ckbond Δημοσιεύτηκε Μάϊος 9, 2016 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 9, 2016 Καλησπέρα στην παρέα, Αντιμετωπίζω ένα παράξενο πρόβλημα και αναρωτιόμουν αν το έχει αντιμετωπίσει κανείς άλλος ή ίσως έχετε ακούσει / διαβάσει τίποτε ή έχετε καμία ιδέα. Πρόσφατα απέκτησα μια Nepton 240M με απώτερο σκοπό να την βάλω στο PC μου. Κατά την εγκατάσταση όμως αντιμετώπισα ένα πολύ παράξενο πρόβλημα, όταν την τοποθετούσα δεν ξεκίναγε το PC. Μετά από πάρα πολλές δοκιμές κατέληξα ότι το πρόβλημα το προκαλούσε με κάποιο τρόπο το backplate της CPU. Όσο η εγκατάσταση δεν είχε το backplate το PC ξεκινούσε κανονικά, μόλις έβαζα το backplate το PC αρνιόταν να ξεκινήσει, (ούτε καν POST δεν κάνει). Αυτή την στιγμή έχω κάνει μια πολύ μικρή πατέντα και έχω κάνει την τοποθέτηση χωρίς το backplate αλλά με φοβίζει λιγάκι μην τυχών δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην M/B σε βάθος χρόνου, γι' αυτό και είπα να κάνω εδώ την ερώτηση μπας και έχετε καμία ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό ή ακόμα καλύτερα να έχει τύχει σε κάποιον. Αν βοηθάει παραθέτω και την σύνθεση του PC Case: Cooler Master HAF Stacker 935 (χωρίς το έξτρα μικρό case) M/B: Asus Z170-A Ram: 16GB (2x8GB) Hyper X Fury DDR4 2400MHz (Δεν είμαι και πολύ σίγουρος για την συχνότητα αλλά σίγουρα είναι Hyper X ) CPU: i5-6500 1151 socket SSD, VGA, PSU δεν νομίζω ότι επηρεάζουν πουθενά για να τα αναφέρω... Αυτά τα ολίγα, όποιος θέλει και μπορεί ας μου πει την γνώμη του... Ευχαριστώ πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Μάϊος 9, 2016 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 Βραχυκύκλωμα ή στραβώνει κάπως τη μητρική και κολλάει. Αν είναι το 2ο, πιθανόν να έχει γίνει ζημιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ckbond Μάϊος 9, 2016 Author #3 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 και εγώ αυτές τις δύο πιθανότητες έχω σκεφτεί... προς το παρών όλα δουλεύουν κανονικά πάντως... Αλλά γιατί θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε από τα δύο... τι μπορεί να προκαλεί το βραχυκύκλωμα ή γιατί να στραβώνει την μητρική μιας και στο κουτί της συσκευασίας δηλώνει ότι ταιριάζει και σε 1151 socket που ήταν και η αρχική μου έγνοια... Θα μου πεις μπορεί να βραχυκυκλώνει γιατί στραβώνει η μητρική και θα είχες δίκιο αλλά έκανα και αυτή την δοκιμή, τοποθέτησα το backplate χωρίς όμως να σφίξω τις βίδες, τις είχα βάλει ίσα να πιάσουν και πίεζα με το χέρι να ακουμπάει η ψήκτρα πάνω στον επεξεργαστή... Τι να πω, δεν μου έχει ματαξανασυμβεί κάτι τέτοιο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Μάϊος 9, 2016 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 Καλησπέρα ! Να σε ρωτήσω δυο πραγματάκια πριν, έτσι για να αποκλείσουμε τα περίεργα της εγκατάστασης... Έχεις το παραπάνω CPU back plate και έχεις εγκαταστήσεις και τα πλαστικάκια που φαίνονται στη δεξιά φωτό. Αφού βιδώσεις το Bac plate (αλλά και πριν μπορείς να το δείς ενδεχομένως) κοίτα μήπως κάτι μεταλικό από το back plate ακουμπάσε κάποιο εξάρτημα στην πίσω πλευρά. Απίθανο το βλέπω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τα τόσο μοντέλα μητρικών. Αν βάλεις και τα πλαστικά , τότε το ύψος της κύριας επιφάνειας του back plate (το μονωμένο κομμάτι που έχει αυτό το σκληρό χαρτί /πρεσπάν) θα βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο ύψος (~5mm ) από τη μητρική ! Για πάμε μέχρι εδώ και βλέπουμε ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ckbond Μάϊος 9, 2016 Author #5 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 Όπως ακριβώς τα λες είναι, είχα βάλει τα πλαστικά και δεν ακουμπούσε τίποτε, παρ' όλα αυτά προσπάθησα να μονώσω ακόμα περισσότερο το plate αλλά χωρίς να αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Μάϊος 9, 2016 