Jump to content

Ο υπολογιστής μου σβήνει στους 54C

zavaras

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω έναν Athlon XP 3000+ σε ABIT NF-7, με ψύκτρα Ζαλμαν 6000cu και ανεμιστηράκι 12άρι Papst. Ενώ λειτουργούσε σωστά για αρκετούς μήνες, άρχισε ξαφνικά, ενώ ακούω mp3 ή κάνω κάποια άλλη εργασία, να σβήνει. Έκανα μια δοκιμή με speedfan + toast και παρατήρησα ότι ο υπολογιστής σβήνει μόλις η θερμοκρασία της CPU φτάσει τους 53-54 βαθμούς Kελσίου. Υπόψην ότι στο BIOS έχω απενεργοποιήσει το αυτόματο shutdown.

Ξέρει κανείς τι μπορεί να φταίει?

Εικόνα από speedfan σε idle (η πρώτη θερμοκρασία είναι του συστήματος και η δεύτερη του επεξεργαστή):

post-1356-1416071798,3285_thumb.jpg

νομίζω ότι η μικρότερη δυνατή ρύθμιση είναι στους 65 ( τουλάχιστον στη δικιά μου NF7 :D ).

μήπως φτάνει πολύ πιο πάνω απ'όσο λέει το speedfan? το bios τι θερμοκρασίες σου δίνει?

πιάσε και την ψύκτρα να δεις σε τι θερμοκρασία είναι.

τα αλλα που βλεπω να καιγωνται τι ειναι?

λεω γι αυτα που λεει 71-72 βαθμους!

αν αυτη ειναι θερμοκρασια του chipset μπορει να φταιει κατι τετοιο!

μηπως γενικα ο υπολογιστης σου κλεινει λογο αλλης θερμοκρασιας?

ψαξε λιγο με το χερι σου να δεις που εινια πολυ ζεστο

Sotiris σε idle περίπου το ίδιο δείχνει το BIOS και όπως έγραψα αυτή τη ρύθμιση για να σβήνει πάνω από ορισμένη θερμοκρασία την έχω απενεργοποιήσει.

Bobi Rhoads δεν ξέρω τι είναι τα άλλα στους 72 βαθμούς, αλλά δεν προλαβαίνουν ν' ανέβουν όταν τρέχω το toast. Ανεβαίνει γρήγορα η CPU στο 53 και ο υπολογιστής σβήνει.

έχει 2 ρυθμίσεις νομίζω για το συγκεκριμένο θέμα. και στις 2 είσαι οκ?

χτύπα ένα clear cmos αν συνεχίζει. πάντως έλεγξε θερμοκρασίες με το χέρι.

Πιθανόν στους 53 αναφερόμενους να έχεις το μέγιστο θερμικό φορτίο που επιτρέπεται να αντέξει ο επεξεργαστής πριν κλείσει.Μην το δένεις σχοινί κορδόνι αυτό που λένε τα διάφορα προγράμματα παρακολούθησης

πολύ χλωμό το βλέπω, μιλάμε για athlon xp.

δε δίνεις λίγο vcore παραπάνω? μόνο 1,65 βλέπω! δώσε 1,75 να κουνηθεί κάνα ηλεκτρόνιο :hehe:

Sotiris ναι είμαι εντάξει και στις δύο ρυθμίσεις του BIOS. Την ψύκτρα την έπιασα με το χέρι και είναι ζεστή, αλλά όχι πολύ. Τώρα το για vcore που λες είσαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει να το αυξήσω? Δεν το έχω πειράξει ποτέ και λειτουργούσε πολύ καιρό ο υπολογιστής χωρίς πρόβλημα.

Schumifer το καλοκαίρι η CPU ξεπερνούσε τους 70 βαθμούς αλλά δεν είχε αστάθειες ούτε έσβηνε.

Μήπως υπάρχει κάποια βλάβη στο hardware (CPU, RAM, M/B, ...)?

