Jump to content

BUGS κ.αλ. της A64 (γενικά) πλατφόρμας.

hipro5

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από chroma

Δοκίμασα τον επεξεργαστή μου σε phase (thanx Doom). Καμιά αλλαγή στο όριο του unbuffered όσο και αν το παίδεψα. :( Καταραμένε imc.

To αυτο και στον κομμενο FX που εχω με Vapochill. Απλα δεν αλλαζει τιποτα...ΚΑΤΑΡΑ

• Replies 204
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 08:19]

γιατι, ειναι υπεραπλουστευση. δεν ειναι σωστο να λες 1/1, αλλα δεν ειναι και λαθος.

δεν ειναι σωστο, γιατι αν πεις 1/1, εννοεις οτι η μνημη ειναι στα ιδια ΜΗΖ με τον επεξεργαστη. εχεις να κανεις με Α64, και οι μνημες τρεχουν σε καποιο υποπολλαπλασιο της ταχυτητας του επεξεργαστη, και ΟΧΙ σε καποιο υποπολλαπλασιο της ταχυτητας του διαυλου.

για ευκολια (δεν ειναι λαθος), γινεται η αναγωγη σε διαιρετη της μνημης σε σχεση με το ΗΤΤ (και οχι fsb), γι αυτο ο τυπος ειναι CPU/memory divider = ceiling(CPU multiplier / memory HTT ratio). το ceiling θα κανει στρογγυλοποιηση προς τα πανω, και δε θα χρησιμοποιησει το νουμερο που θα βγει απο τη διαιρεση. απο τον τυπο, φαινεται πως ο διαιρετης της μνημης, εξαρταται απο τον πολλαπλασιαστη του επεξεργαστη, που δεν ισχυει πουθενα αλλου.

ειναι μια εξ ορισμου ασυγχρονη πλατφορμα, και δεν πρεπει να το ξεχνας αυτο. και ο κοντρολλερ της γεμιζει πολυ ευκολα και χωρις ΜΗΖ, και πρεπει να βρεις τον τροπο να παρεις τα παραπανω που μπορεις, με διαφορετικο τροπο απο τα P4.

Το 1:1 αναφέρεται στον πολλαπλασιαστή που μπαίνει στον επεξεργαστή και στη μνήμη.

Εϊναι σωστό λοιπόν να λέμε ότι έχουμε 1:1 όταν είναι ίδιο αυτό το νούμερο.

Αν έχουμε βάλει διαιρέτη στη μνήμη τότε ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή είναι μικρότερος από τον πολλαπλασιαστή της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο διαιρέτης τόσο μεγαλύτερος είναι ο πολλαπλασιαστής της μνήμης. Επειδή λιοπόν χρησιμοποιείται διαφορετικός πολλαπλασιαστής για τον επεξεργαστή και για τη μνήμη το σύστημα λειτουργεί ασύγχρονα. Αυτό επιβαρύνει τις επιδόσεις, περισσότερο σε Intel και λιγότερο σε AMD (λόγω ΗΤΤ).

Αρχική απάντηση από Vagouridis [Χθες, στις 23:20]

Κατι το οποιο μου κινησε την περιεργεια , τα ορια με 2*256 και με 2*512 στον imc ειναι τα ιδια?

Για ποιά όρια μιλάμε; Δεν υπάρχει καμμιά διαφορά.

Αρχική απάντηση από micron [07-04-2005 13:50]

Τιτλος thread: BUGS κ.αλ. της A64 (γενικά) πλατφόρμας.

Αρα το thread μετατρεπεται αμεσως σε "Bugs μετα απο O/C σε ENAN athlon64"

... Δε φταιει ομως ο επεξεργαστής γι αυτο αλλά το motherboard.

Περα απ αυτο παραθετο και το δικό μου bug

Σε καμία περίπτωση δε μπορεσα να βαλω να δουλεψουν σωστα 2Gb μνημης αν και το μηχανημα προοριζόταν για 4GB συνολικής μνημης...

