Jump to content
Θα προσπαθήσουμε να συμμαζέψουμε την βάση από τις καλημέρες και σήμερα το απόγευμα θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. . . ×



Πρέσες για ακροδέκτες καλωδίων


Recommended Posts

Επειδή κυκλοφορούν πολλές πρέσες ακροδεκτών θα ήθελα μιά βοήθεια για να ξεδιαλύνω ποιές χρειάζομαι για τα πιο κάτω είδη ακροδεκτών και συνδέσεων:

 

1)

image.thumb.png.7c2818be969ca9370aedbfeb31435fc4.png

 

 

2)

image.thumb.png.9718852ddf83ff96b69fd2268c8ba975.png

 

 

3)

image.thumb.png.87a1c87aa505f09c6860da70d7521cee.png

 

 

4)

image.thumb.png.daa889f07fd0ae5aca0883e0d5c0cdfd.png

 

 

 

 

Τι δόντια να έχουν οι πρέσες για τους πιό πάνω ακροδέκτες;

Αν οι πιο πάνω ακροδέκτες είναι γυμνοί, χρειάζονται διαφορετικές πρέσες;

Για καλώδια μέχρι 6 mm2, οι πρέσες να είναι απλές ή με καστάνια για να πρεσάρουν πιό δυνατά;

Να πάρω πρέσα που αλλάζει σιαγόνες;

 

Παράδειγμα από διαφορετικά δόντια που κυκλοφορούν:

image.thumb.png.bb7e3980a9f65186a384b49f8ba013c8.png

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Γιώργος 1
Link to comment
Share on other sites

Και πέρα από αυτά που έδειξε η Αγάπη :T: 

Μεγάλη προσοχή θέλει και στους ακροδέκτες που θα διαλέξεις.

Μια από τις πολύ καλές μάρκες που χρησιμοποιούν πολύ ποιοτικό υλικό για τους ακροδέκτες τους και έχουν πολύ γερό πιάσιμο είναι οι

Grote & Hartman

https://www.grote.com/product-category/electrical-terminals-connectors/

 

Τους έχει ο Μασούρας στην οδό Μάρνη, κοντά στο κτήριο του ΟΣΕ και η ποιότητά τους είναι από αλλού σε σχέση με αυτούς του σωρού και επιπλέον δεν κοστίζουν πολύ ακριβά !

 

DSC_0220.jpgDSC_0221.jpg   

 

DSC_0222.jpgDSC_0227.jpg

 

DSC_0236.jpg

 

Αρκεί να "γδύσεις" έναν και θα καταλάβεις ! :) 

  • Like 3
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος ΓιαγκΤ έγραψε:

Καλά,δεν είναι και κάνας φτηνός ο Μασούρας  ; )

 

 

ΕΜ γι' αυτό λέω και εγώ το "πολύ ακριβά" ! :D

Γιάγκο όπως το λές είναι αλλά είναι βολικός και κοντά στη δουλειά, οπότε τον προτιμάμε και τον υποστηρίζουμε , γιατί έχει και άλλα δύσκολα υλικά και καλό είναι να υπάρχουν αυτά τα μαγαζιά! :) 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

ΕΜ γι' αυτό λέω και εγώ το "πολύ ακριβά" ! :D

Γιάγκο όπως το λές είναι αλλά είναι βολικός και κοντά στη δουλειά, οπότε τον προτιμάμε και τον υποστηρίζουμε , γιατί έχει και άλλα δύσκολα υλικά και καλό είναι να υπάρχουν αυτά τα μαγαζιά! :) 

Παλιά στα έφερνε στο μαγαζί σου, ο πατέρας δηλαδή  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
πριν 20 λεπτά, το μέλος Γιώργος 1 έγραψε:

image.png.d111a71aa1c7c806917f590bcef5edf9.png

 

image.png.c748426ffa353ee87b0292f25c65546c.png

 

Υπάρχει κάποια διαφορά στην χρήση μεταξύ αυτών των ακροδεκτών;

Τους πάνω κάπου βλέπω να λένε ότι είναι για καλώδια ήχου.

