Jump to content



Χρεοκοπία Ευρώπης - The Euroskepticism Thread - Ευρωσκεπτικισμός v0.1


sotiris

Η χειρότερη περίοδος διακυβέρνησης  

103 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

21 minutes ago, salde said:

χωρίς να μπαίνω σε συζήτηση για τις λεπτομέρειες γιατί δεν τις ξέρω (αν πρέπει να είναι 520 ή 23, αν θα κουβαλάνε πακέτα ή θα μετράνε λεφτά κλπ).
Εδώ και κάμποσα χρόνια είχαν αρχίσει μια φάμπρικα να χρησιμοποιούν «εξωτερικούς». Αντί δλδ να προσλάβουν κάποιον μόνιμο, εποχικό, ο,τιδήποτε, έπαιρναν «ιδιώτες», «εταιρείες διαχείρισης προσωπικού» κι ουσιαστικά νοίκιαζαν εργαζόμενους. Πέραν των πιθανών παρανομιών, πέραν ηθικών συζητήσεων, ισχυρίζονται ότι αυτό τους ερχόταν ακριβότερα και δημιουργούσε και πρόβλημα στην απόδοση των ενοικιαζόμενων. Τους κοστίζει περισσότερο κι έχει μειωμένη απόδοση. Θα το διακόψουν αυτό και θα πάνε στο μοντέλο που διάβασες, κανονική πρόσληψη για συγκεκριμένη θέση (αν κατάλαβα θα είναι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου) μέσω ΑΣΕΠ.

 

 

Ναι. Με τη διαφορά ότι όλα τα παραπάνω που αναφέρεις, είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένα πειράματα (εκ των οικονομικών αποτελεσμάτων κρίνοντας) , των οποίων το κόστος, πληρώνουμε εμείς. 

 

Η δική μου απαίτηση, είναι αυτό που ευαγγελίζονται όλοι αυτοί οι πονόψυχοι, για οτιδήποτε άλλο εκτός των δημοσίων ''επιχειρήσεων'' : ισότητα και δικαιοσύνη 

 

''Δούλεψε, να βγάλεις έσοδα ή τουλάχιστον να μην απαιτείς έξτρα χρηματοδότηση. Μπορείς ? Μπράβο σου ! Δεν μπορείς ?? κλείσιμο / εξυγίανση / ευχέλαιο / οτιδήποτε_νομίζεις. Λεφτά από το δημόσιο ταμείο για να καλύπτεις τα σφάλματά σου ΔΕΝ ΕΧΕΙ.'' 

 

Α ! και κανένα έλεγχο που και πού σε κάτι λαδοπόντικες που ψιθυρίζεται πως γλιστράνε μέσα στη μαρμίτα με το χρήμα, και κάνουν όλοι τους αόμματους. 

 

Ακριβώς όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους θνητούς που βρίσκονται εκτός νυμφώνος, και πληρώνουν τα ''λάθη'' του κάθε ρεμπεσκέ. 

 

Εντιτ μπονους :

 

https://www.epoli.gr/xeiropedes-fora-ypallilo-elta-ypexairesi-a-97081.html

 

Quote

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το ποσό που υπεξαιρέθηκε παραμένει έως αυτήν την ώρα άγνωστο, ενώ εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω υπάλληλος, ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης και συναλλαγές με χρηματικά ποσά, ενώ κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί σε δυο ακόμη περιπτώσεις υπεξαίρεσης, σε άλλα υποκαταστήματα της υπηρεσίας στην Αιτωλοακαρνανία!

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την περίπτωση του υπαλλήλου, που είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2016 η εφημερίδα “Γεγονός”, όταν και είχε γίνει γνωστό ότι το 2014 είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 6.183 ευρώ, όταν υπηρετούσε σε άλλο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ενώ λίγο παλιότερα, είχε παρακρατήσει, με σκοπό να ιδιοποιηθεί παράνομα, το ποσό των 13.000 ευρώ, που του είχε παραδώσει τότε ο προϊστάμενός του, προκειμένου να το καταθέσει σε Τράπεζα.

Παρά την προϊστορία αυτή όμως, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, είχε αποφασίσει να μην απολύσει τον υπάλληλο, που μάλιστα παραδέχονταν τις ενέργειες του και επικαλούνταν λόγους υγείας γι’αυτές. Ερωτώμενος σχετικά, ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ στη Δυτική Ελλάδα, είχε αποκαλέσει τότε τις περιπτώσεις αυτές ως… “διαχειριστική ανωμαλία”!

