Jump to content
Θα προσπαθήσουμε να συμμαζέψουμε την βάση από τις καλημέρες και σήμερα το απόγευμα θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. . . ×



Μερική μόνωση ταράτσας - Πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι?


Recommended Posts

Καλησπέρα στο λαό!

Thread μετά από καιρό, και με θέμα ελαφρώς άσχετο. Ας εξηγήσω το πρόβλημα και μετά και το σκεπτικό μου. Μένω σε δικό μου διαμέρισμα τελευταίου ορόφου, στη Θεσσαλονίκη, εκτεθειμένο από παντού. Από πάνω μου είναι η ταράτσα (η οποία είναι κοινόχρηστη), από τη νότια και τη βόρια πλευρά (μπαλκόνια) το σπίτι είναι στον καιρό και από τις 3 μεριές που έχω γείτονες (δεξιά κι αριστερά), υπάρχουν και δεν υπάρχουν.
Αυτό έχει μια σειρά από εκπληκτικά πλεονεκτήματα για μένα (απόλυτη έλλειψη θορύβου) όταν ωστόσο το θέμα έρχεται στη θέρμανση/ψύξη, το πράγμα αρχίζει και πονάει. Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω να τοποθετώ θερμομόνωση και σκέφτομαι να ξεκινήσω από την ταράτσα απ' όπου πιστεύω πως έχω και τις μεγαλύτερες απώλειες.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι στον όροφο μου βρίσκεται ένα ακόμα διαμέρισμα, το οποίο ενοικιάζεται και ο ιδιοκτήτης του οποίου κανένα λόγο δεν έχει να κάνει θερμομόνωση. Δε τον νοιάζει. Η οικοδομή δε, επίσης κανένα πρόβλημα δε θα έχει να μου επιτρέψει να βάλω μόνωση στην ταράτσα με δικά μου έξοδα, ωστόσο αποκλείεται να ενδιαφερθεί να την καλύψει όλη από τα κοινόχρηστα. Μένει λοιπόν η επιλογή να βάλω μόνωση μόνο πάνω από το δικό μου διαμέρισμα.
Αυτό μας αφήνει τη μισή και βάλε ταράτσα ακάλυπτη.

Αξίζει τον κόπο να βάλω μόνωση ή μέσω της επαγωγής από την υπόλοιπη ταράτσα δε θα δω σημαντική διαφορά?

Σκέφτηκα πως με τόσους μαστροχαλαστές και "technically inclined" τύπους (και τύπισσες!) εδώ μέσα, ίσως κάποιος ξέρει! ?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, geogeoland said:

Μένει λοιπόν η επιλογή να βάλω μόνωση μόνο πάνω από το δικό μου διαμέρισμα.
Αυτό μας αφήνει τη μισή και βάλε ταράτσα ακάλυπτη.

Θεωρώ χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία από θερμομόνωση ταράτσας ότι είναι μερικές δουλειές που ή τις κάνεις σε όλη την επιφάνεια ή καθόλου.

Και αυτό όχι τόσο για το ότι μπορεί να έχεις απώλειες από το σημείο της ταράτσας που είναι χωρίς μόνωση, όσο για το ότι με την θερμομόνωση προσθέτεις πάχος στην ταράτσα και το προσθέτεις ας πουμε στην μισή επιφάνεια.  Αρα δημιουργείς ένα σκαλοπάτι.

Η ταράτσα όμως έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο έχοντας τις κατάλληλες ρήσεις για να αποβάλλει τα νερά και να μην λιμνάζουν επάνω της.

Οπότε... 

 

Υπάρχει και η επιλογή να μπει μόνο σε εσένα, αλλά έχει να κάνει με το εσωτερικό του σπιτιού και θα γίνει χαμός... Κάτι που δεν θα σου αρέσει καθόλου και αρνούμαι να δω το πρόσωπο της γυναίκας όταν της το πεις :p 

 

Συνεπώς, αυτά από εμένα μιας και δεν ξέρω περαιτέρω. Πιο πολύ σαν σκέψη το αφήνω και τι μου ήρθε στο μυαλό μόλις διάβασα το Post σου.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να μιλήσεις με ειδικευμένο τεχνικό και όχι με κάποιο "μάστορα" , πρίν αποφασίσεις για οτιδήποτε.

 

Η επιφάνεια της ταράτσας πρέπει κανονικά να καλυφθεί ολόκληρη διαφορετικά θα έχεις απώλειες.

 

Επίσης , η θερμομόνωση της πλάκας (ταράτσα) χωρίς αντίστοιχη μελέτη και επέμβαση στην πλευρική τοιχοποιία του διαμερίσματος , μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα (βλέπε υγροποίηση εντός του διαμερίσματος).

 

Βέβαια η ποιότητα κατασκευής της πολυκατοικίας παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Αυτά που σου γράφω έχουν συμβεί σε αντίστοιχο διαμέρισμα με το δικό σου , σε πολύ κοντινό μου πρόσωπο.

 

*Επίσης πρέπει να δείς τί προβλέπει ο κανονισμός πολυκατοικίας σχετικά με τις κοινόχρηστες επισκευές.

Αν αποδεδειγμένα προκαλείται βλάβη στο διαμέρισμά σου από ελλιπή μόνωση , τότε είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στην επισκευή. (δέν έχει ποιός θέλει και ποιός όχι).

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και έχει νόημα. Από άποψη θερμομόνωσης, εάν "βγεις" 20 εκατοστά προς τα όμορα διαμερίσματα θα έχεις πολύ καλό αποτέλεσμα. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι ο αρμός που θα δημιουργηθεί που θέλει καλή στεγανοποίηση ώστε να μη σου περάσει υγρασία κάτω από το μονωτικό.

 

Η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι επίσης μια καλή ιδέα που ενδεχομένως σου βγει και οικονομικότερη. 5 εκατοστά πετροβάμβακας συν γυψοσανίδα στο ταβάνι. Υπολόγισε ότι θα χάσεις κάπου 10 εκατοστά ύψος, θα πρέπει να προεκταθούν τα φωτιστικά και ενδεχομένως να κατέβουν πιο χαμηλά κλιματιστικά. Αν το σπίτι σου χρειάζεται εσωτερικό βάψιμο είναι μία καλή αφορμή.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλή η εσωτερική θερμομόνωση αλλά μην μπλέξεις με γυψοσανίδες χειμωνιάτικά. Θα καθαρίζεις μέχρι του χρόνου από έπιπλά, μέχρι το τελευταίο πιρούνι στην κουζίνα από τη σκόνη και το τρίψιμο. 

 

υ/γ: Έκανα πρόσφατα ότι υπάρχει από θερμομόνωση. Θερμοπρόσοψη, εσωτερική θερμομόνωση μέχρι και στην αυλή του γείτονα πήγα (μέ άφησε ο άνθρωπος). Και ναι έχει διαφορά στη θερμοκρασία. Σταθερά το σπίτι 20-21 βαθμούς. 

Έγινε επεξεργασία από trib
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν κάνεις μόνωση πάνω στην μισή ταράτσα θα υπάρξει πρόβλημα με τα βρόχινα νερά που θα λιμνάζουν στην υπόλοιπη ταράτσα.

Θα αναγκαστείς να κάνεις ρίξεις μπετό και στην υπόλοιπη ταράτσα για να δώσεις νέες κλίσεις.

 

Το καλύτερο (και φτηνότερο) που μπορείς να κάνεις είναι μόνωση κάτω από την ταράτσα, μέσα στο σπίτι σου.

Θερμομόνωση με πολυστερίνη ή πετροβάμβακα και επικάλυψη με γυψοσανίδα. 

Μόνο που θα χάσεις τουλάχιστον 7 πόντους από το ελεύθερο ύψος του διαμερίσματος.     

