Jump to content

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

DEADLAZARUS

Recommended Posts

Αν υπάρχει ήδη παρόμοιο θέμα, ας διαγραφεί.

Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να μοιραστούμε προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.

Αν θέλετε, γράψτε και δυο λόγια για την εκάστοτε πλοκή (full spoilers καλό θα ήταν ν' αποφεύγονται).

Δεν χρειάζεται να τεθούν περιορισμοί (εξαιρούνται τα βιβλία του Λιακόπουλου:hehe:). Ιστορικά, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, ηρωϊκής φαντασίας, αστυνομικά, όλα τα καλά βιβλία χωράνε.

Enjoy και να θυμάστε: ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. αξία ανεκτίμητη.

• Agree 1

πριν 34 λεπτά, το μέλος DEADLAZARUS έγραψε:

Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να μοιραστούμε προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.

Καρδιά σκύλου. 

MIKHAIL BULGAKOV

Παράθεση

Μόσχα, τέλη του 1924. Ο καθηγητής Φ. Φ. Πρεομπραζένσκι μαζί με τον βοηθό του δρ. Μπορμεντάλ επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα. Η έκβαση όμως του πειράματος είναι εντελώς αναπάντεχη. Ο αγαθός Σάρικ μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας και ανατρέπει τη γαλήνια καθημερινότητα στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του διεθνούς φήμης καθηγητή. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε αυτή τη σατιρική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, διακωμωδεί κάθε επίδοξο αναμορφωτή αλλά και την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γνωστός ο Μπουλγκάκοφ. Τρελός επίσης. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει. Δεν διαβάζω τακτικά, αλλά αξίζει το παραπάνω ;) 

Λογοτεχνικό είναι αλλά αξίζει πραγματικά :) 

Το καλοκαίρι βρήκα παρατημένο σε ένα ξενοδοχείο το Matterhorn: A Novel of the Vietnam War

Ο συγγραφέας περιγράφει τις εμπειρίες του στο Βιετνάμ εντελώς ωμά και χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. 

Δεν υπάρχουν ηρωισμοί, οι περιγραφές σφίγγουν το στομάχι, το βιβλίο είναι σκοτεινό και βαρύ απ' την αρχή ως το τέλος.

Τα γεγονότα που περιγράφει, απ'ότι φαίνεται είναι αληθινά, και μάλλον και οι περισσότεροι χαρακτήρες.

Μόλις το τελείωσα κατέβασα το Platoon και μου φάνηκε σαν να έβλεπα τηλεταινία της disney! 

Σίγκμουντ Φρόυντ, 1) << Πολιτισμός πηγή δυστυχίας [ κανονικά μεταφράζεται ως δυσφορίας ] >> , 2) << Το μέλλον μιας αυταπάτης >> όπως και άλλα βιβλία του. 3) << Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του εγώ. >> Γενικώς αυτά τα 3 είναι τα πιο γνωστά και πάντα επίκαιρα. 

Επίσης και του "παρεξηγημένου" από ευαισθητουληδες Σοπενχάουερ θα θελα να προτείνω αλλά ίσως πέσουν "βαρύ φορτίο" σε κάποιους.

Τα προτείνω περισσότερο σε άτομα κάτω των 30 ώστε να διευρύνουν τη σκέψη τους και να βάλουν το μυαλό τους να σκεφτεί πέρα από την κλασσική ρουτίνα, "τι καφέ να πιω, τι να φάω, ποια γκόμενα έκανε λαικ, κλπ". 

Έγινε επεξεργασία από SpirosKGR
  • Like 2

Βιβλιοπρόταση 1: " Popular Opinion and Political Dissent in the Third Reich. Bavaria, 1933–45", Ian Kershaw.

Μια ενδελεχής μελέτη από τον διακεκριμένο ιστορικό για το πώς η κοινή γνώμη στη ναζιστική Γερμανία αντιμετώπιζε τον Χίτλερ και τις ιδέες του.

Αναλύονται: η έννοια της κοινής γνώμης, πώς αυτή συγκροτείται, αν είναι δόκιμη η χρήση του όρου αυτού και σε ποιον βαθμό, εάν είναι ευχερής η ανασύσταση των μαρτυριών/αναφορών της εποχής εκείνης και πόσο αξιόπιστες είναι αυτές. Εν ολίγοις, εξετάζεται η αντίδραση των πολιτών απέναντι στο ναζιστικό φαινόμενο, ο βαθμός διείσδυσης και αποδοχής των ναζιστικών ιδεών στη γερμανική κοινωνία και πώς ρυθμιζόταν, μέσω του ολιστικού ναζιστικού προγράμματος, η καθημερινή ζωή των Γερμανών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει, εξ όσων γνωρίζω, ελληνική μετάφραση του βιβλίου. Το έχω διαβάσει στ' αγγλικά.

