nanas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2005 Καλησπέρα,Αγόρασα πριν λίγες μέρες μία LG 1750S προκειμένου να με "ξεκουράσει" από μία CRT 17 Relisys του γραφείου.Δυστυχώς παρατήρησα ότι σε ανάλυση 1024 τα γράμματα είναι θολά (όχι πάρα πολύ αλλά είναι) αν και έχω κάνει όλες τις ρυθμίσεις τόσο στην οθόνη όσο και στην κάρτα γραφικών.Η κατάσταση βελτιώνεται όταν τη βάζω σε 1280 που είναι και natural resolution αλλά τότε τα γράμματα είναι τόσο μικρά που σε κουράζουν όχι από τη θολούρα πλέον αλλά από το μικροσκοπικό μέγεθος.Εν τω μεταξεί έχει και ένα dead pixel. Μου είπαν από την αντιπροσωπεία ότι θα μου την αλλάξουν αλλά πολύ φοβάμαι ΄τι και η καινούργια θα έχει το λεγόμενο blurry text.Έχετε τίποτα παρατηρήσεις για το θέμα; Δεν είδα αλλού κάτι σχετικό παρά μόνο να αλλάξω το resolution στο natural. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyx Μάρτιος 22, 2005 #2 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Αφησε το σε 1280 και ανέβασε τα DPI της οθόνης από display properties, settings, advanced. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobi Rhoads Μάρτιος 22, 2005 #3 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 οταν την εχεις σε 1024 στα ποσα Hz την εχεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickstamat Μάρτιος 22, 2005 #4 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Η LG 17άρα είναι;;;Αν είναι 17", τότε μάλλον η κανονική (μέγιστη) της ανάλυση είναι στα 1280x1024 pixels. Αν βάλεις χαμηλότερη ανάλυση, τότε γίνεται scaling (κλιμάκωση) για να φτάσει η εικόνα τις διαστάσεις της οθόνης. Δες μήπως είναι ενεργοποιημένο και το ClearType (λειτουργία των Windows που βελτιώνει την ευκρίνεια). Απ' ότι έχω προσέξει, κάνει τα γράμματα λίγο θολά.Εγώ έχω 17άρα στα 1280x1024, κάθομαι περίπου 1 μέτρο μακριά και τα βλέπω πολύ καλά και καθαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickstamat Μάρτιος 22, 2005 #5 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Σε αναλογική σύνδεση (D-sub) βάλε 75 Hz.Σε ψηφιακή σύνδεση (DVI) βάλε 60 Hz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanas Μάρτιος 22, 2005 Author #6 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Ευχαριστώ για τη άμεση ανταπόκρισή σας.Η οθόνη είναι 17 αρα.Από ότι βλέπω το θέμα σχετίζεται με την τεχνολογία των LCD Displays και δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα πέρα από το είτε να συνηθίσω το μικροσκοπικό μέγεθος του 1280 είτε τη θολούρα του 1024.Πάντως στο 1280 πέραν του ότι τα πάντα φαίνονται μικρά και αρκετές σελίδες του internet δεν προβάλλονται σωστά. Και αυτές μάλλον είναι η πλειοψηφία.Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι μία Hyundai Imagequest 17 αρα με αναλογική έξοδο (και η δική μου είναι αναλογική) δεν έχει καθόλου fuzziness. Μήπως λοιπόν αν πάρω άλλη οθόνη αυτή δεν τα κάνει τα κόλπα αυτά;Ή αναγκαστικά αν θέλω να παίζω σε 1024 πρέπει να πάρω μία 15 αρα;Πολύ περίεργο όμως η 15 αρα να είναι πιο ευκρινής από τη 17 αρα. Τζάμπα χρήματα δίνεις δηλαδή για τη 17 αρα αν είναι να βλέπεις σε 1024 (την οποία θεωρώ ως την πιο ξεκούραστη ανάλυση).Αναφορικά με το Clear Type αυτό υποτίθεται υπάρχει για να βελτιώνει το κείμενο. Πάντως εγώ δεν το έχω ενεργοποιήσει ακόμα. Σκεφτόμουν πάντως να το κάνω κι αυτό.Περιμένω περαιτέρω παρατηρήσεις σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickstamat Μάρτιος 22, 2005 #7 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Συνιστώ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ να συνδέσεις την οθόνη σου με DVI. Αν δεν έχεις καλώδιο, προτείνω να αγοράσεις αμέσως! Δεν μπλέκεις με Auto Adjust και άλλες περίεργες ρυθμίσεις. Επίσης, έχει καλύτερη απόκριση και ποιότητα εικόνας.Η κλιμάκωση εικόνας γίνεται είτε από την κάρτα γραφικών είτε από την ίδια την οθόνη. Δυστυχώς, έτσι γίνεται με τις LCD, τουλάχιστον με όσες έχω δουλέψει εγώ. Πρέπει να βάλεις τη μέγιστη ανάλυσή τους για να δείχνει καθαρά την εικόνα.Όσο για το πρόβλημα με την εμφάνιση των ιστοσελίδων, εγώ δεν έχω δει ποτέ κανένα πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanas Μάρτιος 22, 2005 Author #8 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 "Πρέπει να βάλεις τη μέγιστη ανάλυσή τους για να δείχνει καθαρά την εικόνα"Από ότι φαινεται εδώ είναι το όλο θέμα.Αυτό δεν το ήξερα πριν αγοράσω.Οπότε ή θα έπρεπε να μείνω στη CRT ή να πάρω μία 15 αρα.Δυστυχώς!!!DVI δεν έχει η LG 1750SPlease keep me posted Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 22, 2005 #9 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Αρχική απάντηση από zyx Αφησε το σε 1280 και ανέβασε τα DPI της οθόνης από display properties, settings, advanced. (ή πιο απλά, διάλεξε large fonts) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seeker Μάρτιος 22, 2005 #10 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Εμένα η 1730S σε 1024x768 δείχνει τέλεια όλα τα γράμματα (με το ClearType ενεργό). Δοκίμασε να το κατεβάσεις απο το site της Microsoft και θα δείς βελτίωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 22, 2005 #11 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Αρχική απάντηση από Seeker Εμένα η 1730S σε 1024x768 δείχνει τέλεια όλα τα γράμματα (με το ClearType ενεργό). Δοκίμασε να το κατεβάσεις απο το site της Microsoft και θα δείς βελτίωση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το scaling και την native ανάλυση της οθόνης Η μόνη ''καθαρή'' λύση είναι τα large fonts Όλα τα άλλα είναι μπακαλοδουλειές. Το ClearType απλώς κάνει τα πράγματα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! Ουγκ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdeseris Μάρτιος 22, 2005 #12 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Ουγκ και από εμένα. Συμφωνώ με τον sp(am)c Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seeker Μάρτιος 22, 2005 #13 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Δεν ξέρω για εσάς αλλα εγώ πλεόν δεν βολεύομαι αν η οθόνη που κάθομαι δεν έχει Clear Type. Είναι κατ' εμέ πολύ χρήσιμο στο να κρατά τα μάτια μου ξεκούραστα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
totally_wired Μάρτιος 22, 2005 #14 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 ωχ... πρώτη φορά έβαλα το clear type... νιώθω περίεργα Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 22, 2005 #15 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 CLEAR-TYPE=BLUR-TYPEΤο μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί μία καταπληκτική θολούρα η οποία καταστρέφει την ευκρίνεια μιας καλής TFT οθόνης Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanas Μάρτιος 22, 2005 Author #16 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Το clear type πράγματι βελτιώνει την κατάσταση αν και φαίνονται τα γράμματα κάπως έντονα.Αλλά τι γίνεται αν δεν έχεις ΧΡ΄; Τίποτα!Δηλαδή παιδιά να συνηθίσω στην ιδέα ότι η LCD είναι χειρότερες από τις CRT και στο κείμενο.Τότε γιατί παίρνουν όλοι LCD;Θεωρώ πάντως ότι αλλές LCD έχουν καλή απικόνιση των γραμμάτων και άλλες όχι.Η LG 1750S δεν έχει.Η Samsung Imagequest Q17 που έχω δει σε έναν φίλο είναι άριστη στο κείμενο.Η μόνη λύση είναι η αναλυση 1280, αλλά τα γράμματα είναι υπερβολικά μικρά. Αν πάλεις βάλεις DPI 120 χαλάνε τα εικονίδια στο taskbar και φαίνεται άσχημο, ενώ αρκετές σελίδες έχοθν σφαλματα ή σφαλαμτάκια. δοκιμάστε πχ το www.msn.com και στο κάτω κάτω μέρος θα δείτε τη διαφορά.Κρίμα κα πάλι κρίμα.Και γω πίστευα ότι η LCD θα ήταν η λύση στην κόπωση των ματιών.Η μόνη λύση τελικά είναι μια μεγάλη και ακριβή CRT και ας πιάνει χώρο.Το φίλτρο δε που δοκίμασα κι αυτό (3Μ 82 ) λίγα πράγματα έκανε. Περισσότερο διορθώνει τα χρώματα παρά ξεκουράζει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 22, 2005 #17 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 έχεις μπλέξει λίγο τα πράγματα με τεχνολογίες κλπ έλεος (καταραμένε chroma με κόλλησες ) δηλαδή αν φτάσουμε να λέμε ότι οι CRT είναι καλύτερες από τις TFT σε καθαρότητα κειμένου! (ο ορισμός δηλαδή της υπεροχής των TFT) τα πράγματα είναι απλά: 1. Οι TFT είναι για να δουλευόυν στην native ανάλυση 2. Αν σε αυτή (πχ 1280*1024 στην περίπτωσή σου) σου φαίνεται ότι τα πάντα είναι μικρά, απλώς πας σε 19αρα Α, και μην ξεχνάμε φυσικά την σημασία του DVI σε περιπτώσεις όπως πχ η καθαρότητα κειμένου (ειδικά με κάρτες με μέτριο / κακό αναλογικό τμήμα) Ουγκ (νο.2 και τελευταίο) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sa1901 Μάρτιος 22, 2005 #18 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Αρχική απάντηση από spc Αν σε αυτή (πχ 1280*1024 στην περίπτωσή σου) σου φαίνεται ότι τα πάντα είναι μικρά, απλώς πας σε 19αρα Αυτό είναι το κλειδί Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaynd Μάρτιος 22, 2005 #19 Κοινοποίηση Μάρτιος 22, 2005 Πράγματι στις TFT η ανάλυση είναι προκαθορισμένη σε συγκεκριμένα εικονοστοιχεία (μέγιστη ανάλυση) Όλες οι υπόλοιπες αναλύσεις απλά προσπαθούν να προσαρμοστούν στα εικονοστοιχεια της μέγιστης ανάλυση της. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κουκίδα της ανάλυσης 1024*768 αντιστοιχεί σε (περίπου) 1,25 εικονοστοιχεια μιας TFT οθόνης της οποίας η μέγιστη ανάλυση είναι 1280*1024. Όμως δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο κάθε κουκίδα της ανάλυσης που επιλεγούμε πρέπει να αντιστοιχεί σε ακέραιο αριθμό εικονοστοιχείων της οθόνης. Η οθόνη όμως είναι υποχρεωμένη να υπακούσει οπότε θολώνει την εικόνα για να μην φανούν παραμορφώσεις. Ηθικό δίδαγμα: Αν θέλουμε την μέγιστη ποιότητα απεικόνισης από μια LCD TFT οθόνη πρέπει να τη χρησιμοποιούμε στη προτεινόμενη ανάλυση από τον κατασκευαστή (συνήθως η μέγιστη). Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickstamat Μάρτιος 23, 2005 #20 Κοινοποίηση Μάρτιος 23, 2005 Αρχική απάντηση από spc [Χθες, στις 23:16] Αν σε αυτή (πχ 1280*1024 στην περίπτωσή σου) σου φαίνεται ότι τα πάντα είναι μικρά, απλώς πας σε 19αρα Αν είναι να πάει σε 19", εκτός του ότι πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει να διαλέξει μια που να έχει μέγιστη ανάλυση 1280x1024. Αυτή θα τα δείχνει πιο μεγάλα από ό,τι η 17" στην ίδια ανάλυση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.