Jump to content



Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Λοιπόν, μιας και έφτασε το αυτό στον ποπο...(μεθαύριο βγαίνουν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών) για τον γιο, ήρθε η ώρα να κάνω κάποιες ερωτήσεις που κάποιοι, πιστεύω, έχουν ιδία εμπειρία μιας και τα έχουν ζήσει ή και τα ζουν, απο μέσα.

 

Ο μικρός λοιπόν ετοιμάζεται να δηλώσει Πληροφορική Θεσσαλονίκης κατα κύριο λόγο. Μετά τις υπόλοιπες (Αθήνα - Πειραιά κλπ...). Ναι μεν θέλει πληροφορική αλλά αρχίζει να μπαίνει πια το ερώτημα μέσα του περι "επιβίωσης"...δηλαδή...το οικονομικό. Και να σιγά σιγά αρχίζει να ρωτάδει για Σχολή Ανθυποπυραγών, για οικονομικό της ΣΣΑΣ κλπ. Όπως καταλάβατε είμαστε στο 5ο πεδίο. Σχολές όπως διοίκηση επχσεων, και οικονομικά ΑΕΙ γενικά, ούτε με σφαίρες βεβαίως βεβαίως.

 

Γενικά το έχει με τον προγραμματισμό (δυστυχώς διότι δεν θέλω να πεθάνει πάνω σε μια καρέκλα) και έχει και ένα μυστήριο καλλιτεχνικό χέρι που δεν ξέρω σε τι κατηγορία να το κατατάξω. Ζωγραφίζει ότι δει με τον δικό του τρόπο. Και να photoshop, και να ΑΕ, κλπ κλπ. Αλλά οκ άλλο το χομπι και άλλο το επάγγελμα.

 

Τι εξέλιξη υπάρχει μέσα από μια τέτοια σχολή στην Ελλάδα; Αλλά και εκτός. Γνωρίζω ότι στο φορουμ υπάρχετε πολλοί "πληροφορικάριοι" που έχετε φύγει εκτός συνόρων και εργάζεστε σε ιρλανδίες, νορβηγίες, αγγλίες, τσεχίες κλπ. Θεωρώ πως τίποτα δεν τελειώνει με το τέλος της φοίτησης και προφανώς θα θες και κάποια μεταπτυχιακά ώστε να "σταθείς" εκεί έξω. Αλλά υπάρχει "μέλλον" αν τρέξεις και εσύ βέβαια;

Το "ειδικό βάρος" των σχολών σε σχέση με αντίστοιχες του εξωτερικού ποιο είναι; Αν προσπεράσουμε καρκινώματα των πανεπιστημίων όπως "μαγαζάκια"  - εγκαταστάσεις - φοιτητικές εκλογές - καταλήψεις και άλλα τέτοια "προοδευτικά", γίνεται ΔΟΥΛΕΙΑ γενικώς;

 

Έχοντας αυτήν την καλλιτεχνική φλέβα που προανέφερα τι κλαδο μπορεί να ακολουθήσει μετέπειτα αν το θέλει; 3D, animation gfx κλπ δλδ θα έχει ένα boost ας πούμε από τον όρο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ας πούμε ή ένας απλός γραφίστας που έχει τελειώσει ένα ανάλογο τμήμα (ΙΕΚ-studio) κλπ θα είναι ποιο expert να το πώ;

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Snips

Αν κατι εχω μαθει απο τα χρονια που κλεινω μεσα στο τει πειραια , ειναι πως αμα θες να μαθεις κατι , θα το μαθεις μονος σου . 

Αυτο στο λεω πανω στο ερωτημα σου περι ποιοτητας των μαθηματων . Ενας μαματος καθηγητης μπορει να τον ωθησει καπως παραπανω αλλα στην τελικη , το αποτελεσμα εξαρταται μοναχα απο αυτον .  

 

Αν κατι εχω να προτινω , ειναι πρωτου δηλωσει , οτι δηλωσει , να κοιταξει το προγραμμα των μαθηματων ετσι ωστε να ξερει τι θα εντιμετωπησει . Ισως να μπει και σε κανα φορουμ της εκαστοτε σχολης για να δει στο περιπου τι τραβανε οι υπολοιποι . 

 

 

  • Like 3

Όσο πιο απλά μπορώ να το θέσω.

 

Ο προγραμματισμός σε οποιαδήποτε πλατφόρμα είναι κάτι που εξελίσσεται καθημερινά και γίνεται όλο και πιο χρήσιμο, ανεξάρτητα τι είδους επιχείρηση έχεις. Δύσκολα θα βρεις προγραμματιστή, που το κατέχει το άθλημα, άνεργο. Προγραμματιστές ζητάνε παντού (front, back, sap, web, jquery, php και ούτω καθ' εξής).

 

Ο γραφίστας από την άλλη, έχει ξεπέσει τόσο πολύ και δύσκολα κάποιος θα εκτιμήσει τη δουλειά σου. Με πολλές υποκειμενικές γνώμες να κριτικάρουν τη δουλειά σου και όλοι να έχουν άποψη, ακόμη και για το πιο άκυρο πράγμα. "Βγάλε αυτή τη γραμμή, μεγάλωσε 2px το font και η κλασσική ατάκα "γιατί το έκανες έτσι" ή "δοκίμασε κάτι άλλο", απροσδιόριστα.

 

Αυτά στον προγραμματισμό ΔΕΝ υπάρχουν, thank god. 

 

Ό, τι και αν επιλέξει, θα τα μάθει κυρίως από μόνος του. Θέτοντας ερωτήσεις στον ίδιο του τον εαυτό, ψάχνοντας να φτιάξει κάτι που είδε στο Internet, άκυρες ιδέες που τελικά δεν κατάφερε να τις υλοποιήσει, αντιγράφοντας άλλους, σε συνεργασία με άλλους φοιτητές που είναι το ίδιο ψαγμένοι και πάει λέγοντας. 

 

Δυστυχώς, ο κόσμος νομίζει γραφιστική είναι πάω στο βιβλιοπωλείο και εκτυπώνω 100 κάρτες. Έχει ξεπέσει παρά πολύ.

 

Υπομονή και επιμονή. 

  • Like 2

Πληροφορική ασάπ για να έχει ένα πτυχίο και να βρει δουλειά εύκολα ...εξωτερικό  *, όπου ναι, αν το κυνηγήσεις ελάχιστα, έχεις πολύ μέλλον.

Όπως είπε ο Πέτρος, δεν μετράει τόσο η σχολή.  Το μεταπτυχιακό μετράει και αυτό μόνο αν πας ακριβώς σε αυτό που σπούδασες (και το έχουν προαπαιτούμενο).

Αν πάει σε ίδια generic δουλειά όπως και άλλοι, απλά θα έχει καθυστερήσει 1-2 χρόνια λόγω του μεταπτυχιακού.

 

* OFF-Topic: πλήρωνε κράτος για να τσιμπάνε έτοιμο ανθρώπινο δυναμικό οι ξένες εταιρείες/κράτη.

  • Like 3

Η σχολή πληροφορικής απλά θα του δώσει το βασικό πτυχίο για να προχωρήσει. Μεταπτυχιακό σε Artificial Intelligence και θα έχει (καλή) δουλειά για πολλά χρόνια. Αν του αρέσουν οι αριθμοί, τότε μπορεί να κοιτάξει και κάτι σε μαθηματικό με μεταπτυχιακό σε data science που επίσης έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Από κει και πέρα το θέμα είναι αν θέλει να το δει ακαδημαϊκά, ή καθαρά επαγγελματικά. Αλλά έχει καιρό μπροστά του για να το αποφασίσει αυτό. 

  • Like 3
Μία ώρα πριν, το μέλος l2phile έγραψε:

* OFF-Topic: πλήρωνε κράτος για να τσιμπάνε έτοιμο ανθρώπινο δυναμικό οι ξένες εταιρείες/κράτη.

* OFF-Topic: Υπάρχει τρελή ανάγκη/ζήτηση για προγραμματιστές στην ελλάδα. Φίλη που δουλεύει σε headhunting, τους ψάχνει με το κυάλι. Σε junior dev (1 χρόνο εμπειρία είχε) μάλιστα έδωσαν πρώτο μισθό 1600. Το θέμα είναι αν αντέχεις όλα τα υπόλοιπα που γίνονται για να κατσεις στην χώρα.

  • Like 2

έκτος απο πληροφορικη να προτεινω να ρίξει μία ματιά και σε σχολές αυτοματισμού και ηλεκτρονικης, ένας καλός τρόπος να πάρετε μία γεύση είναι να μπείτε στα site τον σχολών και να δείτε τί μαθήματα διδάσκονται. και οι 3 κατευθύνσεις (ηλεκτρονικη, αυτοματισμος και πληροφορικη) έχουν μεγάλο μέλλον και πάρα πολλά παρακλάδια τα οποία αναπτίζοντε και θα συνεχίσουν για πολλά χρονια ακόμα.

  • Like 1

Αυτην την στιγμή νομιζω οι ποιο ακριβοπληρωμενοι ειναι soft dev, devops και marketing managers. 

