Jump to content



Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

 

Το σενάριο έχει ως εξής:

Ας πούμε πως ο host A θέλει να επικοινωνήσει με τον host B. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι το static NAT από την μεριά του host A. Δεν θέλω να ασχοληθώ καθόλου με το host B.

Ας πούμε πως ο router του host A έχει σαν WAN IP από τον ISP την 200.200.200.1 , και θέλουμε να ορίσουμε static IP στον router για το NAT.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν σαν static IP στο router για το NAT θα βάλουμε την 200.200.200.1 ή η 200.200.200.1 δεν έχει καμία σχέση με την static NAT IP;

Θα βάλεις κάποια από τις υπόλοιπες IP που σου έχει δώσει ο ISP για να κάνεις ΝΑΤ στα μηχανήματα του LAN σου. Η 200.200.200.1 είναι η WAN IP στον router και θα σου κάνει PAT στα υπόλοιπα μηχανήματα που δεν έχουν static nat.

Ευχαριστώ, καταρχήν, για την απάντηση.

Άρα, να υποθέσω, πως η IP που σου δίνει ο ISP σαν static για το NAT είναι ενοικιαζόμενη IP?

Όλες ενοικιαζόμενες είναι. Δεν έχεις αγοράζει κάποιο δικό σου μπλοκ από διευθύνσεις φαντάζομαι, οπότε χρησιμοποιείς αυτές που σου διαθέτει ο ISP σου.

Ναι, ενοικιαζόμενο μπλοκ δεν έχω αγοράσει. Πού είναι αυτή η ip για το static nat?

Λογικά στην έχει στείλει ο ISP σου μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Μετά πας στο router σου και την προσθέτεις στις ρυθμίσεις για ΝΑΤ, κάνοντας αντιστοίχηση στην εσωτερική LAN IP του μηχανήματος που θέλεις να την χρησιμοποιεί όταν βγαίνει στο internet.

(edited)

Μισό λεπτό για να ξακαθαρίσω. Είμαι σε ένα επίπεδο μάθησης αυτή τη στιγμή. Οι ερωτήσεις μου σχετικά με τη static nat IP είναι για να ξεκαθαρίσω πού την βρίσκεις αυτή τη διεύθυνση.

Οπότε, απ' ό,τι έχω καταλάβει, για να αποκτήσεις μία static nat IP, κάνεις έτοιση σε έναν ISP για να την νοικιάσεις, και ο ISP σου την νοικιάζει, και σου λέει ποιά είναι, μαζί με κάποιες ακόμη ρυθμίσεις, για να βάλεις στο router.

Άρα, όλα έχουν να κάνουν με ενοικιαζόμενη IP, όπως είπα παραπάνω. Αυτή είναι μία static IP : μία ενοικιαζόμενη διεύθυνση.

 

Σωστά;

Έγινε επεξεργασία από serpico75

Ανακατεύεις πολλά πράγματα στην τελευταία σου απάντηση.

Όλες οι διευθύνσεις ανήκουν στους τοπικούς registars, η RIPE είναι για την Ευρώπη. Αυτοί με τη σειρά τους τις νοικιάζουν σε ISPs, εταιρίες, και ιδιώτες.

Οι ISPs τις χρησιμοποιούν και για τους πελάτες τους. Οπότε η IP που θα σου δώσει ο ISP είναι δανεική για λίγες μέρες (dynamic IP) ή μόνιμη (static IP) για όσο θέλεις.

Αν δε ζητήσεις κάτι επιπλέον αυτήν τη μία IP (η οποία είναι public) που θα σου δώσει ο ISP την παίρνει η wan πόρτα του router σου και κάνει PAT ώστε όλα τα μηχανήματα στο lan σου που έχουν private IPs θα μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλα μηχανήματα στο ίντερνετ. Όλα τα μηχανήματα στο lan σου θα φαίνονται στον υπόλοιπο κόσμο ως η public IP που έχεις στο wan.

Μπορείς να ζητήσεις παραπάνω public IPs από τον ISP σου, ώστε για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο μηχάνημα στο lan σου να φαίνεται με διαφορετική public IP στο ίντερνετ. Σε αυτήν την περίπτωση κάνεις static nat και έχεις 1-1 αντιστοίχηση private με public IP.

  • Agree 1

Δεν τα γνώριζα όλα αυτά, και πολύ βοηθητικές και κατατοπιστικές οι πληροφορίες σε αυτή τη φάση διαβάσματος που βρίσκομαι. Ευχαριστώ πολύ!!

 

Κάτι σχετικό με το θέμα ports και PAT, που νομίζω μπορεί να μπει εδώ, για να μην ανοίγω άλλο θέμα.

Μία ερωτησούλα:όταν ο router κάνει το PAT, η πόρτα που θα κολλήσει επάνω στη WAN για έναν host και την εφαρμογή του, δεν μπορεί να είναι ίδια σε αριθμό με την πόρτα τού host (με την προϋπόθεση ότι ο router ακόμη δεν έχει διαθέσει αυτήν την πόρτα). Να το κάνω πιό συγκεκριμένο με νούμερα.

host IP:10.0.0.1 , host πόρτα 5000

router WAN IP: 100.100.100.1

Όταν γίνεται το PAT, και εφόσον ο router δεν έχει δεσμεύσει ακόμη κάπου την πόρτα 5000, δεν μπορεί να κάνει στον πίνακά του την αντιστοίχιση 100.100.100.1:5000 για το 10.0.0.1:5000. Δεν νομίζω πως εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τουλάχιστον, έτσι φαίνεται. Αυτό ήθελα να ρωτήσω.

Σωστά, το αρχικό πακέτο έχει source IP 10.0.0.1 source port 5000 και όταν το πάρει ο router πριν το στείλει στο ίντερνετ το αλλάζει σε source IP 100.100.100.1 source port 5000 εφόσον η πόρτα είναι ελεύθερη. Όταν επιστρέψει η απάντηση κάνει το αντίστροφο, δηλαδή το destination IP 100.100.100.1 γίνεται 10.0.0.1 και η πόρτα παραμένει ίδια, εφόσον χρησιμοποίησε την ίδια κατά το translation.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.