Jump to content



Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας και το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας


acct

Recommended Posts

On 06/06/2016 at 0:39 PM, cna said:

Γκουχ γκουχ. Ποιο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει αναφορικά με την γείωση; Εδώ και πολλά χρόνια ο κανονισμός επιβάλλει την γείωση κι αν δεν γίνεται σε επίπεδο πολυκατοικίας είναι μάλλον γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρόδιο που να επαρκεί ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές. Αφήστε δε που στην Αθήνα (και μόνο) εφαρμόζονταν η ουδετερογείωση (νομίζω καταργήθηκε πριν μια δεκαετία περίπου και πλέον πάει με κανονική γείωση). Από εκεί και μετά είναι ΟΛΑ θέμα εργολάβου: εάν έχει προνοήσει τότε οι γειώσεις δεν θα είναι στην πίσω αυλή αλλά στο επίπεδο της θεμελίωσης (όχι όμως συνδεδεμένη στον οπλισμό γιατί ο οπλισμός θα πάει περίπατο).

Αναφορικά με τον αερισμό των σπιτιών: ούτως ή άλλως για να διατηρείται ένα υγιές περιβάλλον στα σπίτια απαιτείται καθημερινός αερισμός 2 ωρών ακόμα και στις ψυχρότερες ημέρες του χειμώνα, ανεξαρτήτως περιοχής. Από εκεί και μετά είναι εντελώς διαφορετικό θέμα η θερμομόνωση από τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, όπου θα μπορούσε ένα σπίτι να σχεδιαστεί έτσι ώστε μόνον με φυσικό αερισμό να δροσίζεται το καλοκαίρι. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, όμως, για να λειτουργήσει στο 100% έχει και ορισμένες απαιτήσεις χωροθέτησης, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν έτσι όπως δομούνται οι πόλεις (βάσει κανονιστικού σχεδίου οικοδομικών τετραγώνων). Λέει ας πούμε ο σχεδιαστής: το σωστά χωροθετημένο σπίτι έχει τα περισσότερα ανοίγματα κατά τον άξονα της κίνησης του ήλιου (βλέπει δηλαδή η κύρια όψη νότια-νοτιοδυτικά). Μα αν το οικόπεδο έχει κύρια όψη σε δρόμο προς βορρά τότε πώς θα καλυφθεί αυτή η απαίτηση;

Για την θερμομόνωση: όντως από το 1983 ήταν υποχρεωτική η κατάθεση μελέτης θερμομόνωσης για την έκδοση οικοδομικής αδείας μόνο που τελικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος τον βαθμό στον οποίο εφαρμόστηκε η εκάστοτε μελέτη. Συμφωνώ, όμως, πως ο τρόπος με τον οποίον εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι λανθασμένος. Κανονικά θα έπρεπε να συντάσσονται μελέτες απωλειών με χρήση μηχανημάτων (όπως υπερύθρων για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας ή μη της υφιστάμενης θερμομόνωσης). Από την άλλη μεριά θα πω πως καλώς προωθούνται προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης διότι, εκτός των άλλων, συντελείται και η απαιτούμενη συντήρηση που θα εξασφαλίσει την μακροβιότητα του κτιρίου. 

 

Στο 1ο: 

Πώς να προνοήσει ο εργολάβος στο επίπεδο της θεμελίωσης όταν πολύ μεγάλο μέρος των πολυκατοικιών στην Αθήνα είναι προ του 70 όπου η γείωση ήταν στο νερό και δούλευε και εξαιρετικά διότι χρησιμοποιούνταν όλο το δίκτυο ύδρευσης ως αγωγός? Δεν θα πρέπει να υπάρχει επιδότηση από τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση στα παλιά κτίρια? 

