Rayden Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2005 Hello! Αποφάσισα πρόσφατα να κάνω μια επεκτασούλα μνήμης στο PC μου (βλέπε sig) Είχα 2x256, εκ των οποίων η μία PC2700 CL2,5 και η άλλη PC3200 CL3, άσχετες μεταξύ τους, αλλά με τσιπάκια στη μία μόνο πλευρά του αρθρώματος. Οι μνημούλες παίζανε σε Dual Channel με το FSB στα 166 και τα timings στο 7-2-2-2,5 (Η 400άρα προφανώς έπαιζε καλά σε CL2,5 λόγω του χαμηλότερου FSB) Έβαλα λοιπόν μια επιπλέον μνήμη, μία 512άρα Buffalo PC3200 CL2,5 αγορασμένη από το e-shop, με τσιπάκια και στις δύο πλευρές του αρθρώματος. Το τονίζω γιατί ίσως έχει σημασία. Η μνήμη έπαιξε κατευθείαν σε Dual Channel μαζί με τις άλλες δύο (λογικό). Το θέμα είναι ότι το PC έγινε ασταθές, για παράδειγμα το 3D Mark 05 έβγαζε συνεχώς illegal operations. Πήγα στο BIOS και άλλαξα τα timings σε 7-3-3-2,5 και απ' ότι φαίνεται το πρόβλημα διορθώθηκε, τουλάχιστον το 3d Mark έτρεχε κανονικά. Το θέμα είναι: -είναι λογική η πτώση στο 3D Mark 05 από 3472 σε 3459 μετά την αλλαγή αυτή? -είναι δυνατόν οι επώνυμες μνήμες Buffalo (σιγά την εταιρεία θα μου πείτε...) να παίζουν σε χειρότερα timings από τις noname? (η 400άρα ήταν η κλασική gold του e-shop, η άλλη ούτε που ξέρω...) :giveup: -θα υπήρχε το ίδιο πρόβλημα αν έπαιζε πχ μόνη της η Buffalo? (δεν το δοκίμασα, θέλω να μου πείτε αν είναι λογικό) Thx! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky Απρίλιος 6, 2005 #2 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Με τον nforce 2 που εχει για chipset δυσκολο να βρεις ακρη. Πιστευω οτι το dimmακι το 512 δεν ευθυνεται για την δυσλειτουργια , αλλα η υλοποιηση του 2χ256 και 512 σε dual. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tristeno1416003162 Απρίλιος 6, 2005 #3 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Λογικό είναι και η πτώση και η δυσλειτουργία του συστήματος. Τα timings εξαρτώνται από τον τρόπο κατασκευής της μνήμης. ’λλες μνήμες μπορούν να παίξουν με σφικτά timings και άλλες δεν μπορούν καθόλου (ούτε σε χαμηλές συχνότητες).Δεν μπορείς να έχεις όλες τις μνήμες σε dual channel. Μόνο αυτές που είναι στα κατάλληλα slot θα παίζουν σε DC και μάλιστα σύμφωνα με την χωρητικότητα του μικρότερου αρθρώματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 6, 2005 Author #4 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Αρχική απάντηση από tristeno [Σήμερα, στις 10:17] Μόνο αυτές που είναι στα κατάλληλα slot θα παίζουν σε DC και μάλιστα σύμφωνα με την χωρητικότητα του μικρότερου αρθρώματος. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το Dual Channel ενεργοποιείται είτε όταν έχεις 2χ256 στις κατάλληλες θέσεις, είτε όταν έχεις τα ίδια 2x256 και 1x512 στην άλλη θέση! Αυτό αναγράφεται και στο manual και το διαπίστωσα κι εγώ, ενώ το είχα δει και παλιότερα να συμβαίνει.Πιστεύετε ότι ο συνδυασμός singe με dual sided dimms παίζει κάποιο ρόλο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tristeno1416003162 Απρίλιος 6, 2005 #5 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Αυτό σου λέω. Dual channel έχεις μόνο στα slot που είναι για dual. Αν τα έχεις όλα γεμάτα πχ μόνο τα 2 θα είναι σε dc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Απρίλιος 6, 2005 #6 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Βaffalo?Μηπως ειναι κ Winbond τα τσιπακια της???