Jump to content



Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας και το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας


acct

Recommended Posts

7 hours ago, colt3003 said:

μερικοί έχουν και στοιχειώδη ικανότητα αντίληψης....

 

Το αυτό εύχομαι και δι υμάς. Μάλλον δεν το κατάλαβες, αλλά ο Jackson λέει ότι χρειάζονται περισσότερα και δραστικότερα μέτρα για να επιτευχθεί η αναγκαία μείωση και μακροπρόθεσμα. Και μ' αρέσει που το "προφέσορ" να το λες ειρωνικά, τη στιγμή που παραθέτεις ως πηγή εργασία φοιτητή σε εισαγωγικό μάθημα που διδάσκεται στο ίδιο Πανεπιστήμιο που εργάζεται ο "προφέσορ". ?

 

10 hours ago, kpetros said:

Ετσι απο απορεια ? 

Τα πυρηνικα εργαστια εχουν βγει απο τις προτασεις εντελως ? 

 

Όχι, αλλά για μένα είναι εντελώς ακατάλληλη τεχνολογία για την Ελλάδα, για λόγους που έχω συζητήσει πιο πίσω στο θέμα. Πέρα από τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν, αντί να μειώνει την εξάρτησή μας από εξωτερικούς παράγοντες, την αυξάνει.

Link to comment
Share on other sites

On 5/24/2020 at 9:02 AM, sotiris said:

...

Η τάση θα πρέπει να είναι ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ηλεκτρικές συσκευές, αύξηση ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κλπ.

Αντί λοιπόν να υπάρξει μια τάση που να οφελεί τη μείωση της κατανάλωσης, προστίθενται διαρκώς καταναλώσεις (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κλιματισμός παντού, αφυγραντήρας, υγραντήρας, ιονιστής, 15 τηλεοράσεις κλπ.), με συνέπεια παρ'όλη την πρόοδο ως προς την ενεργειακή απόδοση, συνολικά να καταναλώνετια περισσότερη ενέργεια. 

 

Αυτό για μένα είναι ο φαύλος κύκλος που εξισώνει χρήματα = κατανάλωση = ενέργεια = αλή πασάς.

Η Δανία λοιπόν, που είναι μια χώρα που ... έχει χάσει τουρισμό, δεν καίει ρεύμα στις περισσότερες οικιακές καταναλώσεις. Ή τουλάχιστον δεν έκαιγε. Με 100 ευρώ το μήνα έχεις ζεστό νερό, κεντρική θέρμανση και μαγείρεμα στα μάτια με 0 κιλοβατώρες. Οι κιλοβατώρες όμως σκίζουν, είναι 2-3 φορές πάνω από Ελλάδα. Αυτό γιατί η Δανία έχει φυσικό αέριο κάπου στις ακτές. 

Αντίθετα, η Αγγλία, που έχει πυρηνικά, με 100 ευρώ/λίρες το μήνα (ειδικά αν δουλεύεις με χρονοδιακόπτες και νυχτερινό) έχεις ζεστό νερό, θέρμανση το χειμώνα και όλες τις ηλεκτρικές παπάτζες. Έχει όμως και ανεμογεννήτριες στη θάλασσα.

...

 

 

 

Το ανάποδο δεν είναι; Η Αγγλία έχει άεριο, η Δανία έχει φυτέψει ανεμογεννήτριες σε όλη την θάλασσα;

 

Όσο για την κατανάλωση ενέργειας, λένε όσο πιο προηγμένη γίνεται μια κοινωνία τόσο πιο πολύ αυξάνεται.

global-primary-energy_v9_850x600.svg

 

Και όσο για την μείωση της κατανάλωσης κ.τ.λ. εγώ συμφωνώ, όσους ξέρω κανείς δεν θέλει να το κάνει, οπότε μην περιμένεις να γίνει αν δεν αποφασιστεί κεντρικά με σκληρό τρόπο, που δεν θα γίνει.

Και για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που θα βοηθήσει, ξέρεις για το Jevons paradox; Κοίτα το, είναι ενδιαφέρον.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Nickzzz said:

Το ανάποδο δεν είναι; Η Αγγλία έχει άεριο, η Δανία έχει φυτέψει ανεμογεννήτριες σε όλη την θάλασσα;

 

Αυτή είναι σωστότερη οπτική. Η Δανία είναι παραδοσιακά στην κορυφή της λίστας ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες, με ποσοστό που πλησιάζει πια το 50%. Αυτό συναρτάται άμεσα και με το γεγονός ότι οι Δανοί έχουν επιλέξει εδώ και δεκαετίες "καθαρές" τεχνολογίες (και φιλοξενούν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου).

