Jump to content



Χρεοκοπία Ευρώπης - The Euroskepticism Thread - Ευρωσκεπτικισμός v0.1


sotiris

Η χειρότερη περίοδος διακυβέρνησης  

103 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Ναι, αλλά δε ξέρεις το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε, μπορεί να υπήρχε κάποιο πακέτο ελαφρύνσεων για να προσελκύσουν τις επενδύσεις. Μπορεί τα κινεζόνια να εκμεταλλεύονταν κάποιο παραθυράκι και να πετύχαιναν τιμές στα πατώματα. Και βάλε και στο πακέτο και τα πολιτικά παιχνίδια, γιατί πίσω από τέτοιες επενδύσεις κρύβονται κράτη, όχι απλά μια εταιρεία χψζ, μιλάς με κράτος πια.

 

Μπορεί αυτά που λες να τα εκφράζεις ως "ιδέες ενός άσχετου" αλλά να που αυτοί οι άσχετοι βρίσκονται στην εξουσία αυτήν τη στιγμή, με τέτοιου είδους υποσχέσεις. Και για να μη νομίσετε οτι εννοώ μόνο Συριζα, εννοώ και τους υπόλοιπους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι να φωνάζουν στις συνελεύσεις πανεπιστημίων, από κει αναδείχθηκαν εξάλλου, τρομάρα μας. Δεν κάνουν για μακρόπνοη πολιτική σχεδίαση, δεν έχουν την ικανότητα να βλέπουν πίσω από την εξωτερική πληροφορία. μαθητευόμενοι μάγοι σχεδόν όλοι. Πετάνε ένα θα φορολογήσουμε τον πλούτο (χαμογελούσε η Αγγελοπούλου γιατί ήξερε...) και ποιός πληρώνει τώρα τη νύφη; Η μεσαία τάξη και, ακόμη περισσότερο αναλογικά με το εισόδημά τους, οι φτωχοί.

 

Αρχίζω να βγαίνω offtopic νομίζω οπότε σταματάω γιατί θα παρασυρθώ σε rant για την σκατοκατάσταση στο φτωχό μυαλό μας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ας τα δούμε πάλι επί μέρους:

 

On 20/12/2016 at 6:40 AM, ΓιαγκΤ said:

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα είναι καλλίτερος από σένα σε κάτι. ΠΧ οι γερμανοί στοιχήθηκαν πίσω από τις εντολές της ελίτ τους όταν μπήκαν στην ΕΕ και σήμερα εκμεταλλεύονται τους πάντες. Εμείς δεν είμαστε αντίστοιχων προσόντων φυλή αλλά και να ήμασταν δεν διαθέτουμε αντίστοιχη βιομηχανία και πληθυσμό. Περαιτέρω κάποιες χώρες πηγαίνουν καλύτερα ανάλογα τον βαθμό απόκλισης από το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης. ΠΧ η Ελβετία έχει άμεση δημοκρατία και κάποιες άλλες δεν διανοούνται να υπηρετήσουν σε τέτοιο βαθμό την άρχουσα τάξη.

Βάζεις στην κουβέντα φυλετικό ζήτημα, και δεν το βρίσκω απολύτως λογικό γιατί υπάρχουν παραδείγματα που το αντικρούν αυτό, με πρώτο και καλύτερο αυτό της ''μεταμόρφωσης'' της Κίνας. Εδώ δε λέμε να καινοτομήσουμε σε κάτι, αλλά να μιμηθούμε πιο επιτυχημένα μοντέλα. Η έλλειψη τοπικής ελίτ είναι ένα ζήτημα (ας μην ανατρέξουμε στους λόγους, γιατί θα πάει πολύ μακριά η κουβέντα) αλλά τα πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν ότι μια προς το καλύτερο αλλαγή μπορεί να επέλθει και με την αρχική απουσία τους. Το ότι θα φτιαχτούν ''τζάκια'' στην πορεία, είναι παραπάνω απο βέβαιο, αλλά η ύπαρξή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελβετία των τραπεζιτών.

 

On 20/12/2016 at 6:40 AM, ΓιαγκΤ said:

Το βασικό πρόβλημα του καπιταλισμού είναι η έλλειψη κατανάλωσης. Φτωχοποιείται η μεσαία τάξη εξαιτίας των μονοπωλίων και της μείωσης του εργατικού δυναμικού. Κάθε ένας που απολύεται σταματάει να καταναλώνει και το 1% όσο σπάταλο και αν είναι δεν μπορεί να αναπληρώσει Έτσι γίνανε σπάνιες οι ευκαιρίες στην πραγματική οικονομία και τζιράρουν όλοι αέρα στα χρηματιστήρια συσσωρεύοντας βουνά χρεών.

Μην ξεχνάς ότι η κομουνιστική Κίνα έγινε τεράστια εις βάρος των ΗΠΑ όταν οι εταιρίες τους έγιναν πολυεθνικές και μετακόμισαν ενώ ταυτόχρονα μεταλλάχθηκε το κομμουνιστικό σύστημα από τον Ντενγκ Σιάο-Πινγκ: Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια.

