Jump to content

Μεταξύ 140ρηδων ανεμιστήρων

tommybertsen

Recommended Posts

Τους Phanteks PH-F140SP πηρα και εγω για το κουτι που αναμενω... Ειχα αποφασισει για τους Be Quiet Pure Wings 2 αλλα βρηκα τους Phanteks που εχουν καλυτερο airflow 82.1 εναντι 64 αν θυμαμαι καλα και το db ειναι σχεδον το ιδιο... 

Έγινε επεξεργασία από zapata

Οι phanteks ισως να ειναι λιγο πιο θορυβωδεις, αλλα μαλλον κανουν καλυτερη δουλεια. Και εγω θα επαιρνα ΕΝΑΝ ιδιο , θα εκανα τραμπα τον SB 1200 redux που 'χω πανω (θα τον εβαζα πισω ) , και θα τοποθετουσα τους 2 φαντεκς μπροστα. Δε ξερω γιατι , αλλα last minute γυρισε το μυαλο μου και πηγα στους 2Χ alpenfohn. :) 

Καλη επιλογη παντως και η δικη σου :) 

πριν 12 λεπτά, το μέλος tommybertsen έγραψε:

αλλα μαλλον κανουν καλυτερη δουλεια. Και εγω θα επαιρνα ΕΝΑΝ ιδιο , θα εκανα τραμπα τον SB 1200 redux που 'χω πανω (θα τον εβαζα πισω ) , και θα τοποθετουσα τους 2 φαντεκς μπροστα.

ζαλίστηκα λίγο με τις τράμπες :confused:

"offtopic"

Spoiler

επειδή το είχα αποφασίσει για τα fans μιας και δεν υπάρχει θέμα με θερμοκρασίες μάλλον τα λέφτά θα πάνε στο battlefield.

• Like 1

Εχω στο αρχικο ποστ ποιους εχω και που :p Επανω εχω εναν exhaust noctua sb1200 redux. Αυτον θα τον πηγαινα πισω στη θεση του phanteks ph140sp. Θα επαιρνα εναν ακομη phanteks ιδιο , και θα τους εβαζα μπροστα. Θα ηταν οικονομικοτερο κατα 11.5€. Παρομοια αποδοση υποθετω. Αλλα μου γυρισε το χερι στους 2 14ρηδες :p 

Tip: Αφου ειναι δυσνοητο το παραπανω ποστ, οριστε ποστ για τον φρεσκο διαγωνισμο του lab :hehe: 

• Like 2

Να ρωτησω σε 120αρη για πισω ποιον να παρω? ..Να ειναι εξισου απόδοτικος-ησυχος-ταιριαστος με τους Phanteks... Εχω στο παλιο κουτι εναν Arctic αλλα φωναζει πολυ

Έγινε επεξεργασία από zapata

πριν 5 ώρες, το μέλος zapata έγραψε:

Να ρωτησω σε 120αρη για πισω ποιον να παρω? ..Να ειναι εξισου απόδοτικος-ησυχος-ταιριαστος με τους Phanteks... Εχω στο παλιο κουτι εναν Arctic αλλα φωναζει πολυ

Θέση για 14άρη δεν έχεις για πίσω?

Πας σε alpenfoehn wing boost 2

ή

phanteks sp αν έχεις fan controller αλλιώς σε xp που είναι pwm

πριν 9 λεπτά, το μέλος zapata έγραψε:

Νομιζω οτι το κουτι εχει τον PH-F120SP μπροστα και πισω...Ειναι καλος δηλαδη να κρατηθει;

Εάν έχει αυτούς και από θόρυβο δεν σε ενοχλούν δεν χρειάζεται να τον αλλάξεις,σε περίπτωση που σε ενοχλούν και έχεις θέση για 14άρη, πας σ'αυτόν 

για να διώχνει λίγο περισσότερο αέρα από το κουτί και να είναι και πιο αθόρυβος.

• 4 weeks later...

Πήρα από φίλο δοκιμαστικά τον ph-f140sp, να δω τα επίπεδα θορύβου πριν κάνω την αγορά και αντικαταστήσω τους corsair.

Θέλοντας να αντιγράψω λίγο τον @Seafalco , έκανα μια προσπάθεια να πάρω μετρήσεις και σύγκρινα τους ανεμιστήρες που έχω στην διάθεση μου.

1) Phanteks PH-F140SP  2) Alpenfoehn WingBoost2 140  3) SP140 LED White High Static Pressure  4) AF140 LED White Quiet Edition High Airflow

Χρησιμοποιήθηκε πολύμετρο, ψηφιακός και αναλογικός controller των fans.

Έβαλα το κάθε fan σε απόσταση 19cm απέναντι από ένα χαρτί και μέτρησα την μετατόπιση της γωνίας του ως προς τον χάρακα από την δύναμη του

παραγόμενου αέρα,  σε διάφορες τάσεις/στροφές των fan.

20161118_105940.jpg 20161118_110013.jpg 20161118_123453.jpg

Spoiler

20161118_110722.jpg20161118_123453.jpg20161118_123628.jpg

Ως κριτήριο για μένα του θορύβου είναι με βάση το βουητό που παράγεται από τον αέρα των fans. Ο λόγος επειδή έχω το κουτί κοντά μου, με ανοιχτό πλαϊνό και

όταν κοιτάω σελίδες στο internet ή παίζω manager το βουητό, είναι ενοχλητικό να το ακούω.

Η μέτρηση έγινε  (όχι με κάποιο μετρητή θορύβου, οκ είπαμε δεν έχω :bleh:) αλλά με το αυτί σε απόσταση 20cm.

Παρακάτω τα αποτελέσματα που πήρα συγκεντρωμένα

fans compare.png

*Σημείωση

1)Στις στήλες 5 & 6 δεν ξέρω αν τα αποτελέσματα είναι σωστά, δεν είχα με κάποιοτρόπο να τα μετρήσω οπότε έκανα τις παρακάτω

πράξεις και έβγαλα τους αριθμούς με κάποιες στρογγυλοποήσεις, για παράδειγμα στον phanteks:

για το CFM στα 7,5V →750rpm/1200rpm *82,1cfm = 51.3 CFM

για την στατική πίεση στα 7,5V → 750rpm/1200rpm *1,33 = 0,83 mm H2O

2)Για τον alpenfoehn για την στατική πίεση δεν βρήκα κάπου πληροφορίες (αν και έβαλα περίπου 0,7) πρέπει να είναι στα ίδια με τον AF της corsair.

3) Στο corsair SP δεν υπάρχουν μετρήσεις στην στήλη με την μετατόπιση, έπρεπε να τον αποσυνδέσω

(βαριόμουνα να μπλέκω με τα καλώδια :whistling:).

Όπως φαίνεται στον πίνακα ο πιο αποδοτικός σε σχέση με θόρυβο, ροή και δύναμη του αέρα είναι ο phanteks και μετά ο alpenfoehn με βάση τα δικά μου κριτήρια.

Έχετε κάποια άποψη για τους παρακάτω 2 πριν κάνω την αγορά του phanteks

COOLERMASTER MASTERFAN PRO 140MM AIR FLOW

• Ταχύτητα περιστροφής: S Mode (Αθόρυβο): 650-800 RPM ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 650-1,300 RPM ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 650-1,600 RPM ± 10%.
  • Ροή αέρα: S Mode (Αθόρυβο): 53 CFM ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 88.1 CFM ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 106 CFM ± 10%.
  • Πίεση αέρα: S Mode (Αθόρυβο): 0.54 mmH2O ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 1.42 mmH2O ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 2.1 mmH2O ± 10%.
  • Επίπεδα θορύβου: S Mode (Αθόρυβο): 6 - 20 dBA, Q Mode(Ήσυχο): 6 - 30 dBA, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 6 - 36 dBA.

COOLERMASTER MASTERFAN PRO 140MM AIR PRESSURE

• Ταχύτητα περιστροφής: S Mode (Αθόρυβο): 650-1,550 RPM ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 650-2,200 RPM ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 650-2,800 RPM ± 10%.
  • Ροή αέρα: S Mode (Αθόρυβο): 46.2 CFM ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 64.2 CFM ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 82.2 CFM ± 10%.
  • Πίεση αέρα: S Mode (Αθόρυβο): 1.59 mmH2O ± 10%, Q Mode(Ήσυχο): 3.15 mmH2O ± 10%, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 5.28 mmH2O ± 10%.
  • Επίπεδα θορύβου: S Mode (Αθόρυβο): 6 - 20 dBA, Q Mode(Ήσυχο): 6 - 30 dBA, P Mode(Αυξημένη επίδοση): 6 - 36 dBA.
Έγινε επεξεργασία από idonthave
  • Like 6

