Jump to content



διακοπή εκκίνησης - σφάλμα Chassis intruded ! Fatal error


serpico75

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Μητρική ASUS M3N78 με CPU AMD 9650

Χρόνια τώρα, κατά την εκκίνηση όλα ok. Σήμερα το μεσημέρι συνέβη πρώτη φορά το εξής:

Ανοίγω το UPS, και ξεκινάω. Η εκκίνηση σταματάει με μήνυμα:

 

Chassis intruded !

Fatal Error. . . System Halted.

 

Κάνοντας κάποιες δοκιμές, αυτό που παρατήρησα είναι πως δεν μπορεί να γίνει cold boot. Δηλαδή, εάν το UPS είναι κλειστό, το ανοίξω, και ξεκινήσω, σταματάει με αυτό το μήνυμα.

 

Η εκκίνηση, παρ' όλ' αυτά συνεχίζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Εάν, με το μήνυμα να έχει σταματήσει την εκκίνηση, πατήσω reset, το μήνυμα δεν εμφανίζεται και συνεχίζεται κανονικά η εκκίνηση (hot boot).

-Εάν το UPS είναι κλειστό, το ανοίξω, ξεκινήσω,  αλλά προλάβω να μπω στο BIOS πριν εμφανιστεί το μήνυμα διακοπής, και κάνω exit απ' το BIOS, η εκκίνηση γίνεται κανονικά (hot boot)

-Εάν μπω με έναν από τους παραπάνω τρόπους είτε Windows είτε Ubuntu, κάνω τερματισμό, δεν κλείσω το UPS, και ξαναξεκινήσω τον υπολογιστή, τότε η εκκίνηση γίνεται κανονικά (αυτό είναι μάλλον hot boot - διορθώστε με)

 

Τί μήνυμα είναι αυτό; Φταίει κάτι απαραίτητα στο UPS; Μήπως έχει να κάνει κάτι με καλώδια, το case (chassis); Ίσως το τροφοδοτικό; Δεν ξέρω. Ήθελα μία βοήθεια.

Έχει συναντήσει κανείς αυτό το πρόβλημα;

 

Ευχαριστώ ! 

Link to comment
Share on other sites

Το UPS το εχουμε παντα ανοικτο, τι ανοιξε/κλεισε είναι αυτά, σε εχω χασει τελειως…..

Ποιος σου ειπε να ανοίγεις/κλεινεις το ups κάθε φορα που θες να ανοίξεις τον υπολογιστη?

Έγινε επεξεργασία από KTM
Link to comment
Share on other sites

Πρώτη γνωμάτευση χωρίς πολλά πολλά μόνο πρόβλημα και ουγκανικά

απλά πράματα ο υπολογιστή ανοίγει χωρίς σφάλματα κλπ αν είναι κατευθείαν στην μπρίζα και όχι στο UPS ....

Αν ανοίγει κατευθείαν τουλάχιστον 5-10 φορές κάτι παίζει με το UPS

 

Δεύτερη γνωμάτευση όπου διάβασα ποιο προσεκτικά

άσχετα με το UPS βλέπω ότι το σύστημα είναι παλιό

και με ένα γρήγορο GOOGLE FOOO

1st search

https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&biw=1120&bih=550&ei=6-R1W4I-w9qwB-zGk6gJ&q=Chassis+intruded&oq=Chassis+intruded&gs_l=psy-ab.3..0l7.4882.5937.0.6209.5.5.0.0.0.0.115.426.1j3.4.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.4.425....0.ArOrGANz4Y4

 

2st search πηγή κατευθείαν και ποιο σημαντικό

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3268669/turn-chassis-intrusion-check.html

Quote

There will be a setting in your BIOS, something like "Case Open" indicator. Disable it.

It's meant for corporate environments predominantly, to avoid unauthorized people opening up hardware

τσέκαρε στο bios αν υπάρχει τέτοια επιλογή

 

και για να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου πετάει εδώ

http://www.techyv.com/questions/chassis-intruded-fatal-errorsystem-halted

Έγινε επεξεργασία από ARMAGEDDON
Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα απευθείας στο ρεύμα χωρίς UPS, αλλά τα ίδια.

 

1 hour ago, KTM said:

Το UPS το εχουμε παντα ανοικτο, τι ανοιξε/κλεισε είναι αυτά, σε εχω χασει τελειως…..

Ποιος σου ειπε να ανοίγεις/κλεινεις το ups κάθε φορα που θες να ανοίξεις τον υπολογιστη?

 

Το UPS δεν το κλείνω κάθε φορά που κλείνω καί τον υπολογιστή. Το κλείνω τα βράδια ή όταν φεύγω από το σπίτι.

 

@Αρμαγεδονας Το http://www.techyv.com/questions/chassis-intruded-fatal-errorsystem-halted το έχω δει. Είδα ότι πρόκειται για μία επιλογή στο BIOS, όπου στο δικό μου δεν υπάρχει. Άλλωστε, και να υπήρχε, εφόσον δεν θα την άλλαζα, γιατί να αρχίσει το μήνυμα?

 

Επίσης, κάποιο τέτοιο διακοπτάκι όπως της φωτό που να δείχνει ότι άνοιξε το case, δεν έχω δει. Τόσα χρόνια είναι υπολογιστής εργαστηρίου και έχω το πλαϊνό καπάκι ανοιχτό. Εάν αυτό ήταν το πρόβλημα, θα μου έβγαζε το μήνυμα εδώ και χρόνια.

 

Επίσης, στο thread στο tomshardware λέει για ένα pin cap που έχει χαθεί σε ένα jumper που κάνει αυτή τη δουλειά σχετικά με αυτό το message. Κανένα jumper δεν έβγαλα.

 

Επίσης, λέει κάπου για συσκευή που αλλάχτηκε πρόσφατα και δημιούργησε το μήνυμα. Αυτό που έκανα, εδώ και ένα μήνα, όμως, περίπου, ήταν να δοκιμάσω να αλλάξω cpu fan, δεν έμεινα ευχαριστημένος, όμως, από το καινούριο, και ξαναέβαλα το παλιό. Αυτό, όμως, το έχω κάνει εδώ και ένα μήνα. Εάν η επανατοποθέτηση τού αρχικού cpu fan δεν ήταν σωστή, δεν θα έβγαζε από την αρχή το μήνυμα και όχι τώρα; Μετά από ένα μήνα??? Στην αρχή που επανατοποθέτησα το μαμίσιο fan ήταν όλα ok.

 

Στο system panel τού M3N78, εάν κατεβάσετε το manual, θα δείτε πως δεν έχει 2-PIN CHASSIS (chassis  intrusion connector). Εκτός και εάν έχει κάποιο αντίστοιχο καλωδιάκι το chassis (case) το δικό μου, και η άκρη του είναι στον αέρα. Κάτι που ήταν τόσα χρόνια. Αλλά πρόβλημα δεν είχα που ήταν στον αέρα. Τώρα, έτσι ξαφνικά το θυμήθηκε να χτυπήσει?

 

Πάντως, απ' ό,τι έχω κοιτάξει και γω στο google λέει να μην ακουμπούν τα καλώδια γενικά στο case. Δεν ξέρω. Απ' ό,τι κοίταξα απ'  το μεσημέρι, είναι όλα σε καλή θέση. Θα ρίξω πάλι αύριο μία πιό λεπτομερή ματιά. Είναι το μόνο που μπορώ να υποθέσω. Κάποιο καλώδιο ψιλομετακινήθηκε και βγάζει αυτό το μήνυμα.

 

Όσο για το ότι το βγάζει μόνο στο cold boot, να υποθέσουμε πως είναι έτσι προγραμματισμένο στο BIOS. Μόνο την πρώτη φορά που παίρνει ρεύμα η μητρική. Στο cold boot.

Link to comment
Share on other sites

ερώτηση από περιέργεια χάνει την ώρα το μηχάνημα ;

 

επίσης δεν ήξερα ότι υπάρχει και ο Αρμαγεδονας ως μέλος στα ελληνικά μιας και το τελευταίο του login Last visited July 9, 2008

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, ARMAGEDDON said:

ερώτηση από περιέργεια χάνει την ώρα το μηχάνημα ;

 

Να σου πω, αυτό το είχα σκεφτεί και γω από χθες. Αλλά είπα να αφήσω να περάσει ένα 24ωρο και να τσεκάρω σήμερα τη μπαταρία.

Χθες το μεσημέρι, που τσέκαρα τα καλώδια στο system panel, το μόνο που έκανα ήταν να βγάλω και ξαναβάλω το speaker. Τα άλλα, απλά τα τερμάτισα μήπως κάποιο δεν πάταγε καλά. Όλα ήταν ok. Όταν, λοιπόν, είδα ότι όλα ήταν στη θέση τους, ξαναξεκίνησα το μηχάνημα.

 

Το BIOS είχε μηδενιστεί και ήθελε και πάλι ρύθμιση. Λόγω τού ότι δεν είχα κάνει κάτι με την μπαταρία (αλλαγή ή απλά βάλε/βγάλε) ή clrtc jumper ή κάτι από το ίδιο το BIOS, και ζήτησε και πάλι ρύθμιση, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Και σε άλλα mobos έχω ασχοληθεί κάπως έτσι με τα καλώδια στο panel, αλλά το BIOS δεν μηδενίζεται.

 

Anyway, σκέφτηκα αυτό που είπε καί ο @ARMAGEDDON (σωστά το όνομα user αυτή τη φορά ? ). Να τσεκάρω σήμερα την μπαταρία. Μα πριν το τσεκάρισμα, είπα να ξεκινήσω σήμερα μία φορά το μηχάνημα. Και πάλι ζήτησε ρύθμιση τού BIOS! Κατά 99,99% ήταν η μπαταρία. Ήθελε καινούρια. Έβαλα μία καινούρια, και ξεκίνησα δύο φορές μέχρι τώρα για δοκιμή (cold boot). Δεν έβγαλε το μήνυμα.

 

Μέτρησα με ένα πολύμετρο την παλιά. Εντελώς άδεια:0,05V. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Συνήθως στα 2,6V-2,7V κάτι ανάλογο συμβαίνει (κάποιο stop error από το BIOS) και θέλουν αλλαγή. Τώρα αυτή πώς έφτασε στα 0,05V δεν ξέρω. Επειδή κρατάω αρχείο, αυτήν την είχα εγκαταστήσει 15/02/2013. Νομίζω καλά άντεξε, αν και από μία δεκάδα που είχα πάρει από Κίνα από eBay.

 

Πάντως, φαίνεται ότι αυτές από Κίνα κάνουν καλή δουλειά. Τη μητρική την έχω αγοράσει Δεκ-2008. Η μαμίσια μπαταρία άντεξε 5 χρόνια (2008-20013 που έκανα την πρώτη αλλαγή με αυτή που είναι άδεια τώρα και θέλει αλλαγή). Από 2013 μέχρι αυτή που έβαλα σήμερα είναι ακριβώς 5 χρόνια. Δεν είδα καμία διαφορά στη μαμίσια με της Κίνας. 5 χρόνια καί οι δύο.

 

Thanks for support guys!!

 

υ.γ. Πολύ χρήσιμο και ευπρόσδεκτο κάθε σχόλιο για έναν διαφορετικό/καλύτερο τρόπο χρήσης τού UPS.

Έγινε επεξεργασία από serpico75
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.