 

 

Την ίδια δουλειά κάνουν, τα στρογγυλά δεν αντέχουν τόσο τα βγάλε βάλε, τα χρησιμοποιούν περισσότερο οι Γάλλοι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Γιώργος 1 said:

Υπάρχει κάποια διαφορά στην χρήση μεταξύ αυτών των ακροδεκτών;

Η βασική διαφορά τους -όταν είναι σωστά κατασκευασμένοι εννοείται ! :) - είναι ότι οι στρόγγυλοι, όταν κουμπώσουν καλά , μπαίνει το πλαστικό του αρσενικού μέσα στο πλαστικό του θυλικού και έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τυχαία επαφή του αγώγιμου τμήματος του συνδέσμου με το περιβάλλον!

Γι΄αυτό και προτιμώνται στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με προεκτάσεις καλωδίων και γενικώς σε συνδέσεις που θα κλειστούν σε μια αρμαθιά καλώδια και γενικώς σε περιπτώσεις που -όπως καλά το είπε ο Γιάγκος :T: - δεν έχουμε πολλά βάλε βγάλε!

 

Αντίθετα στoς πλακέ ακροδέκτες (φτυαράκια) το αρνενικό με το θυλικό κουμπώνουν καλά ηλεκτρικά , αλλά τα πλαστικά τους δεν αλληλοκαλύπτονται!

Αυτό, καθώς και ότι είναι πιο μπουγιόζικα, δεν τα κάνει λύση για περιπτώσεις οπως τις πιο πάνω. Χρησιμοποιούνται πολύ σε καλώδια που καταλήγουν σε κάποιο τέρμα (ρελέ, φίσα, κλπ), όπου και οι ενδεχόμενες συνδέσεις και αποσυνδέσεις θα είναι πολλές, γιατί - λιγο να προσέχεις !-  αντέχουν χωρίς πρόβλημα το βάλε βγάλε !

 

Edit:

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς και στα Faston υπάρχουν οι λύσεις για καλή μονωση ενδιάμεσης σύνδεσης :

 

Ashampoo_Snap_Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019_22h10m34s_001_.jpg

 

https://picclick.com/50-Pc-16-14-Awg-Male-Female-Spade-250-132998078460.html

 

Εξασφαλίζουν καλή μόνωση , αλλά είναι φανερό ότι είναι και μπουγιόζικοι και επιρεπή σε μαγκώματα!

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, tromeross said:

έχετε κάποια καλή και όσο γίνετε οικονομική   να προτείνετε ?

 

Αν οι ακροδέκτες που θα χρησιμοποιήσεις είναι αυτού του τύπου (με πλαστική κάλυψη η οποία είναι αυτή που πρεσσάρεται), τότε δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής και με τα κινέζικα καποιας ποιότητας θα βολευτείς.

Αν όμως σε ενδιαφέρουν ακροδέκτες όπου θα υπάρχει πρεσάρισμα πάνω σε γυμνό μέταλλο και ιδιαίτερα σε ακροδέκτες που απαιτείται συγκεκριμένη διαμόρφωση του μετάλλου του ακροδέκτη, τότε οι καλής ποιότητα πρέσσες είναι η καλύτερη λύση! 

Για παράδειγμα ένα τέτοιο ακροδέκτη αν έχεις απαιτήσεις δεν θα τον καταφέρεις με μια φτηνή πρέσα, θα πρέπει να είναι από κάποια ποιότητα και πάνω.

Ashampoo_Snap_Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019_22h22m18s_003_.jpg

Αν δε θέλεις το "απόλυτο" και ιδιαίτερα για μικρούς ακροδέκτες (molex κλπ ) τότε καλά θα κάνεις να πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο αυτοί οι ακρδέκτες έχουν κάποια ελάσματα τα οποία πρέπει να αναδιπλωθούν και να στρίψουν πάνω στον εαυτό τπυς περικλείοντας και  σφίγγοντας τα συρματίδια του καλωδίου με τρόπο που να μην επιτρέπει ούτε το τράβηγμά τους από το ακροδέκτη,  ούτε την εισχώρηση του αέρα μέσα στην περιοχή σύσφιξης.

