Jump to content



Σωστό airflow- προτάσεις ανεμιστήρων- διάταξη σε NZXT s340


SpirosKGR

Recommended Posts

/Update μετά απο καιρό. 

*Λίγο σεντονι-ποστ-μαζεμα μιας και λόγω δουλειάς φέτος "καθομαι" 1-2 φορές τη βδομάδα στο pc για κάνα παιχνιδάκι.

 

Στο σύστημα δεν έχει αλλάξει κάτι.

Πάνω κάτω όλα τα υποσυστήματα είναι αυτά που είχα αναφέρει εξ αρχής.

Μιας και ζέστανε ο καιρός κ τελευταία ομολογουμένως μαζεύετε αρκετή σκόνη εντός του κουτιού πολύ εύκολα ενώ ο χώρος είναι καθαρός ( τουλάχιστον πριν λειτουργήσει το pc πεφτει ενα ελαφρυ σουιφερ :p )

 

Αυτή τη στιγμή η διάταξη των fans εντός έχει ως εξής:

 

-Μπροστά 2Χ Phanteks 140SP.

Ο 1ος (πάνω τρέχει on default 1200+ rpm, δεν μπορώ να τον κατεβάσω)

 ενώ ο από κάτω (2ος) φυσάει την gpu με 800-850~rpm ( πριν τον είχα 1000-1200 ) 

 

-Πάνω υπάρχει ένας εκ των στοκ nzxt του κουτιού, ξεκινά από τα 900~rpm και ανεβαίνει ανάλογα με το φόρτο εργασίας, είναι συνδεδεμένος στο cpu fan2, καθώς δεν υπήρχε αλλού θέση. 

 

-Πίσω βρίσκεται η υδροψυξη ( Arctic.Liquid Freezer 120 με 2 arctic f12 σε push-pull διαταξη. να ξεκινούν από τα 1100 rpm- δεν κατεβαίνουν άλλο, βέβαια δεν ξέρω αν η ένδειξη 1100 ειναι συνολικό άθροισμα των δύο καθώς συνδέονται μαζί και με την ίδια την ψυχτρα και καταλήγουν σε ένα cpu_fan1 )

Το πρόβλημα είναι ότι σε μία νορμάλ ημέρα με αρκετές στιγμές ηρεμίας αδράνειας του συστήματος και 5-6, ώρες μαξ gaming βρίσκεται αρκετή συσσωρευμένη σκόνη στο εσωτερικό. Και όχι απλή σκονουλα. Μιλάμε για σημαντική ποσότητα σκόνης. Πιο παλιά που δεν υπήρχε gpu, ούτε είχα τα fans που έχω τωρα δεν έδινα σημασία και έριχνα το "φταίξιμο" σε πιθανή κακή ροή αέρα. Συγκεκριμένα η περισσότερη βρίσκεται στο backplate της gpu, και (λιγότερη αλλά και πάλι δεν τη λες και αμελητέα ποσότητα σκόνης), πάνω στους ssd, γενικότερα στο psu κάλυμμα. Έχω κάνει και μια "πατέντα", την είχε προτείνει πιο παλιά μέλος ( γειτονικού φορουμ με το ίδιο κουτί ), έχω "κλείσει" το κομμάτι μπροστά εκεί πού βρίσκεται το HDD cage ώστε ο αέρας να διοχετεύεται στο σύστημα μόνο μέσα από τα 2 μπροστινά ανεμιστηρακια. Εξάλλου βέβαια οι θερμοκρασίες του hdd είναι ίδιες με πριν. Ήθελα να γλυτώσω και τη σκόνη που μαζευόταν σε δυσπρόσιτες γωνίες όπου δεν μπορούσα να καθαρίσω κι εύκολα. 

Ο χώρος που βρίσκεται το pc είναι καθαρός. Συγκεκριμένα πριν "καθήσω" στο pc φορτίζω πάντα να καθαρίζω με υγρα πανάκια καθαρισμού ( αζαξ φάση ) τόσο το γραφείο πάνω, την οθόνη περιμετρικά, τα περιφερειακά αλλά και εξωτερικά το κουτί. Γενικά αποκλείω όσο γίνεται την φυσιολογική σκόνη από γύρω παράγοντες.

Προσπαθώ να καταλάβω τι μπορώ να κάνω ώστε να μειωθεί το θεματακι αυτό, γενικά δε μαρεσει να μαζεύεται σκόνη, για προφανείς λόγους, και γιατί έχω βαρεθεί να ανοίγω κάθε δεύτερη μέρα το pc και να καθαρίζω με σουιφερ τις επιφάνειες ( μην τρομάξετε, δεν καθαρίζω με αυτό ηλεκτρικά μέρη, μόνο το κάλυμμα μέσα , το pcb έχω έναν ανορθόδοξο τρόπο με σελοτειπ, και γίνεται τζαμι ). Θα σκεφτείτε, "με τι ασχολείσαι ρε περίεργε" αλλά αν έχετε κάποια πρόταση, καλοδεχούμενη

 

Οπότε συνοψίζοντας έχω setαρει κάτι λάθος; Τι θα προτείνατε ως πιθανή βελτίωση;

@Seafalco 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα!

Το θέμα της σκόνης είναι σύνθετο.

Αν έχουμε ένα κουτί που δεν έχει κανένα "άδηλο"  άνοιγμα, και σε όλα τα  υπάρχοντα ανοίγματά του όπου έχει ανεμιστήρες εισαγωγής έχει φίλτρα , έχουμε ένα πολύ καλό βήμα κάνει!

Ένα τέτοιο κουτί δεν έχει σημασία τι πίεση έχει , είτε θετική είτε αρνητική, μπορεί να τραβήξει αέρα μόνο από δια μέσου των φίλτρων εισαγωγής.

Αν αυτά τα φίλτρα είναι αρκετά πυκνά τότε θα έχουμε πολύ λίγη σκόνη μέσα στο κουτί μας!

 

Αν όμως στο κουτί μας υπάρχουν και κάποια ανοίγματα που δε έχουν φίλτρα, ή είναι φτωχά φιλτραρισμένα, τότε μπαίνει στο παιχνίδι το θέμα της πίεσης και αρχίζει να έχει σημασία αν έχουμε αρνητική η θετική πίεση!

 

Εκεί προτιμάμε την θετική  (ελαφρά θετική , γιατί αν το παρακάνουμε μας περιμένουν άλλα προβλήματα! )

 

Εν προκειμένω αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να κοιταχτεί το κουτί προσεκτικά , για ανοίγματα από όπου μπορεί να μπει ο αέρας χωρίς φίλτρο..

Τα φίλτρα πόσο πυκνά είναι, γιατί το φίλτρο δεν είναι κάτι μαγικό και αυτά που έχουμε στα PC μας είναι πολύ ελεύθερα!

Οπότε και με φίλτρο κάποια ποσότητα σκόνης (μεγέθους μικρότερου αυτού του ματιού του φίλτρου) θα μπει.

Αν θέλουμε να αποκλείσουμε αυτή τη σκόνη , τότε χρειαζόμαστε ποιο πυκνά φίλτρα, πράγμα που σημαίνει πιο ισχυρούς και φασαριόζους ανεμιστήρες και φυσικά

συχνότερο καθάρισμα των φίλτρων !

Εναλλακτικά και αυτό εφαρμόζεται εκεί που το θέμα της σκόνης είναι κρίσιμο, χρησιμοποιούνται φίλτρα πολύ πυκνά που επιτρέπουν να περνάει σκόνη μόνο μερικά microns, αλλά αυτά έχουν και πολύ μεγάλη επιφάνεια και αρκετά ισχυρούς ανεμιστήρες, πράγμα που είναι ανέφικτο για τους υπολογιστές μας !

 

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να περιοριστεί η περιεχόμενη στον αέρα σκόνη, είναι να επέμβεις στο δωμάτιο το ίδιο !

Είναι αυτό που κάνουν στα χειρουργεία όπου ο χώρος τους βρίσκεται συνεχώς κάτω από θετική πίεση μέσω διαρκούς τροφοδοσίας του χώρου με αέρα ο οποίος είναι πολύ καλά φιλτραρισμένος.

Αν πάμε εκεί είναι πιο εύκολο να έχεις καθαρό χώρο με σωστά φίλτρα και σχετικά χαμηλό θόρυβο, καθώς όλα αυτά θα ε΄χεις χώρο να τα στήσεις κάπου βολικά και όχι μέσα στο PC σου !

 

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά αυτοί είναι ακόμα πιο δύσκολοι και ακριβοί !

Συνεπώς πρώτα εξονυχιστικός έλεγχος στο κουτί και στα φίλτρα του και μετά το συζητάμε . . . :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Εκπληκτικό νήμα κυρίως χάρη στον Seafalco. Το κείμενο με την θεωρία περί δυναμικής πίεσης, κάποια γενικά περί ανεμιστήρων θα έπρεπε να βρίσκεται αυτόνομο στα sticky. Εύγε κύριε Seafalco.
Μπράβο και στον Σπύρο για τις λεπτομερείς πληροφορίες που δίνει διευκολύνοντας την παρακολούθηση. Μου δημιουργήθηκε η απορία/εκτίμηση μήπως είναι ο Σπύρος υπερβολικός. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς πόση σκόνη έχει πια μέσα αυτό το κουτί αλλά σε περιβάλλον οικιακό αξίζει άραγε να έχουμε την προσδοκία συνθηκών «χειρουργείου»; Αντιλαμβανόμενοι μάλιστα ότι από κάποιο σημείο και μετά, ξεπερνώντας τη συζήτηση περί κόστους, υπάρχει σύγκρουση (και κατ' επέκταση απόφαση να θυσιαστεί κάτι από το ένα για να επιτευχθεί το άλλο) μεταξύ σκόνης-θορύβου. Προσωπικά νομίζω ο θόρυβος είναι μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός πια κι αν τα επίπεδα σκόνης είναι τύπου εργοταξίου.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι ίσως φανώ υπερβολικός αλλά δεν είμαι. ΔΥΣΤΥΧΏΣ εχω την ατυχία να μενω σε δωμάτιο που έχει δίφυλλη μπαλκονόπορτα σε μέρος όπου έξω είναι ψιλο-εξοχη. Τις πρωινές ώρες ανοίγει για αερισμό του δωματίου φυσικά. Το απόγευμα, που συχνά εκείνες τις ώρες είμαι στο pc κλείνει φυσικά. Περιβαλλοντική σκόνη σαφέστατα μπαίνει δυστυχώς. Καθαρίζω φυσικά όσο μπορώ. 

 

Περί φίλτρων. Η αλήθεια είναι ότι τα φίλτρα του κουτιού, τουλάχιστον το μπροστινό το μεγάλο μοιάζει με κουνουπιερα φάση. Έχω σκεφτεί να βρω 2 - 3 εναλλακτικά 140mm διαστάσεων όπως πχ κάποια της silverstone αλλά δεν ξέρω αν αξίζει. https://www.skroutz.gr/products/show/15495650

 

Πίεση σαφέστατα προσπαθώ ελαφρώς θετική. 

 

Από θερμοκρασία υποσυστημάτων οκ είμαι πιστεύω

 

CPU 63-65 ( i7 2600K @4.5 1.32v core )

( πριν τις ζεστες περιπου 57-60 )

GPU 67-68 ( stock fan profile )

SSD (2) κ 1ας μηχανικός κάτω από 40 ( 35 περίπου οι ssd ) 

 

Θόρυβος χμ, οκ είναι. Τη μεγαλύτερη φασαρία κάνει η υδροψυξη κ η κάρτα όταν παίζω μόνο κατά τα άλλα είναι ανεκτός με εξαίρεση το πάνω φανακι οπου δεν είναι pwm. ( κ δυστυχώς δεμ υπάρχει διαθέσιμη άλλη θύρα στη μητρική ώστε να ρίχνει τα rpm , βρίσκεται κάτω από τα vrm coolers κ λόγω που εμποδίζει κ η υδροψυξη εκεί δεν χωρά να περάσει καλά το καλώδιο :p )

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 15 ώρες, το μέλος SpirosKGR έγραψε:

Περί φίλτρων. Η αλήθεια είναι ότι τα φίλτρα του κουτιού, τουλάχιστον το μπροστινό το μεγάλο μοιάζει με κουνουπιερα φάση.

 

  Εδώ είναι που παίρνεις το αυγό και του κάνεις περμανάντ! :p

Δεν έχει καμία σημασία το στήσιμο των ανεμιστήρων και η δυναμική πίεση που εξασφαλίζει ο συνδυασμός των ανεμιστήρων σου.

Αν το φίλτρο σου είναι σαν τούλι , επιτρέπει πολύ σκόνη να περνάει μέσα και σίγουρα δεν υπάρχει τρ΄πος να το αντιμετωπίσεις αλλάζοντας το air flow του κουτιού!

Η λύση , έστω και πρόχειρη μέχρι να δείς τι σου ταιριάζει στο μάτι αν ανεκτή ποσότητα σκόνης, είναι να ενισχύσεις το φίλτρο σου!

Παίρνεις ένα φίλτρο απορροφητήρα (μη πάρεις και το πιο πυκνό που θα βρείς (η αν βρεις πάρε σε διάφορες πυκνότητες, φτηνά είναι κάπου στο 1-2 €.

Το κόβεις κατάλληλα και το στερεώνεις πάνω στο υπάρχον φίλτρο σου με χαρτοταινία περιμετρικά.

 Καθαρίζεις το κουτί σου και ξεκινάς το πείραμα.

Μέτρα θερμοκρασίες σε διάφορες φάσεις φόρτου εργασίας στο PC, γιατί το φίλτρο αυτό δεν θα κόψει μόνο τη σκόνη, θα μειώσεις και το air flow του κουτιού, μπορεί και δραματικά !

 

Αν δεις ότι από άποψη καθαριότητας το φίλτρο φέρνει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά από θερμοκρασίες είναι άστα να πάνε, ανεβάζεις τους ανεμιστήρες σου μέχρι εκεί που το θεωρείς ανεκτό εύκολα.

Αν και αυτό δεν φτάνει, τότε πας για κατασκευή θαλάμου αναρρόφησης.

Η βασική ιδέα εδώ είναι να αυξήσεις τη διατομή από όπου καλείται να περάσει ο αέρας έτσι ώστε για να επιτευχθεί το αναγκαίο air flow να επαρκεί μια αισθητά χαμηλότερη δυναμική πίεση από πλευράς των ανεμιστήρων.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει αρκετές προϋποθέσεις ΄και σαφώς πριν πας σε αυτήν ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις αν υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μειώσουν το θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του PC σου και έτσι του αρκεί αυτό το μικρό air flow που επιτρέπει το ήσυχο σφιχτό φίλτρο.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Seafalco. Θα δοκιμάσω να μεταφέρω το pc σε απέναντι χώρο για δοκιμή, καθώς είναι και λίγο στριμωγμένα εκεί πιθανολογω. 

 

Θα ψάξω παράλληλα το υλικό που μου είπες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αλλαξα το πάνω φανάκι ( από το stock nzxt ) στο Arctic F12, και για καποιο περίεργο λόγω ανέβηκαν οι θερμοκρασίες νομίζω. Είναι φυσιολογικό ή λόγω εποχής που ζέστανε ο καιρός μου φαίνεται περίεργο;

 

Συνοψίζοντας 

ΜΠΡΟΣΤΑ 2Χ phanteks sp 140  ( 1, στα 1200 rpm , το 2 στα 800 )

 

ΠΑΝΩ Arctic F12

ΠΙΣΩ Arctic Liquid F. 120 P/P ( push pull )

Γενικά ανέβηκε η θερμοκρασία της κάρτας στους 70-72 

και του cpu στους 73

Link to comment
Share on other sites

/Update

Μάλλον θα επιχειρήσω ένα παλιό hint του  @Seafalco

Να εγκαταστήσω την υδρόψυξη μπροστά, με έναν ανεμιστήρα.

Θα αφήσω στην κάτω μπροστινή θέση τον 2ο Phanteks SP140**

Πάνω θα μεταφέρω αυτόν που ήταν στην μπροστινή θέση (1ο Phanteks SP140)

Και πίσω τον Αrctic F12 

** Επειδή είναι λίγο " γουρουνάκι " η υδρόψυξη θα χωράσει από κάτω άνετα το phanteks ή θα βρίσκει πουθενά?

 

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση:

Δεν χωράει το γοριλακι μπροστά. Επειδή όπως ειχα αναφέρει ήταν και στραβό σαν ρόμβος το ψυγείο βρίσκει πρώτα στο μεταλλικό δοκό του κουτιού ( άσπρη μπαρα ) και κάπου στο κουτί λόγο της παραμόρφωσης του radiator. 

 

Πάμε για νέα ψυχτρα αλλά μόνο με διάταξη puss.

Λέω να ρίξω μια ματιά στην Arctic Liquid 240 αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει σωστά με μόνο 2 φανακια στοκ καθώς έχει πάχος μεγαλύτερο από τις συνηθισμένες 240mm. 

Οπότε:

α) Κοιτάω για την Liquid 240 με στοκ φανς και ελπίζω να μην χάσει πολύ απόδοση με μόνο τα 2 fans 

β) Την 240 με αλλαγμένα φανακια Noctua NF F12(;) κατι που θα αλλάξει το κόστος και απο τα ~80 € θα πάμε στα 120 

γ) Κάποια εναλλακτική πρόταση υδροψυξης ΑΙΟ

@Seafalco

Link to comment
Share on other sites

Σπύρο συμπάθα με για την "απουσία" αλλά τρέχω και δε φτάνω !

Θα σου έλεγα πρόχειρα (αφού έχεις ήδη πάει σε ΑΙΟ με χαμηλό θόρυβο, να πας σε μια με ανάλογα μικρό θόρυβο!

Αλλά πριν να στο πω αυτό στα κανονικά, άσε να δω τι έχει παίξει στο θέμα σου γιατί μπορεί να υπάρχει και άλλη λύση και είναι κρίμα να δώσεις κι άλλα χρήματα ενώ έχεις ήδη μια ΑΙΟ!

Ελπίζω το απόγευμα (δουλεύω) να είμαι λίγο χαλαρά και να δω τις έχεις κάνει για να πιάσω τον ντορό ! :D

 

 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.