Χωρίς καν να δω τι ακριβώς έχεις κάνει, ένα μεγάλο μπράβο από εμένα για την ιδέα και την προσπάθεια!  :T:

Είναι μεγάλο "κόλλημα" να προσπαθείς να αναλύσεις κάτι και να βγάλεις ένα συμπερασμα και αυτό από μόνο του ανοίγει την πόρτα της μεγαλύτερης "παιδικής χαράς" που υπάρχει !  :D

Φυσικά δεν θα μείνω εκεί, σιγά μη και δεν το ψαχούλευα ! :hehe:

1.  Η ιδέα της μέτρησης της μετατόπισης του χαρτιού σαν έμμεσος τρόπος ελέγχου του airflow αλλά και της "στατικής πίεσης" είναι καλή κυρίως για το air flow.

Και μάλιστα αφού οι μετατόπιση του χαρτιού ήταν μικρή σε σχέση με το ελεύθερο μήκος του , δεν χάνει αισθητά σαν μέσο σύγκρισης μεταξύ των ανεμιστήρων.

Σημαντικό εδώ είναι ότι δεν είχες κάποιον ανεμιστήρα που να έχει σχεδιασμό για να παράγει συγκεντρωμένη δέσμη αέρα (π.χ. Noctua NF-F12 PWM) γιατί τότε αυτός θα έβγαινε πρώτος ! :)

2.  Συνεπώς τα αποτελέσματα της στήλης 3 παρέχουν ένα καλό μέσο σύγκρισης !

Βέβαια αυτό θα φανεί ακόμα καλύτερα αν αυτές οι τιμές μπουν σε ένα excel και πάρεις το γράφημα.

3. Τα αποτελέσματα της στήλης 4 είναι προσωπική σου υπόθεση, αλλά εδώ θέλω να σου πω ότι δεν πειράζει που δεν έχεις dB(A) meter, μπορείς να κατεβάσεις μια εφαρμογή για dB(A) meter από το google play store και μάλιστα δωρεάν ή και κάποιον αναλυτή φάσματος (π.χ. το deciBel και το acoustic frequencies αντίστοιχα) τα βάζεις στο κινητό, τοποθετείς το κινητό σε μια σταθερή απόσταση και έχεις αμέσως κάποια αριθμητική ένδειξη αυτού που μετράς ! :)

4.  Η στήλη 5 παρά το ότι δεν ροέρχεται από μετρήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς όπως βλέπουμε και στη συνέχεια, υπάρχει κάποια αποδεκτή γραμμικότητα στη σχέση RPM και Airflow (εν προκειμένω, ταχύτητας ροής του αέρα).

5AJShbel.jpg

5.  Την στήλη 6 όμως, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, αλλά για πολύ χοντρικά πράματα, καθώς η σχέση μεταξύ rpm (οπότε και Air flow) και Static pressure, δεν είναι αρκετά γραμμική για να δίνει με απλή αναλογία τη σχέση (rpm ή airflow) / static pressure

Για παράδειγμα δες εδώ τα διάφορα μοντέλα που έχουν την ίδια κατασκευή , αλλά διαφορετικές στροφές.

Capture1.JPG

τι σχέση έχει το airflow με την πίεση:

Capture2.JPG

Ουσιαστικά η αλλαγή στροφών (στον ίδιας σχεδίασης ανεμιστήρα) δημιουργεί μια νέα καμπύλη "παράλληλη" με αυτές των άλλων στροφών.

Συνεπώς η αλλαγή στροφών στον ίδιο ανεμιστήρα δημιουργεί μια "οικογένεια" καμπυλών που δίνουν τη σχέση ανάμεσα στο airflow και την "στατική πίεση" !

Ελπίζω αυτά να δίνουν λαβή για παραπέρα σκέψεις και να βάζουν "το σκουλήκι" λίγο πιο βαθειά ! :p

Και πάλι συγχαρητήρια για την μεθόδευση της περιέργειάς σου ! :T:

Πάω να "ψοφήσω" τώρα, γιατί αύριο η μέρα θα είναι πολύ μακριά !  :hehe:

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 4

Τους ιδιους 3Χ Phanteks PH-F140SP εχω στο κουτι μου και ειναι πολυ αποδοτικοι αλλα και θορυβωδεις(αν και ειναι οι πρωτοι μου 140mm οποτε δεν εχω μετρο συγκρισης)  ειδικα οταν ο fan controller ρυθμιζεται στο high... Εχει κανεις ιδεα σε τι στροφες κυμαινονται τα επιπεδα του controller συνηθως?  low:40% medium:70% high:100%? Παντως απο αυτα που διαβαζα σε site πρεπει να ειναι στο top5 των 140mm..Οσο για το review εξαιρετικη προσπαθεια

Εμενα ο FC2 της lamptron εχει μεταβαλλομενα απο 5V εως 12V (με ποτενσιομετρο). Οποτε εχει αρκετα μεγαλο range στροφων. 

*Yπαρχουν ανεμιστηρια νομιζω που μπορουν να δεχτουν και κατω απο 5v , και θαρρω πως ορισμενοι controllers εχουν τη δυνατοτητα αυτη. 

Aν ειναι με διακοπτες (low,mid,hi)  , ειναι στα 5V,7V και 12V. Οποτε ειναι 30,60,100 περιπου.

Κααααααααααατι τετοιο.

Υπαρχει η δυνατοτητα ρυθμισης απο τις μητρικες συνηθως, να λειτουργουν ανα θερμοκρασια, οσο θες εσυ, αναλογα με την θερμοκρασια του cpu πχ (ή της μητρικης) , αλλα και εκει ξεκινανε απο 5V εως 12V. 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
  • Like 2

On 19/11/2016 at 2:02 ΠΜ, το μέλος Seafalco έγραψε:

Χωρίς καν να δω τι ακριβώς έχεις κάνει, ένα μεγάλο μπράβο από εμένα για την ιδέα και την προσπάθεια!  :T:

Είναι μεγάλο "κόλλημα" να προσπαθείς να αναλύσεις κάτι και να βγάλεις ένα συμπερασμα και αυτό από μόνο του ανοίγει την πόρτα της μεγαλύτερης "παιδικής χαράς" που υπάρχει !  :D

Σ'ευχαριστώ Seafalco :), στην αρχή ήθελα να δω την (δύναμη, μετατόπιση) ποσότητα του αέρα που μπορεί να μεταφέρει το fan

(ο μεσαίος που είναι στην πρόσοψη) μέσα στο κουτί, την μεγαλύτερη ροή που μπορώ να πάρω σε σχέση με τον λιγότερο θόρυβο.

Πήρα ως απόσταση τα 19cm επειδή σ'αυτήν βρίσκεται η κάρτα γραφικών.

Αν μπορέσω και βρω και τον καινούριο be quite silentwings3 hight speed θα ξαναπάρω τις μετρήσεις (θα βάλω και στήλη με τα db και γράφημα).

Το χαρτί για την μετατόπιση με βοήθησε να έχω μια εικόνα (το πήρα σαν ιδέα που το είχες χρησιμοποιήσει για να δεις το airflow μέσα στο κουτί).

Έγινε επεξεργασία από idonthave

Εγω εχω το εξης θεμα...Στο 780Τ εχω μπροστα 3 12αρηδες τους απλους τους sickleflow coolermaster. Απο τους 2 επανω που ειχε το κουτι, ο ενας αν τον εχω στις μεγιστες στροφες κανει λιγο σαν να καβουρδιζουν φουντουκια. Ο αλλος παλι οχι. Τι να πεις, μαλλον τα φτυνει. Αν τον αλλαζα πιθανον να επαιρνα κανεναν λιγο καλυτερο απο τους εργοστασιακους χ2 και να τους αλλαξω τελειως. Το θεμα ειναι οτι νομιζω οτι εχω πολυ θετικη πιεση στο κουτι μεσα , αφου εχω βαλει και 2 στον πατο να βαζουν (αρα εχω 5χ12αρηδες να βαζουν και 3χ14αρηδες να βγαζουν, 2 πανω και 1 πισω). Εχετε καμμια συγκεκριμενη προταση?

ΥΓ τους 3 μπροστα και τους 2 πανω τους εχω σε fan controller...