Jump to content



Intel X299 και NVMe RAID0 με Intel Optane drives


Recommended Posts

Ας συνεχίσουμε εδώ λοιπόν.

Αυτό που είδαμε όλοι στα παρακάτω screenshot και κανείς δεν παρατήρησε είναι η ταχύτητα ανάγνωσης στα 4Κ.

Ένας τυπικός M.2 PCIExpress NVMe SSD θα σας δώσει κάτι τέτοιο.

 

960pro2.thumb.JPG.849b1fc2c74aa3bb00b3fbe550b039b3.JPG

 

ή κάτι τέτοιο:

 

960pro3.thumb.JPG.6c1b64bb7a33f64fe3fa6295cc8396d7.JPG

 

Ένω ένα RAID setup με 3 Intel Optane 32GB θα σας δώσει αυτά που είδαμε πριν:

 

20170831_125620-1490x1366.jpg.354b08fc47

 

και αυτό:

anvils.jpg.ecdfb78e7dad0f9bb632bc9796e7a

 

Και θα αναρωτηθεί κάποιος. Ε, και; τι μας νοιάζει αν είναι πιο γρήγοροι στα 4Κ, o 960 EVO μου και ο 960 PRO μου είναι γρηγορότεροι στις εγγραφές και στα sequential και αν τους κάνω και RAID θα είναι ακόμα πιο γρήγοροι.

Συμφωνώ, μόνο που υπάρχει ένα θεματάκι. Θα είναι πιο γρήγοροι σε όλα εκτός αυτά που μας ενδιαφέρουν. Δηλαδή στις αναγνώσεις 4Κ που κατά 95% του χρόνου λειτουργίας ενός υπολογιστή κάνει το λειτουργικό. Ένα μηχάνημα όταν δουλεύει τον περισσότερο χρόνο του κάνει αναγνώσεις, όχι εγγραφές. Εγγραφές κάνεις όταν κάνεις browsing, ελάχιστες και όταν εγκαθιστάς κάτι. Όταν απλά λειτουργείς το μηχάνημα κάνεις αναγνώσεις. Και εδώ είναι η διαφορά που προσφέρουν τα παραπάνω drives. Και η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα consumer drives οι επιδόσεις στις αναγνώσεις 4Κ ήταν λίγο πολύ οι ίδιες. Ξεκινήσαμε από τα 30MB/s και φτάσαμε μετά από τόσα χρόνια στα 52-55 άντε 60MB/s. 3 Intel Optane drives σε RAID0 configuration ανεβαζουν αυτό το νούμερο στα 228MB/s δηλαδή είναι λιγο πολύ 4 φορές πιο γρήγορα από έναν 960 PRO 1TB.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

 

 

 

960PRO.JPG

Να αναφέρω απλά επειδή σχολιάστηκε πως 2χ960 EVO θα είχαν ανάγνωση 6GB. Δεν ισχύει για την ώρα. Έχεις bottleneck από το DMI το οποίο φτάνει μέχρι τα 3.5GB/s περίπου. Μόνο με software raid ή με controller μπορείς να το ξεπεράσεις αλλά και πάλι τα 4Κ read σου θα είναι στον πάτο γιατί η τεχνολογία των συγκεκριμένων NAND δεν μπορεί να δώσει παραπάνω.

 

  • Like 8
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται τι κάνεις με το μηχάνημα. Στη δική μου περίπτωση οποιαδήποτε υπόνοια lag ή μικρής καθυστέρησης εξαφανίστηκε, τα οποία είχα στον Samsung 960 PRO.

Υπάρχουν δύο θέματα με την παραπάνω λύση. Ένα είναι ο χώρος. Πρέπει σίγουρα να έχεις και κάτι ακόμα σε NVMe SSD ώστε να χώσεις π.χ. τα παιχνίδια μέσα.

Και επίσης χρειάζεσαι μητρική με 200 series chipset (Ζ270, Χ299).

Από την άλλη για ένα τριπλό RAID0 το κόστος είναι μικρό σχετικά (261€) για να έχεις ότι γρηγορότερο μπορείς να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σου και τα προγράμματα σου.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Στην πράξη πές ότι την βλέπεις την διαφορά, σε σύγκριση όμως με τα 60 ευρώ των 128gb ή τα 100 ευρώ των 256gb δικαιολογούνται τα 300 ευρώ για σύνολο 100gb στο πάντα επίφοβο raid0 ? Για εξειδικευμένες εργασίες μαζί σου, είναι μεγάλη η διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς.