Αν με το ίδιο πρόγραμμα μέτργες και το καλοκαίρι τότε κάνε το εξής.Βγάλε και ξαναβάλε την ψύκτρα αλλάζοντας φυσικά και τη θερμοαγώγιμη.Τσέκαρε και νέα BIOS

ΦΙΛΕ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ BIOS ΚΑΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ SHUTDOWN PANO APO TOY 60 C

κοιτα να καθαρίσεις την ψύκτρα και το φαν απο σκόνες,χνούδια και λοιπές βρωμιές και να βάλεις θερμοαγώγιμη στο cpu.ρυθμισε απο το bios την θερμοκρασία κλεισίματος σε μιά συγκεκριμένη τιμή που δεν φτάνει η cpu σε full load φυσιολογικά εκτός αμα έχει χαλάσει το φανάκι.αν μετά απο όλα αυτα δεν γίνεται κάτι δοκίμασε ένα καλύτερο τροφοδοτικό επειδή μπορεί να την έχει ακούσει το παλιό σου και να κάνει ότι να'ναι.αν πάλι συνεχίζεται το πράγμα,κάνε και ένα bios update έτσι για την ιστορία:daisy:

Κλασικό πρόβλημα των Athlon XP, σαν τεχνικός το έχω συναντήσει τουλάχιστον σε 5 συστήματα. Μερικοί Athlon XP μετά από μερικούς μήνες λειτουργίας αν κατά το προαναφερθέν διάστημα λειτουργούν υπό υψηλές θερμοκρασίες, όπως λέω "καίγονται" εν μέρει και δεν αντέχουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κατά τα φαινόμενα φυσιολογικές (βλ. 53C). Η λύση η οποία εγώ προσωπικά σου εγγυώμαι ότι θα δουλέψει είναι να αλλάξεις την ψύκτρα σου με μια Ice Cube της Thermalright (50 από checkmate) η οποία και κρατάει τους εν λόγω ’θλονες κάτω από 48-49 βαθμούς ακόμη και σε full load. Δεν πρόκειται να ξαναέχεις πρόβλημα.

Αν είναι να δώσει τόσα τότε γιατί να μην πάρει την Silent Tower που κάνει 30 και πιάνει θερμοκρασίες μέτριας προς καλής υδρόψυξης?

Αν του ρίξει τη θερμοκρασία εκεί που θέλει γιατί να μην την πάρει, απλώς εγώ έχω δοκιμάσει μόνο την εν λόγω ψύκτρα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κλασικό πρόβλημα των Athlon XP, σαν τεχνικός το έχω συναντήσει τουλάχιστον σε 5 συστήματα. Μερικοί Athlon XP μετά από μερικούς μήνες λειτουργίας αν κατά το προαναφερθέν διάστημα λειτουργούν υπό υψηλές θερμοκρασίες, όπως λέω "καίγονται" εν μέρει και δεν αντέχουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κατά τα φαινόμενα φυσιολογικές (βλ. 53C)

ΩΧ! :(

Η εγγύηση καλύπτει αυτή τη βλάβη? Δλδ αν πάω στο μαγαζί και τους πω αυτό που έγραψες, θα μου αλλάξουν τον επεξεργαστή ή θα κάνουν τους κινέζους?

Πήγαινέ τον και ανέφερε ότι σου σβήνει στους 54C, και άστους αυτούς να βρουν τι θα κάνουν....

Θα αγόραζα μια καλύτερη ψύκτρα για να αποφύγω την φασαρία, άλλωστε ο χρόνος του καθενός από εμάς που θα χρειαστεί να σηκωθεί και να πάει το PC ή τον επεξεργαστή(+ χρόνο απόσυναρμολόγησης) από εκεί που τον πήρε, αξίζει πολύ περισσότερο από 30-40. Βέβαια αν θέλω οπωσδήποτε νέα CPU θα το πάω στο κατάστημα ή στον προμηθευτή μου θα αναφέρω το πρόβλημα (το οποίο είναι και άμεσα υπαρκτό και διαπιστώνεται εύκολα) και ας βρει αυτός λύση. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.