Το βασικό ''πρόβλημα'' του καπιταλισμού είναι η ανισότητα που δημιουργεί. Ωστόσο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το σύστημα είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικό, όπως είναι η ίδια η διαβίωση του ανθρώπινου είδους. Μια φορά και έναν καιρό που ο πλυθησμός ήταν κατά πολύ μικρότερος ,οι πόροι ήταν άφθονοι, η τεχνολογία σε βρεφικό στάδιο, η εκπαίδευση και η ιατρική επίσης, ο κόσμος ζούσε μέρα τη μέρα αγωνιζόμενος, μη γνωρίζοντας αν θα ζεί αύριο, και οι ελίτ της εποχής πέρναγαν καλύτερα. Σήμερα όμως που η εκπαίδευση και η τεχνολογία έχουν γίνει κοινό κτήμα, ο καθένας μπορεί να αγωνιστεί για να αναδειχτεί περισσότερο απο κάποιον άλλον. Κάποιοι θα πετύχουν και κάποιοι όχι. Κάποιοι θα κάνουν μια επιλογή που θα τους ανεβάσει, (ή απλά θα βρεθούν στο σωστό σημείο τη σωστή ώρα) και κάποιοι θα κάνουν μία επιλογή που θα τους συντρίψει (ή θα βρεθούν στο λάθος σημείο τη σωστή ώρα). Εν τω μεταξύ τόσο ο χώρος, όσο και οι πόροι γίνονται λιγότεροι, ενώ οι ''ανταγωνιζόμενοι'' όλο και περισσότεροι. Σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να ανθίσει ''ισότητα''. Και ούτε και εσύ θα το ήθελες. Αν εγώ βγάζω λ.χ. 100 και εσύ 1000 επείδη είτε πήρες τα ρίσκα σου, είτε επειδή ήσουν τυχερός, είτε επειδή υπήρξες καινοτόμος, θα τα μοιραστείς μαζί μου ?? αυτό ήταν το κίνητρο στην αρχή της προσπάθειάς σου ? Θα μου πείς πως η κούρσα αυτή έχει τέλος. Θα συμφωνήσω. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι η επιλογή του κόσμου. Ο καθένας κοιτάει και μοχθεί για να φτιάξει τη δική του ζωή, και ήδη είναι αρκετά δύσκολο για να κουβαλάει ''βαρίδια''.

 

 

On 20/12/2016 at 6:40 AM, ΓιαγκΤ said:

Προσωπικά θεωρώ τα συστήματα διακυβέρνησης εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν κάποιος θέλει το καλό της χώρας του. ΠΧ τα κομμουνιστικά καθεστώτα τύπου Κάστρο είχαν επιτυχημένη παιδία και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δεν θα πάρω το πακέτο αφού δεν είναι όλο επιτυχημένο αλλά μόνο αυτά τα δύο. Γιατί ο εκάστοτε κυβερνών να έχει πρόσβαση στα λεφτά που δίνω για την περίθαλψη την σύνταξη η την μόρφωση και να τα παίζει όπως γουστάρει;

Στα υπόλοιπα ελεύθερη αγορά αλλά όταν μια μεγάλη επιχείρηση γίνει τεράστια πρέπει να τιμωρείτε με βαριά φορολογία αλλιώς τέλος ο ανταγωνισμός.

Το κυριότερο όμως είναι ότι πρέπει στο σύνταγμα να υπάρξει διάταξη που θα κατεβάζει αυτόν που δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις ακόμα και την επόμενη μέρα. Δεν είναι ανάγκη να πέφτει το κόμμα αρκεί να φεύγει ο πρωθυπουργός. Με απλές διαδικασίες. Βάζεις την κάρτα της τράπεζας και ψηφίζεις αρνητικά.  

Το να θέλει ένας μόνο το καλό της χώρας του (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σήμερα κάποιος που να είναι σε αυτή την θέση), δυστυχώς δεν θα είναι αρκετός για να οδηγήσει τη χώρα προς τα εκεί. Η κατάσταση, απο το 1980 έχει εκτροχιαστεί, ο κόσμος είναι μπολιασμένος με τις λάθος αντιλήψεις, είναι εν πολλοίς οικονομικά αλλά και κοινωνικά αναλφάβητος, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανεχτεί κανέναν που δεν θα του πεί γλυκολογα και δεν θα του τάξει, τη στιγμή ακριβώς που μπορστά μας έχουμε μόνο δύσκολες και επώδυνες λύσεις. Μαγικά πλέον δεν γίνονται. Προσωπικά είμαι πολύ απαισιόδοξος, σε σημείο που να μην πιστέυω σε αλλάγή των πραγμάτων ακόμα και αν επέλθει ολοκληρωτική κατάρρευση.

 

Η απάντηση στο bold είναι η εξής μια: για να μπορείς να απολάυσεις σύνταξη και εκπαίδευση η οποία να αξίζει παραπάνω απο ότι κατέβαλες. Μια παρομοίωση που περιγράφει καλύτερα αυτό είναι να δείς τα ασφαλιστικά ταμεία σαν αεροπλανοφόρα, τα οποία υποστηρίζονται απο ολόκληρη αρμάδα πλοίων. Μόνο του ένα αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να σταθεί. Είναι ο κορμός. Τα ''άκρα'' που δίνουν τη μάχη, υποστηριζόμενα απο τον ''κορμό'' είναι τα υπόλοιπα πλοία. Στον πραγματικό κόσμο τώρα: τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν σε μικρού ρίσκου επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα καποιες απο αυτές (τις επενδύσεις) π.χ. τράπεζες, επενδύουν σε πιο μεγάλου ρίσκου προίοντα. Ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος: η ευημερία του ασφαλιστικου ταμείου. Αν δεν λειτουργούσε έτσι το σύστημα τότε τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά, όσο να κάνεις 2 πολαπλασιασμούς και μία διαίρεση. Οτι έχεις καταβάλλει σε εισφορές κατά τη διάρκεια του (όποιου) εργασιακού σου βίου, το οποίο αποφασίζεις αν θα το πάρεις άπαξ, ή σε όσες μηνιαίες (ή όπως αλλιώς θέλεις) δόσεις, συν την τιμαριθμική διαφορά (πλέον αμελητέα λόγω ευρώ), και that's all !! Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ακόμα και ο κατώτερα αμοιβόμενος συνταξιούχος του ΙΚΑ λαμβάνει περίπου 40% περισσότερα απο όσα είχε καταβάλλει. Φαντάζεσαι τι συντάξεις θα έπαιρναν όλοι αν το σύστημα να λειτουργούσε αξιοκρατικά (γιατί αυτό είναι αξιοκρατία) όπως το περιέγραψα ?