 

Η Βρετανία έχει εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής και της εγγύτητας με τον ωκεανό πολύ μεγάλο ανεκμετάλλευτο αιολικό δυναμικό, οπότε μερικά από τα μεγαλύτερα νέα αιολικά πάρκα βρίσκονται εκεί. Τελευταία η Βρετανία υπολείπεται μόνο Κίνας και Αμερικής σε νέες εγκαταστάσεις.

 

Οπωσδήποτε ισχύει όμως το επιχείρημα για τη μείωση κατανάλωσης, που βέβαια είναι πολύ δύσκολη. Ένας από τους πιο αξιόπιστούς δείκτες ανάπτυξης είναι η κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλή...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ilektrika-autokinita-podilata-ilektrokin
WWW.IEFIMERIDA.GR

Από τις αρχές του 2021 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων. | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr | ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, σκούτερ...

 

Και μετά να αρχίσουν μερικοί μερικοί να σκούζουν για την αύξηση του ''εμπορικού πλεονάσματος'' των παλιό - Γερμανών.....:sarcastic:, και κάποιοι άλλοι να μας πιλαλάνε το κεφάλι ότι έτσι θα σωθούμε, κάνοντας τις πάπιες όταν  ρωτιούνται με ποιο τρόπο θα αντεπεξέλθει η ΔΕΗ στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, όταν το δίκτυο την χοντροακούει ήδη κάθε καλοκαίρι απο τα κλιματιστικά.

 

Αν ήταν καλή ιδέα, θα έτρεχαν όλοι να αγοράσουν χωρίς να περιμένουν νουθεσίες (ή να περιμένουν τις φφφφφανταστικές επιδοτήσεις) . Σιγά μη δεν ξέρει ο κάθε ένας το συμφέρον του. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Nickzzz said:

 

Το ανάποδο δεν είναι; Η Αγγλία έχει άεριο, η Δανία έχει φυτέψει ανεμογεννήτριες σε όλη την θάλασσα;

[...]

Και όσο για την μείωση της κατανάλωσης κ.τ.λ. εγώ συμφωνώ, όσους ξέρω κανείς δεν θέλει να το κάνει, οπότε μην περιμένεις να γίνει αν δεν αποφασιστεί κεντρικά με σκληρό τρόπο, που δεν θα γίνει.

Και για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που θα βοηθήσει, ξέρεις για το Jevons paradox; Κοίτα το, είναι ενδιαφέρον.

 

Αναφέρομαι στην χρήση του αερίου σαν καύσιμο και όχι για την παραγωγή ηλεκτρικού.

Η Δανία έχει παράδοση και το πολυτεχνείο που δουλεύω (DTU) έχει εντυπωσιακά test sites:

spacer.png
WWW.VINDENERGI.DTU.DK

 

 

Την Αγγλική αγορά την παρακολουθούσα μέχρι το ~2016. Εννοείται έχει φυσικό αέριο για θέρμανση, απλά έχει και πολύ φτηνό ρεύμα. Οπότε το αέριο σε συμφέρει στις παλιές μονοκατοικίες ενεργειακής κλάσσης Z ( :p ), στα πιο πολλά διαμερίσματα έχουν πλέον ηλεκτρική θέρμανση και boiler. 

 

Στη Δανία το αέριο κυριαρχεί και στις πολυκατοικίες και έχουν και σύστημα μεταφοράς ατμού για θέρμανση σε κάποιες περιοχές, απ'ότι έχω διαβάσει. Εδώ που είμαι έχουμε κεντρικό καυστήρα στο apartment block (δεν ξέρω αν είναι 1 η 2, πάντως είναι όλα κεντρικά). Η τιμή όμως του ρεύματος είναι αρκετά υψηλή. 

