Jump to content



Ανθεκτικά σε αντίσταση αέρα case fan


Recommended Posts

Στο κουτί μου(define xl r2) έχω μια θέση για ανεμιστήρα στο πάτωμα. Το φίλτρο αέρα(είναι συρταρωτό και πιάνει και το τροφοδοτικό), το οποίο δυσχεραίνει αρκετά την εισαγωγή αέρα, σε συνδυασμό με την ανάγκη να κοιτάζουν προς τα κάτω τα fan ζορίζει και καταστρέφει σχετικά γρήγορα ό,τι fan έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Δικά μου συμπεράσματα αυτά. Ενδεικτικά αν βάλεις ανεμιστήρα των 1400 στροφών θα πάρεις κάπου 1200. Επίσης, να πω ότι ο ανεμιστήρας βιδώνεται πάνω στο πλαίσιο άλλου κατεστραμένου ανεμιστήρα το οποίο με τη σειρά του κάθεται πάνω στο case. Δηλαδή είναι υπερυψωμένος για να μην ακούγονται οι αεροδυναμικοί θόρυβοι από τα αισχρά fan grids που έχουν τα μοντέρνα κουτιά. Απλά το αναφέρω μήπως και παίζει ρόλο, αν και δεν έχω αντιληφθεί καμία παρεμπόδιση της ροής του αέρα.

 

Της fractal τα default, aerocool, nanoxia, xigmatek τα πάντα όλα έχουν πρόβλημα μόνο σε αυτή τη θέση. Αρχίζει ένα κροτάλισμα το οποίο επιδεινώνεται μέχρι να αρχίσει να ρετάρει ο ανεμιστήρας.

 

Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν 14άρηδες ανεμιστήρες(>=1.300 στροφές) της προκοπής ικανοί για τέτοιες καταστάσεις γιατί βαρέθηκα να αντικαθιστώ το κάθε κινέζικο "silent" σκουπίδι των "μεγάλων" εταιρειών. Έστω και αν είναι λίγο πιο θορυβώδεις σε τέτοιες στροφές.

 

@Seafalco τη βοηθειά σου σε παρακαλώ για τον τύπο των ανεμιστήρων που χρειάζομαι.

 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει λόγος που οι ανεμιστήρες καταστρέφονται!

Έχω κάτι κατά νου σαν λύση, αλλά θέλω να το ελέγξω πρώτα και θα επανέλθω!

Το πρόβλημα βασικά βρίσκεται στο ότι στην ανεστραμμένη θέση, εκτός από την υπάρχουσα σε όλες τις θέσεις λειτουργίας επίδραση της αντίδρασης του αέρα πάνω στα πτερύγια, προστίθεται και αυτή του βάρους της ίδιας της φτερωτής.

Στην θέση αυτή και μόνο, υπάρχουν δύο ομόροπες δυνάμεις που τείνουν να μετατοπίσουν τον άξονα του ανεμιστήρα από την ιδανική θέση περιστροφής και να απομακρύνουν ελαφρά την φτερωτή από την βάση στήριξης του κινητήρα.

Αυτό ανάλογα με τον τύπο του εδράνου του ανεμιστήρα, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.

Για παράδειγμα, αν ο ανεμιστήρας έχει απλό έδρανο και ο άξονάς του ασφαλίζεται στην θέση του με ροδελίτσες κλειδώματος στην ελεύθερη άκρη του άξονα (αφού αυτός περάσει μέσα από το έδρανό του) τότε αυτές οι ροδέλες υφίστανται μεγαλύτερη πίεση και αναπτύσσουν μεγαλύτερη τριβή με την πλευρά του εδράνου στην οποία "πατούν", εξ ού και η μείωση των στροφών.

Από εκεί και πέρα αν το έδρανο είναι πολύ απλό, αυτή η πιο σφιχτή εφαρμογή των ροδελών ασφάλισης του άξονα επάνω στην μία πλευρά του, μπορεί να επιδράσει επιβαρυντικά στην κυκλοφορία και διανομή του λιπαντικού στο έδρανο και έτσι αυτό να οδηγηθεί σε πρόωρη φθορά με αποτέλεσμα τους  κραδασμούς στον άξονα κλπ.

Αυτό όμως είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις, για περισσότερα . . . όταν πάω σπίτι θα τα πούμε λίγο καλύτερα! :)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ seafalco για τη γρήγορη και κατατοπιστική απάντηση. Το είχα καταλάβει ότι η θέση παίζει κάποιο ρόλο. Εκείνο που αδυνατώ να καταλάβω είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν κανένας κατασκευαστής δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τέτοια προβλήματα. Τη στιγμή που εκτός από τα floor fans υπάρχει κόσμος που τοποθετεί κάθετα τον ανεμιστήρα της cpu ψύκτρας για να εκμεταλλευτεί τη φυσική ροή του αέρα από κάτω προς τα πάνω.

Link to comment
Share on other sites

 

Τα πράγματα είναι για κάποιους ανεμιστήρες έτσι όπως το λές!

Ευτυχώς αυτοί οι ανεμιστήρες δεν είναι οι μόνοι!

Στο επόμενο σκαρίφημα φαίνεται ένα έδρανο απλής κατασκευής το οποίο είναι ευπαθές σε διάφορα προβλήματα

 

sleeve_bearing.gif

 

Η ανάρτηση του άξονα γίνεται με μια ροδέλα που "θηλυκώνει" σε μια εγκοπή του άξονα.

Εδώ το μόνο πράγμα που κρατάει τον άξονα στη θέση του είναι αυτή η ροδέλα, και είναι φυσικό αυτή η στήριξη να είναι επιρρεπής σε αλλαγή συμπεριφοράς ανάλογα με τον προσανατολισμό του ανεμιστήρα.

 

Στην επόμενη κατασκευή υπάρχει μια ανάλογη λύση, αλλά εδώ ο άξονας κρατιέται σε μια "συγκεκριμένη θέση" με την βοήθεια της έλξης που εξασκούν οι σταθεροί μαγνήτες της φτερωτής στον οπλισμό (μέταλλο) του στάτη (ακίνητο τμήμα του κινητήρα)

 

 

  DeltaFan_ExplodedView_R2.jpg

 

Αυτή η λύση είναι πιο καλή , αλλά και πάλι σε ανάστροφη τοποθέτηση δεν έχει την αυστηρά καθορισμένη θέση του άξονα που θα μας εγγυόταν ότι δεν θα καταπονείται περισσότερο το έδρανο.

 

Η λύση !

Η λύση είναι,  άσχετα σε πιο προσανατολισμό λειτουργεί ο ανεμιστήρας,  να υπάρχει μια σταθερή δύναμη που να κρατά τον άξονα σε μια σταθερή θέση, έτσι ώστε το έδρανό του να λειτουργεί σε "ιδανικές" συνθήκες !

 

  164869.jpg   pic3.jpg

 

Αριστερά την δύμανη αυτή την εξασφαλίζει ένας μαγνήτης που έλκει τον άξονα προς το μέρος του, και η δύναμη αυτή είναι τόση που να ξεπερνά την δύναμη που εξασκείται στη φτερωτή από τον αέρα που αυτή προωθεί, αλλά και αυτήν της βαρύτητας στην περίπτωση που ο ανεμιστήρας τοποθετηθεί ανάποδα.

Την ελαχιστοποίηση των τριβών, εξασφαλίζει μια μικρή σκληρή μπίλια.

 

Στην δεξιά λύση, την δύναμη που ωθεί τον άξονα της φτερωτής πρός την βάση του εδράνου του, είναι η σχετικά έκκεντρη τοποθέτηση των μαγνητών του hub  της φτερωτής  και την ελαχιστοποίηση των τριβών αναλαμβάνει μια σκληρή ροδέλα.

 

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει φροντίδα οι αξονικές αυτές δυνάμεις να εφαρμόζονται σε ένα μόνο σημείο (μπίλια , η σφαιρικό άκρο άξονα ).

Και ο λόγος είναι να υπάρχουν αφενός οι ελάχιστες δυνατές τριβές, αλλά και -πολύ σημαντικό και αυτό- να ελαχιστοποιηθεί η τάση ταλάντευσης του άξονα.

 

Αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σε ένα έδρανο όπου δεν υπάρχει αυστηρή πρόβλεψη για την αντίμετώπισή του, ο άξονας μετά από κάποιο διάστημα λειτουργίας αποκτά "τζόγους" που υποβαθμίζουν τη λίπανσή του, μειώνουν τις στροφές του, αυξάνουν το θόρυβο (κροτάλισμα που ανέφερες) και τελικώς οδηγούν σε αστοχία του ανεμιστήρα!

 

Λύση σε αυτό δίνουν διάφορες κατασκευές, όπως αυτές που ακολουθούν:

 

7824_03_cougar_shows_technical_productio

 

Αλλά υπάρχουν και ακριβότερες λύσεις όπου αυτές οι χαράξεις σε σχήμα ψαροκόκκαλου, εκτείνονται και σε δεύτερο έδρανο που ακινητοποιεί τον άξονα κατά τον διαμήκη άξονά του !

 

seagate_fdb.jpg

 

Εδώ ο άξονας είναι έχει πλήρως καθορισμένη θέση λειτουργίας και δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον προσανατολισμό του.

Εφόσον το λιπαντικά ρέει και διατηρείται το λιπαντικό φιλμ σε επαρκές πάχος, ο ανεμιστήρας δεν ενδιαφέρεται για το ν αν θα δουλέψει ανάποδα ή όχι !

Φυσικά όλα αυτά κοστίζουν και οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν για άλλες πιο οικονομικές αλλά ανάλογα  αποτελεσματικές λύσεις !

 

Πολύ μέλλον φαίνεται να έχει η μαγνητική ανάρτηση αιώρηση του άξονα μέσα σε μαγνητικό πεδίο (Magnetic Levitation bearing,   "MagLev" )

Αλλά αυτά για την ώρα (πλήν της Sunon) διατηρούνται "μυστικά" ! :)

 

Το πρακτικό μέρος της ερώτησης.

 

Καλά τα λέω εγώ τόση ώρα , αλλά καλό θα ήταν να πω και κάτι πιο πρακτικό έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να κρίνει αν του κάνει ένας ανεμιστήρας για να δουλέψει σε ανάστροφη θέση !

 

1. Γυρνάμε τον ανεμιστήρα σε κάθετη θέση (ο άξονας της φτερωτής είναι οριζόντιος) και κρατώντας τον καλά και με τα δυο χέρια μας τον κινούμε (όλον μαζί) εμπρός πίσω, κατά την κατεύθυνση του άξονα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα ακούσουμε ένα ελαφρό χτύπο καθώς η φτερωτή κινείται ελαφρά εμπρός πίσω και ο άξονας τερματίζει στα "καπάκια" του εδράνου του.

Αυτό σημαίνει ότι το έδρανο δεν είναι του τύπου που έβαλα στην τελευταία εικόνα.

 

2. Γυρνάμε τον ανεμιστήρα έτσι που η φτερωτή να κοιτάει το πάτωμα και εμείς να βλέπουμε την πλάτη του κινητήρα (εκεί που έχει την ταμπελίτσα του)

2.1.  Σπρώχνουμε με το δάχτυλο την φτερωτή για να πλησιάσει την βάση του κινητήρα (να απομακρυνθεί από το πάτωμα), αν αισθανθούμε έστω και την παραμικρή κίνηση, τότε αυτό σημαίνει ότι το βάρος της φτερωτής μετακινεί τον άξονα και αυτό ς χάνει την επαφή του από την σταθερή θέση που έλεγα πριν.

Αυτός ο ανεμιστήρας δεν είναι κατάλληλος να δουλέψει ανάστροφα!

(Μοναδική εξαίρεση είναι κάποιο ανεμιστήρες MagLev, αλλά δεν θα μας απασχολήσουν εδώ ! )

 

3. Αν η φτερωτή παρά το ότι κοιτάει το πάτωμα, εξακολουθεί και είναι σε σταθερή απόσταση από την βάση του κινητήρα, αυτό σημαίνει ότι ο μαγνήτης που κρατά τον άξονα στη σωστή θέση είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει το βάρος της φτερωτής!

3.1. Καθώς κρατάμε τον ανεμιστήρα με τη φτερωτή να κοιτά το πάτωμα, πιέζουμε από πίσω τη φτερωτή για να πλησιάσει προς το πάτωμα.

Αυτή θα πρέπει να μετακινηθεί ελαφρά προς το πάτωμα και μόλις την αφήσουμε θα επανέλθει στην αρχική θέση της!

 

Με αυτές τις δοκιμές έχουμε μαι καλή εικόνα του πως αντιδρά το έδρανο του ανεμιστήρα στα φορτία που μπορεί να το επηρεάζουν, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, χρειάζεται κα΄τι ακόμα, αλλά από εδώ και πέρα προσοχή στα δάχτυλά σας ! ! !

 

4.  Κρατάμε σταθερά τον ανεμιστήρα ανάποδα (να κοιτά η φτερωτή το πάτωμα) και τον ενεργοποιούμε.

Περιμένουμε να πιάσει τις μέγιστες στροφές του και μετά με πολύ προσεκτικές κινήσεις ( μερικές φτερωτές κόβουν σαν ξυράφια, γι' αυτό προσέξτε που βάζετε τα δάχτυλά σας και πως τον κρατάτε ! ! ! !

4.1. Πιέζουμε ελαφρά το κέντρο του hub της φτερωτής, (με το νύχι μας για να ε΄χει λίγες τριβές και να μην επιβραδύνει πολύ ο ανεμιστήρας) προς την κατεύθυνση που κάνει τη φτερωτή να πλησιάσει προς την βάση του κιννητήρα (να απομακρυνθεί από το πάτωμα) .

Αν εδώ αισθανθούμε ότι η φτερωτή κινήθηκε έστω και απειροελάχιστα, τότε αυτο σημαίνει ότι η πίεση του αέρα σε συνεργασία με το βάρος της φτερωτής υπερνικούν την ελκτική δύναμη του μαγνήτη ανάρτησης και συνεπώς αυτός ο ανεμιστήρας δεν είναι κατάλληλος για ανάστροφη λειτουργία !

 

Αν όμως δούμε ότι η φτερωτή παραμένει σε σταθερή απόσταση από την βάση του κινητήρα, τότε αυτός ο ανεμιστήρας είναι κατά πασα πιθανότητα κατάλληλος για ανάστροφη λειτουργία! 

 

Ωπ ! 

Τι έγινε εδώ ! :)

Μην αγχώνεστε, δεν σαν τα "γυρνάω", απλά χρειάζεται ένα ακόμα πρόχειρος έλεγχος για να σιγουρευτούμε .

Ο έλεγχος αυτός είναι σε ένα βήμα στο οποίο όμως παρατηρούμε δυο διαφορετικά πράγματα!

 

5. Συνδέουμε  τον ανεμιστήρα σε ένα fan controller για να βλέπουμε τις στροφές του και έχοντάς τον να στρέφεται στις μέγιστες στροφές του, του αλάζουμε προσανατολισμό από αυτόν που η φτερωτή κοιτάει το ταβάνι σε αυτόν που η φτερωτή κοιτάει τον τοίχο και τελικά σε αυτόν που κοιτάει το πάτωμα.

5.1. Παρατηρούμε αν οι στροφές στις τρεις αυτές βασικές θέσεις είναι οι ίδιες (έστω περίπου ίδιες κάποιες δεκάδες στροφές δεν θα κάνουν κρίσιμη διαφορά) , ή αν αλλάζουν αισθητά !

Αν όταν η φτερωτή κοιτάει το πάτωμα οι στροφές πέφτουν ( μιλάω για 100 - 200 rpm και) τότε αυτός ο ανεμιστήρας δεν μας κάνει για ανάστροφη λειτουργία!

Αν όμως οι στροφές του είναι ίδιες τότε μαι χαρά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, αν και η επόμενη παρατήρηση είναι αρνητική.

5.2 παρατηρούμε το θόρυβο που κάνει η φτερωτή και τους κραδασμούς που αισθανόμαστε στα χέρια μας καθώς αλλάζουμε τον προσανατολισμό του ανεμιστήρα.

Αν στην ανάστροφη θέση , ακούσουμε αύξηση του θορύβου, αισθανθούμε κραδασμό τότε αυτό σημαίνει ότι ο μαγνήτης δεν κρατάει σταθερά τον άξονα στη σωστή θέση αλλά του επιτρέπει κάποιες ελάχιστες ταλαντώσεις ! 

Πράγμα που σε βάθος χρόνου είναι κακό και έτσι καλό θα είναι να μην τον χρησιμοποιήσουμε σε ανάστροφη θέση !

Αν όμως όλα είναι τα ίδια και στις τρεις θέσεις , τότε έχουμε ένα ανεμιστήρα που μπορούμε κάλλιστα να τον χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα σε όποια θέση θέλουμε ! :D

 

Η σπανιότητα των καλών ανεμιστήρων.

 

Η πραγματικά άριστοι ανεμιστήρες είναι λίγοι, αλλά ευτυχώς για εμάς οι πολύ καλοί ανεμιστήρες που θα δουλέψουν ανάποδα χωρίς πρόβλημα, είναι αρκετοί !

Στην παρακαταθήκη μου έχω διάφορους ανεμιστήρες, από όλους αυτούς μόνο έναν βρήκα που δεν έκανε εξαρχής για την δουλειά αυτή !

Ο οποίος είχε έδρανο sleeve χωρίς μαγνητική σταθεροποίηση, απλά διέθετε ναι ροδέλα ασφάλισης, και βρήκα και ένα ακόμα που παρουσίασε κραδασμούς στην ανάστροφη θέση (πιθανότατα όμως αυτό να ήταν θέμα του συγκεκριμένου κομματιού, γιατί το ταίρι του δεν είχε ανάλογο θέμα ! )

Συνεπώς οι ανεμιστήρες που συνήθως συνοδεύουν τις ψύκτρες δεν έχουν θέμα προσανατολισμού, ιδιαίτερα αυτοί που συνοδεύουν τις ΑΙΟ που μπορούν να τοποθετηθούν στο πάνω μέρος του κουτιού!

Μιλάω για κατασκευαστές όπως η CM, Corsair, Noctua, DeepCool, Arctic κλπ.

Συνεπώς και ψάχνοντας για 140ρη ανεμιστήρα χαμηλών στροφών μπορούμε να κοιτάξουμε κατά Noctua μεριά, BeQuiet, κλπ χωρίς κανένα άγχος (οι μάρκες είναι αρκετές και δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, άλλωστε δεν έχω δοκιμάσει όλες τις μάρκες και τα μοντέλα! :)

Απλά νομίζω ότι με βάση αυτά που είπα παραπάνω έχουμε ένα καλό μέσο να κρίνουμε τα σημαντικά όσον αφορά στο έδρανο !

 

Πριν κλείσω μια μικρή παρατήρηση ακόμα .

Αυτόν τον μαγνήτη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του άξονα μπορείτε να τον "δείτε" πλησιάζοντας ένα σιδερένιο αντικείμενο (μια καρφίτσα, ή μια βίδα) στην βάση του κινητήρα.

Σε αρκετούς ανεμιστήρες ο μαγνήτης αυτός είναι αρκετά δυνατός έτσι ώστε αν του πλησιάσετε μια πιο μεγάλη βίδα ας πούμε τότε την τραβάει αρκετά δυνατά και μπορείτε να τον σηκώσετε μαγνητικά στον αέρα!

 

Επειδή αυτοί οι έλεγχοι είναι απλοί θα μπορούσαν και όσοι φίλοι θέλουν να κάνουν δικά τους τεστ και έτσι να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά  με το θέμα !

 

Ελπίζω αυτά να βοηθούν!

Για ότι άλλο . .  εδώ είμαστε ! :)

 

 

Καλή διασκέδαση ! ! ! ! ! :D  

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

@Seafalco Πάω να φτιάσω ένα καφέ για να αντέξω να το διαβάσω όλο με προσοχή... :) Το τερμάτισες αδερφέ, αλλά σε συγχαίρω διά το μεράκι!

 

Πριν διαβάσω και σχολιάσω όμως, να πω ότι και ένας από τους NZXT stock που ήρθαν μαζί με την Kraken X61 μου το έκανε αυτό όταν είχα την ΑΙΟ στο επάνω μέρος. Τότε το είχα ψάξει λίγο. Είναι συχνό σαν φαινόμενο. Μπορεί να το ψάξει κανείς ως "rattling fan noise". Εγώ έτσι είχα βρεί στοιχεία και άνοιξα case στην ΝΖΧΤ, η οποία παρεμπιπτόντως, υπήρξε άψογη στο support. 

 

Χωρίς να γνωρίζω πολλά θεωρητικά, καταλάβαινα διαισθητικά ότι ο ανεμιστήρας επιβαρυνόταν επιπλέον από το γεγονός ότι σε αυτή την θέση η βάση του δεν έπρεπε απλά να σηκώνει το βάρος του αλλά να αντιστέκεται και στην ώθηση που δημιουργούσε η κίνηση του αέρα προς τα πάνω. Πάντως, σε άλλες θέσεις (οριζόντια π.χ.) ο ανεμιστήρας που είχε πρόβλημα δεν έκανε θόρυβο.

Έγινε επεξεργασία από pnick
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Χαχαχαχα!

Κάνε μεγάλο καφέ ! :)

Πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα αλλά αντιμετωπίζεται και πολλές φορές δεν το έχουν όλοι οι ανεμιστήρες, μου έχει τύχει σε Corsair 280ρα , ο ένας να γκρινιάζει εξ αρχής και ο άλλος να μην παίρνει χαμπάρι!

Πιθανά να είναι οριακή η σχεδίαση εκεί, και επίσης όσον αφορά στους corsair που ανέφερα, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν μαγνήτη στην βάση του εδράνου να έλκει τον άξονα, αλλά στηρίζονται στην έλξη του περιμετρικού μαγνήτη που υπάρχει στο hub πρός τον οπλισμό του κινητήρα.

 

Η κουβέντα αυτή πρακτικά είναι αχανής, για του λόγου το αληθές ένα απλό ψάξιμο στις εικόνες του ιστού σχετικά με Case Fan bearings, λέει πολλά ! ! ! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, εγώ έχω τροφοδοτικό που είναι ο ανεμιστήρας στο πάτωμα και εδώ και 5 χρόνια δεν έχει κάνει κιχ. Seasonic αν θυμάμαι καλά.

Το ίδιο και στο κουτί, μέχρι πριν λίγες μέρες που τον έσπασα καταλάθος (μου έπεσε το κατσαβίδι μέσα).

Δε θυμάμαι καν μάρκα, νομίζω Corsair, γιατί δεν είχα δώσει κι έμφαση όταν τους πήρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και είναι πολύ λογικό καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα δουλεύει ανάποδα ο ανεμιστήρας!

Για τα PC μας είναι εύκολο να πετύχεις την σταθερή θέση της φτερωτής με ένα μαγνήτη, το πράγμα δυσκολεύει στις επιλογές που θα καθορίσουν την μακροζωία και την χαμηλή κατανάλωση, και φυσικά το θόρυβο, και το τελευταίο το λέω σε σχέση με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στη φτερωτή.

Αυτές είναι πολύ μικρές κατά κανόνα, γιατί αν πάμε σε ανεμιστήρες υψηλής απόδοσης με υψηλή στατική πίεση, εκεί τα πιο οικονομικά έδρανα είναι πλέον τα ball bearings γιατί απλά τα άλλα πέρα από το ότι θα πρέπει να έχουν και έδρανο thrust (κάθετο στο διαμήκη άξονα του άξονα του ανεμιστήρα ) δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν καθώς το μεγάλο τους χάρισμα (η ησυχία) είναι άχρηστη σε ένα ανεμιστήρα που κάνει σαν θύελλα! :)

 

Link to comment
Share on other sites

@Seafalco , ευχαριστώ για τις αναλυτικές πληροφορίες. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν οι εταιρείες(ή και οι reviewers) έβαζαν μια υποσημείωση για τη δυνατότητα ή μη συγκεκριμένης τοποθέτησης για τον εκάστοτε ανεμιστήρα. Έτσι δε θα μυρίζαμε τα νύχια μας για να καταλάβουμε αν πέσαμε σε ελαττωματικό προϊόν ή φταίει κάτι άλλο.

 

Έκανα και γω μια αναζήτηση χθες με τις σωστές λέξεις δηλαδή "ball bearing upside down", γιατί διαφορετικά θα έπαιρνα αποτελέσματα του στυλ "άνοιξε το αυτοκόλλητο και βάλε λίγο λαδάκι" από τα διάφορα φόρα. Οι κατωτέρω σελίδες τα εξηγούν ωραία:

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?p=41228

http://www.gamersnexus.net/guides/779-computer-case-fan-bearing-differences

http://www.hardwaresecrets.com/the-truth-about-fluid-dynamic-bearing-fdb-fans/

http://yarchive.net/blog/computers/computer_fan_bearings.html

 

Από το τελευταίο είναι και η φωτό που έβαλες με το fluid bearing από σκληρό δίσκο. Άρα δεν είναι μόνο το barometric... που εξυπηρετεί για αυτή τη δουλειά. Επίσης βλέπουμε ότι πολλές επώνυμες εταιρείες σαν την be quiet, silverstone κτλ. έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση της αυθεντικής τεχνολογίας fluid dynamic της matsusita. Συνεπώς δικαιολογούν εν μέρει την υψηλή τιμή τους.

Δυστυχώς όμως τα βάσανα δεν τελειώνουν εδώ καθώς πολλές εταιρείες είτε έχουν αντιγράψει πατέντες με πρόχειρο τρόπο είτε έχουν εφεύρει διάφορες ευφάνταστες ονομασίες για να πουλήσουν φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες.

 

Με βάση αυτά που είδα έβαλα παραγγελία για τον παρακάτω Noctua κυρίως λόγω μεγάλης εγγύησης και επειδή χρησιμοποιεί ειδική custom τεχνολογία(SSO) με σκοπό να κρατά τον άξονα στη θέση του(πέρα και από τις υψηλές στροφές του). Άντε μπας και δούμε φως.

http://www.e-shop.gr/noctua-nf-p14s-redux-1500-140mm-pwm-p-PER.651200

 

8 hours ago, Wizard! said:

Πάντως, εγώ έχω τροφοδοτικό που είναι ο ανεμιστήρας στο πάτωμα και εδώ και 5 χρόνια δεν έχει κάνει κιχ. Seasonic αν θυμάμαι καλά.

Το ίδιο και στο κουτί, μέχρι πριν λίγες μέρες που τον έσπασα καταλάθος (μου έπεσε το κατσαβίδι μέσα).

Δε θυμάμαι καν μάρκα, νομίζω Corsair, γιατί δεν είχα δώσει κι έμφαση όταν τους πήρα.

Wizard, μιλάμε για heavy duty καταστάσεις με άσκηση σημαντικών δυνάμεων και υψηλές στροφές*. Όχι να βάλεις τη silent αρπαχτή στην κορυφή, να προσποιείται ότι βγάζει αέρα στις 800 στροφές. Έτσι δεν χαλάει τίποτα.

Κάποια μοντέλα της corsair πάντως φαίνεται να αντέχουν τέτοια χρήση.

 

*Από 1400 στροφές ανάποδα χωρίς το φίλτρο να πέφτει στις 1200 με το φίλτρο.

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Petrossortep said:

Με βάση αυτά που είδα έβαλα παραγγελία για τον παρακάτω Noctua κυρίως λόγω μεγάλης εγγύησης και επειδή χρησιμοποιεί ειδική custom τεχνολογία(SSO) με σκοπό να κρατά τον άξονα στη θέση του(πέρα και από τις υψηλές στροφές του). Άντε μπας και δούμε φως.

Με επίσης μεγάλη εγγύηση (5 χρόνια) έρχονται και οι ανεμιστήρες της Phanteks και είναι κάπως πιό οικονομικοί. Δες τον καινούργιο 14άρι PWM που έχει το e-shop αν θέλεις μια 2η επιλογή. Για την Noctua δεν χωράει συζήτηση. Κορυφαία προϊόντα γενικώς (προ ημερών στήσαμε μια U12S σε push-pull στο pc κάποιου συγγενικού μου προσώπου), αλλά πολύ ακριβοί οι ανεμιστήρες όπως και να έχει, ειδικά όταν αγοράζονται ξεχωριστά. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν ανεμιστήρες στην αγορά που κοστίζουν πάνω από 30€ το κομμάτι, ακόμα και αν είναι από χρυσάφι...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, pnick said:

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν ανεμιστήρες στην αγορά που κοστίζουν πάνω από 30€ το κομμάτι, ακόμα και αν είναι από χρυσάφι...

Αν υπάρχουν πατέντες στη μέση γιατί όχι. Βέβαια ένας ολόκληρος σκληρός δίσκος με τον μηχανισμό που είπαμε ξεκινάει από τα 40-50 €.

Το πιο εξωφρενικό όμως φίλτατε, το οποίο δείχνει όλο το μεγαλείο της gaming/modding παράνοιας είναι τα gaming mouse pads. Ένα φύλλο πλαστικού 20€ και βάλε.

 

Quote

αλλά πολύ ακριβοί οι ανεμιστήρες όπως και να έχει, ειδικά όταν αγοράζονται ξεχωριστά.

Αν σκεφτείς τα ποσά που χάνεις αγοράζοντας μετριότητες, όχι, δεν είναι καθόλου ακριβοί.

 

υ.γ: Οι Phanteks δεν έχουν τις στροφές που θέλω. Θέλω να έχω θεωρητικό πάνω από 1200 για να πέφτω τουλάχιστον στα 1200.

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Petrossortep said:

Αν σκεφτείς τα ποσά που χάνεις αγοράζοντας μετριότητες, όχι, δεν είναι καθόλου ακριβοί.

To ακριβό είναι και φτηνό, υπ' αυτή την έννοια, σύμφωνοι, αλλά υπάρχουν αξιοπρεπή προϊόντα με πολύ χαμηλότερη τιμή. Π.χ. μιας και μιλάμε για case fans, η Arctic Cooling βγάζει πολύ καλούς και φτηνούς ανεμιστήρες PWM των 5-6€ (με fluid dynamic bearing). Ποτέ δεν άκουσα παράπονο για τους συγκεκριμένους και γνωρίζω ότι πολλοί τους έχουν δοκιμάσει. Από ό,τι βλέπω τώρα, το e-shop τους δίνει με 6 χρόνια εγγύηση επίσης. 

13 minutes ago, Petrossortep said:

υ.γ: Οι Phanteks δεν έχουν τις στροφές που θέλω. Θέλω να έχω θεωρητικό πάνω από 1200 για να πέφτω τουλάχιστον στα 1200.

Τους ΜP δες. Έχουν μέχρι 1600rpm, αλλά οι στροφές γενικά είναι κατά προσέγγιση.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίοι είναι και από το MTBF συμπεραίνω ότι πρέπει να έχουν καλό μηχανισμό. Εγώ όμως ψάχνω για fan με το κλασσικό τετράγωνο πλαίσιο με 8 οπές χωρίς τούνελ ανάμεσα στις γειτονικές. Αν διαβάσεις το πρώτο μου ποστ θα καταλάβεις. Τους noctua τους επέλεξα επειδή αναφέρουν μεταξύ άλλων και τη χρήση μαγνητών για το σκοπό που λέει πιο πάνω ο Seafalco.

Link to comment
Share on other sites

Μαγνήτες χρησιμοποιούνται και στους Phanteks. 

 

"The PH-F140MP has a larger base size with a magnetic brushless DC motor to avoid the effects of resonance and for rotational stability." 

 

Εντάξει, τώρα αυτό που λες στο 1ο μήνυμα ότι βιδώνεις τους καινούργιους ανεμιστήρες στο κατεστραμμένο πλαίσιο προϋπάρχοντος, δεν καταλαβαίνω τί νόημα θα είχε αν πάρεις είτε τον Noctua είτε τον Phanteks. Αυξάνοντας την απόσταση ναι μεν μπορεί να μειώνεις τους θορύβους από τις οπές, αλλά δεν εξασφαλίζεις ότι όλος ο αέρας έρχεται δροσερός από έξω. Μήπως κάνεις κάτι λάθος έτσι; Οι ανεμιστήρες αυτοί υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν και για ΑΙΟ όπου οι θόρυβοι από τα fins είναι ακόμα εντονότεροι. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κρατήσεις το παλιό πλαίσιο. Θα σου πεί όμως και ο ειδήμων.

Έγινε επεξεργασία από pnick
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχω κάνει δουλεύει μια χαρά και παίρνει αέρα μόνο από κάτω. Ο θόρυβος πηγάζει από τα honey comb και άλλα τυπωμένα πάνω στη λαμαρίνα πλέγματα που έχουν τα περισσότερα κουτιά όταν είναι κοντά τους ένας ανεμιστήρας και εισάγει από τη μεριά του πλέγματος. Ένας ήχος σαν σειρήνα πολέμου. Και μιλάμε για χρυσοπληρωμένα κουτιά έτσι. Αυτά που οι ριβιούερς γεμίζουν αστέρια. 

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Petrossortep said:

Το γράφω στο πρώτο ποστ. Τώρα τι άλλο θες να σου πω. Το 95% των σχετικά ακριβών κουτιών έχει αυτά τα grids που λέω.

Ναι, το είδα. Κλασσικό είναι, αν και κάποιες εταιρείες εξογκώνουν την λαμαρίνα επίτηδες προς τα έξω στα σημεία αυτά, ενώ άλλες κάνουν καθαρά μεγάλα κοψίματα και βάζουν καλά φίλτρα (είναι κάποια μοντέλα της ΝΖΧΤ που είναι έτσι). Υπήρχε 14άρης προεγκατεστημένος στo XL; Αυτός χάλασε; 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.