Ισως φταιει ο I.M.C των athlon ίσως κάτι άλλο....Παντως σε intel τα 2Gb δουλευαν κανονικότατα....

Όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα δεν είναι bug των Athlon 64 αλλά κατασκευαστικοί περιορισμοί. Το BIOS όμως των μητρικών έχει bugs που όμως διορθώνονται ταχύτατα.

Ένας κατασκευαστικός περιορισμός λοιπόν είναι και η αδυναμία υποστήριξης 1T με 4 dimm double side μνήμης. Κατά τα άλλα θα έπρεπε να βλέπεις μια χαρά τα 2Gb μνήμης εκτός και αν πρόκειται για bug του bios.

Αρχική απάντηση από hipro5 [06-04-2005 14:24]

... εάν ΔΕΝ πειράξουμε τίποτε άλλο εκτός από το Multi του επεξεργαστή μας, τότε ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ άλλο εκτος από αυτό........Ε αυτό ΔΕΝ γίνεται σε ένα AMD σύστημα.......Πειράζοντας ΜΟΝΟ το multi σε ένα AMD σύστημα τότε αλλάζουν ΟΛΑ.........Έχω άδικο σε αυτό?......

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτό ίσως ισχύει στο συγκεκριμένο BIOS που είδες. Μπορεί να έχει bug, να είναι σκόπιμα φτιαγμένο έτσι για σταθερότητα ή να αφέθηκαν κάποιες ρυθμίσεις στο Auto.

Στο Α8Ν SLI deluxe σε λειτουργία 1:1 ότι Multi βάλουμε στον επεξεργαστή το ίδιο μπαίνει και στη μνήμη και δεν αλλάζει τίποτα άλλο.

Αν όμως έχουμε διαιρέτη είναι μάλλον απρόβλεπτο το multi που θα ισχύσει τελικά για τη μνήμη. Μάλιστα διαφορετικά προγράμματα υπολογίζουν διαφορετικές τιμές.

Αρχική απάντηση από enduracell [08-04-2005 22:25]

ερώτηση γρίφος, βάζουμε 4 πολλαπλασιαστή και Mem frequency 200, το HTT το βάζουμε 300 στα πόσα τρέχουν οι μνήμες?

DRAM Interface Speed vs. CPU Core Clock Multiplier

• ............... DRAM Frequency ..................
Mult/y | Core Fr. | 100MHz | 133MHz | 166MHz | 200MHz
  • 04 | 0800 MHz | 100.00 | 133.33 | 160.00 | 160.00
    05 | 1000 MHz | 100.00 | 125.00 | 166.66 | 200.00
    06 | 1200 MHz | 100.00 | 133.33 | 150.00 | 200.00
    07 | 1400 MHz | 100.00 | 127.27 | 155.55 | 200.00
    08 | 1600 MHz | 100.00 | 133.33 | 160.00 | 200.00
    09 | 1800 MHz | 100.00 | 128.57 | 163.63 | 200.00
    10 | 2000 MHz | 100.00 | 133.33 | 166.66 | 200.00
    11 | 2200 MHz | 100.00 | 129.41 | 157.14 | 200.00
    12 | 2400 MHz | 100.00 | 133.33 | 160.00 | 200.00
    13 | 2600 MHz | 100.00 | 130.00 | 162.50 | 200.00

Αρχική απάντηση από mariosalice [Χθες, στις 22:28]

Το 1:1 αναφέρεται στον πολλαπλασιαστή που μπαίνει στον επεξεργαστή και στη μνήμη.

Εϊναι σωστό λοιπόν να λέμε ότι έχουμε 1:1 όταν είναι ίδιο αυτό το νούμερο.

Αν έχουμε βάλει διαιρέτη στη μνήμη τότε ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή είναι μικρότερος από τον πολλαπλασιαστή της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο διαιρέτης τόσο μεγαλύτερος είναι ο πολλαπλασιαστής της μνήμης. Επειδή λιοπόν χρησιμοποιείται διαφορετικός πολλαπλασιαστής για τον επεξεργαστή και για τη μνήμη το σύστημα λειτουργεί ασύγχρονα. Αυτό επιβαρύνει τις επιδόσεις, περισσότερο σε Intel και λιγότερο σε AMD (λόγω ΗΤΤ).

απο που βαζεις πολλαπλασιαστη στις μνημες;

Traditionally, the memory speed is derived off of the front side bus, and can be manipulated by FSB/memory ratios. In contrast, in the A64, memory speed is derived off of the CPU speed in CPU/memory ratios. This is why its rather inaccurate to say that the memory is ever running synchronously. The memory is always running asynchronously with respect to the CPU speed, off of which its derived. How fast its running with respect to the HTT does not matter at all. There is no latency hit in running the memory slower than the HTT. While the front side bus couldve been traditionally double or quad-pumped, the HyperTransports effective data rate can be anywhere from 1x to 5x its speed on the CPU.

http://www.xtremeresources.com/forums/showthread.php?t=32441

Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 04:09]

απο που βαζεις πολλαπλασιαστη στις μνημες;

http://www.xtremeresources.com/forums/showthread.php?t=32441

Έχουμε συνηθίσει αυτή την ορολογία

Λέγοντας διαιρέτη στη μνήμη εννοούμε οτι τη δηλώνουμε χαμηλότερα από 200MHz

είτε 133MHz είτε 166MHz

Στις DFI μπορούμε να δηλώσουμε και άλλες συχνότητες, ο controller όμως των Α64 μόνο αυτές μπορεί να αναγνωρίσει και να προγραμματιστεί.

Λέγοντας πολλαπλασιαστή εννοούμε τον διαιρέτη της συχνότητας της CPU που δίνει τη συχνότητα της μνήμης.

Πχ 2200/11=200MHz. Το 11 είναι ο "πολλαπλασιαστής" της μνήμης.

Γιατί τον λέμε πολλαπλασιαστή;

Επειδή σε λειτουργία 1:1 αυτός συμπίπτει με τον πολλαπλασιαστή της CPU.

Πχ 200X11=2200MHz. Το 11 είναι ο πολλαπλασιαστής της CPU.

Σε λειτουργία της μνήμης με διαιρέτη (όταν πχ τη δηλώσουμε 166MHz) η συχνότητα της μνήμης υπολογίζεται με βάση το

CPU/memory ratio = CPU frequency X CPU multiplier / memory ratio.

Η τιμή του memory ratio δεν ξέρω πώς υπολογίζεται αλλά εξαρτάται τόσο από το CPU multiplier όσο και από το τι μνήμη δηλώσαμε πως έχουμε.

Δηλώνοντας τη μνήμη 200MHz (δηλαδή 1:1) έχουμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα μνήμης όποια τιμή και αν βάλουμε στο CPU frequency ή στον πολλαπλασιαστή

(με μοναδική εξαίρεση όταν ο πολλαπλασιαστής της CPU είναι Χ4).

Τελικά η επικοινωνία του επεξεργαστή με τη μνήμη θα γίνει με ταχύτητα 200MHz.

Ας βάλουμε ένα διαιρέτη στη μνήμη, δηλαδή να δηλώσουμε οτι είναι 166MHz και πολλαπλασιαστή CPU 9.

Η συχνότητα της μνήμης θα δείχνει οτι είναι πχ 210MHz (τυχαίο).

Επειδή ο ελεγκτής έχει ήδη προγραμματιστεί από το BIOS να λειτουργήσει στα 163.63MHz όπως φαίνεται από τον πίνακα, έχει ρυθμίσει κάποιες παραμέτρους συντονισμού σε λάθος βάση.

Ακόμα χειρότερα είναι ανίκανος να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 200MHz.

