Jump to content



Βοήθεια για στήσιμο backup συστήματος


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Χτες κατά την αναβάθμιση του συστήματος μου και στην εγκατάσταση των Windows, Backup κλπ, κόλλησα κάποιον απ τους ιούς που κρυπτογραφούν τα αρχεία σου. Έχασα χιλιάδες αρχεία, σημαντικά και μη, πάνω από 10 ετών έως και αρχεία μερικών ημερών πίσω.

 

Δυστυχώς έγινε την ώρα που εγκαθιστούσα προγράμματα και έκανα επαναφορά ενός backup με αποτέλεσμα να γίνει αργά αντιληπτό. Παρατήρησα απλά ότι οι μηχανικοί λειτουργούσαν στο 100% και η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι τους σκανάρει το "ESET" που μόλις είχε τελειώσει η εγκατάσταση του. Στο Task Manager, στην Startup καρτέλα παρατήρησα μετέπειτα ότι υπήρχε μια διεργασία με το ίδιο όνομα αρκετές φορες που δεν την έβγαζε καν το Google. Τότε υποψιάστηκα ότι κάτι έχω κολλήσει και έφυγα απευθείας για format. Ευτυχώς πρόλαβα τον ένα από τους μηχανικούς, ο οποιος όμως είχε σχετικά μη πιο σημαντικά αρχεία. Απ το τίποτα όμως, κάτι είναι και αυτό. Ο ιός κρυπτογράφησε όλα μου τα αρχεία (πάνω από 1TB, και λίγα λέω) σε μόλις όση ώρα σας γράφω το post!! Οποτε όπως καταλαβαίνετε έγινε σε χρόνο μηδέν και έτυχε και σε φάση που έβαζα, διέγραφα, κατέβαζα κλπ πράγματα για το στήσιμο του νέου συστήματος.

 

Θέλω λοιπόν μετά από αυτό να στήσω ένα σύστημα που να παίρνει backup τα αρχεία μου. Προς το παρόν απλά αντέγραφα τα αρχεία που ήθελα σε ένα δίσκο αλλα αυτό πέρα του ότι δεν είναι efficiency, μπορεί να τα χάσεις εξίσου εύκολα. Πχ να τον βάλεις σε affected σύστημα, να χαλάσει ο δίσκος από το πουθενά κλπ. Επομένως, τι θα μου προτείνατε για μια vfm λύση backup;

 

PS: Για να προλάβω ορισμένα άτομα. Προφανώς είχα κάποια αρχεία σε backup, δυστυχώς όμως είναι αρκετά παλιό λόγο του ότι έτυχε σε περίοδο που έχω μείνει χωρίς δίσκους λόγο του ότι χάλασαν κάποιοι HDD με αποτέλεσμα να ξεμείνω από χώρο. Επίσης μη μου πείτε για τα κλασικά προσέξουμε από που κατεβάζουμε κλπ. Προφανώς Η δω. Εδώ φίλος τεχνικός μου είπε ότι τους έχει τύχει το ίδιο σε server μεγάλων εταιριών και τους ζητούσαν 25k...

 

Sorry για το μακρινάρι και ευχαριστώ προκαταβολικά όσους ασχοληθούν!

Link to comment
Share on other sites

Κάποιο από τα προγραμμάτα που κατέβασα τον είχε δώρο απ΄ότι φαίνεται. Τα antivirus κλπ δεν τον ανυχνεύουν καν.

Spoiler

Προφανώς και δεν τα κατέβασα από όπου βρήκα, αλλά still, if you mess with torrents, you may get f_cked up.

Τόσα χρόνια δεν έχω κολλήσει τίποτα. Φαντάσου ότι ούτε καν θυμάμαι πότε έκανα format λόγο ιού. Είναι μη σου τύχει η φάση.

Link to comment
Share on other sites

πριν 22 λεπτά, το μέλος UltraB έγραψε:

Τα antivirus κλπ δεν τον ανυχνεύουν καν.

