Jump to content

Στήσιμο Ryzen συστήματος

jimakos75

Recommended Posts

Μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας για ενα συστημα που θελω να στησω με τα εξης πραγματα αν τα βλεπετε καλα?

Εχω να ασχοληθω χρονια με στησιμο PC.

https://www.skroutz.gr/s/15565270/MSI-B450I-Gaming-Plus-AC.html

https://www.skroutz.gr/s/14650949/AMD-Ryzen-5-2600-Box.html

https://www.skroutz.gr/c/56/mnhmes-pc-ram.html?keyphrase=Ballistix+Sport+LT+8GB+Kit

Μηπως μια ATX 470 θα ηταν καλυτερη κι αν ναι γιατι? Ρωταω επειδη εχω ενα μεγαλο case και καθεται ?

Ευχαριστω πολυ.

Έγινε επεξεργασία από jimakos75

μια τυπική atx

έχει τα εξής θετικά

1) έξτρα pci-e (αν βάλεις πχ κάρτα ήχου ή κάποια στιγμή κάποια έξτρα κάρτα στο σύστημα πέρα απο γραφικών)
2) συνήθως περισσότερα m.2 slot για ssd

3) ανάλογα το μοντέλο, υπάρχει περισσότερος χώρος για power delivery (αλλά εξαρτάται) και κυρίως για ψύξη του power delivery

4) έστησα μια φορά σε itx.... στριμωξίδι στο στήσιμο και ακόμη περισσότερος μπελάς αν χρειαστεί να ψάξεις κάποιο πρόβλημα

5) οι atx μπορεί να έχουν περισσότερες sata θύρες (εξαρτάται το μοντέλο)

6) 4 ram slots που σημαίνει πιο εύκολη αναβάθμιση στο μέλλον (γιατί τα 8 σε λίγο καιρό θα είναι "λίγα")

μπορείς να πας και σε b450 atx αντί για x470

κύριες διαφορές στα διάφορα amd chipsets εδώ

πάντως θα κοιτούσα να πάω σε κάπως φθηνότερη atx μητρική (ή micro atx που είναι το ενδιάμεσο)
και τα λεφτά που περισεύουν να τα κάνω ένα καλό σετ μνήμες στα 3000/3200 μιας και οι ryzen "θέλουν" γρήγορες μνήμες

• Like 5

Ο ryzen 2600 δουλεύει με μνήμες στα 2933MHz, οπότε τέτοιες να πάρεις, ή σε κάπως υψηλότερη συχνότητα, οπότε θα συγχρονίσουν στα 2933. Θα δουλέψει και με μνήμες στα 2400 (μάλλον) ή στα 2666, αλλά για ποιον λόγο να τον φρενάρεις... Επίσης, εφ' όσον έχεις μεγάλο κουτί, πάρε motherboard μεγέθους τουλάχιστον m-ATX, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με τέσσερα σλοτ μνήμης (και έξι θύρες sata). Αν στο μέλλον παραστεί ανάγκη, αυτά τα πράγματα δεν μπαίνουν εκ των υστέρων. 

https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes/f/849512/AMD-B450.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

• Like 1

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, θα σας ζαλισω λιγο αλλα θελω να εκμεταλλευτω την εμπειρια σας, το λοιπον...

Θελω να μου προτεινετε μια μητρικη που να αντεχει σε αναβαθμισεις, για αρχη θα βαλω ενα επεξεργαστη χωρις καρτα γραφικων αλλα να εχω την δυνατοτητα να βαλω μετα μια 1050 η 1080.

Απο οτι διαβασα, υπαρχουν κατι σκληροι δισκοι της samsung που πιανουν ταχυτητα 3200mb/s. Να μπορει να δεχτει τετοια θελω.

Μετα διαβασα πως διπλα απο τον επεξεργαστει εχει 8 πραγματακια που αυτα πρεπει να ειναι καλης ποιοτητας γι αυτο ειπα για μια msi 470 αν και λενε οτι η asus ειναι καλυτερη.

Οπως καταλαβαινετε και γνωριζεται πολυ καλυτερα απο μενα, γινετε ενας χαμος απο επιλογες αλλα επιδη δεν μπορω να αλλαζω εξαρτηματα συνεχεια, θα ηθελα την καλυτερη δυνατη επιλογη σας.

Μεχρι τωρα λεω να παρω μια καλη motherboard κοντα στα 160 ευρω με ενα samsung 970 σκληρο και μετα να κοιταξω για εναν επεξεργαστη που να ειναι apu για γραφικα και αργοτερα να βαλω μια καρτα καλη. ΟΜΩΣ θα παιζει στα 16χ η καρτα αν βαλω επεξεργαστη 2700χ η θα πρεπει να βαλω απο την αρχη 2700?

Χιλια ευχαριστω και συγγνωμη αν σας κουρασα με το μεγαλο ποστ.

Τι θα λεγατε γι αυτην ?

https://www.skroutz.gr/s/14745532/MSI-X470-Gaming-Plus.html

Τελικα αποφασισα, αν συμφωνειτε κι εσεις να παρω αυτη

https://www.skroutz.gr/s/14745377/MSI-X470-Gaming-Pro-Carbon.html

μονο που θα ηθελα να μου διευκρινησετε αν απο πισω οι κεραιες ειναι για wifi και bluetooth και επισης αν οι ssd που δεχετε ειναι NVMe M.2.

Ευχαριστω.

8 hours ago, jimakos75 said:

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, θα σας ζαλισω λιγο αλλα θελω να εκμεταλλευτω την εμπειρια σας, το λοιπον...

Θελω να μου προτεινετε μια μητρικη που να αντεχει σε αναβαθμισεις, για αρχη θα βαλω ενα επεξεργαστη χωρις καρτα γραφικων αλλα να εχω την δυνατοτητα να βαλω μετα μια 1050 η 1080.

Απο οτι διαβασα, υπαρχουν κατι σκληροι δισκοι της samsung που πιανουν ταχυτητα 3200mb/s. Να μπορει να δεχτει τετοια θελω.

Μετα διαβασα πως διπλα απο τον επεξεργαστει εχει 8 πραγματακια που αυτα πρεπει να ειναι καλης ποιοτητας γι αυτο ειπα για μια msi 470 αν και λενε οτι η asus ειναι καλυτερη.

Οπως καταλαβαινετε και γνωριζεται πολυ καλυτερα απο μενα, γινετε ενας χαμος απο επιλογες αλλα επιδη δεν μπορω να αλλαζω εξαρτηματα συνεχεια, θα ηθελα την καλυτερη δυνατη επιλογη σας.

Μεχρι τωρα λεω να παρω μια καλη motherboard κοντα στα 160 ευρω με ενα samsung 970 σκληρο και μετα να κοιταξω για εναν επεξεργαστη που να ειναι apu για γραφικα και αργοτερα να βαλω μια καρτα καλη. ΟΜΩΣ θα παιζει στα 16χ η καρτα αν βαλω επεξεργαστη 2700χ η θα πρεπει να βαλω απο την αρχη 2700?

Χιλια ευχαριστω και συγγνωμη αν σας κουρασα με το μεγαλο ποστ.

Ξεκινάω από εδώ, γιατί είσαι καταιγιστικός :)

Οι "γρήγοροι δίσκοι" είναι οι NVMe (Μ.2 ή PCIe, δεν παίζει ρόλο). Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μητρικές έχουν υποδοχή M.2, διαφορετικά τον βάζεις σε μία PCIe με καρτούλα που έχει και καλύτερη ροή αέρα.

Ως πραματάκια δίπλα από τον επεξεργαστή μάλλον εννοείς τα Voltage Regulation Modules (VRM). Είναι σημαντικά, γιατί αυτά παρέχουν όλη την ισχύ που καταναλώνεται στον επεξεργαστή. Από αυτή την άποψη, μία APU χρειάζεται συνήθως καλύτερο VRM σε σχέση με σκέτο CPU. H Asus βγάζει καλές μητρικές, αλλά το ίδιο και MSI, Gigabyte, ASRock, κ.α. Κοίταξε reviews για την συγκεκριμένη μητρική που σε ενδιαφέρει, και περίμενε και γνώμες εδώ.

Με τα σχέδιά σου μετά με μπέρδεψες λίγο. Πάντως έχε υπόψη σου ότι η GPU δεν χρειάζεται x16, και x8 μια χαρά είναι. Εξάλλου, ο 2700 με το 2700Χ δεν θα κάνουν διαφορά σε αυτό το θέμα. Στην τελευταία μητρική δεν παρατήρησα να έχει κεραίες για WiFi/BT. Μ.2 δέχεται (είναι ο μακρόστενος χώρος μεταξύ των PCIe).

Η επομηενη γεννια επεξεργαστων θα τρεχει στην 470 ? Αυτο που με εχει μπερδεψει ειναι που λενε πως αν παρεις καποιον επεξεργαστη amd και μετα βαλεις καρτα γραφικων, δεν θα τρεχει χ16. Αρα ποιον επεξεργαστη μπορω να παρω που δεν θα επηρεαζει την καρτα γραφικων αργοτερα στο να τρεχει χ16? ο 2600 ειναι τετοιος? και αν ναι, χωρις καρτα γραφικων, στην αρχη, θα εχω ικανα γραφικα να βλεπω 1080p ταινιες?

Έγινε επεξεργασία από jimakos75