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 (edited) Εφόσον είχες βάλει τα πλαστικά και δεν είδες να ακουμπάει πουθενά , ούτε να φαίνεται (πριν την βάλεις ότι θα ακουμπήσει ενδεχομένως κάπου, σημαίνει ότι αφού βιδώσεις, κάπως κάμπτεται η πλακέτα της μητρικής. Αν το back plate είναι τελείως επίπεδο αυτό δεν δικαιολογείται. Για να δεις αν είναι πράγματι επίπεδο, βγάλε τα πλαστικάκια και τις βίδες από το back plate και κάθισέ το πάνω σε μαι επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ένα χοντρό τζάμι) και δες : 1. Αν τα μεταλλικά αυτάκια (εκεί που πάνε οι βίδες) κάθονται σε όλο τους το μήκος πάνω στην επίπεδη επιφάνεια και αυτό κοίτα το και από το πλάι αλλά και από τη στενή πλευρά του αυτιού. 2. Αν είναι και από τις οπτικές γωνίες παράλληλα με την επιφάνεια, δοκίμασε πιέζοντας διαδοχικά τις γωνίες του, να δείς αν παλατζάρει έστω και ελάχιστα (αυτό για να είσαι σίγουρος ότι πατάνε και τα τέσσερα αυτιά ομοιόμορφα στο επίπεδο). Αν και αυτό είναι εντάξει, οι πιθανότητες αρχίζουν να γίνονται "κουφές"! ! ! Επόμενη είναι να μην φταίει το back plate, αλλά το γεγονός ότι μέσω του back plate "βραχυκυκλώνουν" οι τέσσερις τρύπες στερέωσης μαζί , ενώ τώρα που την έχεις μόνο με τις βίδες , η "βραχυκύκλωση" γίνεται μέσω των retention brackets ανά δύο τρύπες και μετά μέσω της πλάκας που στερεώνονται στο block επικοινωνούν ηλεκτρικά και τα retention brackets. Όπως καταλαβαίνεις το τραβάω από τα μαλλιά το θέμα και φυσικά προϋπόθεση για την δημιουργία προβλήματος είναι η Asus να έχει στα τοιχώματα των οπών στερέωσης κάποιους δρόμους του τυπωμένου (μπορεί να μην είναι επιφανειακά αλλά σε εσωτερική στρώση). Αλλά αυτό είναι -πέρα από απαγορευτικό- και εξαιρετικά απίθανο ! Μιας και το φερε ο λόγος: Α. Πριν βάλεις αυτή τη ψύκτρα , η προηγούμενη δεν είχε μεταλλικό back plate? Με αυτό προφανώς δεν αντιμετώπιζες πρόβλημα ! Β. Τώρα που την έχεις χωρίς το back plate πως έχεις βάλει τις βίδες πάνω στην μητρική , έχεις παρεμβάλει κάποια ροδέλα, η τις έχεις βάλει κατάσαρκα πάνω στην μητρική. Σε ρωτάω γιατί οι βίδες αυτές έχουν στην περίμετρο του κορμού τους ένα ¨κλειδί" (εξόγκωμα ) που κλειδώνει στην οβαλ τρύπα του back plate. Αυτό το κλειδί δεν ακουμπά στην μητρική , επειδή παρεμβάλλεται το μεταλλικό αυτάκι και το πλαστικάκι του back plate κανονικά, τώρα όμως -αν δεν έχεις πάρει κάποια μέτρα (ροδέλα ας πούμε) το ¨κλειδί" θα χτυπάει στη μητρική !! Γ. Οι αποστάτς που βιδώνουν στις βίδες του back plate, έχουν τη μια πλευρά τους καλυμμένη με μια αυτοκόλητη πλαστική ροδέλα. Αυτή πάει προς την μητρική για να μην την τραυματίζει.. Έχει μπει έτσι ? Άντε να δούμε... θα καταφέρεις να γλυτώσεις την επίσκεψη... του παπά της ενορίας σου !! Έγινε επεξεργασία Μάϊος 9, 2016 από Seafalco 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ckbond Μάϊος 9, 2016 Author #7 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 4 minutes ago, Seafalco said: Εφόσον είχες βάλει τα πλαστικά και δεν είδες να ακουμπάει πουθενά , ούτε να φαίνεται (πριν την βάλεις ότι θα ακουμπήσει ενδεχομένως κάπου, σημαίνει ότι αφού βιδώσεις, κάπως κάμπτεται η πλακέτα της μητρικής. Αν το back plate είναι τελείως επίπεδο αυτό δεν δικαιολογείται. Για να δεις αν είναι πράγματι επίπεδο, βγάλε τα πλαστικάκια και τις βίδες από το back plate και κάθισέ το πάνω σε μαι επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ένα χοντρό τζάμι) και δες : 1. Αν τα μεταλλικά αυτάκια (εκεί που πάνε οι βίδες) κάθονται σε όλο τους το μήκος πάνω στην επίπεδη επιφάνεια και αυτό κοίτα το και από το πλάι αλλά και από τη στενή πλευρά του αυτιού. 