Η αναδίπλωση των ελασμάτων αυτών λοιπόν για να γίνει ανεκτά χρειάζεται καλογτιαγμένες σιαγόνες στην πρέσα και για να γίνει τέλεια χρειάζεται ρεκτιφιαρισμένες εδρες αναδίπλωσης στην πρέσα και οι φτηνές πρέσες δεν τις διαθέτουν !

Η  Αγάπη ( @karmen1983) είχε κάνει μια παρουσίαση ενός καταστήματος που είχε πρέσες και έκανε και ένα μικρό συγκριτικό από πρέσες και τα αποτελέσματά τους, αλλά ώρα που είναι δεν το κατάφερα να το βρώ! :) 

Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

Αν οι ακροδέκτες που θα χρησιμοποιήσεις είναι αυτού του τύπου (με πλαστική κάλυψη η οποία είναι αυτή που πρεσσάρεται), τότε δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής και με τα κινέζικα καποιας ποιότητας θα βολευτείς.

 

Δεν βολεύεσαι Στέλιο, με τα καλώδια να μικραίνουν σε διατομή επειδή τάχα μου ο χαλκός μεταφέρει περισσότερα αμπέρ, αν το σφίξεις με κινέζικο πρέπει να πρεσάρεις τα μπλε στο κόκκινο και τα κίτρινα στα μπλε αλλιώς αν τα τραβήξεις φεύγουν. Απο αρκετές που έχω δοκιμάσει μόνο η Gedore  καταφέρνει και τα σφίγγει κανονικά

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό δεν έχεις άδικο!

Κι εγω το ίδιο κάνω όταν χρησιμοποιώ τη μπλε πρέσα μου (τσινουά κάτι . . .) κατεβάζω ένα νούμερο την πρέσα.

Χαλάει λίγο τα πλαστικά, αλλά σφίγκει και κάνεις και μπράτσο / τενοντίτιδα, αν το παιξεις παλικάρι και δεν την σφίξεις και με τα δύο χέρια  ! :p

Αυτό που κάνω και έχω βρεί σαν λύση για σχετικά καλό πρασάρισμα με φτηνές πρέσες (υπηρασιακές δεν έχει μαρκέ πρέσες!) είναι να γεμίζω το σωληνάκι του ακροδέκτη με χαλκό.

Δηλαδή αν το καλώδιο μπαίνει και κολυμπαει μέσα, το γδύνω παραπάνω και το διπλώνω, οπότε έρχεται πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να σφίξει ο ακροδέκτης σωστά.

Μανούρα είναι, αλλά σαφώς μικρότερη από το ψάχνεσαι στο μέλλον !

Όπως και να έχει αν ασχολείσαι επαγγελματικά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς και τα ανάλογα καλά εργαλεία, είναι σε βάθος χρόνου τα πιο φτηνά, καθώς αποφεύγεις να ψάχνεις τι δεν δουλέυει σε αυτά που έφτιαξες χάνοντας χρόνο και -το σημαντικότερο!- την εκτίμηση του πελάτη σου ! 

Παρεμπιπτόντως, στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα που κάθε "συλέκτης παλαιάς τεχνολογίας" έχει στο μυαλό του  . . . ακροδέκτες (θηλιές, ή φτυαράκια) από αμερικάνικο στρατιωτικό εξοπλισμό, αυτά με το κόκκινο ημιδιαφανές μανικάκι στο πίσω μέρος και τα καλώδια με μόνωση τεφλόν! 

Μετά από 50 χρόνια, τους βλέπεις και είναι καινούριοι !

Και από σφίξιμο, τι να λέμε τώρα!  Κόβεις τον ακροδέκτη στη μέση και στην τομή ο χαλκός είναι πεντακάθαρος γυαλιστερός και χωρίς καμιά οξείδωση.

Συνεπώς οι τρόποι και τα υλικά υπάρχουν, εκεί που κολλάμε είναι στην τεχνικοοικονομική μελέτη του πραγματος, που "όλως τυχαίως" δεν μετράει όσο θα έπρεπε το θέμα της αξιοπιστίας σε βάθος χρονου.

Γιατί όπως πολύ καλά το είπες προχθές, αν το φτιάξουν πολύ καλό, πώς θα σου χαλάσει να πάς για να σου τα ξαναπάρουν !  :wall:

Μα βάση αυτά και έχοντας κατά νού ότι η αύξηση της παραγωγής φέρνει τη μείωση του κόστους, πόσο λέτε να κόστιζε μια καλή πρέσα αν στο εμπόριο υπήρχαν μόνο καλές πρέσες.

Δηλαδή, αν κάποιοι κύριο στις αρμόδιες θέσεις κάνανε τη δουλειά τους  και δεν επέτρεπαν να επιβιώνουν προιόντα κακής κατασκευής και ποιότητας που δεν κάνουν τη δουλειά τους, αν φρόντιζαν ότι πουλιέται να πληρεί τα πρότυπα που υποτίθεται πρέπει να πληρεί!

Σταμάταω όμως εδώ γιατί πήρα πάλι φόρα !  :)

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

τα λεφτά της δεν τα τα βγάλει  στο σπίτι ότι κάνω κτλ..  ( σπανια ασχολούμαι  με sleeve κτλ   αλλά  1- 1,5μμ 2.5 μμ καλώδια  ποιο συχνά.. 

θέλω και κάτι καλό ερασιτεχνικό να μην έχει πρόβλημα. 

 

λετε για αυτην http://sleeve-modding.com/index.php?route=product/product&product_id=293 ? 

σιαγόνες αγοράζω έχτρα ?

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ρώταγα σαν άσχετος στην αρχή του νήματος τι πρέσες χρειάζονται για τους διάφορους ακροδέκτες και δεν βοήθησαν αρκετά οι γνωρίζοντες.

Κοιτώντας τι πουλάνε οι Κινέζοι έφτιαξα μια σελίδα με τις πρέσες και τους τύπους των ακροδεκτών για να μην χάνομαι.

Έχω παραγγείλει κάποιες πρέσες, τις φθηνότερες που βρήκα αφού η χρήση τους θα είναι περιστασιακή. Ότι και να είναι, καλύτερη δουλειά θα κάνουν από μια απλή πένσα που συνήθως χρησιμοποιούσα. ?

Αφού κάνω δοκιμές, θα βάλω τις εκτιμήσεις μου που θα απευθύνονται σε περιπτώσεις σαν την δικιά μου και όχι στους επαγγελματίες που γράφουν πιο πάνω.

 

 

     

Πρέσες Ακροδεκτών Καλωδίων.jpg

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Γιώργος 1 said:

Και εγώ ρώταγα σαν άσχετος στην αρχή του νήματος τι πρέσες χρειάζονται για τους διάφορους ακροδέκτες και δεν βοήθησαν αρκετά οι γνωρίζοντες.

 

Τώρα μάλλον αστειεύεσαι!

 

On 11/4/2019 at 9:16 AM, karmen1983 said:

Νομίζω αυτα θα σε βοηθήσουν

 

1-pcs-Crimping-pliers-head-carpenter-tooHTB1WxIjOVXXXXakXXXXq6xXFXXXi.jpg

51lI6c9Rs-L._SX355_.jpg51Kp+PxwsZL._SX466_.jpg

51mgotjidXL._AC_.jpg

 

H351e06dfc8574caca63455e312c4a555J.jpg

 

 

 

 

 

18 hours ago, Seafalco said:

Η βασική διαφορά τους -όταν είναι σωστά κατασκευασμένοι εννοείται ! :) - είναι ότι οι στρόγγυλοι, όταν κουμπώσουν καλά , μπαίνει το πλαστικό του αρσενικού μέσα στο πλαστικό του θυλικού και έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τυχαία επαφή του αγώγιμου τμήματος του συνδέσμου με το περιβάλλον!

Γι΄αυτό και προτιμώνται στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με προεκτάσεις καλωδίων και γενικώς σε συνδέσεις που θα κλειστούν σε μια αρμαθιά καλώδια και γενικώς σε περιπτώσεις που -όπως καλά το είπε ο Γιάγκος :T: - δεν έχουμε πολλά βάλε βγάλε!

 

Αντίθετα στoς πλακέ ακροδέκτες (φτυαράκια) το αρνενικό με το θυλικό κουμπώνουν καλά ηλεκτρικά , αλλά τα πλαστικά τους δεν αλληλοκαλύπτονται!

Αυτό, καθώς και ότι είναι πιο μπουγιόζικα, δεν τα κάνει λύση για περιπτώσεις οπως τις πιο πάνω. Χρησιμοποιούνται πολύ σε καλώδια που καταλήγουν σε κάποιο τέρμα (ρελέ, φίσα, κλπ), όπου και οι ενδεχόμενες συνδέσεις και αποσυνδέσεις θα είναι πολλές, γιατί - λιγο να προσέχεις !-  αντέχουν χωρίς πρόβλημα το βάλε βγάλε !

 

Edit:

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς και στα Faston υπάρχουν οι λύσεις για καλή μονωση ενδιάμεσης σύνδεσης :

 

Ashampoo_Snap_Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019_22h10m34s_001_.jpg

 

https://picclick.com/50-Pc-16-14-Awg-Male-Female-Spade-250-132998078460.html

 

Εξασφαλίζουν καλή μόνωση , αλλά είναι φανερό ότι είναι και μπουγιόζικοι και επιρεπή σε μαγκώματα!

 

 

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αγοραζοντας ο,τι πιο φθηνό βρεις θα κάνεις τη δουλειά σου;Θεωρείς ότι θα δουλέψει σωστά και ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που πρέπει;

Προσωπική άποψη αγοράζεις κάτι μέτριο και κανεις τη δουλειά σου.

Έγινε επεξεργασία από stam1982
Link to comment
Share on other sites

On 12/14/2019 at 1:14 PM, tromeross said:

τα λεφτά της δεν τα τα βγάλει  στο σπίτι ότι κάνω κτλ..  ( σπανια ασχολούμαι  με sleeve κτλ   αλλά  1- 1,5μμ 2.5 μμ καλώδια  ποιο συχνά.. 

θέλω και κάτι καλό ερασιτεχνικό να μην έχει πρόβλημα. 

Για τις πρέσες του Emil  είχε κάνει παρουσίαση η Αγάπη (δες το σύνδεσμο που έβαλε πιο πάνω) νομίζω ότι αυτή που δείχνεις συμπεριλαμβάνεται.

Αν όμως το ενδιαφέρον σου δεν είναι προς αυτούς τους ακροδέκτες, -προσωπικά-  και πρίν πάω σε κινέζικο, θα κοίταγα αυτά, που ενώ είναι Ευρωπαϊκά (Ιταλικά) και έχουν εφ΄όρου ζωής εγγύηση, από ένα πρόχειρο ψάξιμο στον τσιφούτη είδα ότι έχουν τιμές πολύ χαμηλές!

https://www.karaiskostools.gr/presses-akrodektvn#/sort=p.sort_order/order=ASC/limit=50

http://www.fasanotools.com/prodotti_eng.asp?cat=231

Δεν τα έχω δει από κοντά, αλλά μιας και τα έχει ο Καραΐσκος, δεν είναι δύσκολο αν είσαι Αθηνα να τα δείς από κοντά.

Και από εκεί και πέρα το εκτιμάς . . .  :) 

Οι πρέσες με αντλακτικές σιαγόνες ξεφεύγουν πολύ σε τιμές.

Εναι προτιμότερο να ε΄χεις δύο πρέσες με αυτές τις τιμές !

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.