Βιβλιοπρόταση 2: Dune, Frank Herbert.

Όσοι έχετε δει την ταινία, δώστε μια ευκαιρία στα βιβλία. Η σειρά αποτελείται από 6 βιβλία (ο Herbert πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το αριστούργημά του): i) Dune, ii) Dune Messiah, iii) Children of Dune, iv) God Emperor of Dune, v) Heretics of Dune και vi) Chapterhouse Dune.

Τα τελευταία μάς τοποθετούν σε μια φουτουριστική φεουδαρχική κοινωνία. Η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί στο διάστημα και η χρήση των μηχανών/ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει απαγορευτεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον Αυτοκράτορα και το μελάνζ, μια ψυχοτρόπο ουσία, που επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής και επιτρέπει σε όσους έχουν την προδιάθεση να βλέπουν το μέλλον (δεν έχουν, προφανώς, όλοι την ικανότητα αυτή ούτε ο βαθμός πρόβλεψης του μέλλοντος είναι ο ίδιος). 

Κεντρικοί ήρωες, η οικογένεια των Ατρειδών. Τα βιβλία είναι πολύπλοκα, καθώς ασχολούνται με το φαινόμενα της προφητείας, της απόλυτης εξουσίας, της εξάρτησης όλων από τον έναν, της γενετικής, της βελτίωσης και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, της οικολογίας, της πολιτικής και των συστημάτων διακυβέρνησης κτλ.

Πραγματικά, έχω διαβάσει 5 φορές τη σειρά και κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Δείξτε υπομονή, καθώς οι πληροφορίες είναι πολλές, οι ήρωες, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες, αρκετοί και θα χρειαστείτε χρόνο μέχρι να κατανοήσετε τι συμβαίνει.

A, μην επιχειρήσετε να διαβάσετε τη συνέχεια (prequels+sequels)της σειράς από τον υιό του Herbert, Brian, και τον Kevin J. Anderson. Ο ορισμός του "κατακρεουργώ την κληρονομιά του πατέρα μου".

• Like 1

Επίσης.

Θα προτείνω και το «Ο Γέρος και η θάλασσα» είναι νουβέλα που γράφτηκε από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Είχα διαβάσει απόσπασμα μικρός και μου είχε αφήσει μια όμορφη εικόνα. Αξίζει να το διαβάσετε. 

Αν και στην πλειοψηφια μονο τεχνικα βιβλια λογω χρονου, καταφερα να διαβασω μερικα ενδιαφεροντα τον τελευταιο καιρο.

1. The Brain - The story of you. Φανταστικο απο ολες τις αποψεις. Πολλες φορες επιασα τον εαυτο μου να λεει "Αααα ετσι εξηγειται!" https://www.goodreads.com/book/show/25776132-the-brain

2. The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Μεστο βιβλιο, με χιουμορ. Κυριως εισαγωγη σε cognitive bias. https://www.goodreads.com/book/show/28257707-the-subtle-art-of-not-giving-a-f-ck

3. Middlesex. Πολυ περιγραφικο, ειναι απο τα μυθιστορηματα που σχεδον νιωθεις να εισαι μεσα σε ταινια. Χρειαστηκε αρκετες φορες να ανοιξω αγγλικο λεξικο. https://www.goodreads.com/book/show/2187.Middlesex

4. Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World Ειμαι προς το τελος και το βρισκω αρκετα αισιοδοξο. Αξιζει να διαβαστει, δινει μια οπτικη γωνια που ισως δεν ειναι ευκολα διακριτη. Εγινε γνωστο κυριως λογω της δωρεας του ιδρυματος του Bill Gates. https://www.goodreads.com/book/show/34890015-factfulness

• Like 2

πριν 26 λεπτά, το μέλος unseen έγραψε:

2. The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Μεστο βιβλιο, με χιουμορ. Κυριως εισαγωγη σε cognitive bias. https://www.goodreads.com/book/show/28257707-the-subtle-art-of-not-giving-a-f-ck

Πουλάει πολύ το συγκεκριμένο, I know that very well :p Ακόμη δεν το πήρα, αλλά μάλλον θα συμβεί soon. Εκδόσεις "ΕΣΟΠΤΡΟΝ" στα ελληνικά.