Για marketing ειναι ελάχιστες οι θεσεις και δύσκολες. 

Προγραμματιστες γενικά το παντα ζητανε. Και σε εμας ζητανε συνέχεια. 

Το θεμα ειναι να βρεις εταιρεία στην Ελλάδα που να σε πληρώνει και οχι να στα χρωστάει. 

 

Γενικά θα σου προτείνω προγραμματισμό με 1000. Η σχολή θα του δώσει πολυ βασικές γνώσεις. Θελει πολυ ασχολία μετά για να μαζέψεις την γνώση οπως σε καθε δουλειά. Αν του αρέσει ομως θα το κάνει καλά. 

Αν δε του αρέσει δε θα το κάνει καλά. 

  • Like 1
πριν 22 ώρες, το μέλος DJD έγραψε:

Η σχολή πληροφορικής απλά θα του δώσει το βασικό πτυχίο για να προχωρήσει. Μεταπτυχιακό σε Artificial Intelligence και θα έχει (καλή) δουλειά για πολλά χρόνια. Αν του αρέσουν οι αριθμοί, τότε μπορεί να κοιτάξει και κάτι σε μαθηματικό με μεταπτυχιακό σε data science που επίσης έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Από κει και πέρα το θέμα είναι αν θέλει να το δει ακαδημαϊκά, ή καθαρά επαγγελματικά. Αλλά έχει καιρό μπροστά του για να το αποφασίσει αυτό. 

Nailed it dude. 

Απλά να προσθέσω το machine vision σε συνδυασμό προφανώς με ML(NN/CI). 

Αυτό κατεληξα να κάνω και πάει καλά. Ηδη παιδια που τελειώνουν στο πμσ μου φευγουν για διπλωματικές/δουλειά σε Ευρώπη, Ιαπωνία(AI), Χονκ Κονγκ(Machine Vision) με συνοπτικές διαδικασίες.

 

 

  • Like 2
  • 2 weeks later...

Παιδιά, διαφορά "απλής" με εφαρμοσμένη πληροφορική με δυο λόγια ποια είναι;

 

(Θεσσαλονίκη)

1-2 λιγοτερα μαθηματικά και μαθήματα επιστήμης υπολογιστών κορμού ( πχ compilers, που μπορει να τα πάρει σαν επιλογης αν διδασκονται )

Οχι κατι σπουδαίο ,υπάρχει και το Coursera

Με μπέρδεψες. Όταν λες "όχι κάτι σπουδαίο" αναφέρεσαι στην ΕΦ.ΠΛ?

 

Σε κάτι άρθρα που διάβασα παλαιών ετών, συχνά πυκνά "πέφτω" στην άποψη ότι επειδή στην ΕΦ.Πλ διδάσκονται αρκετά οικονομικά , έχεις περισσότερες "ευκαιρίες" μετά...χοντρά χοντρά.

Υπάρχει βέβαια και η γνώμη ότι επειδή πολλοί επιλέγουν μαθήματα οικονομικών που είναι πο εύκολα από τα πληροφορικής....έχουν "κενά" τελικά πάνω στο αντικείμενο.

 

 

Βασικά σαν γονέας αυτό που με αποσχολεί εξίσου είναι και η όλη κατάσταση του εκάστοτε ιδρύματος.  Συμπεριφορά, εγκαταστάσεις κλπ.  Γενικά η εικόνά συνολικά του πανεπιστημίου.  Ισχύει ότι το ΑΠΘ είναι ...beirut σε σχέση με το ΠΑΜΑΚ?

 

 

 

πριν 15 ώρες, το μέλος Snips έγραψε:

Ισχύει ότι το ΑΠΘ είναι ...beirut σε σχέση με το ΠΑΜΑΚ?

Χλίδα και κολλεγίλα το ΠΑΜΑΚ, ισχύει.

 

πριν 15 ώρες, το μέλος Snips έγραψε:

Σε κάτι άρθρα που διάβασα παλαιών ετών, συχνά πυκνά "πέφτω" στην άποψη ότι επειδή στην ΕΦ.Πλ διδάσκονται αρκετά οικονομικά , έχεις περισσότερες "ευκαιρίες" μετά...χοντρά χοντρά.

Αν έχει πραγματα σχετικά με στατιστική η σχολή (αυτό που έχει αξία είναι η R), είναι σε καλό δρόμο αλλιώς, αν εχει δηλαδή χρηματοοικονομικά κλπ  δεν είμαι σίγουρος αν έχει νόημα. 

 Βέβαια, εγω μιλάω καθαρά απ την σκοπιά του Comp Sci.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.