 

 

Πείτε μου και άλλα για την Ελληνική δικαιοσύνη και τις Δημόσιες ''επιχειρήσεις''.... Διασκεδάζω αφάνταστα 

Έγινε επεξεργασία από colt3003
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.liberal.gr/economy/telos-epochis-gia-larko-poleitai-se-18-mines-i-kleinei/286169

 

Quote

• Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ. 

• Μόνο  κατά την 4ετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ και το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο.

• Χρωστά αυτή τη στιγμή πάνω από 600 εκατ. ευρώ προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία). 

• Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αυτού (350 εκατ. ευρώ) είναι προς τη ΔΕΗ και αυξάνεται κάθε μήνα 5 με 5,5 εκατομμύρια. To χρέος αυτό αντιστοιχεί στο 80% των χρεών της υψηλής τάσης της χώρας. Γι΄αυτό και η  ΔΕΗ έχει αποστείλει τελεσιγραφικού χαρακτήρα εξώδικο προς τη ΛΑΡΚΟ, γνωστοποιώντας της ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος  στις 17 Φεβρουαρίου εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, καθώς είναι εισηγμένη επιχείρηση και εγείρονται  σοβαρά θέματα ευθύνης των μελών του ΔΣ.

• Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων) και σύντομα θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα αν δεν αλλάξει θεαματικά η εικόνα.

• Η ΛΑΡΚΟ απειλείται επίσης με πρόστιμο ύψους  49,5 εκατ. ευρώ επειδή παραβιάζει κατά συρροή την θεμελιώδη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», μη συμμορφούμενη με τους κανόνες για τα δικαιώματα επαληθευμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

 

• Τέλος, η εταιρεία είναι «ένοχη» και για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής καθώς και για την επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, όπου εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς.

Παρά τα συνεχιζόμενα  οικονομικά προβλήματα, η εταιρεία δεν προσάρμοσε το λειτουργικό της μοντέλο με παρεμβάσεις σε κύρια κόστη (προμήθειες, παροχή υπηρεσιών κτλ.) και εμφανίζει εργατικό κόστος έντονα δυσανάλογο των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων της.  Μισθολογικές παρεμβάσεις –που θα βελτίωναν το λειτουργικό κόστος- ουδέποτε εφαρμόστηκαν  και καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υπέστησαν καμία περικοπή των μισθών τους, όπως συνέβη με τους εργαζομένους όλων των φορέων της  Γενικής Κυβέρνησης αλλά και εκατοντάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σε μια εταιρεία σαν αυτήν, βαθύτατα προβληματική, το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος προσεγγίζει ακόμη και σήμερα τα 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόμισθους  (με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας) υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ. "Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα είχε κλείσει”, όπως είχε αναφέρει ο Κ.Χατζηδάκης.

 

 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς.......

 

Ας πω μόνο το εξής: Αν έδινε στους ''εργαζόμενους'' ένα 3χίλιαρο το μήνα, χωρίς καν να πατάνε στο εργοστάσιο, αυτό θα κόστιζε λιγότερο ακόμα και μόνο από το ποσό που φεσώνει τη ΔΕΗ μηνιαίως !! 

 

Κλείστε τη τη ρημάδα χτες ! δώστε το ''μισθό'' στους ''εργαζόμενους'' για να κάθονται στο σπίτι τους (!) Αν μη τι άλλο θα έχουμε και ένα όφελος στο περιβάλλον . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λάρκο, πρώτη φορά είναι που το ακούμε ή πολλοστή;

 

Έγινε επεξεργασία από schumifer
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, schumifer said:

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λάρκο, πρώτη φορά είναι που το ακούμε ή πολλοστή;

 

 

πάνε πάνω από 12 χρόνια που προσπαθούν να την ''εξυγιάνουν''. Αρχικά με χρηματοδοτήσεις, και στη συνέχεια με την ''προσπάθεια'' (λέμε τώρα...) να την δώσουν σε ξένο επενδυτή. 

 

έργο γνωστό, και επαναλαμβανόμενο (με άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου) 

Link to comment
Share on other sites

Εδώ που φτάσαμε, η λύση είναι ''κόψει κεφάλι''.

Σαν το greyscale του game of thrones, αφού δεν κόπηκε το δάχτυλο όταν έπρεπε, τώρα απαιτούνται ακραίες λύσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.tanea.gr/2020/02/11/world/poios-tha-kalypsei-ta-60-dis-ton-vretanon/

 

Quote

Πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει από τη Δανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρεντερίκσεν να δηλώνει ότι ακόμη κι αν οι χώρες της ΕΕ συνεισέφεραν μόνο το 1% του ΑΕΠ τους μελλοντικά, η Δανία θα έπρεπε να δίνει είκοσι φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα. «Πολλά από τα χρήματα της συνεισφοράς μας είναι παράλογα, για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή τα κύματα προσφύγων. Θα συνεισφέρουμε με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν θέλω να συνεισφέρουμε με πολύ περισσότερα χρήματα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

 

 

Ωπα !! ώπα !! 

 

Τόσο καιρό δεν μας έλεγαν οι οικονομολόγοι από τα lidl ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν η χαμένη αν αποχωρούσε από την Ε.Ε. επειδή θα έχανε το κοινοτικό χρήμα ?? 

Άλλη αιτία κρυβόταν πίσω απο τόση πρεμούρα ???? 

 

...... για φαντάσου.....  :sarcastic:

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

https://www.tanea.gr/2020/02/11/world/poios-tha-kalypsei-ta-60-dis-ton-vretanon/

 

 

 

Ωπα !! ώπα !! 

 

Τόσο καιρό δεν μας έλεγαν οι οικονομολόγοι από τα lidl ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν η χαμένη αν αποχωρούσε από την Ε.Ε. επειδή θα έχανε το κοινοτικό χρήμα ?? 

Άλλη αιτία κρυβόταν πίσω απο τόση πρεμούρα ???? 

 

...... για φαντάσου.....  :sarcastic:

 

Oι οικονομολόγοι συνεχίζουν αν λένε ότι απο το Brexit όλοι βγαίνουν χαμένοι, και το ΗΒ και η ΕΕ, με την πρωτη σαφώς να χάνει τη μερίδα του λέοντος. Πως η παραπάνω είδηση αλλάζει αυτό που ήδη ξέρουμε?

 

https://pressroom.vanguard.com/nonindexed/Vanguard_Global_Economic_Market_Outlook_2020.pdf 

https://static.vgcontent.info/crp/intl/auw/docs/resources/V306_Brexit Paper_V19_AU.pdf?20200211|124927

 

"In all scenarios where Britain leaves the EU, we believe the UK economy will probably end up smaller over the next decade than would otherwise have been the case. Why?

Firstly, because EU citizens coming to work in the UK have previously helped to increase the size of the UK economy. Brexit would reduce that effect. And secondly, also, because the more UK trade with the EU is disrupted and the more direct investment from the EU to the UK is curtailed, the less scope there will be to enhance productivity with imported ideas and increased specialisation.

It’s possible that there might be an offsetting increase in trade with non-EU countries. Our economic models, though, suggest it will be all but impossible to replace the size and proximity of the EU as a trading partner."

 

negotiating-brexit-chart-550x252.png

Έγινε επεξεργασία από XMorsX
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, XMorsX said:

 

Oι οικονομολόγοι συνεχίζουν αν λένε ότι απο το Brexit όλοι βγαίνουν χαμένοι, και το ΗΒ και η ΕΕ, με την πρωτη σαφώς να χάνει τη μερίδα του λέοντος. Πως η παραπάνω είδηση αλλάζει αυτό που ήδη ξέρουμε?

 

Δεν το ''ξέρουμε''. Το υποθέτουν οι ''οικονομολόγοι'' (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί απο κάποιο σημείο και πέρα, οι ''προβλέψεις'' και οι ''υπολογισμοί'' τους, δεν αποτελούν προιόν μελέτης των δεδομένων, ούτε καν στηρίζονται σε προηγούμενα παραδείγματα -θα επανέλθω σε λίγο σε αυτό-, αλλά αποτελούν καταφανώς πολιτικές εκτιμήσεις). Δες λίγο πιο προσεκτικά τη διατύπωση: (στο bold ) 

 

Quote

 

https://pressroom.vanguard.com/nonindexed/Vanguard_Global_Economic_Market_Outlook_2020.pdf 

https://static.vgcontent.info/crp/intl/auw/docs/resources/V306_Brexit Paper_V19_AU.pdf?20200211|124927

 

"In all scenarios where Britain leaves the EU, we believe the UK economy will probably end up smaller over the next decade than would otherwise have been the case. Why?

Firstly, because EU citizens coming to work in the UK have previously helped to increase the size of the UK economy. Brexit would reduce that effect. And secondly, also, because the more UK trade with the EU is disrupted and the more direct investment from the EU to the UK is curtailed, the less scope there will be to enhance productivity with imported ideas and increased specialisation.

It’s possible that there might be an offsetting increase in trade with non-EU countries. Our economic models, though, suggest it will be all but impossible to replace the size and proximity of the EU as a trading partner."

 

Εκτίμηση κάνουν λοιπόν. Την ίδια ακριβώς στιγμή που δεν μας εξηγούν με επαρκή τρόπο, πόσο επωφελήθηκε η ΜΒ από την παραμονή της στην Ε.Ε. (με στοιχεία όμως, και όχι με ''εκτιμήσεις''), αλλά παραβλέπουν μερικά ιστορικά δεδομένα, όπως:

α. Η ΜΒ δεν έγινε μεγάλη κατά την είσοδό της στην Ε.Ε (και δεν λέει και κανένας αν μεγάλωσε έστω και λίγο κατά την παραμονή της) αλλά ήταν μεγάλη από πριν, και συγκεκριμένα αφού κατάφερε η Θάτσερ, και τη γλίτωσε απο τον σκόπελο του ΔΝΤ, που ετοιμάζονταν να την βάλουν οι σοσιαλιστές. Ακόμα πιο παλιά το turnig point ήταν το τρένο της 2ης βιομηχανικής επανάστασης, που της έδωσε απίστευτη ώθηση, παρά τα στραπάτσα που έτρωγε στο στρατιωτικό τομέα (αμέτρητες ζωές και υλικά πήγαν στράφι στην προσπάθεια να διατηρήσει το ''imperial''). Χρήσιμο ανάγνωσμα, το ''γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη'' που περιγράφει αναλυτικά τον μηχανισμό που ένα κράτος προοδεύει ή χαντακώνεται, με διάσημα ιστορικά παραδείγματα. 

β. Στο διάστημα που η ΜΒ παρέμενε στην ΕΕ διάφορα άλλα κράτη (Εσθονία, Ν. Κορέα , Σιγκαπούρη, Χονκ Κόνκ  ακόμα και η Τουρκία) γιγάντωσαν τις οικονομίες τους πέρα από κάθε φαντασία, χωρίς να βρίσκονται σε κανενός είδους ΄΄ένωση'', πράγμα που σημαίνει ότι η παραμονή στην ΕΕ δεν αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία ενός έθνους. Καθόλου τυχαία βέβαια οι ίδιοι οικονομολόγοι που λένε αυτά που λένε, όταν τους αναφέρεις τα παραπάνω παραδείγματα, δεν δίνουν καμία απάντηση. 

 

Κοντολογίς. Η αποχώρηση από την Ε.Ε. από μόνη της δεν είναι τόσο σημαντική, πέρα από τον βαθμό που εμπόδιζε την ΜΒ να ασκήσει την οικονομική της πολιτική (αν το έκανε). Το πως θα πορευτεί η ΜΒ από εδώ και πέρα, είναι αποκλειστικά στο δικό της χέρι, και με τίποτα δεν μπορούμε να πούμε ότι ''απέτυχε γιατί αποχώρησε''. Δεκάδες παραδείγματα (τόσο της ίδιας χώρας όσο και άλλων) δείχνουν ότι μπορούν να προοδεύσουν μια χαρά, χωρίς κανενός είδους πατρωνία. 

Έγινε επεξεργασία από colt3003
Link to comment
Share on other sites

Η ΕΕ δεν είναι πατρονια, είναι μια συμφωνία που επιτρέπει πιο ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανοιχτοτερων θεσμων. Όλα αυτά δλδ που διαχρονικά φαίνεται να οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη, όπως τα περιγράφει και το βιβλίο "why nations fail" που παραθέτεις. Το οικονομικό τίμημα που πλήρωνε το ΗΒ ήταν μικρό συγκριτικά με τα οφέλη που καρπονωταν, και οικονομική πολιτική έκανε ήδη σχεδόν εντελώς ανεξαρτητα (δημοσιονομικη 100% δική της, νομισματική επίσης ανεξάρτητη κατ εξαίρεση των υπολοίπων και αυτό της βγήκε θετικό στις περιόδους κρίσης, κάποιους ελευθεραγοριτες τους ενοχλεί ότι δε μπορεί να κάνει συμφωνίες με τρίτους εκτός εε μόνη της, αλλά το να χάνεις το ήδη υπάρχον ελεύθερο εμπόριο με τους κοντινότερους και πλουσιότερος γείτονες σου για αυτό είναι παράλογο). 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, XMorsX said:

Η ΕΕ δεν είναι πατρονια, είναι μια συμφωνία που επιτρέπει πιο ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανοιχτοτερων θεσμων. Όλα αυτά δλδ που διαχρονικά φαίνεται να οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη, όπως τα περιγράφει και το βιβλίο "why nations fail" που παραθέτεις.

 

Ναι. Όλα αυτά στη θεωρία. Στην πράξη έχουμε να κάνουμε με έναν απίστευτο μηχανισμό γραφειοκρατών, που σκαρφίζονται τη μια ''ρύθμιση'' πίσω από την άλλη. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: ''Ρυθμισμένη'' αγορά ≠ ελεύθερη αγορά. Και (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανθρώπινος νους (ούτε ένας, αλλά ούτε και πλήθος, δηλ. επιτροπή) που να είναι σε θέση να γνωρίζει και να συντονίσει ανάγκες, παραγωγές και διακινήσεις δισεκατομμυρίων προϊόντων για 7 δις ανθρώπους. 

 

Όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.... Εδώ και αν έγινε έγκλημα. Αν γνωρίζεις έστω και κατά προσέγγιση το περιεχόμενο της συνθήκης Σέγκεν, θα βρεις πολύ δύσκολο πιστεύω να εξηγήσεις, πως το 2016 / 2017 μετακινήθηκαν κοντά 1 εκατομμύριο μη Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς κανενός είδους διαπίστευση (ταυτότητες / διαβατήριο) για να αποτελέσουν εργατικό δυναμικό για τη Γερμανία πρωτίστως και για τις όμορες χώρες δευτερευόντως. Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτή ή μπαλκονόπορτα στη συνθήκη ανοίχτηκε επί τούτου, γιατί ο ''αχαρτογράφητος'' εργάτης, θα κοστίζει πολύ φτηνότερα από τον εγχώριο Γερμανό εργάτη (Αμ τα έγραφε ο Μαρξ......) και επιπλέον θα μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, όσο ''οι διαδικασίες'' θέλουν τον χρόνο τους (και οι βιομηχανίες τον δικό τους). Στο τέλος θα ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, και -μάντεψε που- θα επιστρέψουν οι ''μη χρήσιμοι'' βάσει συνθήκης του Δουβλίνου. Η ''Ευρώπη των λαών'' λοιπόν ενέργησε σαν ένας κοινός δουλέμπορος, και μάλιστα μεγάλης κλίμακας, χωρίζοντας την Ευρώπη σε χώρες ''πρώτης ταχύτητας'', που θα μπορούν να αλλάζουν τις συνθήκες κατά το συμφέρον τους, και χώρες παρίες που θα υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών της, με αντάλλαγμα ''επιδοτήσεις'' (άαααλλο έγκλημα εδώ....) ώστε να απορροφούνται οι αντιδράσεις.

 

 

5 hours ago, XMorsX said:

Το οικονομικό τίμημα που πλήρωνε το ΗΒ ήταν μικρό συγκριτικά με τα οφέλη που καρπονωταν, και οικονομική πολιτική έκανε ήδη σχεδόν εντελώς ανεξαρτητα (δημοσιονομικη 100% δική της, νομισματική επίσης ανεξάρτητη κατ εξαίρεση των υπολοίπων και αυτό της βγήκε θετικό στις περιόδους κρίσης, κάποιους ελευθεραγοριτες τους ενοχλεί ότι δε μπορεί να κάνει συμφωνίες με τρίτους εκτός εε μόνη της, αλλά το να χάνεις το ήδη υπάρχον ελεύθερο εμπόριο με τους κοντινότερους και πλουσιότερος γείτονες σου για αυτό είναι παράλογο). 

 

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι θες να γράψεις, αλλά αν το κατάλαβα σωστά εννοείς ότι θυσίασε το ''ελεύθερο εμπόριο'' με τους γείτονες για χάρη των πιο μακρινών χωρών ? 

 

Αν είναι αυτό.... Άγια έπραξε !! Η εποχή που τα προϊόντα μετακινούνταν με κάρα και ως εκ τούτου οι αποστάσεις που θα διανύονταν θα ήταν αναγκαστικά μικρές, έχουν παρέλθει. Η Ελλάδα π.χ. εδώ και χρόνια εξάγει φράουλες (από τα πλέον ευπαθή προϊόντα) στη Ρωσία, και σταφύλια στην Αυστραλία. Αν το επιχείρημα είναι ότι: ''αυτοί που είναι κοντινοί είναι προτιμότεροι'', αυτό εχει πάψει προ πολλού. Είναι φαντάζομαι αυτονόητο ότι είναι προτιμότερη μια αγορά 6,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων από μια αγορά 0,5 δις. Αν τώρα η Ε.Ε θα βάλει δασμούς στα προϊόντα της ΜΒ... ας το κάνει. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης θα την πληρώσει τη νύφη, για να κάνουν οι Βρυξέλλες ναζάκια στους Άγγλους. Αν ένα άτομο θέλει να αγοράσει ένα προϊόν από την ΜΒ -για οποιονδήποτε λόγο-, τελικά θα το κάνει. Κάποιοι ίσως αποθαρρυνθούν από το έξτρα κόστος, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, διαφορετικά δεν θα βλέπαμε iphone των 1000€ + να ξεπουλάνε σαν ζεστό ψωμί. 

 

Γιαυτό έγραψα παραπάνω ότι, το τι θα γίνει με την ΜΒ είναι αποκλειστικά στο χέρι της. Έχει υποδομές, έχει ανθρώπινο δυναμικό, έχει δηλαδή τις προϋποθέσεις να προκόψει ακόμα περισσότερο. Θα το πράξει ?? ''εκείνοι έχουν το μαχαίρι, εκείνοι και το πεπόνι''....

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, XMorsX said:

αλλά το να χάνεις το ήδη υπάρχον ελεύθερο εμπόριο με τους κοντινότερους και πλουσιότερος γείτονες σου για αυτό είναι παράλογο)

 

20 hours ago, XMorsX said:

it will be all but impossible to replace the size and proximity of the EU as a trading partner."

 

23 minutes ago, colt3003 said:

αν το κατάλαβα σωστά εννοείς ότι θυσίασε το ''ελεύθερο εμπόριο'' με τους γείτονες για χάρη των πιο μακρινών χωρών ? 


δεν έχω καταλάβει τι συζητάτε στο συγκεκριμένο. Αν εννοείτε ότι οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ θα μηδενιστούν (αυτό καταλαβαίνω αν διαβαστεί αυτολεξεί η αγγλική φράση, φαντάζομαι δεν το εννοούν έτσι) αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί άρα δεν υπάρχει λόγος να συζητά κανείς πάνω σε τέτοια βάση. Αν εννοείτε ότι θα μειωθεί/ενδέχεται να μειωθεί/μειωθεί παροδικά/μειωθεί μόνιμα ή κάποια παραλλαγή αυτών, τότε η όλη συζήτηση μπαίνει σε πλαίσιο άλλο, όπου ουσιαστικά συζητείται αν η όποια αρνητική μεταβολή θα αναπληρωθεί ή όχι από αντίστοιχη αύξηση από αλλού.

Να γράψω τον καημό μου, δεν τονίζεται σχεδόν πουθενά στις σχετικές αναλύσεις, για την Ελλάδα η έξοδος του ΗΒ είναι πολύ αρνητικό γεγονός επειδή απελευθερώνεται πλήρως το ΗΒ να παίξει μπάλα χωρίς κανένα περιορισμό με την Τουρκία. Σε οποιοδήποτε πεδίο, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, salde said:

Να γράψω τον καημό μου, δεν τονίζεται σχεδόν πουθενά στις σχετικές αναλύσεις, για την Ελλάδα η έξοδος του ΗΒ είναι πολύ αρνητικό γεγονός επειδή απελευθερώνεται πλήρως το ΗΒ να παίξει μπάλα χωρίς κανένα περιορισμό με την Τουρκία. Σε οποιοδήποτε πεδίο, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό.

 

χεχε... κάτσε να δεις, να σκάει από Βρυξέλλες μεριά καμία ''οδηγία'' για μποϊκοτάζ, όπως έκαναν (και καλά) στη Ρωσία, όταν έσκασε το σκηνικό στην Κριμαία. Τι θα κάνουμε εμείς τότε, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να χωρίσει κάτι με τη ΜΒ ?? 

 

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι τα συμφέροντα της ΕΕ, δεν είναι (σχεδόν ποτέ) ταυτόσημα με τα δικά μας. 

Αν η αποχώρηση της ΜΒ αποτελέσει την θρυαλλίδα της διάλυσης της ΕΕ αυτό θα είναι ένα ευχάριστο νέο. Αν πάλι αντιληφθούν αυτόν τον κίνδυνο και αλλάξουν πορεία πλεύσης (δεν το πολυβλέπω...) και αυτό καλό θα είναι. 

 

Link to comment
Share on other sites

On 10/2/2020 at 8:31 ΜΜ, το μέλος colt3003 έγραψε:

https://www.liberal.gr/economy/telos-epochis-gia-larko-poleitai-se-18-mines-i-kleinei/286169

 

 

 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς.......