"και γ.... τους συγχρονισμούς"

Το πόσο στοιχίζει αυτό σε επιδόσεις και ποιά είναι η πραγματική ταχύτητα επικοινωνίας της μνήμης με τον επεξεργαστή στις περιπτώσεις αυτές, μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει.

Αρχική απάντηση από Vagouridis

Κατι το οποιο μου κινησε την περιεργεια , τα ορια με 2*256 και με 2*512 στον imc ειναι τα ιδια?

Στο ίδιο unbuffered τερματίζουν περίπου και στις δύο περιπτώσεις, τα 2x512 πιο χαμηλά λόγω interleave. Αναφέρομαι σε ΒΗ5/6.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Για ποιά όρια μιλάμε; Δεν υπάρχει καμμιά διαφορά.

Σε ποιον κοσμο ζεις που δεν εχουν διαφορα τα 512αρια με τα 256αρια ?

Αρχική απάντηση από chroma

Στο ίδιο unbuffered τερματίζουν περίπου και στις δύο περιπτώσεις, τα 2x512 πιο χαμηλά λόγω interleave. Αναφέρομαι σε ΒΗ5/6.

Απλα ας πουμε με τα 2*256 ο ζαχος εβρισκε οριο στα 3250 ενω τα τα 512 αρια κοντα στα 3400 μηπως τελικα δεν ειναι θεμα οριων αλλα θεμω fsb ( μπορει να λεω και μλκ)

Εχουμε φαει 2 σελιδες ποστ να λεμε αν ειναι σωστο να λεμε το 1:1 στους ΑΜD ή οχι καθοτι μπορει μεν να τρεχει η μνημη 1:1 αλλα ουσιαστικα εχει διεραιτη απο πισω.

Η ουσια ειναι να καταλαβαινουμε πως λειτουργει, και η ουσια επησης της αναφορας που εκανε ο HIPRO στο προτο ποστ του thread αυτου ηταν λογο του οτι δεν ειχε καταλαβει πως δουλευει το 1:1 στους Athlon, με διεραιτη απο πισω. Αφου εντελη το λυσαμε το θεμα, και καταλαβαμε πως δουλευει το μαραφετι, στην ονομασια θα κολησουμε?

Οι μνημες τρεχουν 1/1 αλλα με τον εκαστοτε διερετη απο πισω . FIN! :toomuchne

Και κατι ακομα, επειδης η DFI βγαζει καποια κουσουρια με τα multiς .5 (ή εχει αλλα bugs) δεν σημενει οτι ολες οι 939 μητρικες ειναι το ιδιο. Δεν λεω οτι δεν ειναι, δεν ξερω, ας μας πει καποιος που εχε δοκιμασει , εγω 1 Α8V που δοκιμασα δεν την ετρεξα σε .5 διερετες. δεν χρειαστηκε. Καθε μητρικη εχει τα δικα της κολληματα. Τα ιδια προβληματα εχει δηλαδη μια P4c800 με μια IC-7 ??( απο τωρα βλεπω τις απαντησεις μερικων... "Μα δεν εχει καμια απτις δυο προβληματα!!" ) :D :D :D

Αρχική απάντηση από AlienHack [Σήμερα, στις 13:04]

Εχουμε φαει 2 σελιδες ποστ να λεμε αν ειναι σωστο να λεμε το 1:1 στους ΑΜD ή οχι καθοτι μπορει μεν να τρεχει η μνημη 1:1 αλλα ουσιαστικα εχει διεραιτη απο πισω.

Η ουσια ειναι να καταλαβαινουμε πως λειτουργει, και η ουσια επησης της αναφορας που εκανε ο HIPRO στο προτο ποστ του thread αυτου ηταν λογο του οτι δεν ειχε καταλαβει πως δουλευει το 1:1 στους Athlon, με διεραιτη απο πισω. Αφου εντελη το λυσαμε το θεμα, και καταλαβαμε πως δουλευει το μαραφετι, στην ονομασια θα κολησουμε?

