Jump to content

Ανεμιστήρες με αισθητήρα θερμοκρασίας;

mariosalice

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω έναν Athlon 64 και ο ανεμιστήρας του μεταβάλλει τις στροφές ανάλογα με τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Έχει αισθητήρα θερμοκρασίας ενσωματωμένο και άρα μετράει τη θερμοκρασία στο πάνω μέρος της ψύκτρας (μακρυά από τον επεξεργαστή) ή μεταβάλλει τις στροφές του δεχόμενος διαφορετική τάση από τη μητρική;

Όταν βάλω άλλους ανεμιστήρες στο ίδιο ρευματοδότη για τη CPU δεν μεταβάλλονται οι στροφές.

Υπάρχουν ανεμιστήρες στην αγορά που να έχουν ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας και όχι extra αισθητήρα με καλώδιο;

EDIT

Φαίνεται οτι δεν είναι θέμα αισθητήρα θερμοκρασίας αλλά λειτουργίας του ανεμιστήρα και του τρίτου καλωδίου. Επομένως η ερώτηση αλλάζει

Υπάρχουν ανεμιστήρες στην αγορά που να έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα μεταβολής των στροφών σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχονται από το τρίτο καλώδιο;

Ψάξε λίγο στο BIOS, λογικά πρέπει να υπάρχει επιλογή στο power management για ρύθμιση των στροφών του ανεμιστήρα αναλόγως τη θερμοκρασία. Όσες Α64 μητρικές έχω δει είχαν σχετική ρύθμιση.

Δεν έχουν αισθητήρες θερμοκρασίας. Οι άλλοι ανεμιστήρες που δοκίμασες δεν ήταν ίδιοι με αυτόν που έχεις γι αυτό και δεν αλλάζαν οι στροφές τους (άλλοι έχουν μόνο δυο καλώδια, άλλοι έχουν και τρίτο που όμως δεν λειτουργεί για την ρύθμιση στροφών όπως αυτός που έχεις)

Αρχική απάντηση από Valderant [Χθες, στις 18:44]

Ti μάρκα ανεμιστήρες έβαλες πάνω

Όλοι οι ανεμιστήρες που έβαλα είχαν τρία καλώδια.

Δοκίμασα επώνυμους ανεμιστήρες όπως Thermaltake, Akasa και Arctic Cooling αλλά κανένας δεν είχε τη συμπεριφορά του ανεμιστήρα που έρχεται πακέτο με τον επεξεργαστή και είναι Delta 60mm. Από το BIOS τη μόνη επιλογή που έχω είναι να μειώσω την τάση ή όχι και μου δίνει και ένα όριο πάνω από το οποίο δίνει full τάση. Το ελάχιστο αυτό όριο είναι οι 51 βαθμοί Κελσίου.

Να επαναλάβω οτι ο Delta αυξομιεώνει τις στροφές του σύμφωνα με τη θερμοκρασία που έχει το core του επεξεργαστή όπως φάινεται σε ένα εύρος από 3000 στροφές μέχρι και 5800 όπ' ότι έχω δεί. Ίσως να πάει και παραπάνω. Το πρόβλημα είναι οτι είναι ρυθμισμένος μάλλον για άλλους επεξεργαστές που ήσαν πιο ζεστοί γιατί όταν πιάνω την ψύκτρα είναι πάντα κρύα. Εντελώς κρύα. Δεν τις χρειάζομαι τόσες στροφές. Ας ανέβει και στα 48 η θερμοκρασία στο core όταν τρέχω βαρειά παιχνίδια. Από την άλλη όμως η αλλαγή της τάσης όταν ξεπεράσει το όριο μου προκάλεσε μια φορά πρόβλημα αστάθειας. Δεν ήταν θέμα θερμοκρασίας γιατί αν ανεβάσω το κατώτερο όριο αλλαγής της τάσης στο BIOS στα 60 και βγάλω όλους τους άλλους ανεμιστήρες και τρέξω πολύ βαρειές εφαρμογές δεν έχει πρόβλημα αστάθειας. Δεν θέλω όμως οι ανεμιστήρες να δέχονται μειωμένη τάση από τη μητρική για να μειώσουν τις στροφές τους γιατί κάτι δεν μου κάθεται καλά. Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά όταν μπουτάρω, με ενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα, ακούω για λίγο από τη μητρική ένα σφύριγμα υψίσυχνο που σημαίνει οτι ζορίζεται να ξεκινήσει τους ανεμιστήρες.

Απ' ότι διαπίστωσα ο Tristeno έχει δίκιο.

Το τρίτο καλώδιο και οι δυνατότητες των ανεμιστήρων διαφέρουν σε λειτουργία.

Δεν είναι θέμα αισθητήρα θερμοκρασίας γιατί η ψύκτρα και το κουτί ενώ είναι κρύα οι στροφές ανεβαίνουν απλά και μόνο επειδή το core του επεξεργαστή είναι πιο ζεστό.

Επίσης δεν είναι θέμα μειωμένης τάσης από τη μητρική γιατί το έχω ελέγξει. Η μεταβολή στις στροφές γίνεται με εσωτερική δυνατότητα ορισμένων ανεμιστήρων να μεταβάλουν τα χαρακτηριστικά τους με βάση τις πληροφορίες που δέχονται από το τρίτο καλώδιο. Μια άλλη λειτουργία του τρίτου καλωδίου είναι να ενημερώνει για τις στροφές. Αυτό το κάνουν όλοι οι ανεμιστήρες με τρία καλώδια.

Τελικά υπάρχουν στην αγορά ανεμιστήρες με δυνατότητες όπως ο Delta;

Έψαξα στο Internet αλλά δεν βρήκα κάποια σχετική πληροφορία.

Θα ελέγξω και τους ανεμιστήρες από κάποιους παλιούς επεξεργαστές.

Ξέρει κανείς περισσότερα για το θέμα;

Όποιος έχει δοκιμάσει κάποιον ανεμιστήρα που μπορεί να μεταβάλλει στροφές ανάλογα με τις πληροφορίες του τρίτου καλωδίου ας μας το πει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.