iseeklife Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2017 #1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2017 γεια σας .Σκέφτομαι να κάνω αναβάθμιση σε 8700κ και μια καλή μητρική . μέσα στις σκέψεις είναι να πάρω μια μητρική που να υποστηρίζει και μ2 σατα . παράδειγμα αυτή https://www.msystems.gr/index.php?category=1317&product=23393 . η απορία μου είναι η εξής : εαν συνδέσω πάνω στη μητρική 2 μ2 σάτα και όλα τα σλότς είναι συνδεδεμένα με pci κάρτες η κάρτα γραφικών με πόση ταχύτητα θα τρέχει με 8χ ή με 4χ ? γνωρίσει κανείς να μου πει ? τα pci express lanes που είναι 16 αφορούν την κάρτα γραφικών μόνο ή και τους μ2 σσδ μαζί ??
adpanos Οκτώβριος 21, 2017 #2 Οκτώβριος 21, 2017 (edited) Όταν φτάνεις να δίνεις 300€ για μητρική ΔΕΝ κοιτάς σε Coffeelake αλλά Skylake-X ή Threadripper ανάλογα με το είδος της εργασίας . Οι πλατφόρμες αυτές έχουν πολλά lanes (στα skylake-x όχι όλα τα μοντέλα) , τετραπλά κανάλια μνήμης και ευκολία αναβάθμισης σε μεγαλύτερα πολυπύρηνα θεριά . Ο Coffeelake βγάζει 16 lanes για την κάρτα γραφικών. Άλλα 4 lanes πάνε και συνδέονται στο promontory chip Z370 (αυτό το λεει DMI- 3.0 η Intel). Επάνω στο Z370 μπαίνουν όλα τα SATA/ USB 3.0/ USB 2.0 / Ethernet controllers/ audio controllers/ wifi controllers και ένας NVME . Πολλοί κατασκευαστές έχουν βάλει περισσότερες απο 1 M2 PCI-E X4 θύρες αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι όσους M2 NVME και να βάλεις επάνω στο Z370 που στην ουσία παίζει τον ρόλο HUB, το σύνολο των I/O θα περιορίζεται από την ταχύτητα του DMI 3.0. Από εκεί και πέρα, αν θες να χρησιμοποιήσεις LANES από το CPU που πάνε προς την κάρτα γραφικών, θα πρέπει να ξέρεις πως η κάρτα γραφικών θα μείνει με X8 LANES και τα άλλα 8LANES θα σπάσουν σε 2X4 στις άλλες θύρες . Στο 2066 socket οι επεξεργαστές δίνουν από τον 7800Χ και επάνω 28lanes για κάρτα και NVME από το CPU . Στο TR4 socket οι επεξεργαστές δίνουν 64 lanes για κάρτες γραφικών και NVME από το CPU. Οπότε η λογική λέει πως αν σε ενδιαφέρει η επεκτασιμότητα και σενάρια με πολλαπλά NVME ακόμα και σε RAID , πρέπει να κοιτάξεις σε S2066 πλατφόρμα από 7800X και επάνω ή σε TR4 πλατφόρμα από 1900X και επάνω. Έγινε επεξεργασία Οκτώβριος 21, 2017 από adpanos 5
iseeklife Οκτώβριος 21, 2017 Author #3 Οκτώβριος 21, 2017 ευχαριστώ για την απάντηση . δηλαδή εαν βάλω 2 μ2 σατα στην ζ370 μητρική θα έχω χαμηλότερη ταχύτητα από ότι στη 2066 πλατφόρμα ?τζάμπα θα τους βάλω τους δίσκους ,δηλαδή ? 1
psyber Νοέμβριος 12, 2017 #4 Νοέμβριος 12, 2017 με ενδιαφέρει και μένα η ερώτηση σου παρόλο που είμαι σε παλιότερη πλατφόρμα.
iseeklife Νοέμβριος 12, 2017 Author #5 Νοέμβριος 12, 2017 δεν αξίζουν οι μ2 σατα σε απλή πλατφόρμα . όσους τεχνικούς έχω ρωτήσει δεν ξέρουν να μου απαντήσουν. για μ2 σατα καλύτερα είναι να πας σε hedt . αυτό μάλλον θα κάνω. στην απλή πλατφόρμα όλα κομμένα είναι . usb θύρες σατα lanes κτλ .
Recommended Posts