 

Ας πω μόνο το εξής: Αν έδινε στους ''εργαζόμενους'' ένα 3χίλιαρο το μήνα, χωρίς καν να πατάνε στο εργοστάσιο, αυτό θα κόστιζε λιγότερο ακόμα και μόνο από το ποσό που φεσώνει τη ΔΕΗ μηνιαίως !! 

 

Κλείστε τη τη ρημάδα χτες ! δώστε το ''μισθό'' στους ''εργαζόμενους'' για να κάθονται στο σπίτι τους (!) Αν μη τι άλλο θα έχουμε και ένα όφελος στο περιβάλλον . 

 

Καλά τα μισά είναι αλήθεια. Μην μασάς.

 

Και μειώσεις μισθών έχουν γίνει και πολλά άλλα, ενώ τα δάνεια από το κράτος αποπληρώνονται κανονικά.

Από την στιγμή που μεγάλο μέρος τους έχει αποπληρωθεί, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει παράνομες επιχορηγήσεις. Η εταιρία αποπληρώνει και με τόκο.

 

Το ωραίο είναι πως ΔΕΝ δίνει η πολιτεία το δικαίωμα στην Λάρκο να βγει στις αγορές και να ζητήσει δάνεια για αύξηση ρευστότητας και ΟΤΑΝ το κράτος δώσει μια ένεση  κατηγορείτε για παράνομη επιχορήγηση ...

Και τα δυο μαζί δεν πάνε, ή το ένα ή το άλλο.

 

Τέλος να πούμε πως η εταιρία έχει χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν την εποχή Καραμανλή, τότε που είχε συνάψει συμφωνίες και είχε κάνει διάφορα ανοίγματα βασισμένη στην τιμή του Νικελίου στα 53.000€ ... ενώ το Νικέλιο κατέρρευσε και έφτασε να πωλείται στις 5000€ ....

Από τότε προσπαθεί να γυρίσει η εταιρία, αλλά πάντα πίσω της μένουν τα χρωστούμενα.

 

Από μια "στραβή" δεν κλείνεις την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας .....

 

Το θέμα είναι να εξυγιανθεί η Λάρκο. να αλλάξουν τα παράλογα και να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όχι να την κομματιάσουν και να την πουλήσουν στους Τόμπολες, τους Μ.....νιούς και τους άλλους κλεφταράδες ...

 

Υ.Γ. Υπάρχουν πάμπολλες ιδιωτικές εταιρίες στην χώρα που χρωστούν στην ΔΕΗ αναλογικά περισσότερα ... Εκεί δεν βλέπω την ίδια πρεμούρα από τον Χατζηδάκη.

Έγινε επεξεργασία από adpanos
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, adpanos said:

 

Καλά τα μισά είναι αλήθεια. Μην μασάς.

 

Και μειώσεις μισθών έχουν γίνει και πολλά άλλα, ενώ τα δάνεια από το κράτος αποπληρώνονται κανονικά.

Από την στιγμή που μεγάλο μέρος τους έχει αποπληρωθεί, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει παράνομες επιχορηγήσεις. Η εταιρία αποπληρώνει και με τόκο.

 

Το ωραίο είναι πως ΔΕΝ δίνει η πολιτεία το δικαίωμα στην Λάρκο να βγει στις αγορές και να ζητήσει δάνεια για αύξηση ρευστότητας και ΟΤΑΝ το κράτος δώσει μια ένεση  κατηγορείτε για παράνομη επιχορήγηση ...

Και τα δυο μαζί δεν πάνε, ή το ένα ή το άλλο.

 

Τέλος να πούμε πως η εταιρία έχει χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν την εποχή Καραμανλή, τότε που είχε συνάψει συμφωνίες και είχε κάνει διάφορα ανοίγματα βασισμένη στην τιμή του Νικελίου στα 53.000€ ... ενώ το Νικέλιο κατέρρευσε και έφτασε να πωλείται στις 5000€ ....

Από τότε προσπαθεί να γυρίσει η εταιρία, αλλά πάντα πίσω της μένουν τα χρωστούμενα.

 

Από μια "στραβή" δεν κλείνεις την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας .....

 

Το θέμα είναι να εξυγιανθεί η Λάρκο. να αλλάξουν τα παράλογα και να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όχι να την κομματιάσουν και να την πουλήσουν στους Τόμπολες, τους Μ.....νιούς και τους άλλους κλεφταράδες ...

 

Υ.Γ. Υπάρχουν πάμπολλες ιδιωτικές εταιρίες στην χώρα που χρωστούν στην ΔΕΗ αναλογικά περισσότερα ... Εκεί δεν βλέπω την ίδια πρεμούρα από τον Χατζηδάκη.

 

 

Κοίτα, ανεξάρτητα από το πόσα είναι αλήθεια, οι αριθμοί είναι αληθείς (τα χρέη).

Και από τα λίγα που διάβασα, η συγκεκριμένη επένδυση είναι καταδικασμένη κυρίως γιατί το μετάλλευμα είναι φτωχό και είναι ασύμφορη η εξόρυξη και μετατροπή του.

 

Άλλωστε, δεν νομίζω να ήταν κορόιδο ο Μποδοσάκης που την παράτησε. Αν δεν μπορεί ο ιδιώτης να βγάλει κέρδος, περιμένεις αλήθεια να τα καταφέρει το κράτος ?? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση (που ξεφεύγει βέβαια από τα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού) είναι η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Free market. Και για να εξηγούμαι, ο συνειρμός μου ήρθε από αυτό: 

airport080420.jpg
WWW.NEWS247.GR

Και πίεση στην Κομισιόν για συνολική ευρωπαϊκή λύση για τις πτήσεις. Η παρέμβαση Καραμανλή στο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών

 

Ποιος συνειρμός μου ήρθε?

Όταν θέλεις να πετάξεις για κάποια επείγουσα δουλειά σου, το εισητήριο που θα βρεις για μια ενδοευρωπαϊκή πτήση θα είναι περίπου 500-1000 ευρώ. Άρα, στα κέρδη δεν είμαστε όλοι μαζί, αλλά οι αεροπορικές μόνες τους. Έτσι, με την πολιτική χρηματιστήριο που έχουν στα εισητήρια, βγάζουν υπέρμετρα κέρδη και μεγαλώνουν κι άλλο, αγοράζουν αεροπλάνα, επεκτείνουν δρομολόγια κλπ. Μόνο που έτσι αυξάνει ο τουρισμός. Ο οποίος κάποιες φορές έχει θετικό πρόσημο (π.χ. κέντρο της Αθήνας και airbnb) κάποιες άλλες αρνητικό (π.χ. Κοπεγχάγη και airbnb). Δηλαδή τα ακριβά ενοίκια γίνονται πανάκριβα, ενώ ταυτόχρονα ακριβαίνουν και τα αεροπορικά.

 

Αφού έχουμε ελεύθερη αγορά, γιατί να μην την αφήσουμε να αυτορρυθμιστεί και να κλείσουν μερικές αεροπορικές? Τι θα πάθουμε αν πετάμε λιγότερο? Γιατί θα πρέπει να επιδοτούμε τον παράλογο αριθμό πτήσεων υποστηριζόμενο από ανθρώπους που ζουν σε μια παράλογη παγκοσμιοποιημένη οικονομία (μεταξύ αυτών και εγώ)? 

 

Σίγουρα δεν θέλω το κακό των εργαζομένων σε καμία περίπτωση, και γι' αυτό και μόνο το λόγο δεν θα ήθελα να κλείσουν.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Κλείσαμε την Ολυμπιακή επειδή μας έβαλαν πρόστιμο για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Αλλά να σωθεί η Lufthansa με παράνομη χρηματοδότηση.

Χρειάζονται λίγη ευρωπαική αλληλεγγύη, να τους κάνουμε εμείς, η Aegean ίσως, καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, hurin said:

Κλείσαμε την Ολυμπιακή επειδή μας έβαλαν πρόστιμο για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Αλλά να σωθεί η Lufthansa με παράνομη χρηματοδότηση.

Χρειάζονται λίγη ευρωπαική αλληλεγγύη, να τους κάνουμε εμείς, η Aegean ίσως, καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Όταν γίνεται κάτι στην Ελλάδα, είναι διαπλοκή. Όταν γίνεται στη Γερμανία, είναι αναπόφευκτο :)

Δυστυχώς η γερμανία έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. 

Και καταγγελία να τους κάνουμε, η συνέπεια ποια θα είναι? Θα τους κόψουμε τα ... ευρωομόλογα? 

Αφού παρακαλάμε για κανένα ψιχουλο-ομόλογο, γιουρομπόντ, κορόναμποντ κλπ. αλλά δεν ψήνονται με τίποτα. 

Για μένα ειδικά με την εποχή του κορώνα έχει πλέον αρχίσει και θρυμματίζεται. 

Το όραμα θέλει και οραματιστές, όταν βγάζεις βελόπουλους, φαράτζ ή σαμαρά και μέρκελ ή τσίπρα και πως-τον-λεγαν-τον-ισπανο-με-την-κοτσιδα, είναι η αρχή του τέλους.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.