 

Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ο μετρητής που βλέπεις online το τι καις (smart meter - τρίτη σήμερα, βλέπω τι έκαψα μέχρι την κυριακή που μας πέρασε):

 

image.thumb.png.3de528b3830dfd9e9d745c4d0874d0d1.png

 

Κι εδώ φαίνεται η εβδομαδιαία κατανάλωσή μου που πετάχτηκε από τις ~12 κιλοβατώρες προ καραντίνας στις 25: 

image.thumb.png.2e2999daf0f702aa395517cc770e0b47.png

 

Τέλος, δεν υπάρχει νυχτερινό, αλλά υπάρχει τιμολόγηση της κιλοβατώρας ανάλογα την ώρα. 3 το μεσημέρι είναι πιο φτηνά συνήθως, και σε συμβουλεύουν να βάλεις τότε πληντύρια :p 

 

Οι μόνες καταναλώσεις που έχω είναι το πληντήριο πιάτων και ο ηλεκτρικός φούρνος. Τα μάτια αέριο, ζεστό νερό από την κεντρική θέρμανση (αέριο πάντα ον), θέρμανση πάντα ον και πλυντήρια/στεγνωτήριο στο πλυσταριό στο υπόγειο. Blast from the past, αλλά τέτοιες καταναλώσεις στην Ελλάδα δεν παίζουν κυρίως λόγω μαγειρέματος, a/c και θερμοσίφωνα.

Έγινε επεξεργασία από sotiris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δικαιώνονται οι κάτοικοι της Τήνου – Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Παράθεση

 

Μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη 26/5 ο δήμαρχος Τήνου, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού.

 

«Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακού λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια. Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι ακόμη μια ενδιαφέρουσα ιστορία... Καταρχάς, προσωπικά είμαι της γνώμης ότι δεν αξίζει να επιχειρείται η εγκατάσταση οποιασδήποτε υποδομής αν δεν εξασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί η συναίνεση προϋποθέτει η εγκατάσταση να είναι και τοπικά επωφελής -οικονομικά, περιβαλλοντικά ή με άλλους τρόπους.

 

Στην ουσία. Στο έργο που είχε προκαλέσει τα πρόσφατα επεισόδια, οι "γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες" είναι 3, με συνολική ονομαστική ισχύ 1.8 MW. Οι οποίες γενικά είναι μικρές (κάτω από 50m) και δεν είναι ιδιαίτερα οχληρές, περιβαλλοντικά ή ακουστικά. Συνεπώς, μάλλον πολύ κακό για το τίποτα. Από την άλλη, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες (καμιά τριανταριά), οι οποίες πραγματικά θεωρώ ότι είναι λογικό να υπερβαίνουν την ανοχή των κατοίκων.

 

Το ερώτημα είναι, αφού η τοπική κοινωνία διαφωνεί με τη χωροθέτηση του μίνι πάρκου των <2 MW, γιατί το ενέκρινε ομόφωνα σε τρία επίπεδα (Νομαρχίας, Δήμου και Τοπικού Συμβουλίου); Γιατί οι ίδιοι πολιτευτές που τώρα αντιδρούν μαχητικά κατά της εγκατάστασης παλιότερα την υπέγραψαν και με τα δύο χέρια;

 

1 hour ago, Nickzzz said:

Επίδότησε το ρεύμα της Τήνου  Έλληνα, δεν πειράζει. Λεφτά υπάρχουν. :)

 

Εγώ δε διαφωνώ εκ προοιμίου με την επιδότηση του ρεύματος των νησιών, όταν δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές. Δεν είναι εύκολο κάθε βράχος στο Αιγαίο να είναι ενεργειακά αυτόνομος. Αλλά, όταν 15 χρόνια αποφασίζουμε και ξαναποφασίζουμε ότι μια εγκατάσταση είναι ασφαλής, συμφέρουσα και επιθυμητή και στο παρά ένα απλώς εμποδίζουμε την υλοποίησή της, μου φαίνεται ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά. Είτε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται επί 15 χρόνια είτε με τις πρόσφατες αντιδράσεις.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος Nickzzz έγραψε:

Επίδότησε το ρεύμα της Τήνου  Έλληνα, δεν πειράζει. Λεφτά υπάρχουν. :)

 

Κάνε λίγο υπομονή θα τα ηλεκτροδοτήσει η Τουρκία τα νησιά και θα γλιτώσουμε...

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Nickzzz said:

Επίδότησε το ρεύμα της Τήνου  Έλληνα, δεν πειράζει. Λεφτά υπάρχουν. :)

 

image.thumb.png.fb0bcf16beffd98c6f63cf9c2a5e6407.png

 

Αυτό είναι από τον τελευταίο μου λογαριασμό. 