Αν ήταν να ξεχωρίσω μόνο ένα βιβλίο απο ότι έχω διαβάσει αυτό θα ήταν σίγουρα ''Η φάρμα των ζώων'' του George Orwell. Το διάβασα στο γυμνάσιο, όταν η πολιτική δεν ήταν καθόλου στα ενδιαφέροντά μου, και γιαυτό δεν είχα γνώση του υπόβαθρου του, αλλά με συγκλόνισε το μέγεθος της αδικίας που περιέγραφε ο συγγραφέας. 

Αν είναι να εμπλουτίσω τη λίστα, θα πρόσθετα ακόμα 3 βιβλία.

Το ''1984'' πάλι του Orwell.

Το ''....καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς...'' του Χρόνη Μίσσιου και

Το ''Μικρό ημερολόγιο συνόρων'' του Γκασμέντ Καπλάνι'' (κυριολεκτικά με ρούφηξε, διαβάζοντας το στο μόνιτορ -εξαιρετικά επίπονο για τα μάτια μου- αλλά απλά δεν μπορούσα να σταματήσω πριν το τελειώσω)

OnTheRoad.jpg

βιβλίο που το διάβασα στην ηλικία των 31. 

Διήγηση που σε συνεπαίρνει, Αμερική στα 1947 περίπου , μετά τον πόλεμο , με μια παρέα που ο "σοβαρός" συγγραφέας μεταφέρει τις εμπειρίες της ζωής του και την επιρροή της ψυχής της παρέας όπως  και των υπολοίπων της παρέας  σε ένα διαρκές road trip , με  βιώματα και χαρακτήρες κάθε μικρής πόλης, με συναυλίες τζαζ και μπι-ποπ (bepop), με Πρωτοχρονιά στη Ν.Υ , μια Cadillac να μουγκρίζει (αγαπημένη φράση) και μια ατέλειωτη ιδρωμένη χαοτική επίσκεψη στο Μεξικό.

Δημιούργησε ζωηρά πολλές εικόνες  και χρώματα, αρκετά για να με συντροφεύουν πολλά χρόνια.

ΥΓ δεν έχω ξαναδιαβάσει βιβλίο που ο συγγραφέας γράφει ΜΠΑΠ ΜΠΟΥΠ ΜΠΑΠ ΜΠΑΠ και αντί να γελώ , έφτιαχνα τη μουσική στο μυαλό, εύκολα και είναι σαν το άκουγα
      εκείνη τη στιγμή :hehe:

• 3 weeks later...

Όσοι θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η θρυλική τριλογία του "Νονού", ας το πάρουν.

Θα καταλάβετε πολύ καλύτερα την ιστορία και το υπόβαθρο των χαρακτήρων. Μειονέκτημα η μετάφρασή του (τουλάχιστον στην έκδοση που έχω ο ίδιος), καθώς η απόδοση των διαλόγων είναι αναιμική (ο Νονός μιλάει σαν παπαδοπαίδι). Αξίζει, όμως, να το διαβάσετε και να ζήσετε, αποτυπωμένες στο χαρτί, τις περιπέτειες της οικογένειας Κορλεόνε. Είναι μια προσφορά που κανείς δεν μπορεί ν' αρνηθεί...

• 1 month later...
On 11/21/2018 at 11:59 AM, unseen said:

Εχει καποιος εμπειρια απο αυτο https://www.getabstract.com/en/ ;

Τώρα το πρωτο-βλέπω, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον concept. (έχει ο θείος εξ Αμερικής μερικά απ'ότι βλέπω, οπότε θα πάρω μία γεύση από εκεί αρχικά)

Ιδίως στα self-development βιβλία πέφτει πολύ μπλα μπλά που δυσκολεύει την επανάληψη (αν δεν κρατάς σημειώσεις)

• 3 months later...
On 19/3/2019 at 4:30 ΜΜ, το μέλος xkabamarux έγραψε:

Ο ΝΤΡΕΣΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΤΡΑΣ, VILAR ESTER.
DER DRESSIERTE MANN 

ΝΣΙΗΣΣΣΣ.jpg

Έκδοση του 1972 :bleh: Υπάρχει σε παλαιοβιβλιοπωλεία και αν το βρεις το παραπάνω.