2. Αν είναι και από τις οπτικές γωνίες παράλληλα με την επιφάνεια, δοκίμασε πιέζοντας διαδοχικά τις γωνίες του, να δείς αν παλατζάρει έστω και ελάχιστα (αυτό για να είσαι σίγουρος ότι πατάνε και τα τέσσερα αυτιά ομοιόμορφα στο επίπεδο). To έκανα και όλα είναι όπως θα έπρεπε, τα μεταλλικά αυτάκια πατάνε σε όλη τους την επιφάνεια, πατώντας στις γωνίες ΔΕΝ παλαντζάρει... Αν και αυτό είναι εντάξει, οι πιθανότητες αρχίζουν να γίνονται "κουφές"! ! ! Επόμενη είναι να μην φταίει το back plate, αλλά το γεγονός ότι μέσω του back plate "βραχυκυκλώνουν" οι τέσσερις τρύπες στερέωσης μαζί , ενώ τώρα που την έχεις μόνο με τις βίδες , η "βραχυκύκλωση" γίνεται μέσω των retention brackets ανά δύο τρύπες και μετά μέσω της πλάκας που στερεώνονται στο block επικοινωνούν ηλεκτρικά και τα retention brackets. Όπως καταλαβαίνεις το τραβάω από τα μαλλιά το θέμα και φυσικά προϋπόθεση για την δημιουργία προβλήματος είναι η Asus να έχει στα τοιχώματα των οπών στερέωσης κάποιους δρόμους του τυπωμένου (μπορεί να μην είναι επιφανειακά αλλά σε εσωτερική στρώση). Αλλά αυτό είναι -πέρα από απαγορευτικό- και εξαιρετικά απίθανο ! Μιας και το φερε ο λόγος: Α. Πριν βάλεις αυτή τη ψύκτρα , η προηγούμενη δεν είχε μεταλλικό back plate? Με αυτό προφανώς δεν αντιμετώπιζες πρόβλημα ! Πριν είχα την stock όπου έχει πλαστικές βάσεις για να κουμπώνει και εννοείτε ότι δεν είχα πρόβλημα πέρα από την θερμοκρασία... Β. Τώρα που την έχεις χωρίς το back plate πως έχεις βάλει τις βίδες πάνω στην μητρική , έχεις παρεμβάλει κάποια ροδέλα, η τις έχεις βάλει κατάσαρκα πάνω στην μητρική. Σε ρωτάω γιατί οι βίδες αυτές έχουν στην περίμετρο του κορμού τους ένα ¨κλειδί" (εξόγκωμα ) που κλειδώνει στην οβαλ τρύπα του back plate. Αυτό το κλειδί δεν ακουμπά στην μητρική , επειδή παρεμβάλλεται το μεταλλικό αυτάκι και το πλαστικάκι του back plate κανονικά, τώρα όμως -αν δεν έχεις πάρει κάποια μέτρα (ροδέλα ας πούμε) το ¨κλειδί" θα χτυπάει στη μητρική !! Τώρα έχω πιάσει με βίδες (και με λίγο μεγάλες ροδέλες για καλύτερη κατανομή) από την πίσω πλευρά τα ψηλά παξιμάδια που βιδώνει πάνω η ψήκτρα του επεξεργαστή και στα παξιμάδια έχω βάλει και μονωτική ταινία για παν ενδεχόμενο... Άντε να δούμε... θα καταφέρεις να γλυτώσεις την επίσκεψη... του παπά της ενορίας σου !! Δεν την γλυτώνω... (Αν και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που το έχω βιδώσει τώρα θα το αφήσω ως έχει...) Off Topic Πως στο καλό κάνω preview το post μου...??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Μάϊος 9, 2016 #8 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 LOL ! ! ! Νομίζω ότι δεν έχει preview πλέον. Κοίτα , αφού έχει σταθεί τώρα καλά και έχοντας υπόψη ότι το block της Nepton 240M στερεώνεται όχι με σκέτες βίδες αλλά με βίδες που έχουν ρυθμιστικά ελατήρια επάνω . Οι δυνάμεις που μπορείς εσύ να εξασκήσεις πάνω στην μητρική με το βίδωμα του block είναι συγκεκριμένες και δεν ορίζονται από το σφίξιμό σου αλλά από τα ελατήρια (δε πα να τις καργάρεις εσύ, θα τερματίσει η βίδα πάνω στο χωρίς πάσο σώμα της και δεν πρόκειται να ζορίσει άλλο τη μητρική. Έτσι πιστεύω -και ιδιαίτερα αν δεν μετακινείς συχνά το PC σου (Lan party κλπ )- ότι δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα, το θέμα όμως που παραμένει είναι το ΓΙΑΤΙ ! ! ! Θα σου έλεγα να κάνεις ένα mail στο support της CoolerMaster, ή γράψε και στο http://community.coolermaster.com/index.php/topic/10787-official-nepton-owners-club/ μπορεί κάτι να βγει και από εκεί ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ckbond Μάϊος 9, 2016 Author #9 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2016 Οι μετακινήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες οπότε κάτι γλιτώνουμε από εκεί... Τώρα ροπόκλειδο δεν έβαλα αλλά προσπάθησα να βρω την χρυσή τομή στο σφίξιμο Ίσως κάνω μια προσπάθεια είτε με το support είτε με το forum και αν είναι θα ενημερώσω... Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και τις συμβουλές σου... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts