Jump to content



Προβλήματα Wi-Fi με OTE Speedport Entry 2i και TD-W8970Β


Recommended Posts

Καλημέρα και καλό καλοκαίρι!

 

Πρόσφατα έκανα μετατροπή της γραμμής μου από ISDN σε PSTN και μου έδωσαν από τον ΟΤΕ ένα modem/router Speedport Entry 2i. Η προηγούμενη μου συσκευή ήταν το κλασσικό ZTE H108NS το οποίο μας είχε αφήσει καιρούς και στην θέση του χρησιμοποιούσα ένα TP-Link TD-W8970B από το οποίο ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος.

 

Για να δώσω μια γενική εικόνα το δίκτυο έχει ως εξής. Το σπίτι είναι δίπατο με το modem να βρίσκεται στο ισόγειο μαζί με τον σταθερό μου υπολογιστή. Ο υπολογιστής συνδέεται μέσω LAN και μετά το internet διαμοιράζεται μέσω Wi-Fi στους υπόλοιπους δύο ορόφους με δύο repeater TL-WA850RE. Τα repeater έχουν ξεχωριστά SSID και DHCP είναι ανοικτό μόνο στο modem/router. Πέρα από τον σταθερό μου στο σπίτι υπάρχουν πολλές φορητές συσκευές (laptop, κινητά, tablets, smart tv, κτλ.)

 

 Πάνω στο TD-W8970 έχω συνδέσει και δύο εκτυπωτές για να τους μοιράζω στο δίκτυο σε συνδυασμό με μια εφαρμογή USB TP-Link Print controller που επιτρέπει σε όποιον υπολογιστή είναι συνδεδεμένος στο router (μέσω Wi-Fi ή Ethernet) να εκτυπώνει. Να σημειώσω ότι η εκτύπωση δεν λειτουργεί όταν είσαι συνδεδεμένος στα Repeater αλλά μόνο στο TD-W8970Β.

Είναι ένα στήσιμο το οποίο έχει αρκετές απώλειες ταχύτητας από όροφο σε όροφο μέσω των repeater αλλά έκανε την δουλειά του και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Δεν είχε αποσυνδέσεις και όλες οι συσκευές έπαιρναν άμεσα IP όταν έμπαιναν στο δίκτυο.

 

Με την μετάβαση από ISDN σε PSTN το TD-W8970Β (είναι Annex B ) μπορώ να το χρησιμοποιήσω μονάχα σαν router και από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Ήρθε ο ΟΤΕ και μου εγκατέστησε το Speedport. Στην αρχή δούλευα το δίκτυο με το Speedport και ένα Repeater. Δεν έμεινα ικανοποιημένος από την απόδοση του Speedport σε Wi-Fi. Πολύ υποδεέστερη κάλυψη σε σχέση με το TD-W8970, αποσυνδέσεις και όταν συνδεόταν μια συσκευή έκανε 1-2 λεπτά να πάρει IP και να έχει internet ενώ είχε συνδεθεί στο δίκτυο. Η σύνδεση από το Repeater ακόμα χειρότερη.

 

Πλέον έκλεισα το Wifi του Speedport και το χρησιμοποιώ μονάχα σαν modem. Έχω συνδέσει πάνω του το TD-W8970Β το οποίο μοιράζει το internet από το Wi-Fi και τις Ethernet. Τέλος τα Repeater είναι πάνω στο δίκτυο του TD-W8970Β. DHCP δίνει σε όλες τις συσκευές το Speedport.

 

Δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση του δικτύου. Όποια mobile συσκευή συνδεθεί στα Wi-Fi (το κεντρικό και δύο από τα repeaters) πετάει μήνυμα "No internet connection" και παίρνει internet μετά από κάμποση ώρα. 

 

Με έχει μπερδέψει το interface του Speedport, ίσως χρειάζεται να κάνω κάτι ώστε να αποδίδει καλύτερα το DHCP και ελπίζω ότι κάποιος θα μπορέσει να με ξεμπλοκάρει. Σκοπεύω μέσα στον μήνα να τραβήξω καλώδια από το ισόγειο στους άλλους δύο ορόφους ώστε περιορίσω τις απώλειες και να δίνω έτσι internet στα TL-WA850RE τα οποία θα λειτουργούν σαν Access Points και όχι σαν Repeaters.

Έγινε επεξεργασία από Jerry007
Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει κάτι αντίστοιχο...

Είχα αντίστοιχα θέματα και όλα λύθηκαν ως δια μαγείας απενεργοποιώντας το DHCP και από τα 2 routers και δίνοντας καρφωτές IP addresses.

Tο speedport του ΟΤΕ έχει IP 192.168.2.3 (όπου από εκεί βγαίνει το ιντερνετ) και κλειστό το WiFi. 

Το TD-W8970 συνδέεται με ethernet σε μια LAN port (οχι στην WAN!) και του έχω δώσει IP 192.168.2.1 (δηλαδή αυτήν που είχε και πριν βάλω VDSL, όταν λειτουργούσε σαν main router) και φυσικά ανοιχτό το wifi.

