Jump to content



Προστασία σιλικόνης για να μην ξεραθεί


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά, προφανώς αναφέρω ενα ζήτημα που θα έχει συζητηθεί ξανά, έψαξα όμως και δεν βρήκα κάτι...Το γνωστό λοιπόν θέμα που ξεραίνεται η σιλικόνη και τελικά την πετάς πολύ πριν την ώρα της...

 

Έχω διαβάσει πολλές ιδέες, όπως αποθήκευση στο ψυγείο, μεγάλη πρόκα μέσα στο στόμιο, δέσιμο του μεταλλικού στομίου με νάυλον ή σακούλα και μετά βίδωμα του πλαστικού κτλ...

 

Έχω δοκιμάσει κάποια απο αυτά, κάποια δουλεύουν καλύτερα, κάποια χειρότερα. Θέλω όμως να σας θέσω μια ιδέα για να μου πείτε τη γνώμη σας: Προφανώς το οι ξεραίνεται η σιλικόνη ή μαστίχα κτλ, οφείλεται στην επαφή της με τον αέρα. Γιαυτό άλλωστε ενα σφραγισμένο φυσίγγιο απο την εταιρία, κρατάει για χρόνια χωρίς να ξεραθεί. Αν κάναμε την παρακάτω κίνηση, λογικά θα αποτρέπαμε εντελώς την επαφή με τον αέρα: Να βάλουμε λίγο βαζελίνη στο μεταλλικό στόμιο του φυσιγγίου, και μετά να το κλείσουμε με ενα πλαστικό βιδωτό καπάκι. Έτσι δεν έχουμε καμία επαφή με το περιβάλλον λόγω του πλαστικού καπακιού. Βάζουμε όμως και τη βαζελίνη μας, ώστε η μικρή ποσότητα του αέρα που θα παγιδευτεί κατα το κλείσιμο, δεν θα έρθει σε επαφή με τη σιλικόνη. Και βέβαια με τη βαζελίνη μονώνουμε καλύτερα προς αποφυγή εισχώρησης αέρα μέσα απο το σπείρωμα του καπακιού... Όταν ανοίξουμε το καπάκι για να χρησιμοποιήσουμε ξανά τη σιλικόνη, σκουπίζουμε τη λίγη βαζελίνη απο το μεταλλικό στόμιο και δουλεύουμε κανονικά...

 

Τί λετε, θα δούλευε?

 

Αν ναι, μπορεί να μου πει κάποιος που μπορώ να βρω τέτοια καπάκια, γιατι έχω φάει το internet και δε μπορώ να βρώ (!)...Βρίσκω μόνο ανταλλακτικά κωνικά στόμια, αλλα αυτά είναι με τρύπα μπροστά. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν βαζω τιποτα.

Οτι ξεραθει στο στομιο, το βγαζω μηχανικα και δουλευω το σφραγισμενο εντος του φυσιγγιου.

Φυσικα ομως απο χρηση σε χρηση δεν μεσολαβει μεγαλο χρονικο διαστημα, ενα-δυο αντε τρεις μηνες. Για χρονια αν θες, πετα το και παρε καινουργιο. Ετσι κιαλλιος δυο χρονια ζωη εχουν ακομη και σφραγισμενα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Nektar2018 said:

Εγω δεν βαζω τιποτα.

Οτι ξεραθει στο στομιο, το βγαζω μηχανικα και δουλευω το σφραγισμενο εντος του φυσιγγιου.

Φυσικα ομως απο χρηση σε χρηση δεν μεσολαβει μεγαλο χρονικο διαστημα, ενα-δυο αντε τρεις μηνες. Για χρονια αν θες, πετα το και παρε καινουργιο. Ετσι κιαλλιος δυο χρονια ζωη εχουν ακομη και σφραγισμενα.

 

Δεν έχεις και άδικο... Πιο πολύ όμως θεωρητικά το γράφω, να δω αν αυτό που σκέφτηκα μου μπορεί να δουλέψει...