Κάποτε πίσω στο 2009, διαβάζοντας κάποια πόστ του κυρίου @Chosen, αρκετός κόσμος δεν πίστευε πως μπορεί να δώσει κάποιος 400-500€ για να πάρει ένα SSD των 32GB.

Σήμερα ένα έτοιμο μηχάνημα που θέλει να είναι παραγωγικό δεν γίνεται να μην έχει SSD.

 

Στο δια ταύτα. Αξίζει; Για μένα, ναι. Για κάποιον άλλο όχι. Θα τα έδινες; εσύ όχι, εγώ θα τα ξαναέδινα.

Όπως και με τους SSD έτσι και τώρα, δεν μπορώ να βάλω σε κανέναν το μαχαίρι στο λαιμό και να του πω πάρε. Τα έδωσα εγώ ως early adopter και δείχνω στον κόσμο τι έρχεται στο μέλλον. Το αν θα πάρει κάποιος είναι καθαρά δικό του θέμα. Διαφορές στις ταχύτητες των SSD από τους Vertex 3 και μετά υπάρχουν πολύ μικρές (ανάλογα και τη χρήση βέβαια). Οι διαφορές στις επιδόσεις είναι τόσο μικρές που δεν φαίνονται με το μάτι και ελάχιστα στην αίσθηση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν, απλά εμείς δεν τις καταλαβαίνουμε.

 

 

  • Like 5
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Πήγα να γράψω ότι χρησιμοποίησες intel optane αλλά "κόλλησα" με τα 80gb του δίσκου.

Ζάχο μιας κι έχεις το συγκεκριμένο δισκάκι, αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο στο πρωτεύον δίσκο που έχεις το λειτουργικό,

ή μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σε κάποιον μηχανικό που τον έχεις ως δεύτερο (χρήση αποθήκης και παιχνίδια)?

 

Απ'όσο είχα διαβάσει χρήση του intel optane μόνο στο bootable μπορείς που έχεις το λειτουργικό μέσω του utility της intel (αν τα λέω σωστα).

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, jax7480 said:

Κάποτε πίσω στο 2009, διαβάζοντας κάποια πόστ του κυρίου @Chosen, αρκετός κόσμος δεν πίστευε πως μπορεί να δώσει κάποιος 400-500€ για να πάρει ένα SSD των 32GB.

 

 

 

Bρε κανε ένα raid με raptores ... που πας με μόνο 32gb :hehe: που τα θυμήθηκες αυτά  .

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, kpetros said:

Τρεις NVM σε raid δεν θα ειχαν παραπλησιες επιδοσες με περισσοτερα  GB ?

Στα 4Κ read ούτε για πλάκα. Ειδικά στα 4Κ read θα είχαν χαμηλότερα ΜΒ/s από έναν μόνο του.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι software. To Hardware το κάνει αυτό, γι'αυτό δεν υπάρχει σε άλλες πλατφόρμες για την ώρα όπως επίσης γίνεται με συγκεκριμένα CPU.

Αμφιβάλλω αν θα το κάνει η AMD. Αλλά δεν μπορώ να ξέρω κιόλας. Επίσης δεν έχει τόσο σημασία αν θα το κάνει, αν η επικοινωνία του storage με το chipset

δεν έχει bandwidth bottleneck ή ακόμα κι αν έχει είναι μεγάλο (το bandwidth).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

These CPUs have a new hardware architecture. It allows NVMe SSDs to connect via PCIe connections and directly manage on the CPU. Intel VROC leverages this architecture to enable NVMe RAID.

 

Αν δεν υπάρχει επιλογή μέσα στο BIOS και αν δεν το υποστηρίζει η μητρική τότε το software από μόνο του δεν κάνει τίποτα. Στην ουσία το software είναι ο driver.

Έγινε επεξεργασία από jax7480
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς τον driver απλά δεν αναγνωρίζεται πως υπάρχει δίσκος σε RAID διάταξη. Δεν ξέρω αν τα Windows τους αναγνωρίζουν σκέτους αλλά πιο το νόημα τοτε;

Έγινε επεξεργασία από jax7480
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.