LocoDiceGR Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2016 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2016 (edited) Καλησπερα στην παρεα, μετα την παροτρυνση του @Seafalco ειπα να φτιαξω ενα καινουριο θεμα. Λοιπον θελω ενα sleeved καλωδιο (απο ελλαδα καλυτερα - e-shop - skoutz) 3χ pin σε molex 12v για να συνδεσω 2 intake ανεμιστηρες και να τρεχουν απλα στο full, οι ανεμιστηρες θα ειναι 2 pure wings 140 pwm/η οχι δεν ξερω ακομα, σκεφτομαι για pwm, μηπως στο μελλον παρω ενα fan controller... Η μητρικη μου παιρνει μονο 2 επανω, τον exhaust και της cpu... Απλα στο eshop βρισκω 5v / 7v sleeved καλωδιο, αλλα δεν βλεπω 12αρι... Αυτα απο εμενα, ευχαριστω πολυ! Έγινε επεξεργασία Σεπτέμβριος 16, 2016 από LocoDiceGR Link to comment Share on other sites More sharing options...
idonthave Σεπτέμβριος 16, 2016 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 (edited) 1) Θα πάρεις κάποιο απλό που δίνει 12volt και θα το περάσεις από θερμοσυστελόμενο ή κάποιο sleeve στο χρώμα και μέγεθος (να περνάει από την πλευρά του 3pin) που θέλεις και το φτιάχνεις. 2)Πας σε κάποιο έτοιμο από τα 5V ή 7V και αλλάζεις την θέση απ'την πλευρά του molex ώστε να πάρεις 12V Έγινε επεξεργασία Σεπτέμβριος 16, 2016 από idonthave 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoDiceGR Σεπτέμβριος 16, 2016 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 2 minutes ago, idonthave said: 1) Θα πάρεις κάποιο απλό που δίνει 12volt και θα το περάσεις από θερμοσυστελόμενο ή κάποιο sleeve στο χρώμα και μέγεθος (να περνάει από την πλευρά του 3pin) που θέλεις και το φτιάχνεις. 2)Πας σε κάποιο έτοιμο από τα 5V ή 7V και αλλάζεις την θέση απ'την πλευρά του molex ώστε να πάρεις 12V Εχω ενα 7v, απλα αλλαζω την θεση? λολ Πως θα ειμαι σιγουρος οτι δουλευει σωστα ομως? Μην γινει καμια πατατα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
idonthave Σεπτέμβριος 16, 2016 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 (edited) Ναι, στην ουσία αυτό αγοράζεις, τα έτοιμα είναι ίδια ανάλογα σε ποια θέση είναι τα pin σου δίνει και τα αντίστοιχα Volt, είχα κάνει παλιότερα το ανάποδο από 12v σε 7v. Επειδή στο παρακάτω δείχνει σε άλλη θέση την διάταξη 1-2 σε σχέση με το 1-3 που σου έβαλα για τα 12V περίμενε να σου πουν πιο σίγουρα. Αν και στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα 99.9% τα μεσαία είναι η γείωση, αυτά που παίζουν ρόλο είναι που θα συνδέσεις τα pin στο molex τροφοδοτικού (κίτρινο-κόκκινο) για να πάρεις τις τάσεις που θέλεις. Έγινε επεξεργασία Σεπτέμβριος 16, 2016 από idonthave 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Σεπτέμβριος 16, 2016 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 Αυτό που γίνεται σαν κύκλωμα είναι το παρακάτω: Το [ 0 ] και το [ +12V ] τα παίρνεις από το molex και το σήμα των rpm (tach = pin3) και το σήμα του PWM (pin4) τα συνδέεις σε ένα 4-pin βύσμα ,για να μπεί στον fan controller ή στο αντίστοιχο fan header της μητρικής. Αν τώρα θέλεις να επαναλάβεις αυτό το κύκλωμα για περισσότερους από έναν ανεμιστήρες, κάνεις το ίδιο, με την διαφορά ότι το σήμα των rpm το αφήνεις ασύνδετο σε αυτούς. Διαφορετικά η ένδειξη των στροφών στον fan controller θα παραμιλάει ! Αν τώρα για την ώρα δεν έχεις fan controller, θα συνδέσεις στο molex την τροφοδοσία των ανεμιστήρων ( 0 και 12 Vdc) και το fan 4-pin βύσμα , θα το συνδέσεις στο chasi-fan της μητρικής. Επειδή όμως σίγουρα έχεις εκτός από τους δύο που θα πάρεις και ένα ακόμα σαν εξόδου, καλό είναι να πάρεις ένα adapter που να υποστηρίζει περισσότερους από δύο ανεμιστήρες. Σε αυτό το βύσμα μπορείς να συνδέσεις όλους τους ανεμιστήρες του κουτιού (πλην αυτού της CPU) και αυτοί να στρέφονται στο μέγιστο. Από αυτούς θα διαλέξεις ποιανού τις στροφές θέλεις να βλέπει το bios και αυτόν θα το συνδέσεις στο ένα και μοναδικο