 

Ερώτηση: θα πρέπει να νιώθω καλύτερα, αν το όποιο ποσό στη γραμμή ''ΥΚΩ'' (αυτό που πληρώνω για τα νησιά δλδ) μεταφερθεί και προστεθεί στην από κάτω γραμμή ''ΕΤΜΕΑΡ'', ή ακόμα καλύτερα αυξηθεί ''γιατί έτσι'' ?? 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, colt3003 said:

 

image.thumb.png.fb0bcf16beffd98c6f63cf9c2a5e6407.png

 

Αυτό είναι από τον τελευταίο μου λογαριασμό. 

 

Ερώτηση: θα πρέπει να νιώθω καλύτερα, αν το όποιο ποσό στη γραμμή ''ΥΚΩ'' (αυτό που πληρώνω για τα νησιά δλδ) μεταφερθεί και προστεθεί στην από κάτω γραμμή ''ΕΤΜΕΑΡ'', ή ακόμα καλύτερα αυξηθεί ''γιατί έτσι'' ?? 

 

Αυτο τωρα ειναι αντιλογος για τις ανεμογεννητριες στη Τηνο??

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, GFFermari said:

 

Αυτο τωρα ειναι αντιλογος για τις ανεμογεννητριες στη Τηνο??

 

Ναι ! 

Γιατί ακριβώς θα είναι καλύτερα για εμένα, αν το ποσό της επιδότησης των νησιών μεταφερθεί απλά στην επιδότηση των ανεμογεννητριών ?? κερδίζω εγώ κάτι από αυτό ? 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν δε λαμβανεις υποψη κανενα αλλο παραγοντα εκτος της τσεπης σου, τοτε ναι, δε θα κερδισεις κατι.

 

Τουλαχιστον αμεσα, γιατι πληρωνεις ΑΠΕ και τους αγραμματους χωματαδες της Μεγαλοπολης κ Πτολεμαιδας, ταυτοχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος ΓιαγκΤ έγραψε:

 

Ένα από τα πιο συγκροτημένα και ισορροπημένα άρθρα που έχεις ανεβάσει για το θέμα.

Έχει τα θέματά του, όπως εκεί που γίνεται δελτίο τύπου και τσουβαλιάζει τί λένε "οι επιστήμονες", αλλά θέτει και νηφάλια τα πραγματικά προβλήματα.

Ειδικά οι προτάσεις της έρευνας του Π.Ι. για την ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου, την ειδική μέριμνα για προστατευμένες περιοχές και (υπό αίρεση) την προτεραιότητα σε υποβαθμισμένες περιοχές είναι σημαντικές.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Παράθεση

ο Ασκός του Αιόλου. Το ντοκιμαντέρ, που είναι το αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων δύο χρόνων επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από ΓιαγκΤ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Άλλο ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν μεγάλο μέρος της παραγωγής γίνεται με ανανεώσιμες (δεν το είχα ξανακούσει): 

984.jpg?width=1200&height=630&quality=85
WWW.THEGUARDIAN.COM

Trailblazing system would help to stabilise the energy grid’s electrical frequency

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, sotiris said:

Άλλο ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν μεγάλο μέρος της παραγωγής γίνεται με ανανεώσιμες (δεν το είχα ξανακούσει): 

 

Μια πιο ευέλικτη λύση (αλλά με υψηλότερο αρχικό CapEx) είναι synchronverters συνδεδεμένοι σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα είναι το HPP στην Αυστραλία, που στηρίζεται στις συστοιχίες μπαταριών της Tesla.

 

Αν και το αρχικό κόστος του σταθμού είναι γύρω στα A$90 εκατομμύρια, προσφέρει πια πάνω από το 50% των υπηρεσιών σταθεροποίησης του δικτύου στη Νότια Αυστραλία, εξοικονομώντας γύρω στα A$40 εκατομμύρια για τον διαχειριστή μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

 

Ταυτόχρονα αυξάνει το ποσοστό ανανεώσιμων που μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο, αλλά επιτρέπει και ταχύτατο αρμπιτράζ με τις στιγμιαίες τιμές ενέργειας, που είναι πολύ προσοδοφόρο για την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.