 

Στο 2ο: 

Συμφωνώ σε αυτό που λες με το βιοκλιματικό σχεδιασμό, μόνο που ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι σχετικά πρόσφατο... φρούτο (δεν λέω για τους γνώστες, αλλά για τους υπόλοιπους). Υπάρχουν πολλά σπίτια στην Αθήνα που έχουν νοτιο-νοτιο δυτικό προσανατολισμό. Σχεδόν όλοι οι κάθετοι δρόμοι στα Πατήσια. Αποτυπώνεται αυτό στο ενεργειακό πιστοποιητικό? Δεν παίζει ρόλο αυτό στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο? Γι' αυτό λέω ότι είναι λίγο απάτη το θέμα...

 

Στο 3ο: 

Προφανώς και όπως δεν εφαρμόζονται άλλα κι άλλα δεν εφαρμόστηκε και η θερμομόνωση, πιθανώς ως κοστοβόρα. Προφανώς και ο μόνος τρόπος να μετρήσεις την ενεργειακή απόδοση έιναι όπως λες, μετρώντας απώλειες και όχι μετρώντας ... ανοίγματα. Ενεργειακή αναβάθμιση ναι μεν είναι σωστό να προωθείται, είναι δυνατόν όμως να την καλύψει κάποιος με τις σημερινές εμπορικές αξίες? Δηλαδή στο κέντρο, ένα παλιό σπίτι να πουλήσεις να πεις θα αναβαθμίσεις ενεργειακά ένα δεύτερο, τα χρήματα δεν φτάνουν. Διαμέρισμα 80τμ π.χ. δεν μπορέσαμε να το διώξουμε για 25000 ευρώ (3ου, ρετιρέ σε 4όροφο κτίριο). Τα 25000 ευρώ πιθανώς δεν φτάνουν για τα 13+ κουφώματα του ακινήτου που επισκευάζω αυτή τη στιγμή και ασχολούμαι ώστε να το νοικιάσω (και εξέδωσα πιστοποιητικά κλπ. οπότε πρόσφατα ασχολήθηκα με το θέμα :p). Οπότε γι' αυτό λέω ότι τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν επιδότηση ώστε να αναβαθμίζονται τα παλιά κτίρια, ειδάλλως σε περιόδους σαν αυτή με τις αξίες στον πάτο δεν υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω ότι το θέτεις επί οικονομικής βάσης αλλά όταν μιλάμε για πράγματα που διασφαλίζουν ότι δεν θα κινδυνεύσει το οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας να πεθάνει από ηλεκτροπληξία νομίζω πως το οικονομικό περνάει σε δεύτερη φάση. Η λογική αυτή μου θυμίζει όλους αυτούς που τσιγκουνεύονται τα 30 ευρώ (αν κάνει τόσα) για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν στον πίνακα αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη.

Όσον αφορά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό δεν είναι κάτι που "παίζει" από μόνο του. Ακόμη κι εάν το σπίτι έχει σωστό προσανατολισμό δεν σημαίνει ότι αυτόματα πληρεί τα όσα επιβάλλει ο εν λόγω σχεδιασμός. Για να χαρακτηριστεί ένα σπίτι βιοκλιματικό θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από πράγματα. Ο προσανατολισμός είναι μεν βασική προϋπόθεση αλλά δεν είναι η μόνη.

 

Στο θέμα των ενεργειακών πιστοποιητικών είναι πολλά που δεν έχουν εφαρμοστεί όπως πρέπει. Θεωρητικά ο νομοθέτης επιβάλλει την διαφοροποίηση του τιμήματος ενοικίασης ή πώλησης αναλόγως της κατηγορίας στην οποία υπάγεται το ακίνητο. Δηλαδή ένα ακίνητο κατηγορίας Ε θα έπρεπε να πωλείται κατά πολύ φθηνότερα από ένα ακίνητο κατηγορίας Β ή Γ. Το αντίστοιχο ισχύει και για την ενοικίαση. Βέβαια ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψιν την δύναμη της συνήθειας, μιας και εφόσον είχαμε μάθει τόσα χρόνια να δουλεύουμε με βάσει τις αντικειμενικές (που κανονικά θα έπρεπε και αυτές να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ενεργειακή κλάση αλλά δεν) συνεχίζουμε να δουλεύουμε με αυτές και όχι με βάσει την συνολική αξία του ακινήτου. Προφανώς η επιδότηση των αναβαθμίσεων επιβάλλεται υπό τις παρούσες συνθήκες, γι' αυτό και υπήρχε το "Εξοικονομώ κατ' οίκον".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.ft.com/cms/s/0/b44e3214-2f13-11e6-bf8d-26294ad519fc.html

 

Quote

 

Sweden has thrown its weight behind the stuttering revival of nuclear power in Europe, saying it could build up to 10 new reactors in the coming years.

Sweden aims to produce all of its power from renewable sources by 2040 but in the meantime will build new nuclear plants to replace old ones being phased out, according to an agreement between government and opposition parties on Friday.

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, acct said:

 

Έχεις συνδρομή στο FT ; Γιατί δεν μπορώ να δω το άρθρο.

 

Το περίεργο είναι που είχα διαβάσει πρόσφατα οτι θέλουν να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια πιο νωρίς από το αναμενόμενο γιατί η τιμή του ρεύματος είναι πολύ φτηνή και δεν βγαίνουν οικονομικά... :huh: και τώρα λένε οτι θα φτιάξουν και άλλα;

 

___________________

 

lol άκυρο, αν βάλω τον τίτλο στο google βρίσκω link που το δείχνει. :p

 

:hmm: λέει οτι θα καταργηθεί ένας nuclear tax, που είχαν και ανέβαζε και το κόστος παραγωγής.

Έγινε επεξεργασία από Nickzzz
Link to comment
Share on other sites

http://www.dw.com/en/german-cabinet-puts-brakes-on-clean-energy-transition/a-19318942

Quote

 

German cabinet puts brakes on clean energy transition

The German government has agreed on a new reform of electricity markets. It's likely to slow down the transition to a clean energy future, removing wind from the sails of the German Energiewende. Critics are appalled.

 

Τα ψέματα τελείωσαν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα τελειώσουν σύντομα. Γιατί είναι ψέμα ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι ανταγωνιστικές. Απλά είχαν καταντήσει οι Γερμανοί να αγοράζουν αέρα κοπανιστό (κυριολεκτικά), αφού δεν είχαν καν δίκτυα για να μεταφέρουν τα πλεονάσματα ενέργειας.

 

Και περιορίζουν τα επιδοτούμενα υπερκέρδη και αξιοποιούν τις άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τους και αφήνουν εμάς τους υπόλοιπους να πληρώνουμε: είτε για το διοξείδιο που εκλύουμε είτε για να αγοράσουμε τα ανανεώσιμά τους.

 

Προσωπικά θα προτιμούσα να συνεχίσει η επιδότηση της αγοράς ανανεώσιμων, αλλά να υποχρεώνουν τους παραγωγούς να επιστρέφουν ένα μέρος των κερδών για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

https://www.tesla.com/blog/master-plan-part-deux/

 

Quote

So, in short, Master Plan, Part Deux is:

 

Create stunning solar roofs with seamlessly integrated battery storage
Expand the electric vehicle product line to address all major segments
Develop a self-driving capability that is 10X safer than manual via massive fleet learning
Enable your car to make money for you when you aren't using it

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

https://www.theguardian.com/environment/2016/aug/11/scotland-completely-powered-by-wind-turbines-for-a-day

 

Quote

Turbines in Scotland provided 39,545 megawatt-hours (MWh) of electricity to the National Grid on Sunday while the country’s total power consumption for homes, business and industry was 37,202 MWh – meaning wind power generated 106% of Scotland’s electricity needs.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
  • 3 months later...

Διάβασα αυτό το συνοθύλευμα εμπειρογνωμοσύνης:

http://news247.gr/eidiseis/politiki/arthro-toy-kwsta-eythymioy-giati-plhrwnoyme-akriva-to-reuma-swstes-apanthseis-se-lathos-erwthma.4677820.html

και αφενός απογοητεύτηκα διότι ξανασυνηδειτοποίησα ότι και η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να ρίξει την τιμή στο ρεύμα, αφετέρου τσαντίστηκα γιατί ειδικά αυτό που λέει για τις τιμές δεν στέκει. Πώς γίνεται για 2000 κιλοβατώρες να πληρώνεις 450-500 ευρώ την τετραμηνία ήτοι 120 ευρώ για 500 κιλοβατώρες όταν με 100 λίρες το μήνα έχεις 1000 κιλοβατώρες στην Αγγλία και αυτό να το βαφτίζεις οικονομικό ρεύμα για μια χώρα που οι μισθοί της σε σχέση με την Αγγλία είναι στον πάτο? 