βύσμα υποδοχής ανεμιστήρα του adapter που ε΄χει συρματωμένα και τα 4pins του. Ένα τέτοιο adapter είναι αυτό : http://www.evercool.com.tw/categories/global/cables/fancablesadapters/ec-df001/ec_df001.php Και σε ασλιβαριστο : https://www.amazon.it/Akasa-AK-CB002PWM-Splitter-Smart-Cavo/dp/B001J2YRUC Όπου λέει CPU fan εσύ θα βάλεις τον ανεμιστήρα του οποίου θέλεις να βλέπεις τις στροφές! Και όταν πάρεις fan controller (που θα έχει και PWM έξοδο) συνδέεις επάνω του το βύσμα που είχες μέχρι τότε στη μητρική και όλα ΟΚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoDiceGR Σεπτέμβριος 16, 2016 Author #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 8 minutes ago, Seafalco said: Αυτό που γίνεται σαν κύκλωμα είναι το παρακάτω: Το [ 0 ] και το [ +12V ] τα παίρνεις από το molex και το σήμα των rpm (tach = pin3) και το σήμα του PWM (pin4) τα συνδέεις σε ένα 4-pin βύσμα ,για να μπεί στον fan controller ή στο αντίστοιχο fan header της μητρικής. Αν τώρα θέλεις να επαναλάβεις αυτό το κύκλωμα για περισσότερους από έναν ανεμιστήρες, κάνεις το ίδιο, με την διαφορά ότι το σήμα των rpm το αφήνεις ασύνδετο σε αυτούς. Διαφορετικά η ένδειξη των στροφών στον fan controller θα παραμιλάει ! Αν τώρα για την ώρα δεν έχεις fan controller, θα συνδέσεις στο molex την τροφοδοσία των ανεμιστήρων ( 0 και 12 Vdc) και το fan 4-pin βύσμα , θα το συνδέσεις στο chasi-fan της μητρικής. Επειδή όμως σίγουρα έχεις εκτός από τους δύο που θα πάρεις και ένα ακόμα σαν εξόδου, καλό είναι να πάρεις ένα adapter που να υποστηρίζει περισσότερους από δύο ανεμιστήρες. Σε αυτό το βύσμα μπορείς να συνδέσεις όλους τους ανεμιστήρες του κουτιού (πλην αυτού της CPU) και αυτοί να στρέφονται στο μέγιστο. Από αυτούς θα διαλέξεις ποιανού τις στροφές θέλεις να βλέπει το bios και αυτόν θα το συνδέσεις στο ένα και μοναδικο βύσμα υποδοχής ανεμιστήρα του adapter που ε΄χει συρματωμένα και τα 4pins του. Ένα τέτοιο adapter είναι αυτό : EC-DF001-EVERCOOL Και σε ασλιβαριστο : https://www.amazon.it/Akasa-AK-CB002PWM-Splitter-Smart-Cavo/dp/B001J2YRUC Όπου λέει CPU fan εσύ θα βάλεις τον ανεμιστήρα του οποίου θέλεις να βλέπεις τις στροφές! Και όταν πάρεις fan controller (που θα έχει και PWM έξοδο) συνδέεις επάνω του το βύσμα που είχες μέχρι τότε στη μητρική και όλα ΟΚ Σε ευχαριστω για την απαντηση, αλλα απο οτι βλεπω δεν θα ''μπλεξω'' με ολα αυτα θα παρω τους απλους χωρις pwm..και θα κανω την πατεντα που ειπε και ο @idonthave πανω σε αυτο, εχεις ενα μικρο guide? εφοσον εχω αυτο το καλωδιο: http://www.e-shop.gr/bitfenix-molex-to-3x-3-pin-7v-adapter-20cm-sleeved-blue-black-p-PER.640984 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Σεπτέμβριος 16, 2016 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 Η πρόταση μια χαρά μου φαίνεται που σου έγινε! Αν θα πρόσθετα κάτι (αφού πιάνουν τα χέρια σου) θα έβαζα ένα διακόπτη να έχω και τα 12 V και τα 7 V σαν επιλογή! Τέτοιους έχουν πολλά κουτιά που έχουν πρόχειρους "fan controler" με επιλογή τάσης από το molex. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoDiceGR Σεπτέμβριος 16, 2016 Author #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 54 minutes ago, Seafalco said: Η πρόταση μια χαρά μου φαίνεται που σου έγινε! Αν θα πρόσθετα κάτι (αφού πιάνουν τα χέρια σου) θα έβαζα ένα διακόπτη να έχω και τα 12 V και τα 7 V σαν επιλογή! Τέτοιους έχουν πολλά κουτιά που έχουν πρόχειρους "fan controler" με επιλογή τάσης από το molex. Με αυτο μπερδευτηκα πιο πολυ. Η προταση σου ειναι μια χαρα απο πανω, και σε ευχαριστω για τον χρονο σου, και το αλλο παλικαρι, Απλα εγω θελω ενα καλωδιο που να παιρνουν 12v οι ανεμιστηρες... (και στο μελλον βλεπουμε για fan controller ) πχ τωρα εχω βαλει το 7αρι για να μην δουλευουν στο φουλ οι στοκ ανεμιστηρες και μου παιρνουν τα αυτια, Η ευκολη λυση ειναι απλα να αλλαξω την θεση στο 7αρι, απο οτι καταλαβα απο τον idonthave. Η τα εχω καταλαβει εντελως λαθος? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Σεπτέμβριος 16, 2016 #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 16, 2016 Με αυτο μπερδευτηκα πιο πολυ. LOL ! ! ! Μια χαρά κατάλαβες ! Για το σκαρίφημα . . . άμα αισθανθείς έτοιμος δεν είναι δύσκολο! Κοίτα εδώ έναν ανάλογο εύκολο fan controller που έφτιαξε η @karmen1983 στο True Violet Project της! Φαντάσου στη θέση του jumper που πάει δεξιά - αριστερά , ένα διακόπτη που μετάγει την επαφή του! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoDiceGR Σεπτέμβριος 18, 2016 Author #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 (edited) http://www.e-shop.gr/bitfenix-molex-to-3x-3-pin-7v-adapter-20cm-sleeved-blue-black-p-PER.640984 Το καλωδιο που εχω ειναι αυτο, οποτε το ''κοκκινο'' που παει στο μολεξ του τροφοδοτικου το βαζω σε καποιο απο τα ''μαυρα'' στην μεση και ειμαι ετοιμος? Έγινε επεξεργασία Σεπτέμβριος 18, 2016 από LocoDiceGR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Σεπτέμβριος 18, 2016 #11 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 Ακριβώς ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoDiceGR Σεπτέμβριος 18, 2016 Author #12 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 (edited) 5 hours ago, Seafalco said: Ακριβώς ! Ενας τυπος μου ειπε το αντιθετο λολ... Έγινε επεξεργασία Σεπτέμβριος 18, 2016 από LocoDiceGR Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmen1983 Σεπτέμβριος 18, 2016 #13 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 Δεξια οπως το βλεπω ειναι τα 12 καλα σου λεει ο στελιος Αυτο που εχεις στο σχεδιαγραμμα σαν layout ειναι τα θηλυκα crimps αλλα ο ανταπτορας σου εχει αρσενικα 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Σεπτέμβριος 18, 2016 #14 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 @karmen1983 Πράγματι, όπως λέει και η Αγάπη, θέλει λίγο προσοχή τόσο στο είδος του βύσματος όσο και στον προσανατολισμό του. Για να γίνει πιο φανερό δες αυτό: Με την ευκαιρία, να πω ίσως το προφανές! Ένα φτηνό πολύμετρο (αποκλειστικά για χαμηλές τάσεις μέχρι 60 Vdc) είναι πολύ χρήσιμο και δεν κοστίζει "τίποτε" ! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slalom Σεπτέμβριος 18, 2016 #15 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2016 On 9/16/2016 at 5:03 ΜΜ, το μέλος Seafalco έγραψε: Αν θα πρόσθετα κάτι (αφού πιάνουν τα χέρια σου) θα έβαζα ένα διακόπτη να έχω και τα 12 V και τα 7 V σαν επιλογή! Ειχα χρησιμοποιησει ενα διακοπτη απο αυτοκινητακι πριν χρονια ... καλες εποχες 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
denz Νοέμβριος 2, 2016 #16 Κοινοποίηση Νοέμβριος 2, 2016 (edited) Καλησπέρα, http://www.evercool.com.tw/categories/global/cables/fancablesadapters/ec-df001/ec_df001.php αυτό έχει 5 x PWM (4-pin) fan υποδοχές όπως γράφει ή 1 x PWM (4-pin) + 4 x 3-pin όπως δείχνει στη φωτογραφία ? Υπάρχει το ίδιο με κατάληξη σε female sata (για να μην κουμπώνω extra molex καλώδιο πάνω στο psu) ? Ευρώπη που το βρίσκουμε; Έγινε επεξεργασία Νοέμβριος 2, 2016 από denz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Νοέμβριος 2, 2016 #17 Κοινοποίηση Νοέμβριος 2, 2016 ΑΥτο που ρωτάς βρίσκεται στις προδιαγραφές του adapter: Application : 5 PWM fans from single PWM header Cable length : 45 cm Cable Material : Copper PSU connector : 4pin Molex Fan connector : 5 x 4pin PWM (one with RPM feedback for motherboard) Product code : EC-DF001 Αλλά από ότι είδα πρόχειρα δεν έρχεται Ελλάδα, έρχεται όμως αυτό: https://www.ekwb.com/shop/ek-cable-splitter-4-fan-pwm-extended Στην Πάτρα! http://www.eworld.com.gr/products/details/2704 Είναι αντίστοιχο με ένα ανεμιστήρα λιγότερο . Υποστηρίζει με ρύθμιση PWM μέχρι 4 ανεμιστήρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts