοση. Αυτό που απομένει τώρα είναι να πείσω τον κάτοχο να το χρησιμοποιήσει. υ/γ: Διάφορα εκπαιδευτικού τύπου site ή με χρήσιμες εφαρμογές/συμβουλές, ευπρόσδεκτα. Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 1, 2020 από trib 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GFFermari Ιούλιος 1, 2020 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2020 Για αρχαια λαπτοπ ειναι κορυφη το Linux. Θα το ξαναβαλω κ γω αυτο το ΣΚ. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inglor Ιούλιος 1, 2020 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2020 (edited) Καλώς ήρθες στο κόσμο του Linux. Μία ώρα πριν, το μέλος trib έγραψε: [..] Πολύ δύσκολα θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω και στον βασικό μου υπολογιστή όχι γιατί "βαριέμαι" να μάθω όλες αυτές τις αλλαγές αλλά γιατί ξέρω ότι με Windows, σε οτιδήποτε κάνω, πάντα θα υπάρχει μία συμβατή έκδοση. Αυτό που απομένει τώρα είναι να πείσω τον κάτοχο να το χρησιμοποιήσει. [..] Για τον κάτοχο δεν νομίζω να είναι δύσκολο, με τον πατέρα μου μου απλά κάνει τα βασικά με αρκεί απλά να μπορεί να βρει το εικονίδιο αλεπού (κοινώς Firefox). Θα πρότεινα να έχεις ένα VM πρόχειρο με ένα Linux εγκατεστημένο αν κάνεις υποστήριξη τηλεφωνικά Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 1, 2020 από Inglor 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιούλιος 1, 2020 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2020 (edited) @trib Καλώς ήρθες! Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις πρώτες απορίες σου: 2 hours ago, trib said: Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς μπορώ να δω αν κάποια συσκευή δεν αναγνωρίζεται. Μέσα από GUI ---> πατάς το mint button --> στην αναζήτηση γράψε "system reports" - θα στο βγάλει πριν το ολοκληρώσεις ---> system information Spoiler Aλλιώς από terminal ---> inxi -FxNn 2 hours ago, trib said: Βέβαια αρκετά πράγματα για την ώρα δεν έχω ιδέα που θα τα βρω. Πχ - Πώς μπορώ να ρυθμίσω τα προγράμματα που θα ανοίγουν αυτόματα με την εκκίνηση του συστήματος; Ποια προγράμματα θες να εκκινούν αυτόματα? Αν μιλάμε για εφαρμογές τύπου skype, αυτά ρυθμίζονται από τα properties των λογισμικών αυτών. Για οτιδήποτε άλλο θες να εκκινεί αυτόματα: mint button --> στην αναζήτηση "starup applications" 2 hours ago, trib said: Ένα πρόβλημα που παρατηρώ (δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα) είναι ότι δεν έχω καλό σήμα Wi-Fi. Δίπλα στο router και δείχνει 4/5 μπάρες. Μάλλον έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας της κάρτας wi-fi. Αν δεν έχεις πρόβλημα ταχύτητας δεν θέλω να σε μπλέξω προς το παρόν, δεν χρειάζεται. Το λειτουργικό ξέρει καλύτερα να τα ρυθμίζει αυτά για βέλτιστη εξοικονόμηση πόρων/λειτουργικότητας. mint button --> αναζήτηση driver manager ---> πες μου εκτός από τους nvidia drivers αν σου δίνει επιλογή και για κάποιους proprietary drivers για την κάρτα wifi. Αν όχι, είναι όλα στον kernel και είσαι ΟΚ 2 hours ago, trib said: Αυτό που απομένει τώρα είναι να πείσω τον κάτοχο να το χρησιμοποιήσει. Αναφέρεις ότι η μαμά σου το χρησιμοποιεί για browsing και youtube. Τι να την πείσεις; Δεν θα καταλάβει τίποτα. Εσύ να δεις που θα ξεγνοιάσεις από "καθαρισμούς", malware, ιούς κτλ. Δεν θα σε απασχολήσει ποτέ! Όπως το στήνεις, έτσι θα δουλεύει για πάντα... 1 hour ago, Inglor said: Θα πρότεινα να έχεις ένα VM πρόχειρο με ένα Linux εγκατεστημένο αν κάνεις υποστήριξη τηλεφωνικά Και γιατί να το κάνει αυτό;;;; Ένα teamviewer να εγκαταστήσει στο Linux της μαμάς και όποτε θέλει παρέχει υποστήριξη. Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 1, 2020 από gdp77 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Ιούλιος 2, 2020 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 Το teamviewer σε παραθύρια έχει γίνει τον τελευταίο καιρό απίστευτα σπασαρ?ίδικο, σου λέει όλη την ώρα ότι κάνεις εμπορική χρήση και ζητάει λεφτά. Υπάρχουν εναλλακτικές; Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιούλιος 2, 2020 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 13 minutes ago, schumifer said: Το teamviewer σε παραθύρια έχει γίνει τον τελευταίο καιρό απίστευτα σπασαρ?ίδικο, σου λέει όλη την ώρα ότι κάνεις εμπορική χρήση και ζητάει λεφτά. Υπάρχουν εναλλακτικές; Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το TeamViewer. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά το anydesk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GriGaS Ιούλιος 2, 2020 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 (edited) πριν 10 ώρες, το μέλος trib έγραψε: Το "εκαψα" σε DVD γιατί είμαι ρομαντικός απλά να ξέρεις ότι τετραπλασίασες το χρόνο εγκατάστασης... Ο πατέρας του grigas, η μητέρα του trib, θα δημιουργήσουμε μια γενιά 60+ χρηστών Linux! Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 2, 2020 από GriGaS 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιούλιος 2, 2020 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 (edited) 4 minutes ago, GriGaS said: απλά να ξέρεις ότι τετραπλασίασες το χρόνο εγκατάστασης... Ο πατέρας του grigas, η μητέρα του trib, θα δημιουργήσουμε μια γενιά 60+ χρηστών Linux! Πρόσθεσε και τον πεθερό του gdp77, ευτυχισμένος χρήστης Linux Mint μια 5ετία+. Ηλικία 75+ Αυτά για όσους λένε ότι το Linux είναι "δύσκολο". Είμαι σίγουρος ότι ο πεθερός μου με οποιοδήποτε windows σύστημα θα χρειαζόταν τακτικό support. Με το Linux δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ! Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 2, 2020 από gdp77 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inglor Ιούλιος 2, 2020 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 πριν 25 λεπτά, το μέλος gdp77 έγραψε: Είμαι σίγουρος ότι ο πεθερός μου με οποιοδήποτε windows σύστημα θα χρειαζόταν τακτικό support. Με το Linux δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ! Το ίδιο ακριβώς και με τον πατέρα μου. Από τότε που πήρε το λαπτοπ με ubuntu δεν με έχει ξαναπάρει τηλέφωνο (για υποστήριξη). 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Ιούλιος 2, 2020 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 πριν 12 ώρες, το μέλος trib έγραψε: Ένα παλιό laptop με Intel Core 2 Duo PM965 ή PM45; (Από περιέργεια)... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιούλιος 2, 2020 #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 πριν 3 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε: Πρόσθεσε και τον πεθερό του gdp77, ευτυχισμένος χρήστης Linux Mint μια 5ετία+. Ηλικία 75+ Και η μάνα trendy. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GriGaS Ιούλιος 2, 2020 #12 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 (edited) Ρε τους έχετε με κανα σοβαρό pc ή μόνο εγώ τον έχω με skylake στο γραφείο και xeon (771 modded σε 775) σπίτι; Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 2, 2020 από GriGaS 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellman Ιούλιος 2, 2020 #13 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 μόνο εσυ 3 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seek & Find Ιούλιος 2, 2020 #14 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 πριν 3 ώρες, το μέλος trendy έγραψε: Και η μάνα trendy. Ε αφου ειναι trendy! "Βαλτε λινουξ στον παππου να σωθει η αλεπου!" x2 2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
idonthave Ιούλιος 2, 2020 #15 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 (edited) Linux και τα μυαλά στα μπλέντερ.. windows για κάνα παιχνιδάκι ένα σαπάκι έχω για την μάνα μου dell g3 με i7-8750h, βαριόμουνα να το κάνω dual boot και το έχω αφήσει με τα 10αρια Αν χρειαστεί να πάω κάπου έξω το βουτάω, έχω 2ο δισκάκο μέσα για μένα Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 2, 2020 από idonthave 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trib Ιούλιος 2, 2020 Author #16 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 7 hours ago, Oric said: PM965 ή PM45; (Από περιέργεια)... Δεν έχω ιδέα. Πώς μπορώ να το κοιτάξω; Υπάρχει CPU-Z για Linux; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Ιούλιος 2, 2020 #17 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 πριν 31 λεπτά, το μέλος trib έγραψε: Δεν έχω ιδέα. Πώς μπορώ να το κοιτάξω; Υπάρχει CPU-Z για Linux; Δε θυμάμαι... @gdp77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
idonthave Ιούλιος 2, 2020 #18 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 (edited) αν πας στις ρυθμίσεις και πατήσεις, "about"ή details (sytem) ή πληροφορίες δεν μπορείς να το δεις από εκεί? αλλιώς δες αν μπορείς να κατεβάσεις αυτό Έγινε επεξεργασία Ιούλιος 2, 2020 από idonthave 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seek & Find Ιούλιος 2, 2020 #19 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 Τσκ Τσκ Τσκ αθωα μου παιδια.. "lspci" ρααααααααααααααα 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιούλιος 2, 2020 #20 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2020 58 minutes ago, trib said: Δεν έχω ιδέα. Πώς μπορώ να το κοιτάξω; Υπάρχει CPU-Z για Linux; 18 hours ago, gdp77 said: Μέσα από GUI ---> πατάς το mint button --> στην αναζήτηση γράψε "system reports" - θα στο βγάλει πριν το ολοκληρώσεις ---> system information 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts