Jump to content

Ηλεκτρολογική ερώτηση

Recommended Posts

Γίνεται σε μια πρίζα σούκο, να της αλλάξω θέση, βάζοντας επέκταση στα καλώδια που έρχονται μέσα απ τον τοίχο (πιθανόν να ενωθούν με κλέμα) και να περάσουν πίσω από μια ντουλάπα που θα μπει στην θέση της πρίζας? Δεν θέλω να βάλω καλώδιο μπαλαντέζας γιατί η ντουλάπα θα κολλήσει στον τοίχο.

Αν γίνεται, εκεί που θα μπει η νέα πρίζα (εξωτερική) πως γίνεται να συνεχίσουν τα καλώδια ώστε να μπει και δεύτερη πρίζα πιο μετά?

Ένα πρόχειρο σχέδιο (δεν είναι το φόρτε μου) σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο το έχω κάνει με διακόπτη για το φως, σε άλλο σημείο.

sxedio1.jpg

Γίνεται, απλά να προσέξεις πολύ καλά την ένωση, την διατομή (πάχος) του καλωδίου που θα βάλεις και το φορτίο που θα δουλεύει με αυτήν/ες τις πρίζες (ειδικά αν βάλεις και δεύτερη).

Μία ώρα πριν, το μέλος Atzamis έγραψε:

Γίνεται σε μια πρίζα σούκο, να της αλλάξω θέση, βάζοντας επέκταση στα καλώδια που έρχονται μέσα απ τον τοίχο (πιθανόν να ενωθούν με κλέμα) και να περάσουν πίσω από μια ντουλάπα που θα μπει στην θέση της πρίζας? Δεν θέλω να βάλω καλώδιο μπαλαντέζας γιατί η ντουλάπα θα κολλήσει στον τοίχο.

Αν γίνεται, εκεί που θα μπει η νέα πρίζα (εξωτερική) πως γίνεται να συνεχίσουν τα καλώδια ώστε να μπει και δεύτερη πρίζα πιο μετά?

Ένα πρόχειρο σχέδιο (δεν είναι το φόρτε μου) σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο το έχω κάνει με διακόπτη για το φως, σε άλλο σημείο.

sxedio1.jpg

θες να μεταφέρεις την πρίζα και να την κάνεις διπλή ?

Οχι ρε παίδες τέτοιες σαχλαμάρες ...

1) Παίρνεις καλώδιο NYM 3X 2,5mm^2  όσα μέτρα χρειάζεσαι.

https://www.meidanis.gr/kalwdia/ekswterikwn-egkatastasewn/nym/num-3x2-5-a05vv-u-kalwdio.html

2) Παίρνεις μια SCHNEIDER PRIMA  διπλή εξωτερική IP20 πρίζα σούκο.

2416_15960_2416_5356_koik_koos_039.jpg

https://www.meidanis.gr/diakoptiko-uliko/schneider/prima/priza-souko-dipli.html

3) Παίρνεις λίγα CAPS  δύνδεσης για NYA (Για 2,5mm^2 θες 4άρια)

Array_of_twist-on_wire_connectors_aka_wi

4) Παίρνεις ένα καπάκι για κουτιά διακόπτου και είσαι έτοιμος.

1CE97197D84A4F5A7B7261465E5434C0.jpg

Απλά κάνεις την διακλάδωση εντός του κουτιού. Βάλε για καλό και για κακό και λίγη μονωτική από πάνω από τα cups και είσαι έτοιμος.

Έγινε επεξεργασία από adpanos
  • Like 3

Γενικότερα ηλεκτρολογικές εργασίες καλό είναι να εκτελούνται μόνο από γνώστες διότι το ρεύμα σκοτώνει. Καλό θα είναι οι συμβουλές που δίνονται να είναι μετρημένες. Στο θέμα σου τώρα. Παίρνεις πρίζα σούκο επιτοίχιας στήριξης. Την βιδώνεις στο σημείο που θέλεις προσέχοντας μην έχει καλώδια οι σωλήνες στο σημείο που θα τρυπήσεις κοιτώντας για κουτιά διακλάδωσις κατά μήκος και πλάτος. Μετά ενώνεις το καλώδιο στην ΝΕΑ πρίζα πρώτα που τοποθέτησες το οποίο καλό θα είναι να είναι 3Χ2.5 ΝΥΜ σκληρό δηλαδή μιας και δεν ξέρεις αν η πρίζα είναι με 1.5 ή 2.5. Το καλώδιο έχει καφέ ή μαύρο μπλε και κιτρινοπράσινο. Το κιτρινοπράσινο πάει στην γείωση της πρίζας συνήθως στην μεσαία βίδα και τα άλλα αριστερά και δεξιά στις βίδες χωρίς να έχεις σημασία η φορά. Μέτα πάρε ρόκα καρφάκια 9Χ25 ή 10Χ25 ανάλογα το πάχος του καλωδίου και ξεκίνα να καρφώνεις κάθετα προς το δάπεδο, μετά πάνω από το σοβατεπί και μετά κάθετα στην παλιά πρίζα που θέλεις να ενώσεις. Πας στον ηλεκτρολογικό πίνακα και πατάς το τεστ του ρελέ διαρροής-ηλεκτροπληξίας. Έτσι ελέγχεις αν λειτουργεί κιόλας. Κατεβάζεις και τον γενικό για σίγουρα. Πας στην πρίζα και βάζει μια συσκευή που ξέρεις ότι σίγουρα δουλεύει να δεις αν έχεις κλείσει σωστά το ρεύμα. Με ένα δοκιμαστικό ελέγχεις και τα δυο άκρα της πρίζα μήπως έχεις από πουθενά επιστρεφόμενα ρεύματα από λάθος στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Αν είσαι όντως σίγουρος ότι δεν έχεις ρεύμα αφαιρείς την πρίζα και ενώνεις μαζί τα καλώδια αν χρώμα με καπς οι κλέμενς. Τα καλώδια είτε καπς είτε κλεμενς πάρεις στρίψε για καλύτερη επαφή και τις βίδες καλό σφίξιμο. Βάλε και μονωτική ταινία όπως προαναφέρθηκε. πάρε καπάκι στρογγυλό με αυτιά και κόψε μια εγκοπή μικρή ώστε να πατήσει όμορφα στο κουτί.

• Like 3