Οι μνημες τρεχουν 1/1 αλλα με τον εκαστοτε διερετη απο πισω . FIN! :toomuchne

Και κατι ακομα, επειδης η DFI βγαζει καποια κουσουρια με τα multiς .5 (ή εχει αλλα bugs) δεν σημενει οτι ολες οι 939 μητρικες ειναι το ιδιο. Δεν λεω οτι δεν ειναι, δεν ξερω, ας μας πει καποιος που εχε δοκιμασει , εγω 1 Α8V που δοκιμασα δεν την ετρεξα σε .5 διερετες. δεν χρειαστηκε. Καθε μητρικη εχει τα δικα της κολληματα. Τα ιδια προβληματα εχει δηλαδη μια P4c800 με μια IC-7 ??( απο τωρα βλεπω τις απαντησεις μερικων... "Μα δεν εχει καμια απτις δυο προβληματα!!" ) :D :D :D

H Α8Ν SLI Deluxe δέχεται μια χαρά τα μισά και όλες τις τιμές χωρίς προβλήματα.

Δεν μέτρησα όμως στην ίδια συχνότητα επεξεργαστή με πολλαπλασιαστή 10 και με 9.5 αν υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω οτι το τείχος των 2500ΜΗz υπάρχει στο δικό μου 3500+ (με stock αέρα).

Πάει και αρκετά παραπάνω και μάλιστα μπορώ να τρέξω και bench αλλά το superPI στα 32M μου βγάζει σφάλμα.

Να προσθέσω και ένα πρόβλημα της Α64 πλατφόρμας. Με τέσσερα dimm ο Α64 τρέχει μόνο σε 2Τ και μειώνεται αρκετά το όριο που μπορεί να ανέβει το ΗΤΤ, ενώ και δύο παράμετροι της μνήμης αλλάζουν αυτόματα σε πιο χαλαρές τιμές πάνω από ΗΤΤ 238.

Αρχική απάντηση από Vagouridis

Απλα ας πουμε με τα 2*256 ο ζαχος εβρισκε οριο στα 3250 ενω τα τα 512 αρια κοντα στα 3400 μηπως τελικα δεν ειναι θεμα οριων αλλα θεμω fsb ( μπορει να λεω και μλκ)

τσεκάρατε αν χειροτερεύοντας τα timings και συνεπώς χαμηλώνοντας το b/w μπορούσατε να ανέβετε σε fsb? αν δε βοήθαγε μάλλον θέμα fsb ή κάτι πιο πολύπλοκο που έχει να κάνει με το mobo/bios/ραμ...

γιατί ξαναλέω σε κάποιες ρυθμίσεις με bh6 κλώτσαγε στα 3420μβ και με τις utt έχω δει και καθαρό μεμτεστ στα 3650μβ...

Αρχική απάντηση από mariosalice

Να προσθέσω και ένα πρόβλημα της Α64 πλατφόρμας. Με τέσσερα dimm ο Α64 τρέχει μόνο σε 2Τ και μειώνεται αρκετά το όριο που μπορεί να ανέβει το ΗΤΤ, ενώ και δύο παράμετροι της μνήμης αλλάζουν αυτόματα σε πιο χαλαρές τιμές πάνω από ΗΤΤ 238.

να προσθεσω και εγω ενα BUG

με τους AMD σημερα ειναι αδυνατο να benchαρεις στα 4Ghz (32mb superpi)

Δεν θα επρεπε να αναφερεται σαν bug γιατι δεν ειναι απο τη στιγμη που ο κατασκευαστης σου δινει 2Τ για 4 DIMM δεν παει κατι στραβα

Αρχική απάντηση από enduracell [Σήμερα, στις 17:06]

εδώ τα intel δε μπορούν να παίξουν 1T με 2x512 καλά καλά αλλά τι να λέμε τώρα.

Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο που εδώ δεν συγκρίνουμε τις δυο πλατφόρμες, γιατί απλά δεν συγκρίνονται. Η διαφορά είναι χαοτική από κάθε άποψη.

Αρχική απάντηση από esdee [Σήμερα, στις 17:02]

να προσθεσω και εγω ενα BUG

με τους AMD σημερα ειναι αδυνατο να benchαρεις στα 4Ghz (32mb superpi)

Δεν θα επρεπε να αναφερεται σαν bug γιατι δεν ειναι απο τη στιγμη που ο κατασκευαστης σου δινει 2Τ για 4 DIMM δεν παει κατι στραβα

Δεν αναφέρθηκε ως bug.

Ως πρόβλημα της Α64 πλατφόρμας αναφέρθηκε.

Αυτά που γράφονται σε διάφορα φόρα διαβάζονται και τα προβλήματα λύνονται.

Παράδειγμα η αναφορά σε πρόβλημα της ASUS με 4 DIMM που κατέβαζε την ταχύτητα της μνήμης στα DDR333 και το PCI στα 19 αντί 33.

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=190102#post190102

Στο τελευταίο Beta BIOS που κυκλοφόρησε πριν από 4 μέρες λύθηκε το πρόβλημα αυτό.

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=206334#post206334

Βέβαια μπορεί κάποιος να πει γιατί να βάλουμε 4χ512;

Δεν αρκούν τα 2χ512;

Όταν όμως βγουν τα 64μπιτα Windows XP τότε πολλοί θα θελήσουν να αναβαθμίσουν τη μνήμη τους βάζοντας άλλα δύο dimm. Δεν είναι καλύτερα να έχουν λυθεί από πριν αυτά τα προβλήματα;

Όσοι λοιπόν έχουν μητρική ASUS A8N είναι ήδη εντάξει και θα μπορούν να υπερχρονίσουν μέχρι τα ΗΤΤ 238 (και παραπάνω με μείωση της ταχύτητας της μνήμης). Οι άλλες μητρικές τι κάνουν; Δέχονται 4 DIMM; Δουλεύουν; Δεν είδα να έχει γράψει κανείς οτι υπάρχει πρόβλημα. Να υποθέσω λοιπόν ότι είναι εξ ίσου έτοιμες;

UPDATE.......

Το καλό με την DFI NF4 SLI είναι ότι δεν καίγεται ότι και να της κάνεις........

Μετά θα μου πείτε εμένα για bugs και όχι......Καλά......άντε γειά......... :cool:

Μου φαίνεται τελικά ότι οι AMD πλατφόρμες θα πρέπει να είναι για τους αργόσχολους.......Θα πρέπει να έχεις ΠΟΛΛΛΥΥΥΥΥ χρόνο για να τη σετάρεις και να τραβήξεις κάνα bench........

ΤΕΛΕΙΩΣΑ με αυτά......Πάμε γι'άλλα..... Όποιος ενδιαφέρεται Ε Δ Ω......

Αρχική απάντηση από hipro5

UPDATE.......

Μετά θα μου πείτε εμένα για bugs και όχι......Καλά......άντε γειά......... :cool:

Μου φαίνεται τελικά ότι οι AMD πλατφόρμες θα πρέπει να είναι για τους αργόσχολους.......Θα πρέπει να έχεις ΠΟΛΛΛΥΥΥΥΥ χρόνο για να τη σετάρεις και να τραβήξεις κάνα bench........

ΤΕΛΕΙΩΣΑ με αυτά......Πάμε γι'άλλα..... Όποιος ενδιαφέρεται Ε Δ Ω......

τσ τσ τσ, δεν βαζει μυαλο αυτος με τιποτα :p

Αφου τελειωσες με τα μπρικια,ειμαι Γιαννενα κατεβαινω παρασκευη ερχομαι απο κει κοιταμε τι κανουμε με τον ΕΕ ,και απο βδομαδα σου φερνω 3,8 2ΜΒ και ΑS8.

Happy?:OT: :sorry:

Αρχική απάντηση από hipro5

UPDATE.......

ε πες ντε τί άλλο συνάντησες... πέρα του ότι δεν τράβαγε η cpu...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.