Jump to content



Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρες.

 

Θέλω να κόψω προφίλ αλουμινίου 40χ40 και 20χ20. Αυτά που έψαχνα στο κλειδωμένο θέμα.

Μία επιλογή είναι να πάω με το χέρι με σιδεροπρίονο όπως στον τρισμέγιστο οδηγό εδώ.

Στον οποίο όμως αρκετές εικόνες δεν μου εμφανίζονται και δεν ξέρω τι λιπαντικό να πάρω και αν με φαλτσοκούτι και σιδεροπρίονο είμαι καλυμμένος. (έχω ήδη προστασία, σφιγκτήρες, γωνίες κλπ)

 

Έχω όμως και πρόσβαση σε δισκοπρίονο τύπου σταθερό φαλτσοπρίονο. Αξίζει να το ψάξω και να πάρω multi material δίσκο και με σωστό φράχτη, λιπαντικό και σφιγκτήρες να κάνω κοψίματα; Τι δίσκος είναι κατάλληλος; Μήπως το δισκοπρίονο είναι ιδέα που καλύτερα να αποφύγω;

 

Τι εργαλείο θα χρησιμοποιούσατε εσείς-ποιό είναι το πιο κατάλληλο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η απάντηση εξαρτάται από δυο πράγματα:

1: Πόσα κομμάτια θέλεις να κόψεις

2. Πόση ακρίβεια χρειάζεσαι στις κοπές.

Αν τα κοψίματα είναι λίγα, και η καθετότητα της κοπής όχι μηχανουργικά κρίσιμη, τότε φαλτσοκούτι, σιδεροπρίονο και Virax λιπαντικό και είσαι οκ!

Αν όπως οι κοπές είναι πολλές, ή και, απατούν μεγάλη ακρίβεια , τότε πας για μηχανική κοπή με κάποιο δισκοπρίονο!

Αν το θέμα πάει προς τα εκεί . . . περίμενε να απαντήσει κάποιος εμπειρότερους ! :)

 

  • Like 2

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τώρα βρίσκομαι στο στάδιο για την δοκιμαστική κατασκευή, κάτι σαν πρωτότυπο. (οπότε για το 1. περίπου 10 κοπές σε μια μπάρα 3 μέτρα) Σε αυτή τη φάση για το πρωτότυπο μπορώ να πάω σε αλουμινά για τις κοπές ή μπορώ να τις κάνω με υπομονή με το σιδεροπρίονο στο χέρι με όσο καλύτερη ακρίβεια μπορώ (2. η ακρίβεια είναι σημαντική και η καθετότητα). Αλλά θα ήθελα να μάθω τον καλύτερο τρόπο για να κάνω τις κοπές εγώ μόνος μου, ώστε αν πάνε καλά τα πράγματα με τις δοκιμές και φτιάξω περισσότερα, να μην βασίζομαι σε άλλους.

Για μένα πηγαίνεις σε αλουμινά για να μην χάνεις χρόνο, και για να είναι τέλειο κατασκευαστικά το πρωτότυπο.
Αφού δουλέψει όπως πρέπει, αγοράζεις ένα δισκοπρίονο πάγκου και τον αντίστοιχο δίσκο.

Θα ρωτήσω και θα σου απαντήσω σύντομα :) 


 

  • Like 1
πριν 2 ώρες, το μέλος GregEl έγραψε:

(2. η ακρίβεια είναι σημαντική και η καθετότητα). 

Θες μηχάνημα. Πήγαινε σε ένα αλουμινάδικο για αρχή καλύτερα.

  • Like 2

Και έτσι θα μπορείς να επενδύσεις αυτό το χρόνο στην ανάπτυξη αυτού που κάνεις, απαλλαγμένος από εκνευριστικά σφάλματα ! :)

πριν 1 λεπτό, το μέλος Seafalco έγραψε:

Και έτσι θα μπορείς να επενδύσεις αυτό το χρόνο στην ανάπτυξη αυτού που κάνεις, απαλλαγμένος από εκνευριστικά σφάλματα ! :)

Ε...ναι...  βρε Μάστορα πως καταλαβαινόμαστε :) 

  • Like 1

Οπως σου ειπαν πήγαινε σε εναν αλουμινά για αρχη να κάνεις την δουλειά σου! ΌΜΩΣ επειδή οι μαστόροι καμια φορά θέλουν να τους τα δώσεις με το κουτάλι εξήγησέ του ότι όταν σου λέω να κόψεις 46εκατοστά και 3 χιλιοστά θα κόψεις τόσο και θα είναι ΚΑΘΕΤΑ για να πιάσει να βάλει τα στοπ στο φαλτσοπριονο του για τις επαναλαμβανόμενες κοπές. Αλλιως θα τα πηγαινει τσακ μπαμ να τελειώσει. Κράτα και μια γωνίτσα μαζί σου να τσεκάρεις την πρώτη κοπή που θα σου κάνει. Γιατί ποτέ δε ξέρεις που θα πέσεις.