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 6, 2005 Author #7 Κοινοποίηση Απρίλιος 6, 2005 Αρχική απάντηση από tristeno [Σήμερα, στις 10:39] Αυτό σου λέω. Dual channel έχεις μόνο στα slot που είναι για dual. Αν τα έχεις όλα γεμάτα πχ μόνο τα 2 θα είναι σε dc. Βασικά δε λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά μάλλον έχεις δίκιο... Εγώ απλώς δεν πίστευα ότι γίνεται τα δύο dimmάκια να παίζουν σε dual channel και το άλλο όχι. Νόμιζα πως παίζανε με κάποιον τρόπο όλα μαζί (πχ σαν ένα κανάλι τα 256άρια και στο άλλο το ένα 512άρι). Τραβηγμένο ε? @Samael: δε μπορώ να δω τώρα, θα το κάνω και θα σου πω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 8, 2005 Author #8 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Λοιπόν φίλε, τα τσιπάκια στις μνήμες είναι επίσης buffalo. Και μάλιστα είδα ότι η noname που είχα από πριν (η PC2700) έχει επίσης buffalo! Ενώ η 400άρα του e-shop έχει infineon.Και σήμερα που πήγα να τρέξω ένα 3d mark, κόλλησε (εννοώ πάγωσε, όχι illegal operations)! Κάνω reset και η μητρική σφύριζε!!! Βγάζω την καινούργια buffalo και όλα καλά!Με διάφορες δοκιμές είδα ότι αν βάλω την 512άρα στο dual channel slot, δουλεύουν όλα κανονικά. Αλλά και μόνη της δούλευε καλά αν άλλαζα slot! Πολύ "στοχαστικό" το σύστημα μου φαίνεται...Τέσπα, το κουφό είναι ότι και πάλι παίζει dual channel το σύστημα (δεν το περίμενα με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω) και μάλιστα ανέβασε και ελάχιστα σκορ στο 3d mark...Αλήθεια, στο sandra τι τιμές περιμένουμε για μνήμες στα 333 cl2.5 με nforce2??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tristeno1416003162 Απρίλιος 8, 2005 #9 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 2100-2300 περιπου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 8, 2005 Author #10 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Δηλαδή εγώ που βγαίνω γύρω στο 2400 να είμαι ευχαριστημένος ε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tristeno1416003162 Απρίλιος 8, 2005 #11 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Αν δεν έχεις κάνει oc ναι. Αν έχεις ανεβάσει FSB τότε μάλλον όχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
haris1984 Απρίλιος 8, 2005 #12 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 μπορεις να μας στειλεις μια φωτο απο τα τσιπακια?ψαχνω να το βρω απο χτες αλλα σε ξενο φορου ειχα διαβασει για buffalo με ch5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 8, 2005 Author #13 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 @tristeno: Δεν έχω ανεβάσει, το FSB είναι στα 166 και τα timings 7-3-3-2.5@haris: Αν σε ενδιαφέρει πολύ, να το κάνω. Τι ακριβώς ψάχνεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tristeno1416003162 Απρίλιος 8, 2005 #14 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Μια χαρά είσαι, αλλά μάλλον έχεις διαφορετική έκδοση του Sandra (το 2200-2300 ήταν με έκδοση προ 2 ετίας) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 8, 2005 Author #15 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Βασικά έχω το 2005. Και νομίζω με τα παλιά έβγαζα λίγο παραπάνω (κάπου 50-100 πόντους - αλλά με τα 2 256άρια) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaynd Απρίλιος 8, 2005 #16 Κοινοποίηση Απρίλιος 8, 2005 Με τόσα διαφορετικά dimmακια είναι λογικό να βλέπεις αστάθειες Εδώ θεωρητικά και με δυο dimms διαφορετικού κατασκευαστή να βάλεις μπορεί να δεις αστάθειαΔοκίμασε πάντως να αφαιρέσεις μια μια τις 256αρες για να δεις μήπως υπάρχει με κάποιο συγκεκριμένο dimm πρόβλημα.Μια λύση θα ήταν να πούλαγες τις 256αρες και να έπαιρνες άλλη μια 512 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 10, 2005 Author #17 Κοινοποίηση Απρίλιος 10, 2005 Αυτό που λες για τα 2 dimms το φοβόμουν κι εγώ, αλλά τελικά το PC δουλεύει πάνω από 1,5 χρόνο μ' αυτά χωρίς πρόβλημα. Και ευτυχώς απ' ότι φαίνεται και με την αλλαγή που έκανα τώρα πάλι "ηρέμησε". Τουλάχιστον έτρεξε memtest86 για αρκετές ώρες χωρίς το παραμικρό λάθος, ενώ και το 3D Mark έβγαλε στο τελευταίο τρέξιμο μεγαλύτερο σκορ από παλιά! (Ενώ μπορώ να πω ότι το 05 είχε πολύ μικρότερες διακυμάνσεις από το 03) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.