 

Έγραψα αυτή την απάντηση στο news247 αλλά κόπηκε ως spam, οπότε την ανεβάζω εδώ: 

 


Μεγάλη εμπειρία, τόσους μηχανικούς βγάζουν τα έρημα τα πολυτεχνεία και ο νομικός κάνει αναλύσεις και συμμετέχει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Να πούμε λοιπόν στον κύριο ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ακριβό και αυτό σε σύγκριση με την κατανάλωση. Οι τιμές που γράφει πάω στοίχημα ότι έιναι για λίγες κιλοβατώρες, με το που περνάς τις 2000 ο πέλεκυς πέφτει βαρύς. Ιδιωτική εταιρία που να σε τιμωρεί επειδή καταναλώνεις είναι ελληνική πατέντα. Θα ήταν δεκτό βέβαια εάν επρόκειτο για ΔΕΚΟ, αλλά δεν είναι τέτοια περίπτωση.
Να συγκρίνουμε λίγο με Αγγλία, όπου το ρεύμα στοιχίζει ίσως και το μισό? 6 pence έχει η κιλοβατώρα στο νυχτερινό, και δεν έχει ούτε πέναλτυ κατανάλωσης ούτε τίποτα.
Να δούμε λίγο την παγκόσμια αγορά? Ποια χώρα δεν υπέγραψε τη συνθήκη του Κιότο? Η Κίνα! Ποια χώρα έχει πάρει όλη την παραγωγή του πλανήτη (Αμερική, Αγγλία κλπ.) λόγω ασύμφορης παραγωγής? Η Κίνα. Πού οδήγησε αυτό? Brexit, Trump etc (οι συνέπειες λάθος πολιτικών φαίνονται σε βάθος χρόνου). 
Είναι λάθος η προστασία του περιβάλλοντος? Φυσικά και όχι. Είναι όμως λάθος το μοτίβο που πλασάρεται ότι σώζεις τον πλανήτη πετώντας ένα παλιό προϊόν μη οικολογικό και αγοράζοντας ένα νέο. Υπάρχει ένα threshold χρήσης κάτω από το οποίο ένα τέτοιο προϊόν δεν είναι συμφέρον περιβαντολλογικά, είτε μιλάμε για αυτοκίνητο, είτε για λευκή συσκευή, είτε για ο,τιδήποτε. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει νόημα όταν τις συνθήκες τις εφαρμόζουν όλοι. Όταν όλοι έχουν ακριβό ρεύμα. Όταν θα πεις στο παιδάκι στην Αφρική που δεν έχει πρόσβαση στο ρεύμα και δουλεύει για 1 δολλάριο το μήνα ότι λόγω του ακριβού ρεύματος θα πεθάνεις διότι η πλούσια δύση δεν έχει να σε ταϊσει, τα δίνει στους ειδήμονες νομικούς για να επενδύουν σε ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον (πιθανώς με τα πυρηνικά εργοστάσια σύντηξης). Η πορεία προς το μέλλον όμως δεν μπορεί να περνάει από την τσέπη του απλού καταναλωτή, διότι όσοι εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ φαντάζουν ως οι Ρομπέν των Χαζών, μαζεύουν λεφτά από τον απλό καταναλωτή ο οποίος βλέπει στις 2000 κιλοβατώρες να του παίρνουν το σκαλπ και να πρέπει να δώσει 400-500 ευρώ σε λογαριασμό ρεύματος. Αντίστοιχη τιμή ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεις για >4000 κιλοβατώρες. Γύρω στις 100 λίρες το μήνα οι 1000 κιλοβατώρες. Ναι, Nuclear Power, αλλά κι αυτό πράσινο έχει βαφτιστεί με τις περιβαντολλογικές ερμηνείες βασιζόμενες στο CO2...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν βγαίνει άκρη με την ΔΕΗ στην Ελλάδα. Όταν υποχρεωθήκαμε σαν χώρα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, να παράγουμε ένα ποσοστό ενέργειας μέσω ΑΠΕ ξεκίνησε μία μάχη εταιριών για την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων και οικιακών στις στέγες. Η ΔΕΗ έδινε τότε 55 λεπτά αγορά την κιλοβατώρα. Πώς γίνεται να πουλάς με 10 λεπτά και να αγοράζεις με 55. Η φούσκα αυτή διάρκεσε 2-3 χρόνια και μετά οι εταιρίες διαλύθηκαν. Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια, ενώ στην Ελλάδα που έχουμε αρκετά καλό ποσοστό ηλιοφάνειας, να πηγαίνει ανεκμετάλευτη γιατί το σύστημα τον ΑΠΕ δεν λειτούργησε σωστά (όπως και κάθε έργο που αποσκοπεί κέρδος στην χώρα) Το τελικό αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε όλοι στους λογαριασμούς ποσοστό για τις ΑΠΕ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η τεχνολογία των πυρηνικών αντιδραστήρων ηλεκτροπαραγωγής είχε φτάσει σε ένα διπλό ταβάνι -αξιοπιστίας και μοναδιαίου κόστους. Επιχείρησε να το υπερβεί με γενναίες επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα, οι οποίες θα αποσβαίνονταν μόνο αν οι τιμές του πετρελαίου έμεναν υψηλές και δεν εμφανίζονταν οικονομικές εναλλακτικές από τις αναδυόμενες αγορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Δε βοήθησαν και τα περιστατικά που θύμισαν την επικινδυνότητα της τεχνολογίας όταν όλα πάνε στραβά (πχ Φουκουσίμα). Ο βιομηχανοποιημένος κόσμος πλέον δεν είναι πρόθυμος να αποδεχτεί τον κίνδυνο ενός πυρηνικού σταθμού, όταν υπάρχουν τεχνολογίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ανταγωνιστικό κόστος.

 

Προσωπικά βλέπω θέση για νέους πειραματικούς σταθμούς μικρής κλίμακας και παράταση της ζωής των παλαιών αντιδραστήρων μέχρι να βρεθεί πρακτική λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, συμφωνώ με το άρθρο ότι το μέλλον της πυρηνικής τεχνολογίας για ηλεκτροπαραγωγή δε μοιάζει ευοίωνο αυτή τη στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

πριν 16 λεπτά, το μέλος EraserheadX έγραψε:

Ωπα , εκει δεν εχουν κατσικια που ενοχλουντε απο ανεμογεννητριες και κοκορια που τυφλωνονται απο ηλιακα πανελ ?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Stanford engineers develop a new method of keeping the lights on if the world turns to 100% clean, renewable energy

 

Quote

In their paper, published as a manuscript this week in Renewable Energy, the researchers propose three different methods of providing consistent power among all energy sectors – transportation; heating and cooling; industry; and agriculture, forestry and fishing – in 20 world regions encompassing 139 countries after all sectors have been converted to 100 percent clean, renewable energy. Jacobson and colleagues previously developed roadmaps for transitioning 139 countries to 100 percent clean, renewable energy by 2050 with 80 percent of that transition completed by 2030. The present study examines ways to keep the grid stable with these roadmaps.

 

Από τη σύνοψη του άρθρου:

Quote

We develop energy roadmaps to significantly slow global warming and nearly eliminate air-pollution mortality in 139 countries. These plans call for electrifying all energy sectors (transportation, heating/cooling, industry, agriculture/forestry/fishing) and providing the electricity with 100% wind, water, and solar (WWS) power. Fully implementing the roadmaps by 2050 avoids 1.5C global warming and millions of deaths from air pollution annually; creates 24.3 million net new long-term, full-time jobs; reduces energy costs to society; reduces power requirements 42.5%; reduces power disruption; and increases worldwide access to energy.

 

Link to comment
Share on other sites

On 6/6/2016 at 9:34 ΠΜ, το μέλος sotiris έγραψε:

Αν κάνεις μια δουλειά, θα πρέπει να γίνεται σωστά. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι καθαρά εισπρακτικά και δεν λένε τίποτα. Ό,τι λένε, υπάρχει σαν πληροφορία ήδη στις ελληνικές αρχές και θα έπρεπε το ενεργειακό πιστοποιητικό να εκδίδεται ΔΩΡΕΑΝ για τον ιδιοκτήτη.

 

Τότε μόνο θα δεχόμουν ότι ΟΚ, γίνεται μια επικαιροποίηση των ήδη υπάρχοντων δεδομένων να δούμε ποιοι έχουν βάλει κουφώματα ή ηλιακό ή αυτόνομη θέρμανση (γιατί μόνο αυτά ελέγχουν) και τέλος. (ps - αυτόνομη θέρμανση σε πολυκατοικία μέχρι πέρυσι ήταν παράνομη εάν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών για αυτονόμηση).

 

Οι περισσότερες πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας είναι καλύτερα μονωμένες από τις -αντίστοιχες- μονο-διπλο-κατοικίες μερικών προαστίων μόνο και μόνο επειδή η ύπαρξη των έξτρα ορόφων συνιστά μόνωση για τους ενδιάμεσους ορόφους (και αυτός είναι και ο πρωτογενής λόγος που οι μονοκατοικίες των Αθηνών έγιναν πολυκατοικίες, εκτός από τη δημογραφική αύξηση). Επίσης, στην Αθήνα για 6+ μήνες το χρόνο (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Δεκέμβριος) είναι προτιμότερο να αερίζεται το σπίτι παρά να μένει ταπωμένο από τα υπεργαμάτα κουφώματα, λόγω του mild μεσογειακού κλίματος. Πολυπαραμετρικό πρόβλημα που σίγουρα δεν λύνεται με ένα λέηζερ μέτρο να μετρήσεις τα ανοίγματα, γι'αυτό και τα σπίτια μετά το 83 νομίζω έχουν ολόκληρο φάκελο στην άδεια που λέει "θερμομόνωση".

 

Το μεγάλο πρόβλημα για μένα είναι η ανοργανωσιά. Δηλαδή θέλουν π.χ. τα σπίτια γείωση. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πολυκατοικίες να βάλουν γείωση, αλλά ανεξάρτητα ως διαμερίσματα θα πρέπει να βάλεις τη δική σου. Δηλαδή σε μια μέση πολυκατοικία των 20 διαμερισμάτων θα κάνεις την όποια αυλή έχει από πίσω σουρωτήρι, εκτός αν συμφωνήσεις με τους γείτονες (πράγμα απίθανο γιατί πολλές φορές είναι εξαφανισμένοι) να το κάνετε όλοι μαζί. Δεν θα έπρεπε να επιδοτείται ένα πρόγραμμα γειώσεων σε όλα τα σπίτια που είναι με τους πολύ παλιούς οικοδομικούς κανονισμούς και γειώνουν στους σωλήνες νερού? Με βάση ποια λογική επιδοτούνται π.χ. τα φωτοβολταϊκά, και όχι οι γειώσεις?

Δεν το ξερεις το θεμα και τα λες οπως θελεις

Τα πιστοποιητικα καταγραφουν χαρακτηριστικα του κτιριου και των Η/Μ κατοπιν αυτοψιας

Κανενας κρατικος μηχανισμος δεν εκανε αυτοψια σε κτιριο μετα την αποπερατωση του εργου και να καταγραψει δεδομενα

Στη μονωση μην κοιτας τις ενδιαμεσες πλακες, υπαρχουν και τοιχοι και ανοιγματα

 

Ολα αυτα πρεπει να καταγραφουν και να αξιολογηθουν αν θελουμε να εξοικονομησουμε ενεργεια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.