 

Κανένα antivirus δεν εντοπίζει ransomware, διότι οι εφαρμογές anti-ransomware πωλούνται ως χωριστά προϊόντα, ή επί πληρωμή plugins σε non-free antivirus. Τελεία, πάμε παρακάτω. Εφ' όσον έχετε τέτοιον όγκο αρχείων, έχετε δυό λύσεις. Αγοράζετε anti-ransomware που θα τρέχει τοπικά, ή αγοράζετε χώρο σε cloud, google drive, drop box, box.com, onedrive, mega κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας λες ποιες είναι οι χωρητικότητες που θες να έχεις backup. Επίσης καταλαβαίνω ότι το περιβάλλον εργασίας σου είναι windows, κάτι που δυστυχώς είναι μεγάλο μειονέκτημα για την ασφάλεια των δεδομένων σου (γκολ από τα αποδυτήρια).

 

Εγώ διατηρώ πάντα ένα backup εντός του tower και ένα offline εκτός του tower. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώ αποθηκευτικά μέσα με συνολική χωρητικότητα x3 των δεδομένων μου. Το εσωτερικό  backup μπορεί να αυτοματοποιηθεί (καλύτερη λύση incremental snapshots), ώστε να μην σε απασχολεί. Το backup στο offline medium έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να γίνεται manual, δηλαδή ανά τακτά διαστήματα να συνδέεις το μέσο και να αντιγράφεις τα δεδομένα σου σε αυτό. Για να αποφύγεις την οποιαδήποτε κακοτοπιά την ώρα που κάνεις αυτή τη διαδικασία (π.χ. να σου σκάσει ransomware την ώρα που έχεις όλα τα μέσα συνδεδεμένα), το offline backup καλό είναι να γίνεται από κάποια live linux διανομή σε δίσκο φορμαρισμένο με Ext4, btrfs, ZFS whatever.

 

H λύση cloud είναι εξαιρετική, αλλά αν μιλάμε για χωρητικότητες πολλών ΤΒ δεν ξέρω κατά πόσο είναι οικονομική μια τέτοια λύση.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο κάτι μου λέει ότι δεν θα το εντόπιζε οτιδήποτε απο αυτά που διαβάζω. Θα το βρω να το βάλω πιο είναι γιατί είμαι από κινητό αυτή τη στιγμή.

 

Δεδομένα όπως ταινίες, προγράμματα κλπ δεν με αφορούν για backup. Όποτε ας πούμε ότι 1TB είναι αρκετό.

 

Λύσεις cloud τρίτων τις ξεχνάμε. Και γιατί δεν θέλω τα δεδομένα μου να βρίσκονται σε τρίτους αλλά και διότι δεν θέλω να τους πληρώνω κάθε μήνα πχ. Πέρα από αυτό ο όγκος δεδομένων είναι μεγάλος και το upload μου τραγικό.

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είπα και στο Skype η καλύτερη λύση είναι ένα μικρό - απλό NAS όπως το https://www.skroutz.gr/s/10456310/QNap-TS-231P.html

 

To έχεις μόνιμα ανοιχτό και είτε στήνεις ένα sync ώστα τα critical data σου να είναι πάντα συγχρονισμένα, είτε ένα backup job που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνει backup.

 

Επιπλέον, επειδή όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι, μπορείς να έχεις έναν επιπλέον εξωτερικό δίσκο, τον οποίο θα συνδέεις στην μπροστινή θύρα και το μαγικό κουμπί one touch backup θα έχεις backup του backup σου στον εξωτερικό.

 

Ένα ενημερωμένο QNAP (ή και synology) έχει νομίζω πολύ λιγότερες πιθανότητες να πέσει θύμα.

 

Bonus fact, θα έχεις μόνιμα και έναν torrent client, οπότε τα κέρδη θα είναι πολλαπλά ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι όσο οαφορά το NAS κλπ;

Αν αρχίσω να πάρω χαμπάρι ότι έγινε ζημιά υπάρχει ενδεχόμενο να χάσω αρχεία που είναι εκεί είτε λόγο του ότι είναι συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο, είτε να γίνουν replace με affected αρχεία; Γενικά δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν τέτοιες λύσεις. Εγώ απλά προς το παρόν αντέγραφα τα αρχεία που ήθελα σε ένα δίσκο και τέλος.

 

Επίσης πως γίνεται το backup τους; Πχ ένα πρόγραμμα της Ease που δοκίμασα σου βγάζει δικό του αρχείο το οποίο περιέχει εντός του όλα τα αρχεία και μπορείς να το διαχειριστείς μόνο με το δικό τους πρόγραμμα. Να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο (θέλω να ελπίζω) δεν ισχύει στα NAS, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 λεπτά, το μέλος UltraB έγραψε:

Αν αρχίσω να πάρω χαμπάρι ότι έγινε ζημιά υπάρχει ενδεχόμενο να χάσω αρχεία που είναι εκεί είτε λόγο του ότι είναι συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο, είτε να γίνουν replace με affected αρχεία;

 

όλα παίζουν, αλλά νομίζω πως οι πιθανότητες είναι σαφώς μικρότερες, ιδιαίτερα εάν έχεις πάντα το πιο πρόσφατο firmware. Βέβαια το να έχεις ένα backup του backup βοηθά. Επίσης βοηθά και το να κρατάς version history στα διάφορά εγγραφά σου (κάτι σαν το shadow copy των win)

 

πριν 8 λεπτά, το μέλος UltraB έγραψε:

Να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο (θέλω να ελπίζω) δεν ισχύει στα NAS, σωστά;

 

προφανώς και μπορείς να δεις τα δεδομένα σου.

 

Δες τα παρακάτω λινκ

 

https://www.qnap.com/solution/data-backup/

 

https://www.qnap.com/solution/ransomware/en-us/

 

https://www.qnap.com/solution/hbs3/en-us/

 

https://www.qnap.com/en-us/live-demo

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ποτέ δεν τα συμπάθησα τα NAS. Για περίπτωση backup 1-2 TB δεδομένων θεωρώ ότι είναι αρκετά πολύπλοκη λύση και ακριβή. Μην ξεχνάμε ότι το gigabit Ethernet δινει ταχύτητες usb2 στην καλύτερη ενώ η αστοχία υλικού στο NAS μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες για τα δεδομένα σου, καθώς πιθανότατα να χρειάζεσαι ακριβώς ίδια συσκευή για να τα διαβάσεις. Η μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσα NAS είναι η ανάγκη για 24/7 πρόσβαση στα δεδομένα σου από οπουδήποτε. Αν μιλάμε για απλό backup, το θεωρώ άσκοπο έξοδο.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, SpirosKGR said:

Εγώ στη θέση σου θα αγόραζα Clood storage. Προσωπικά κάτι τέτοιο ψάχνω μέχρι 30-50 γιγα

Για 1 ΤΒ δεδομένων που ενδιαφέρεται ο @UltraB το κόστος είναι πολύ μεγάλο και εκτός context όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την αναζήτησή του. Για τα 30-50GB που θες εσύ, ναι, φαντάζει λογική η λύση cloud

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά όταν μιλάμε για backup λύσεις μιλάμε για 3:2:1.

 

Θα συμφωνήσω με την πρόταση του Griga.

Βάλε ένα NAS και παίρνε εκεί backup και manual 1 το μήνα σε εξωτερικό δίσκο ο οποίος συνδέεται, γίνεται sync και μετά πάει σε ντουλάπι.

Επίσης κάποια αρχεία όσα μπορείς να τα βάλεις παράλληλα και σε cloud service καλό θα ήταν. Απευθείας από το NAS πχ.

 

Απόσο γνωρίζω και μέχρι στριγμής τα ransoware χτυπάνε σε ίδιο λειτουργικό και τοπικά.

Σε επίπεδο δικτύου εξαπλωνόντουσαν λόγο SMB v1 το οποίο μπορείς να απενεργοποιήσεις και να πάς σε SMB 2.

Άρα συσκευές με διαφορετικά λειτουργικά, ίσως σώσουν την κατάσταση.

Επειδή όμως η τεχνολογία μαζί και η καλή και η κακή αλλάζει, και αναπτύσεται τίποτα και ποτέ δεν είναι ασφαλές. Πάντα υπάρχει το ρίσκο.

Και σε cloud λύση να πας, αν γίνουν encrypt και δε το πάρεις χαμπάρι, θα γίνουν copy και overwrite τα αρχεία σου με τα encyrpted files.

Και θα συντηρείς κρυπτογραφημένα αντίγραφα από τα αρχεία σου.

 

Το θέμα ταχύτητας θα σε ενοχλήσει όταν παίρνεις full backup κάθε φορά.

Σε incremental δε θα δείς διαφορά, γιατί συνήθως είναι πολύ μικρότερο το μέγεθος που θα μεταφερθεί.

 

Λύσεις για NAS εγώ προτείνω Synology>QNAP>microserver με FreeNAS.

Όσο ποιο εύκολο θέλεις να το κάνεις, αξιόπιστο και μεγάλο, τόσο το κόστος μεγαλώνει.

 

Παίρνεις και έναν εξωτερικό δίσκο USB 2TB, για να μην σου πώ και δύο.

 

Μια ποιο φτηνή λύση είναι να πάρεις 3 δίσκους να έχεις 3 αντίγραφα και να τα κάνεις rotate.

Είτε πχ 1 συνέχεια πάνω.

Να συνδέεις έναν κάθε μήνα και τον τελευταίο κάθε 6 μήνες.

Για να κρατάς ιστορικότητα.

Αλλά πρέπει να τους αποσυνδέεις από πάνω.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η τελευταία λύση ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον. Και διότι δεν θα βασίζομαι σε κάποιο software για να διαβάσω τα αρχεία μου αλλά και λόγο των πολλαπλών δίσκων, ακούγεται τουλάχιστον πιο ασφαλής επιλογή.

 

Μια άλλη λύση που σκέφτηκα. Όταν είναι να πάρω backup να έχω ένα διαφορετικό σύστημα με μια διανομή Linux και να του βάζω τους δίσκους πάνω ή να το κάνω μέσω live usb ώστε ακόμα και affected να είναι το σύστημα και να μην το έχω πάρει χαμάρι, να μην μπορεί να τρέξει και να μολύνει (θεωρητικά τουλάχιστον) τον άλλο δίσκο. Έχει κάποια βάση αυτή ή λέω βλακείες;

Link to comment
Share on other sites

Βάση έχει, αλλά ξαναλέω δεν σε εξασφαλίζει.

 

Επίσης το χειρότερο πάντα και εκεί που βρίσκεται το πρόβλημα είναι στο ανθρώπινο λάθος.

 

Όσες περισσότερες διαδικασίες από τον άνθρωπο γίνονται τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες λάθους.

Γιαυτό κοιτάμε να απλοποιούμε τις διαδικασίες ή και να γίνονται αυτόματα, ώστε να αποφύγουμε τις πιθανότητες.

 

Και μην ακούσω ότι όχι θα τηρήσεις τις διαδικασίες, γιατί δε θα κάναμε εξαρχής αυτην την κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 16 λεπτά, το μέλος swatoner έγραψε:

Βάση έχει, αλλά ξαναλέω δεν σε εξασφαλίζει.

 

Επίσης το χειρότερο πάντα και εκεί που βρίσκεται το πρόβλημα είναι στο ανθρώπινο λάθος.

 

Όσες περισσότερες διαδικασίες από τον άνθρωπο γίνονται τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες λάθους.

Γιαυτό κοιτάμε να απλοποιούμε τις διαδικασίες ή και να γίνονται αυτόματα, ώστε να αποφύγουμε τις πιθανότητες.

 

Και μην ακούσω ότι όχι θα τηρήσεις τις διαδικασίες, γιατί δε θα κάναμε εξαρχής αυτην την κουβέντα.

Όπως το λες. Θα το κάνεις μια, δύο, δέκα και μετά θα βαρεθείς κλπ. Οπότε κάτι αυτόματο εννοείτε ότι είναι τεράστιο συν.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.