Jump to content

Θα φτιαξω καλωδιο, τι μετασχηματιστη-τροφοδοτικο να χρησιμοποιησω

Recommended Posts

Εχω ενα επαγγελαμτικο εξοπλισμο ο οποιος παιρνει ρευμα ειτε απο μπαταριας ειτε απο μια εισοδο που λεγεται LEMO. Επειδη θελω να ειναι συνεχομενα σε ρευμα θα φτιαξω δικο μου καλωδιο LEMO (η εταιρια εξοπλισμου ζηταει 300αρια) και θελω να παρω αποφαση στο μετασχηματιστη.

Οι μπαταριες χρησιμοποιουν 7.4V/2.2A poy σημαινει οτι τραβαει χοντρικα 16,5W.

Η θυρα στα pinout schematics στο manual λεει οτι δεχεται απο 11-28V DC.

1) Αν παρω εναν οποιδηποτε μετασχηματιστη με τοσα βολτ και τουλαχιστον τοσα W Και ενωσω το καλωδιο πιστευεται θα ειμαι ενταξει?

ΠΧ αυτο

http://www.batteries.gr/gr/fortistes/siskevi/laptop/trofodotiko-gia-asus-12v-36w.html

Ειναι 12V που δεχεται η θυρα για το ρευμα οποτε θα τραβηξει τα αντιστοιχα Ampere μεχρι τα 16,5W οποτε φανταζομαι θα ειμαι ενταξει

2) Μια αλλη λυση ειναι να βγαλω κροκοδειλακια στην ακρη του καλωδιο και να το ενωσω με 12v μπαταρια αυτοκινητου, να προστατευτω απο υπερτασεις και τυχον ξαφνικα peak σε Ampere.

Τι προτεινουν οι ειδικοι του φορουμ

Trimble R8s λεγεται το οργανο

http://www.trimble.com/survey/trimble-r8s.aspx

και αυτα ειναι τα Pinouts απο manual

Αυτη ειναι η κεφαλη που βρηκα (0-shell-0B 7pin)

http://www.digikey.com/product-detail/en/lemo/FGG.0B.307.CLAD52Z/1124-1060-ND/2786162

Απλα να ρωτησω επειδη δεν εχω επιχειρησει με ποιο τροπο μπορω να εχω τη μπαταρια να φορτιζει διαρκως απο ρευμα σπιτιου ωστε απο τους πολους να δινω ρευμα στη συσκευη μου

2017-02-17 13 13 29.jpg

Δες αυτό το video.

Η Port 1 βλέπω πως κάνει και άλλα πράγματα εκτός από τροφοδοσία. Μπορείς να συνδέσεις σε αυτή και κάτι άλλο; Το "μαμά" καλώδιο των 300 ευρώ που αναφέρεις είναι μόνο για φόρτιση;

• Like 2

Η θυρα ειναι και για data. To μαμα εινα y-cable. Απο τη μια κουμπωνει με lemo στο οργανο απο την αλλη εχει ενα seriako για data, και ενα στρογγυλο βυσμα που παει σε τροφοδοτικο. Αλλα data δε με νοιαζει τα παιρνω και αλλιως. Μονο lemo σε power θελω, τα Pins για data δε θα τα ενωσω καν

Από ότι βλέπω η μπαταρία χρησιμοποιείται για λόγους φορητότητας σε σημεία όπου δεν υπάρχει δίκτυο.

Επιπλέον αυτού βλέπω από τα όρια τροφοδότησης (11-28 V) ότι την τάση τροφοδότησης την σταθεροποιεί εσωτερικά με δικό του τροφοδοτικό στην τάση που χρειάζεται να δουλέψουν τα κυκλώματά του.

Συνεπώς οι λογικές και πιθανές απαιτήσεις του είναι η τάση να είναι εντός των ορίων αυτών και η ισχύς να μπορεί να καλύψει το ρεύμα που ζητάει.

Άρα θα σου κάνει να διαλέξεις ένα τροφοδοτικό 230Vac / 18 Vdc από κάποιο Lap top (προτίμησε κάποιο ποιοτικό) και ας είναι και 90 Watt να έχει άπλετα περιθώρια ισχύος για συνεχή λειτουργία.