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ξεχνάς το θέμα της μόνωσης της μισής ταράτσας. Μια καλή λύση όπως ανέφεραν οι υπόλοιποι είναι η γυψοσανίδα, πετυχαίνεις μόνωση και ταυτόχρονα αισθητική αναβάθμιση. Υπάρχει όμως ένα θέμα, αν η πλάκα επάνω είναι χάλια και κατεβάζει υγρασίες, αυτές θα εγκλωβιστούν μέσα στη γυψοσανίδα. Μια λύση είναι να περάσεις την ταράτσα με κάποιο ελαστομερές, hyperdesmo ή isoflex pu-500. Θα πλαστικόποιήσεις την ταράτσα. Ίσως καταφέρεις να πείσεις και τους υπόλοιπους ένοικους γιατί η υγρασία σκάει και στα πιο κάτω διαμερίσματα, οπότε τους αφορά. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα δείτε σημαντική διαφορά, διότι το τσιμέντο γενικά - εν προκειμένω το οπλισμένο σκυρόδεμα - είναι πολύ καλός θερμικός αγωγός, οπότε θα σας περνάει την καλοκαιρινή θερμότητα "από κάτω" και θα τη φέρνει στα ταβάνια του διαμερίσματος, ενώ το χειμώνα η ροή της θερμότητας θα έχει την αντίστροφη πορεία. Εκτός αυτού, τμήμα αυτής της απώλειας πηγαίνει και προς τις κολώνες και κατ' επέκτασιν και στην τοιχοποιία. Πάντως, μπορείτε να μονώσετε το τμήμα της ταράτσας που ανήκει στο ίχνος του διαμερίσματός σας και βλέπετε "πώς θα τα πάει". θεωρώ, όμως, σχεδόν σίγουρο ότι θα διαπιστώσετε πως είναι αναγκαία και η μόνωση του υπολοίπου τμήματος. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις αναλυτικότατες απαντήσεις. Κρατάω το ζουμί που είναι πως μερική μόνωση, για μια σειρά από λόγους... κακά, και το κουβεντιάζω και με εναν μονωσά που -ελπίζω να- έρθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για θέματα υγρομόνωσης.

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος Parhs έγραψε:

Πως σας φαινεται αυτη η ταρατσα; Δεν εχει εμφανισει απο μεσα κατι παντως. Κατασκευη 2003

20191213_131507.jpg

Θελει φτου κ ξαναρχης....

Ξηλωμα η παλια ''πετσα'' , ξυσιμο,πλυσιμο με πιεστικο, ασταρωμα κ ξανα επαλειψη με μονωτικο....

On 11/12/2019 at 8:49 ΜΜ, το μέλος geogeoland έγραψε:

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις αναλυτικότατες απαντήσεις. Κρατάω το ζουμί που είναι πως μερική μόνωση, για μια σειρά από λόγους... κακά, και το κουβεντιάζω και με εναν μονωσά που -ελπίζω να- έρθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για θέματα υγρομόνωσης.

 Για υγρομονωση θελει καθαρισμα - ασταρωμα κ 2 χερια μονωτικο...

Για ,τελειως προχειρη κ φτηνη, θερμομονωση ,στρωνεις κομματια dow ηφελιζολ κ τα σκεπαζεις με πλακα πεζοδρομιου να μην τα παρει ο αερας....φυσικα θα κρατανε απο κατω υγρασια αν δεν εχει πολυ καλες ρυσεις....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Αν βραχει το dow, το μονωτικο γενικα, χανει τις ιδιοτητες του

 

Το dow δηλαδή η εξηλασμένη πολυστερίνη έχει κλειστές κυψέλες και δεν ρουφάει νερό. Δεν χάνει της θερμομονωτικές ιδιότητες και μέσα στο νερό.

Αντίθετα το απλό φελιζόλ δηλαδή η διογκωμένη πολυστερίνη, έχει ανοιχτές κυψέλες και ρουφάει νερό. Χάνει μέρος από τις θερμομονωτικές ιδιότητες αν ρουφήξει νερό.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.