 

Ξέρει κανείς πως μπορούμε να βρούμε τι είδους βίδα έχουν όλα αυτά τα φυσίγγια, με βάση το iso standard? Πχ μήπως είναι Μ27?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Lakisss said:

Αφού σου αρέσουν οι πειραματισμοί βάλε το σωληνάριο σε μια σακούλα ναύλον, τράβα τον αέρα με ηλεκτρική σκούπα, και σφράγισε τη.

 

Το έχω σκεφτεί και αυτό. Βέβαια δεν έχω τέτοια σακούλα, πρέπει να ψάξω να βρώ. Αλλα νομίζω οτι η σακούλα αυτή με τον καιρό μπορεί να πάρει μέσα ελάχιστο αέρα, που θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ενω η βαζελίνη, σε συνδυασμό με μηχανική πίεση (καπάκι), λογικά δεν υπάρχει περίπτωση να πάριε αέρα...Πάντα θεωρητικά μιλάμε.. :)

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 ώρες, το μέλος kavouras5 έγραψε:

Αν ναι, μπορεί να μου πει κάποιος που μπορώ να βρω τέτοια καπάκια, γιατι έχω φάει το internet και δε μπορώ να βρώ (!)...Βρίσκω μόνο ανταλλακτικά κωνικά στόμια, αλλα αυτά είναι με τρύπα μπροστά. 

 

Υπάρχουν και σε σκέτο απευθείας στην σωλήνα και με κωνικό ακροφύσιο.

 

https://www.ebay.co.uk/itm/X12-Pack-Spare-Resealable-Std-Fit-Nozzles-Sealable-Cap-silicone-sealant-adhesive/172916849497?epid=2275144007&hash=item2842a5bb59:g:T9kAAOSwsN9XCN08

 

https://www.ebay.co.uk/itm/20-x-Closure-Caps-for-Cartridges-Silicone-Cartridge-Cap-Ottoseal-S100-S70-S72/321959909335?hash=item4af64e57d7:g:JAMAAOSwR0JUPNZF

 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Oric έγραψε:

Συγγνώμη τώρα, ολος αυτός ο σκοτωμός για λίγη κόλλα που κάνει 2-3 ευρώ; Τέσσερα; Πέντε; 

 

Έχει νόημα αν έχεις nickname όπως του νηματοθέτη..

Αστειεύομαι βεβαίως..

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Siera said:

 

Αυτά ακριβώς έψαχνα και είχα φάει το ebay και δε μπορούσα να τα βρώ! Μάλλον δεν ξέρω να ψάχνω.... :)

 

2 hours ago, Oric said:

Συγγνώμη τώρα, ολος αυτός ο σκοτωμός για λίγη κόλλα που κάνει 2-3 ευρώ; Τέσσερα; Πέντε; 

 

Φίλε μου αν μένεις στο μέρος που μένω εγώ (χωριο της Μάνης), που το πιο κοντινό μαγαζί με σιδηρικά κτλ είναι 20 λεπτά, νομίζω και εσυ θα έψαχνες τέτοιες πατέντες...Ξέρεις πόσες φορές μου έχει τύχει να έχω ξεκινήσει να δουλεύω και στη μέση της δουλειάς να συνειδητοποιώ οτι πρέπει να πάω 20 λεπτά νκαι να γυρίσω άλλα 20 για να πάρω μια σιλικόνη, επειδή νόμιζα οτι είναι οκ, αλλα έχει ξεραθεί? Και φυσικά δεν είναι το πρόβλημα τα 3-4 ευρώ [Αν και οι γκρι μαστίχες (sika κτλ) που παίρνω για δουλειές σε σφράγγιση αλουμινίων κάνουν παραπάνω, ενημερωτικά...]...

 

Θα κάνω το πείραμα με τα καπάκια που μου βρήκε ο φίλος @Siera και τη βαζελίνη, και θα επανέλθω με αποτελέσματα.... ;)

Έγινε επεξεργασία από kavouras5
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σήμερα έκανα την πρώτη δοκιμή του πειράματος που σας είπα. Αφου τελείωσε η μαστίχα (sikaflex 11 fc- φανταστική για μόνωση-κόλληση πχ κουφωμάτων αλουμινίου πάνω στον τοίχο κτλ, καμία σχέση με απλές σιλικόνες...), καθάρισα όση μαστίχα εξείχε απο το στόμιο:

IMG_9065.thumb.jpg.242c69f12093a693cb81c5fbcdef7391.jpg

 

Μετά πήρα ενα πλαστικό καπάκι (το βρήκα σε κατάστημα σιδηρικών) και το γέμισα βαζελίνη (η συγκεκριμένη είναι λίγο παλιά και έχει ξεραθεί λίγο, αλλα πιστεύω ακόμα δουλεύει...):

IMG_9066.thumb.jpg.38239fc4c528ae77a9facbb567c72b69.jpg

IMG_9067.thumb.jpg.9b1eb9926a190ecf1be4636cc55d0e1f.jpg

 

Τέλος το βίδωσα το καπάκι μέχρι τέρμα, οπότε η σιλικόνη υπερκαλύφθηκε σε όλη της επιφάνεια απο βαζελίνη, και θεωρητικά δεν υπάρχει περίπτωση να εισχωρήσει αέρας:

IMG_9068.thumb.jpg.8d2e3a0b7000f4f856bfb6a5e57ccc93.jpg

 

Οπότε τώρα όταν χρησιμοποιήσω ξανά τη μαστίχα θα ενημερώσω για την κατάστασή της.... Είδωμεν.... :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 9/28/2018 at 10:36 AM, Siera said:

 

Καθίστε μήπως και βρούμε επιτέλους και τα μεγάλα ακροφύσια, που κάνουν  για λουκάνικο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σήμερα παιδιά χρειάστηκα λίγη απο τη συγκεκριμένη μαστίχα, οπότε ήρθε και η ώρα να δω πως έχει πάει το πείραμα με τη βαζελίνη ως τώρα.

 

Άνοιξα το καπάκι και είδα το στρώμα βαζελίνης, το οποίο είχε πιεστεί λίγο προς τα μέσα. Οπότε πρέσαρα με το πιστόλι και βγήκε αυτό το στρώμα βαζελίνης, μαζί με τη μαστίχα. Η μαστίχα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες ήταν εντελώς φρέσκια, ακόμα και στο σημείο που είχε επαφή με τη βαζελίνη. Αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός (1 μήνας και 10 ημέρες), το συμπέρασμα είναι πως η βαζελίνη υπο πίεση, μαζί με το καπάκι, δημιούργησαν μια τέλεια μόνωση και δεν εισχώρησε μέσα η παραμικρή ποσότητα αέρα. Οπότε ξαναέβαλα βαζελίνη στο καπάκι, ξαναβίδωσα γερά και έμεινε η μαστίχα στο ράφι για την επόμενη χρήση. Άρα προς το παρόν το πείραμα είναι επιτυχημένο, η μαστίχα δεν ξεράθηκε καθόλου, θα δούμε πως θα πάει τους επόμενους μήνες.

 

IMG_9409.thumb.jpg.5adcd6e47fac5b4eb9d70c37dcad60f3.jpg

 

IMG_9410.thumb.jpg.2526b4536cd6d3641b27af356daa4205.jpg

 

Δείτε και τι έκανα τη μαστίχα. Σφράγισα το κενό των δύο πάγκων που έχω στο εργαστήριο, διότι η μαστίχα είναι ελαστική και δε θέλω οι κραδασμοί να μεταφέρονται απο τον ένα πάγκο που έχει τη μέγγενη, στον άλλο που έχει τα μηχανήματα...Για να μην χυθεί η μαστίχα κάτω απο το καπάκι του πάγκου, βίδωσα πρόχειρα ενα μικρό πηχάκι κάτω απο τον πάγκο, το οποίο αύριο που θα έχει στεγνώσει η μαστίχα, θα αφαιρεθεί.

 

IMG_9411.thumb.jpg.0624e07f5a0ec7b3d0cdbfdad6122ce6.jpg

 

IMG_9412.thumb.jpg.f404aab11268917669793ed462073014.jpg

 

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.