Όλες οι άλλες συσκευές που συνδέονται είτε με το wifi του TD-W8970 (π.χ. κινητά, ταμπλετς) είτε με καλώδιο (π.χ. powerline adapters) έχουν static IP addresses (π.χ. 192.168.2.χ) και για να βγούνε στο ιντερνετ, default gateway το 192.168.2.3 (δηλαδή το IP του speedport).

 

Ελπίζω να βοήθησα...

Link to comment
Share on other sites

@Anthemius Το Speedport μου παίζει στην 192.168.1.1. Έκανα μια αλλαγή στο στήσιμο και τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Περιόρισα το εύρος DHCP του Speedport από 2 μέχρι 5 ώστε να δίνει IP μονάχα στις Ethernet που είναι πάνω του (εκτός από την WAN όπως είπες και εσύ) και έδωσα όλο το υπόλοιπο εύρος 6 μέχρι 254 να το διαχειρίζεται το  TD-W8970Β

 

Το TP-Link φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα στην διαχείριση των συνδέσεων. Έδωσα καρφωτές IP σε σταθερό και laptops και τις έκανα reserve στο interface του TP-Link. Μια μέρα που το δούλεψα είναι πιο σταθερό (δεν έχει καμιά αποσύνδεση ακόμα) και δίνει κατευθείαν internet στις συσκευές. Ελπίζω να μην μου τα χαλάσει στην πορεία, για τώρα λύθηκε το πρόβλημα  :T:

Link to comment
Share on other sites

On 4/7/2016 at 7:26 ΜΜ, το μέλος GriGaS έγραψε:

Δοκίμασε με τις οδηγίες του λινκ να το γυρίσεις σε bridge mode ώστε να παίξει μπάλα σε όλα το 8970.

Μπορείς να μου εξηγήσεις αυτό το κομμάτι του οδηγού;  

Παράθεση

ζ) Στο δικό μου router πρέπει να βάλω το username/password της γραμμής του ΟΤΕ, διότι από εδώ γίνεται η κλήση PPP.

Αφού το Speedport είναι το μόντεμ, τι δουλειά έχει το username/pass στο Router;

Link to comment
Share on other sites

Είναι το μόντεμ, αλλά δεν σηκώνει το ppp, πλέον το κάνει αυτό το router, για αυτό και χρειάζεται το user-pass. Το μόντεμ λειτουργεί μόνο ως γέφυρα μεταξύ του atm και του ethernet.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία. Ακολούθησα τον οδηγό κατά γράμμα. Αλλά κάτι δεν έκανα σωστά

 

Το Speedport είχε δύο συνδέσεις: ATM_DSL και PTM_DSL. Τις έσβησα και έφτιαξα το My connection όπως στον οδηγό. Μετά πήγα στο Port binding και έδωσα την Lan που έχω συνδέσει το 8970. 

 

Πάω τώρα στο 8970 το οποίο είναι σε λειτουργία Router και στο WAN Settings > Connection type δίνω PPPoE και τα στοιχεία Login. Προσπαθεί να συνδεθεί αλλά δεν έχω Internet.

 

Όσο έκανα όλα αυτά το Speedport είχε DHCP από 192.168.1.2 μέχρι 192.168.1.6 και το TP Link 192.168.1.7 με 192.168.1.254. Η IP του Speedport είναι 192.168.1.1 και του TP-Link 192.168.1.10

 

Θα ανεβάσω σε λίγο Screenshot από το interface του TP link μπας και δείτε κάτι που μου ξέφυγε. Για τώρα επανέφερα τις συσκευές στο τελευταίο setup που ανέφερα παραπάνω. 

 

 

Send from my Redmi Note 3 Pro using tapatalk

Screenshot 2016-07-10 16.58.51.png

Screenshot 2016-07-10 16.58.55.png

Έγινε επεξεργασία από Jerry007
Link to comment
Share on other sites

Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω edit το από πάνω post. Τελικά το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να συνδέσω το Speedport σε διαφορετική θύρα στο 8970. Η LAN4 κάνει διπλή δουλειά LAN/WAN ανάλογα με τις ρυθμίσεις.

 

Έκλεισα το DHCP στο Speedport (192.168.1.1) και έχω DHCP μόνο στο 8970B (192.168.1.2) με εύρος 192.168.1.3 έως 192.168.1.254. Το 8970Β συνδέεται και όλα φαίνεται να λειτουργούν κανονικά :T:

 

Με μπέρδεψε λίγο το PPPoE login στο Router. Είχα την εντύπωση ότι είναι μια δουλειά που την κάνει αποκλειστικά το modem. Μια τελευταία απορία: Το gateway μου πλεον είναι η IP του 8970Β (192.168.1.2);

Link to comment
Share on other sites

Σε ενα υπολογιστη που λεει οτι δεν εχει ιντερνετ ενω ειναι συνδεμενος στο wifi η στο repeater δομιμασε το εξης : Απο ενα command window (η terminal) δωσε την εντολη

Ping 8.8.8.8

Και

Tracert 8.8.8.8

Κανε ενα copy paste τα αποτελεσματα και ποσταρε τα εδω.

Υποψιαζομαι οτι ο dhcp server σου δεν δινει σωστη dns gateway

Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.