Για την τροφοδότηση από μπαταρίες αυτοκινήτου, να μην βάλεις κροκοδειλάκια γιατί αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα πατάνε πάντα σωστά.

Βάλε κανονικά πάνω στους ακροδέκτες των πόλων της μπαταρίας καλώδια τα οποία θα τα πάς σε ένα θηλυκό βύσμα και σε αυτο θα κουμπώνεις το αρσενικό του καλωδίου τροφοδοσίας που στην άλλη πλευρά θα ε΄χει το βύσμα LEMO για να μπει στη συσκευή.

Η συνεχής διατήρηση της μπαταρίας σε κανονική τάση μπορεί να γίνει με ένα φορτιστή / συντηρητή μπαταρίας.

Υπάρχουν τέτοιοι που κάνουν και αποθειίκωση στις πλάκες της μπαταρίας και ουσιαστικά τους παρατείνουν αισθητά τη ζωή, οπότε μιας και οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν είναι φτηνές είναι καλή ιδέα να δείς κάποιο φορτιστή έξυπνο σαν αυτόν εδώ:

https://www.amazon.com/Xtreme-Charge-XC100-P-Maintenance-Desulfator/dp/B001JSTM8I

Το ζήτημα όμως της συνεχούς λειτουργίας από μπαταρία έχει και μια ακόμα παράμετρο που πρέπει να δεις, συγκεκριμένα θα πρέπει ο φορτιστής της να μπορεί να της παρέχει και το ρεύμα κανονικής λειτουργίας και όχι μόνο το ρεύμα συντήρησης. Οπότε θέλεις ένα φορτιστή συντηρητή ικανό να δώσει περίπου 3 Α στα 12 V.

Για την κατασκευή του καλωδίου, να εχεις υπόψη ότι τα LEMO δεν είναι και τα πιο εύκολα καλώδια, είναι πολύ στριμόκωλα μεσα και πρέπει να προσέξεις τις τελικές διαστάσεις των καλωδίων για να μπορέσει το βύσμα να κλείσει σωστά!

Ελπίζω να βοηθάνε αυτά και σκέψου και αυτό που έβαλε ο @GriGaS :T:

• Like 3

Την λυση με την μπαταρια τοτε την ξεχναμε, γιατι μου θυμισες οτι θελει συντηρητη, οποτε αν βαλεις κοστος μπαταριας + συντηρητη + το ρευμα που θα χαλαει για να βρισκεται διαρκως στο ρευμα, μπορει να φτασει και να ξεπερασει το απλο καλωδιο με το μετασχηματιστη, οποτε δωρον αδωρον απο την στιγμη που κοιταζω να κανω καποια οικονομια.

Οποτε αναγκαστικα παμε στην λυση με το τροφοδοτικο.

Εστω οτι παιρνω αυτο να μαι ανετος οπως λες (20V/4.5A/90W)

http://www.batteries.gr/gr/fortistes/siskevi/laptop/trofodotiko-gia-lenovo-20v-90w.html

Το καλωδιο ρευματος μεχρι το τροφοδοτικο τι παχος πρεπει να χει?

Ο κωδικος Lemo που εχω παραθεσει ποιο πανω ειναι για 5 περιπου εκατοστα. Βγαζει βεβαια και πιο λεπτα, αλλα θα χωρεσει μεχρι να μπαινει και εσωτερικα στο τροφοδοτικο?

To μαμα παντως δεν ειναι τοσο παχυ. Ουτε 2cm παχος δεν βλεπω να εχει

Νομίζω πως μπορείς να κρατήσεις το καλώδιο DC του φορτιστή όπως είναι (προφανώς και μπορεί να δώσει την ένταση για την οποία είναι φτιαγμένο, πόσο μάλλον αρκετά μικρότερη).

Τα 2 και 5 εκατοστά που αναφέρεις τι έιναι; Μήπως εννοείς χιλιοστά;

Εάν τελικά αποφασίσεις την λύση του τροφοδοτικού λαπτοπ, καλό θα ήταν να βρεις κάποιο επώνυμο έστω και μεταχειρισμένο, αντί για τα συμβατό.