 

Τωρα για να σου λύσω την απορία με το πως να το κάνεις μόνος σου με απόλυτη ακρίβεια. Οποιοδήποτε φαλτσοπρίονο ξύλου (δε πάω σε παγκοπρίονα καθώς θέλουν ένα γκαραζ για χώρο) με έναν multimaterial δίσκο επάνω

https://www.skroutz.gr/c/961/spare-parts.html?keyphrase=Bosch+2608640446

ή ειδικό για αλουμίνια πχ

https://www.amazon.co.uk/d/Power-Tool-Blades/Trend-CSB-AP30584-Teeth-CraftPro-Aluminium-Plastic/B004LJ70KO/ref=sr_1_2?s=diy&ie=UTF8&qid=1486805539&sr=1-2&keywords=aluminium+blade (υπάρχουν πάρα πολλοί)

και όχι με τον εργοστασιακό που έχει μερικά δόντια για δοκάρια, θα σου κόψει το αλουμίνιο σαν βούτυρο και κάθετα αφού ακολουθήσεις τις οδηγίες καλιμπραρίσματος του φαλτσοπρίονου. Το τελευταίο θα το κάνεις συχνά πυκνά, καθώς μετά από κάποιες κοπές χάνουν την ευθυγράμμισή τους. Το αλουμίνιο είναι μαλακό υλικό και δουλεύεται εύκολα στα μηχανήματα αυτά.

 

edit: Υπάρχουν και τα evolution Που είναι για σχεδόν όλα τα υλικά και έχει βγάλει και ένα οικονομικό μοντέλο η εταιρία για το οποίο είχα διαβάσει καλά λόγια

https://www.amazon.co.uk/d/Power-Saws/Evolution-N-A-Rage3-Multipurpose-Mitre-210/B008AJJ5EK/ref=s9_simh_gw_g60_i1_r?_encoding=UTF8&fpl=fresh&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=&pf_rd_r=BG1QKNTEZ4XDEX4185B2&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=16f14aeb-bd11-4e9e-8c26-9ca0139074ee&pf_rd_i=desktop

 

Προσωπικά έχω πάρει το Rage3+. Αν εξαιρέσεις τον πρώτο καιρό μέχρι να το μάθω και να αποκτήσω αυτοπεποίθηση πλέον είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Κόβει τα πάντα και συμφέρει που λένε.

 

  • Like 2
(edited)
πριν 17 λεπτά, το μέλος karmen1983 έγραψε:

ΌΜΩΣ επειδή οι μαστόροι καμια φορά θέλουν να τους τα δώσεις με το κουτάλι εξήγησέ του ότι όταν σου λέω να κάψεις 46εκατοστά και 3 χιλιοστά θα κόψεις τόσο και θα είναι ΚΑΘΕΤΑ για να πιάσει να βάλει τα στοπ στο φαλτσοπριονο του για τις επαναλαμβανόμενες κοπές.

πριν 17 λεπτά, το μέλος karmen1983 έγραψε:

Κράτα και μια γωνίτσα μαζί σου να τσεκάρεις την πρώτη κοπή που θα σου κάνει. Γιατί ποτέ δε ξέρεις που θα πέσεις.

Κάαατι μου λέει ότι αυτό μυρίζει πείρα ζωής ! :p

Όποιος δεν έχει μπλέξει με "μαστόρια" απλά . . . δε ξέρει τίποτε! !  :hehe:

:T:

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
πριν 19 λεπτά, το μέλος karmen1983 έγραψε:

 

edit: Υπάρχουν και τα evolution Που είναι για σχεδόν όλα τα υλικά και έχει βγάλει και ένα οικονομικό μοντέλο η εταιρία για το οποίο είχα διαβάσει καλά λόγια

https://www.amazon.co.uk/d/Power-Saws/Evolution-N-A-Rage3-Multipurpose-Mitre-210/B008AJJ5EK/ref=s9_simh_gw_g60_i1_r?_encoding=UTF8&fpl=fresh&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=&pf_rd_r=BG1QKNTEZ4XDEX4185B2&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=16f14aeb-bd11-4e9e-8c26-9ca0139074ee&pf_rd_i=desktop

 

 


Γμτ :lol:
Aυτό θα έγραφα τώρα... με καθυστέρησε ο Στέλιος στο θέμα της κουζίνας :lol::rolleyes::D

  • Like 1

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.