• Like 1

πριν 3 λεπτά, το μέλος GriGaS έγραψε:

Εάν τελικά αποφασίσεις την λύση του τροφοδοτικού λαπτοπ, καλό θα ήταν να βρεις κάποιο επώνυμο έστω και μεταχειρισμένο, αντί για τα συμβατό.

^^ Καλύτερα δεν θα τα έλεγα ! :T:  :)

Το μόνο θέμα που μπορεί να ανακύψει είναι το αν χωράει το DC καλωδιο του τροφοδοτικού να μπει στο LEMO.

Αλλά αν προκύψει κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται απλά, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα .

Σορρυ ναι 5,2 χιλιοστα μαλλον, αλλα τοτε λεπτο μου φαινεται.

Αυτο ας πουμε ρε παιδια ποσο παχος εχει. Αυτος βεβαια εχει συνδεσει τηνεξωτερικη κεραια αλλα αντιστοιχα τετοιο παχος κοιταζα. Αλλα γιατι 2 καλωδια? 3 δεν ειναι (power ground/signal ground/ power in, pins 1,2,7)

135.thumb.jpg.8b1d3155d44d74fc98ca29f08b7be41d.jpg

Και κοιταζα ενα τετοιο ας πουμε, με 3 συρματα μεσα

kalodio-reumatos--nyy-2x-biomixaniko.thumb.jpg.ba6caa78e0f0f6bd028d862c459f3a1a.jpg

Συνήθως αυτά τα 7 είναι λεπτά καλώδια, αλλά εγώ αναφερόμουν στο καλώδιο σαν σύνολο μαζί με τα μονωτικό του περίβλημα.

Edit:

Στο δικό μου λαπτοπ το καλωδιο εχει παχος ~6mm  σε ένα που Dell που εχω στη δουλειά είναι λιγότερο , οπότε μαλλον δεν θα έχεις θέμα !

Έγινε επεξεργασία από Seafalco

Οκ επειδη δεν εχω ξαναεπιχειρησει κατι τετοιο, μηπως μπορειτε να μου πειτε ακριβως τι καλωδιο και με τα ακριβη συρματα να χρησιμοποιησω, και αν εχετε να προτεινετε και ενα επωνυμο τροφοδοτικο, να αγορασω οσα χρειαζομαι, να τα δωσω σε ενα γνωστο μου γειτονα που εχει εργαλεια και γνωσεις να μου παραγει το τελικο αποτελεσμα

Εχω παιδευτει πολυ το τελευταιο καιρο με manual και speicifcations για να το κατορθωσει αυτο και ευελπιστω να τελιωνω

Αυτο ας πουμε που ειναι επωνυμο ειναι μηπως καλυτερο

https://interfox.gr/dell-19-5v-90w-4-62a-connector-7-4mm-x-5-0mm-3286.html

Η μηπως και αυτο

http://www.e-shop.gr/coolermaster-nb-adapter-masterwatt-90w-mpx-0901-m19yb-eu-p-PER.807778

Έγινε επεξεργασία από therock

Λογικά δύο συν την θωράκιση εξωτερικά. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρεις ένα θηλυκό Jack που να κουμπώνει στο φορτιστή του laptop και να φτιάξεις μια προέκταση Jack to Lemo. 

• Like 1

Αυριο ξεκιναω να τα παραγγελνω αλλα ακομα εχω ενδοιασμο στο καλωδιο ενδιαμεσα κεφαλης και μετασχηματιστη. Εφοσον θα ενωσω 3 Pins πρεπει να ζητησω τριπολικο? Πχ κατι σαν αυτο?

212a384d8be097bed39ab04bed52657e.png

Θυληκο φυσακι να το ενωσω με το μετασχηματιστη βρισκω σε οποιοδηποτε καταστημα με ηλεκτρολογικα?

Νομίζω πως θες δύο αγωγούς. Power ground και Power. Φυσάει πιο πιθανό να βρεις σε κατάστημα με ηλεκτρονικά. Επίσης με λίγο ψάξιμο θα βρεις καλώδιο επέκτασης F/M οπότε κόβεις το καλώδιο στο Μ και βάζεις το Lemo.