 

Σχετικά με την ελέυθερη αγορά και την δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων, θα διαφωνήσω λέγοντας ότι μια επιχείρηση μπορεί να είναι όσο μεγάλη της επιτέπεται, αλλά όχι να κατέχει μονοπωλιακή θέση. Και αν θυμάσαι μεγάλες εταιρίες έχουν υποχρεωθεί απο αντίστοιχα μεγάλα κράτη (ή συνασπισμούς κρατών) είτε στην καταβολή προστίμου είτε στην ανατροπή της μονοπωλιακής τους πολιτικής, είτε συνήθως και τα 2. Αντίστοιχα λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την πάταξη της δημιουργίας καρτέλ. Αυτά όμως όπως έγραψα προκύπτουν είτε απο μεγάλα κράτη, είτε απο ενώσεις κρατών. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 

 

Τέλος σχετικά με την εκλογική διαδικασία, δε λέω είναι ωραία σαν ιδέα. Εγώ θα το πήγαινα όμως πιο μακριά το θέμα, και θα ζήταγα την λογοδοσία και την αξιολόγηση  όλων των δημοσίων λειτουργών. Το να αλλάζεις Π/Θ επειδή υπήρξε ασυνεπής, αδιαφορόντας για τις πιθανές αιτίες που τον έκριναν τέτοιο (πες βρε παιδί μου που φτάνουμε σε μια εποχή που ο εκάστοτε Π/Θ δεν υπόσχεται γιοφύρια και ποτάμια, αλλά κάτι πιο εφαρμόσιμο), είναι παρόμοιο με τη λογική μιας όμάδας που κάθε φορά που έχανε άλλαζε προπονητή. Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής φαντάζομαι θα σου είναι γνωστό...

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

Ας τα δούμε πάλι επί μέρους:

 

Βάζεις στην κουβέντα φυλετικό ζήτημα, και δεν το βρίσκω απολύτως λογικό γιατί υπάρχουν παραδείγματα που το αντικρούν αυτό, με πρώτο και καλύτερο αυτό της ''μεταμόρφωσης'' της Κίνας. Εδώ δε λέμε να καινοτομήσουμε σε κάτι, αλλά να μιμηθούμε πιο επιτυχημένα μοντέλα. Η έλλειψη τοπικής ελίτ είναι ένα ζήτημα (ας μην ανατρέξουμε στους λόγους, γιατί θα πάει πολύ μακριά η κουβέντα) αλλά τα πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν ότι μια προς το καλύτερο αλλαγή μπορεί να επέλθει και με την αρχική απουσία τους. Το ότι θα φτιαχτούν ''τζάκια'' στην πορεία, είναι παραπάνω απο βέβαιο, αλλά η ύπαρξή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελβετία των τραπεζιτών.

 

Το βασικό ''πρόβλημα'' του καπιταλισμού είναι η ανισότητα που δημιουργεί. Ωστόσο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το σύστημα είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικό, όπως είναι η ίδια η διαβίωση του ανθρώπινου είδους. Μια φορά και έναν καιρό που ο πλυθησμός ήταν κατά πολύ μικρότερος ,οι πόροι ήταν άφθονοι, η τεχνολογία σε βρεφικό στάδιο, η εκπαίδευση και η ιατρική επίσης, ο κόσμος ζούσε μέρα τη μέρα αγωνιζόμενος, μη γνωρίζοντας αν θα ζεί αύριο, και οι ελίτ της εποχής πέρναγαν καλύτερα. Σήμερα όμως που η εκπαίδευση και η τεχνολογία έχουν γίνει κοινό κτήμα, ο καθένας μπορεί να αγωνιστεί για να αναδειχτεί περισσότερο απο κάποιον άλλον. Κάποιοι θα πετύχουν και κάποιοι όχι. Κάποιοι θα κάνουν μια επιλογή που θα τους ανεβάσει, (ή απλά θα βρεθούν στο σωστό σημείο τη σωστή ώρα) και κάποιοι θα κάνουν μία επιλογή που θα τους συντρίψει (ή θα βρεθούν στο λάθος σημείο τη σωστή ώρα). Εν τω μεταξύ τόσο ο χώρος, όσο και οι πόροι γίνονται λιγότεροι, ενώ οι ''ανταγωνιζόμενοι'' όλο και περισσότεροι. Σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να ανθίσει ''ισότητα''. Και ούτε και εσύ θα το ήθελες. Αν εγώ βγάζω λ.χ. 100 και εσύ 1000 επείδη είτε πήρες τα ρίσκα σου, είτε επειδή ήσουν τυχερός, είτε επειδή υπήρξες καινοτόμος, θα τα μοιραστείς μαζί μου ?? αυτό ήταν το κίνητρο στην αρχή της προσπάθειάς σου ? Θα μου πείς πως η κούρσα αυτή έχει τέλος. Θα συμφωνήσω. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι η επιλογή του κόσμου. Ο καθένας κοιτάει και μοχθεί για να φτιάξει τη δική του ζωή, και ήδη είναι αρκετά δύσκολο για να κουβαλάει ''βαρίδια''.

 

 

Το να θέλει ένας μόνο το καλό της χώρας του (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σήμερα κάποιος που να είναι σε αυτή την θέση), δυστυχώς δεν θα είναι αρκετός για να οδηγήσει τη χώρα προς τα εκεί. Η κατάσταση, απο το 1980 έχει εκτροχιαστεί, ο κόσμος είναι μπολιασμένος με τις λάθος αντιλήψεις, είναι εν πολλοίς οικονομικά αλλά και κοινωνικά αναλφάβητος, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανεχτεί κανέναν που δεν θα του πεί γλυκολογα και δεν θα του τάξει, τη στιγμή ακριβώς που μπορστά μας έχουμε μόνο δύσκολες και επώδυνες λύσεις. Μαγικά πλέον δεν γίνονται. Προσωπικά είμαι πολύ απαισιόδοξος, σε σημείο που να μην πιστέυω σε αλλάγή των πραγμάτων ακόμα και αν επέλθει ολοκληρωτική κατάρρευση.

 

Η απάντηση στο bold είναι η εξής μια: για να μπορείς να απολάυσεις σύνταξη και εκπαίδευση η οποία να αξίζει παραπάνω απο ότι κατέβαλες. Μια παρομοίωση που περιγράφει καλύτερα αυτό είναι να δείς τα ασφαλιστικά ταμεία σαν αεροπλανοφόρα, τα οποία υποστηρίζονται απο ολόκληρη αρμάδα πλοίων. Μόνο του ένα αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να σταθεί. Είναι ο κορμός. Τα ''άκρα'' που δίνουν τη μάχη, υποστηριζόμενα απο τον ''κορμό'' είναι τα υπόλοιπα πλοία. Στον πραγματικό κόσμο τώρα: τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν σε μικρού ρίσκου επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα καποιες απο αυτές (τις επενδύσεις) π.χ. τράπεζες, επενδύουν σε πιο μεγάλου ρίσκου προίοντα. Ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος: η ευημερία του ασφαλιστικου ταμείου. Αν δεν λειτουργούσε έτσι το σύστημα τότε τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά, όσο να κάνεις 2 πολαπλασιασμούς και μία διαίρεση. Οτι έχεις καταβάλλει σε εισφορές κατά τη διάρκεια του (όποιου) εργασιακού σου βίου, το οποίο αποφασίζεις αν θα το πάρεις άπαξ, ή σε όσες μηνιαίες (ή όπως αλλιώς θέλεις) δόσεις, συν την τιμαριθμική διαφορά (πλέον αμελητέα λόγω ευρώ), και that's all !! Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ακόμα και ο κατώτερα αμοιβόμενος συνταξιούχος του ΙΚΑ λαμβάνει περίπου 40% περισσότερα απο όσα είχε καταβάλλει. Φαντάζεσαι τι συντάξεις θα έπαιρναν όλοι αν το σύστημα να λειτουργούσε αξιοκρατικά (γιατί αυτό είναι αξιοκρατία) όπως το περιέγραψα ?

 

Σχετικά με την ελέυθερη αγορά και την δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων, θα διαφωνήσω λέγοντας ότι μια επιχείρηση μπορεί να είναι όσο μεγάλη της επιτέπεται, αλλά όχι να κατέχει μονοπωλιακή θέση. Και αν θυμάσαι μεγάλες εταιρίες έχουν υποχρεωθεί απο αντίστοιχα μεγάλα κράτη (ή συνασπισμούς κρατών) είτε στην καταβολή προστίμου είτε στην ανατροπή της μονοπωλιακής τους πολιτικής, είτε συνήθως και τα 2. Αντίστοιχα λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την πάταξη της δημιουργίας καρτέλ. Αυτά όμως όπως έγραψα προκύπτουν είτε απο μεγάλα κράτη, είτε απο ενώσεις κρατών. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 

 

Τέλος σχετικά με την εκλογική διαδικασία, δε λέω είναι ωραία σαν ιδέα. Εγώ θα το πήγαινα όμως πιο μακριά το θέμα, και θα ζήταγα την λογοδοσία και την αξιολόγηση  όλων των δημοσίων λειτουργών. Το να αλλάζεις Π/Θ επειδή υπήρξε ασυνεπής, αδιαφορόντας για τις πιθανές αιτίες που τον έκριναν τέτοιο (πες βρε παιδί μου που φτάνουμε σε μια εποχή που ο εκάστοτε Π/Θ δεν υπόσχεται γιοφύρια και ποτάμια, αλλά κάτι πιο εφαρμόσιμο), είναι παρόμοιο με τη λογική μιας όμάδας που κάθε φορά που έχανε άλλαζε προπονητή. Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής φαντάζομαι θα σου είναι γνωστό...

 

Μια χαρά τοπική ελίτ έχουμε, μόνο που η πλειοψηφία της δημιουργήθηκε στην κατοχή από μαυραγορίτες συνεργάτες των Γερμανών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν τους τιμώρησε. Δεν περιμένεις πατριωτισμό από τέτοιους.

 

Δεν πιστεύω ότι είναι εφικτή η ισότητα σε κανένα σύστημα. Εκείνο που πιστεύω είναι το μίνιμουμ διαβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί μια κοινωνία να παρέχει  εργασία σε κάποιον για μπορεί να ζει ανεκτά και να μην είναι άστεγος.

Δεν μπορώ να ανέχομαι την οικονομική αφαίμαξη κρατών από την παγκόσμια ελίτ που στέλνει καραβιές προσφύγων στην χώρα μου. Ας κλέψουν λιγότερα να μένουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους.

Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πλεονεξία δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Όταν μια αμερικάνικη εταιρία απολλύει κόσμο και πάει την παραγωγή στην Κίνα για να αυξήσει τα κέρδη της δεν σκέπτεται ότι αυτοί θα σταματήσουν να αγοράζουν. Πιστεύει ότι κάπου αλλού θα βρουν δουλειά και θα συνεχίσουν οι ίδιοι να πουλάνε. Το κάνουν όλοι όμως αυτό και οι άνθρωποι μένουν άνεργοι, με ταυτόχρονη αύξηση   του ΑΕΠ τις Κίνας και μείωση  στις  ΗΠΑ.

Πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα κυρίαρχοι του πλανήτη και αυτός είναι ο λόγος που άφησαν να γιγαντωθούν τα δικά τους μονοπώλια. Έκαναν οικονομικο πόλεμο στη Ρωσία νομίζοντας ότι τιν έχουν εύκολα. Η αρκούδα όμως δεν είναι σύμβολο της Ρωσίας για την δύναμη αλλά για την υπομονή. Τώρα κατάλαβαν το λάθος και έβγαλαν τον Τραμπ να τα διορθώσει.

Αυτό που ζούμε έχει συμβεί ξανά την δεκαετία του 30 και κατέληξε σε  πόλεμο. Ο 4ος παγκόσμιος έλεγε ο Αϊνστάιν θα γίνει με πέτρες και ξύλα.

 

Δεν ξέρω που το βγάζεις αυτό το 40% και καλό θα είναι αν δεν πρόκειται για  τις δικές σου εισφορές μην πιστεύεις σε παραμύθια άλλων.

Εγώ αν βγω στα 67 (λέμε τώρα) θα τους έχω δώσει με σημερνά λεφτά 222 χιλιάρικα. Αν ζήσω όσο ο πατέρας μου και ο θείος μου θα πάω μέχρι τα 83 και με 800 που προβλέπεται θα έχω πάρει 154 χιλιάρικα.

Το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό ταμείο μέχρι που ο Σημίτης έπαιξε τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο. Μετά ήρθε ο Βενιζέλος και αγόρασε ομόλογα τα οποία κούρεψε αμέσως. Δέντρο να ήταν που έβγαζε 500ρικα θα είχε ξεραθεί.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τα Χριστούγεννα ενός Γελοίου

Παράθεση

 

- Πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις, πέφτουμε σαν πέτρα.
- Πιστεύεις στις δημοσκοπήσεις;
- Μη γίνεσαι μαλάκας.
 -Εντάξει! Ομως μην του το πούμε, θα ταραχθεί.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΣιγομουρμούριζαν οι περιπαρατρεχάμενοι στο Ιερό Παλάτιον. Το έφερναν από δω, το πήγαιναν από κει, το εξέταζαν το πράγμα. Το περιέστρεφαν, συστρέφονταν και οι ίδιοι γύρω του, αλλά άκρη δεν έβγαζαν - ώσπου τους βγήκε: να δώσουμε ένα έκτακτο βοήθημα! Αριστούργημα! Οχι έκτακτο βοήθημα, 13η σύνταξη, το βελτίωσε θριαμβευτικά ο άλλος.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΚι άρχισε η μόντα της φάμπρικας!

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΑπιαστα σε κάτι τέτοια τα παλιόπαιδα τα μαγκιόρικα.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΚι έτσι, με διάγγελμα προς τον λαό ο Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης ανακοίνωσε την παραχώρηση της 13ης σύνταξης - δοξάστε με! σας σκέφτομαι! Οταν έκανε τα ίδια ο Σαμαράς ήταν ένας μασκαράς, τώρα που τα κάνω εγώ είμαι ο Μέγας Μάγος ο Αναμορφωτής με ένα πριόνι...

1. Ο θεϊκός άνδρας Κλέων ο Βυρσοδέψης μοίρασε σε αυτούς που κι αυτός έκαμε φτωχούς (άλλους διατηρώντας τους στη φτώχεια τους και άλλους επιδεινώνοντας τη φτώχεια τους), 617 εκατομμύρια δαρεικούς. Τα λεφτά αυτά τα έβγαλε από τα αιμάσσοντα πλεονάσματα που προσπορίσθηκε γδέρνοντας και όσους ελέησε και όλους τους άλλους πλην Δυνατών.

2. Με έναν λόγο, ο Κλέων ο Βυρσοδέψης προσπάθησε να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των φτωχών με τα δικά τους λεφτά. Από αυτά που τους έχει φάει.

3. Αυτό που ο Κλέων ο Εκδοροσφαγέας έδωσε ήταν ένα εφάπαξ επίδομα, ενώ την ίδια στιγμή έκοβε το ΕΚΑΣ στο διηνεκές . Με άλλα λόγια,

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngαυτός ο Πατερούλης του λαού έδινε στους φτωχούς πέντε δαρεικούς για μια φορά, ώστε να τους παίρνει έξι δαρεικούς forever, στο διηνεκές και ώσπου οι ψυχές τους να φθάσουν στην κόκκινη μηλιά. Ο μέγας Λιόντας ο Ληστής έδωκε στην πλέμπα ένα επίδομα εφάπαξ για να την κλέβει επ’ άπειρον.

4. Για να βγάλει το αιμοσταγές πλεόνασμα ο Ηγεμών στην υπηρεσία του Σόιμπλε, όχι μόνον έγδαρε με τους φόρους όλους τους όνους της επικράτειας, αλλά έκαμε και στάση πληρωμών προς όσους το κράτος χρωστάει.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΚαι αιμοσταγές και ψευδές το πλεόνασμα.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΜόλις έμαθε τα καμώματα του σμπίρου του ο χερ Σόιμπλε έφριξε. «Δεν θα μας πουν οι ξένοι τι θα κάνουμε» έλεγε στο μεταξύ ο Λιόντας των λεονταρισμών - τι λες, ρε μαλάκα; ηκούσθη εξ ύψους φωνή, «δεν θα το ξανακάνουμε» άρχισε αμέσως να γράφει σε επιστολή ο κ. Τσακαλώτος, πενήντα ταχυδρομικά περιστέρια έφυγαν, μια καλιακούδα φθάνει, ένα μαντάτο και κακό και τα σκυλιά δεμένα.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΣυστρέφονταν και σύριζαν και συσκέπτονταν στο Ιερό Παλάτιο οι παρακοιμώμενοι, πώς να την ξαναγράψουν τη ρημάδα την επιστολή να μην ξεφτιλισθούν τελείως, «τελειώνετε, ξεφτιλισμένοι» ηκούσθη εκ νέου η εξ ύψους βοούσα φωνή, και τω όντι ξεφτιλισμένοι τελείωσαν τη γ@μοεπιστολή και την έστειλαν - «δεν θα το ξανακάνουμε, ουδείς αναμάρτητος» -που έλεγε κι ο Σαμαράς- πώς θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε αλλιώς...

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΤην ίδια ώρα το ανδρείκελο του Σόιμπλε, δαρμένο πάλι αλλά συνηθισμένο πια σε κάτι τέτοια, ανέβαινε στο προεκλογικό μπαλκόνι και ονόμαζε  ανόητους όσους πιστεύουν ότι πάει σε εκλογές. Συνεχίζοντας τα ψέματα. «Δεν θα μας πούνε τι θα κάνουμε» για να τους ξεκάνουμε - έλεγαν στο παρασκήνιο, πίσω από το μπαλκόνι, οι «αριστεροί» που ανέλαβαν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για να μην την κάνουν οι δεξιοί.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΣτο μεταξύ, ο Κλέων ο Βυρσοδέψης ανερυθρίαστος συνέχιζε: «Δεν θα μας πούνε τι θα κάνουμε». Του είπαν. Και είπε κι ένα τραγούδι.

…………………………………………………………...............................................................................

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΗ χυδαιότητα προσωποποιημένη. Στο πρόσωπο ενός τυχάρπαστου.

***

- Ο διχασμός, αν εξετάζαμε το ενδεχόμενο του διχασμού;

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΗ νύχτα έπεφτε σιγά-σιγά πάνω και μέσα στο Ιερό Παλάτιον. Ψίθυροι, κρίσεις πανικού, μηχανορραφίες, όλα σιγά-σιγά καταλάγιαζαν, βάλε ένα ποτό, φέρε ένα ηρεμιστικό, απαγορεύεται

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngο Εφιάλτης των Χριστουγέννων, γκόου μπακ Εμπενήζερ Σκρουτζ, πίσω! Πίσω στην εποχή του Ντίκενς, όταν οι άνθρωποι δούλευαν για δέκα πέννες και πέθαιναν διότι δεν είχαν τρεις.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΕυτυχώς, μέσα στην Αίθουσα των Λιονταριών (που μας τα πήραν οι Βενετσιάνοι και τα έλιωσαν για να τα κάνουν φλουριά) όλα είναι κόζι και ζεστά. Γκόου μπακ, Εμπενήζερ Σκρουτζ, δεν βλέπω πια εφιάλτες, διότι δεν βλέπω πλέον όνειρα. Γκόου μπακ, εδώ έχει θαλπωρή, έξω

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngστο προεκλογικό μπαλκόνι κάνει κρύο· και ο βοριάς παγώνει τα δάκρυα του Σπίρτζη. Τις ξεχασμένες ξεσχισμένες σημαίες και τρύπια κασκόλ. Τα κανάλια δείχνουν 1.064 φορές το ένα και 1.117 φορές το άλλο τη σκηνή της στιγμής του θανάτου του Ρώσου πρεσβευτή, γκόου μπακ 2016, το

αργότερο ως τα μέσα του 2018 θα έχει αναστηθεί η οικονομία που ανέστησα το περασμένο Πάσχα.

***

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΟμως, πριγκίπισσες αναγνώστριες και καλοί μου αναγνώστες, ας τ’ αφήσουμε όλα αυτά, συμβαίνουν σε έναν άλλο, μακρινό και θλιβερό κόσμο. Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας, ένα σύμπαν η κάθε καρδιά, με την ευρυχωρία του καλού και του ωραίου τις τέχνες. Με τις γενναίες και τους γενναίους που αγοράζουν εφημερίδες, ραντεβού στο δισέλιδο της «Πράβδας» με τη Real News, εκτάκτως από Σάββατο. Με τις ευχές όλων μας για την επανακυκλοφορία των εφημερίδων που δυσπραγούν και την αποκατάσταση των συναδέλφων που χειμάζονται.

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΜε τον αγώνα να ανακτήσουν όλοι οι Ελληνες τη ζωή τους και ύστερα να την κάμουν καλύτερη.

 

477809f99e688d4b427649c460a67bea.pngΥΓ.: Οπως μας είπε, επί του πιεστηρίου, μισοξεψυχισμένο ταχυδρομικό περιστέρι που επέστρεψε από το Βερολίνο, η επιστολή Τσακαλώτου δεν έγινε δεκτή πριν καν φτάσει.

Αντί αυτής, μας ζητήθηκε μια δήλωση μετανοίας. Με την επιφύλαξη του χερ Σόιμπλε ότι θα μας την υπαγορεύσει και αυτήν ο ίδιος. Και ότι ύστερα θα σκεφτεί αν θα την κάνει δεκτή...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 22/12/2016 at 6:13 AM, ΓιαγκΤ said:

Δεν ξέρω που το βγάζεις αυτό το 40% και καλό θα είναι αν δεν πρόκειται για  τις δικές σου εισφορές μην πιστεύεις σε παραμύθια άλλων.

Εγώ αν βγω στα 67 (λέμε τώρα) θα τους έχω δώσει με σημερνά λεφτά 222 χιλιάρικα. Αν ζήσω όσο ο πατέρας μου και ο θείος μου θα πάω μέχρι τα 83 και με 800 που προβλέπεται θα έχω πάρει 154 χιλιάρικα.

 

Αν και δεν γνωρίζω πολλά από ασφαλιστικά ταμεία, εδώ κάνεις μια σημαντική παράληψη στον υπολογισμό σου. Τα έξοδα του ΤΕΒΕ (και κάθε ασφαλιστικού ταμείου) δεν είναι μόνο η σύνταξη σου αλλά και η υγειονομική και φαρμακευτική σου κάλυψη (και ατόμων που είναι ασφαλισμένοι πάνω σου)που μπορεί ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχεις, να ξεπεράσουν κατά πολύ την διαφορά των 68 χιλιάδων που αναφέρεις στο παράδειγμα σου.

Έγινε επεξεργασία από mike299_1999
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

Αν και δεν γνωρίζω πολλά από ασφαλιστικά ταμεία, εδώ κάνεις μια σημαντική παράληψη στον υπολογισμό σου. Τα έξοδα του ΤΕΒΕ (και κάθε ασφαλιστικού ταμείου) δεν είναι μόνο η σύνταξη σου αλλά και η υγειονομική και φαρμακευτική σου κάλυψη (και ατόμων που είναι ασφαλισμένοι πάνω σου)που μπορεί ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχεις, να ξεπεράσουν κατά πολύ την διαφορά των 68 χιλιάδων που αναφέρεις στο παράδειγμα σου.

Με 151 δημοσιεύσεις δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη αρχή να μου επισημαίνεις ότι μπορεί να αρρωστήσω τοσο βαριά στο μέλλον που μπορεί να στοιχίσω 68 χιλιάρικα!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 22/12/2016 at 6:13 AM, ΓιαγκΤ said:

Μια χαρά τοπική ελίτ έχουμε, μόνο που η πλειοψηφία της δημιουργήθηκε στην κατοχή από μαυραγορίτες συνεργάτες των Γερμανών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν τους τιμώρησε. Δεν περιμένεις πατριωτισμό από τέτοιους.

Ωστόσο υπήρξαν οικογένειες που κάποτε ήταν τρανταχτά ονόματα στη χώρα (βιομήχανοι - εμποροι) και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν στο υφιστάμενο περιβάλλον. Την ίδια ώρα ονόματα όπως ο Krupp η Rheinmetall η Mercedes και πόσοι άλλοι, παρέμειναν ενεργοί παίκτες στη Γερμανία αδιαφορώντας ποιος ήταν στο τιμόνι της χώρας τους. Να υποθέσω ότι η ορθή πρακτική θα ήταν να τους περάσουν απο λεπίδι το 1945 αφού λειτουργούσαν επι Χίτλερ?

 

On 22/12/2016 at 6:13 AM, ΓιαγκΤ said:

Δεν πιστεύω ότι είναι εφικτή η ισότητα σε κανένα σύστημα. Εκείνο που πιστεύω είναι το μίνιμουμ διαβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί μια κοινωνία να παρέχει  εργασία σε κάποιον για μπορεί να ζει ανεκτά και να μην είναι άστεγος.

Δεν μπορώ να ανέχομαι την οικονομική αφαίμαξη κρατών από την παγκόσμια ελίτ που στέλνει καραβιές προσφύγων στην χώρα μου. Ας κλέψουν λιγότερα να μένουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους.

Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πλεονεξία δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Όταν μια αμερικάνικη εταιρία απολλύει κόσμο και πάει την παραγωγή στην Κίνα για να αυξήσει τα κέρδη της δεν σκέπτεται ότι αυτοί θα σταματήσουν να αγοράζουν. Πιστεύει ότι κάπου αλλού θα βρουν δουλειά και θα συνεχίσουν οι ίδιοι να πουλάνε. Το κάνουν όλοι όμως αυτό και οι άνθρωποι μένουν άνεργοι, με ταυτόχρονη αύξηση   του ΑΕΠ τις Κίνας και μείωση  στις  ΗΠΑ.

Η ισορροπία που αναζητάς όχι μόνο θα γίνεται δυσκολότερη, αλλά θα ομοιάζει όλο και περισσότερο με αδικία. Αυτός που δεν θες να είναι άστεγος, θα πρέπει να αποδίδει/επιστρέφει κάτι απο αυτό που θα λαμβάνει, και οχι να ενδύεται το χιτώνα του αναξιοπαθούντα. Είναι άδικο έναντι των υπολοίπων που προσπαθούν να επιζήσουν και αγωνιούν και ρισκάρουν. Όσον αφορά τη μεταφορά μιας εταιρίας στην Κίνα, αυτό πάλι εμπίπτει στη σκέψη περί παγκοσμιοποίησης όπως την παρέθεσα μερικά ποστ πιο πισω: Αν δεν πάει η Αμερικάνικη εταιρία στην Κίνα, ο Κινέζος θα έρθει πεινασμένος στην Αμερική. τι θα έκανες ? θα του έκλεινες την πόρτα ? Σε πιο μικρή κλίμακα, το ίδιο ακριβώς έργο το βλέπω εδώ στο νησί (προφανώς ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα) τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ξένοι είναι αυτοί που κάνουν τις βαρύτερες, επικινδυνότερες και πιο άχαρες εργασίες πλέον, και οι ντόποι είτε εργάζονται αλλού, είτε ακόμα και αν είναι άνεργοι, ΔΕΝ ΠΑΝΕ σε αυτές τις δουλειές, παρά το αρκετά καλό μεροκάματο (γιατι 30€ τη μέρα στις ελιές, δεν είναι ψίχουλα). 

 

On 22/12/2016 at 6:13 AM, ΓιαγκΤ said:

Πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα κυρίαρχοι του πλανήτη και αυτός είναι ο λόγος που άφησαν να γιγαντωθούν τα δικά τους μονοπώλια. Έκαναν οικονομικο πόλεμο στη Ρωσία νομίζοντας ότι τιν έχουν εύκολα. Η αρκούδα όμως δεν είναι σύμβολο της Ρωσίας για την δύναμη αλλά για την υπομονή. Τώρα κατάλαβαν το λάθος και έβγαλαν τον Τραμπ να τα διορθώσει.

Αυτό που ζούμε έχει συμβεί ξανά την δεκαετία του 30 και κατέληξε σε  πόλεμο. Ο 4ος παγκόσμιος έλεγε ο Αϊνστάιν θα γίνει με πέτρες και ξύλα.

εκτός απο το παιχνίδι της κυριαρχίας, έχει να κάνει και με το χώρο που επιτρέπει ο ένας να καταληφθεί από τον άλλον. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στα 70 έτη ''επανάστασης'' οι Ρώσοι επέτρεψαν στους αμερικάνους να καταλάβουν πολύ χώρο, και να αναπτυχθούν. Και γιατί όχι ??? Τί ακριβώς χρώσταγαν και για ποιό λόγο στους Ρώσους, και θα έπρεπε να ολιγορήσουν ?? αυτό δεν θα είχε αρνητική επίπτωση στον δικό τους λαό ?? ο λαός αυτός δεν θα τους αποκαλούσε προδώτες (τους κυβερνώντες του) ?? καλές οι αρχές του ουμανισμού, αλλά έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα: πρέπει να είναι καθολικές. Παγκόσμιες. χωρίς καμμία απολύτως εξαίρεση. Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αποτελούν κενό γράμμα (αν δεν κρύβουν και κανέναν επιτήδειο απο πίσω τους) και πάνε περίπατο. Λυπηρό, αλλά έτσι πάει.

 

On 22/12/2016 at 6:13 AM, ΓιαγκΤ said:

Δεν ξέρω που το βγάζεις αυτό το 40% και καλό θα είναι αν δεν πρόκειται για  τις δικές σου εισφορές μην πιστεύεις σε παραμύθια άλλων.

Εγώ αν βγω στα 67 (λέμε τώρα) θα τους έχω δώσει με σημερνά λεφτά 222 χιλιάρικα. Αν ζήσω όσο ο πατέρας μου και ο θείος μου θα πάω μέχρι τα 83 και με 800 που προβλέπεται θα έχω πάρει 154 χιλιάρικα.

Το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό ταμείο μέχρι που ο Σημίτης έπαιξε τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο. Μετά ήρθε ο Βενιζέλος και αγόρασε ομόλογα τα οποία κούρεψε αμέσως. Δέντρο να ήταν που έβγαζε 500ρικα θα είχε ξεραθεί.

Αν το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό, δεν θα καταδεχόταν να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση για να τη μοιράζει στις συντάξεις των ασφαλισμένων του. Δεν έχω καμμία απολύτως πρόθεση να αμφισβητήσω τους αριθμούς που παραθέτεις, ελπίζω μόνο να έχεις συμπεριλάβει το ποσοστό που πήγε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το οποίο σου παρακρατείται και όσο είσαι υγιής -και μακάρι να είσαι πάντα-), καθώς και το διαχειριστικό κόστος του ταμείου (μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα κλπ), τα οποία επίσης καλύπτονται απο τις ασφαλιστικές σου εισφορές. Πάντως η αντίσοτοιχη περίπτωση που γνωρίζω απο πρώτο χέρι (ο πατέρας μου), και αυτός στο ΤΕΒΕ με 11300 ένσημα έλαβε σύνταξη στα 60 (''ο τυχερός'') 1080€. Αν ζούσε μέχρι το προσδόκιμο των 82 ετών θα λάμβανε 264 συντάξεις των 1080€ δηλαδή 285120€ που αν το διαιρέσεις με τις ημέρες ασφάλισης βγαίνει ότι για κάθε ημέρα εργασίας έδινε 25,23€ (σε δραχμές 8.000) πράγμα φυσικά εντελώς απίθανο, αφού ακόμα και τον τελευταίο χρόνο οι εισφορές του ήταν 960€ το δίμηνο (480€/μηνα) άρα 19,2 € την ημέρα. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσω υγειονομικές υπηρεσίες και φυσικά το διαχειριστικό κόστος του ταμείου. Αν δεν έχεις ταμπού, μπορείς να ακούσεις και τον ''τρισκατάρατο'' να τα περιγράφει μόνο με αριθμούς (και όχι με λόγια  του αέρα).

 

Η μελέτη δε που αναφέρει μπορείς να τη δείς εδώ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος ΓιαγκΤ έγραψε:

Με 151 δημοσιεύσεις δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη αρχή να μου επισημαίνεις ότι μπορεί να αρρωστήσω τοσο βαριά στο μέλλον που μπορεί να στοιχίσω 68 χιλιάρικα!!

 

Οι δημοσιεύσεις δε δίνουν βάρος σε μια άποψη. Μετά από 8760 δημοσιεύσεις περίμενα να το είχες καταλάβει

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Στη μελέτη βλέπω ότι διορθώθηκαν εν πολλοίς οι αδικίες όσον αφορά την υπερανταποδοτικότητα των υψηλών(βλέπε ΔΕΚΟτζήδες) συντάξεων έναντι των χαμηλών(το καταλαβαίνεις από την κλίση της διακεκομμένης γραμμής-στα κόκκινα-που πλησιάζει την κλίση την γραμμής ισοκατανομής). Υπερανταπόδοση δε σίγουρα θα υπάρχει αφού έχουμε "διανεμητικό" σύστημα. Και ούτε βλέπεις συνολικά τις πολλαπλάσιες διαφορές εισφορών-συντάξεων του Τζήμερου.

Αν συνυπολογίσουμε και τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων από 1εκ περίπου σε 500.000, τότε το μνημόνιο έχει κλείσει από την πλευρά του Δημοσίου και άδικα σκούζουν στο capital.

 

Link to comment
Share on other sites

^^

α. Η μελέτη αφορά σε συνταξιούχους του ΙΚΑ. Αν είχε επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στις ΔΕΚΟ, θα το είχαμε αντιληφθεί όλοι για τα καλά ;)

β. Η μελέτη αφορά το 2008. Και ως εκ τούτου είναι ένας δείκτης για το τι ζημιά έχει ήδη γίνει. (και όπως βεβαιώνει και ο Murphy, η αποκατάσταση μιας ζημιάς απαιτεί πολαλπλάσιο χρόνο απο την δημιουργία της)

γ. Το 1 εκατομμύριο Δ.Υ. μεταμορφώθηκε σε 500.000 Δ.Υ και σε 500.000 πρόωρα συνταξιούχους (οι οποίοι πληρώνωνται επίσης). ....δεν το λες και πρόοδο. Και όχι ούτε και εγώ είμαι υπέρ της απόλυσης (είμαι όμως σφόδρα υπέρ της λογοδοσίας και της αξιολόγησης) πλήν περιπτώσεων που εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο. Αλλά όλος αυτός ο κόσμος θα έπρεπε να παρέχει υπηρεσίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς, ταχύτητα εξυπηρέτησης, και δικαιοσύνη Ελβετίας. Όχι Σομαλίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

α) Στις ΔΕΚΟ είναι ίσως μεγαλύτερες οι περικοπές ποσοστιαία γιατί έπεσε κόφτης. Ρώτα κανένα γνωστό αν έχεις.

β) Και από το 2008 πέρασαν άλλα 8 χρόνια μειώσεων.

γ) Ναι, αλλά η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη συνεχίζει να μειώνεται.

Link to comment
Share on other sites

 

1 hour ago, Petrossortep said:

Στη μελέτη βλέπω ότι διορθώθηκαν εν πολλοίς οι αδικίες όσον αφορά την υπερανταποδοτικότητα των υψηλών(βλέπε ΔΕΚΟτζήδες) συντάξεων έναντι των χαμηλών(το καταλαβαίνεις από την κλίση της διακεκομμένης γραμμής-στα κόκκινα-που πλησιάζει την κλίση την γραμμής ισοκατανομής). Υπερανταπόδοση δε σίγουρα θα υπάρχει αφού έχουμε "διανεμητικό" σύστημα. Και ούτε βλέπεις συνολικά τις πολλαπλάσιες διαφορές εισφορών-συντάξεων του Τζήμερου.

Αν συνυπολογίσουμε και τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων από 1εκ περίπου σε 500.000, τότε το μνημόνιο έχει κλείσει από την πλευρά του Δημοσίου και άδικα σκούζουν στο capital.

 

Το πρόβλημα είναι ότι με τόσους άνεργους που υπάρχουν και τόσο μικρό ποσοστό εργαζόμενων, ζητάς πρακτικά ένα λόγο 1/1 εργαζόμενου/συνταξιούχου. Δηλαδή ο εργαζόμενος με τα 1000 μεικτά μέσο όρο θες να σου πληρώσει μια ολόκληρη σύνταξη. Χωρίς τους συντελεστές διόρθωσης κλπ. η σύνταξη αυτή είναι μέσες άκρες 400-500 ευρώ στο πολύ αισιόδοξο σενάριο με 0 εισφορές υγείας. Οπότε πρακτικά μιλάμε για 350-400. Τα νούμερα του Τζήμερου είναι σωστά, και τόσο είναι και το προνοιακό επίδομα στο ΗΒ. Περί τις 80-100+ λίρες εβδομαδιαίως και μάλιστα με περιουσιακά κριτήρια για πολλές περιπτώσεις.

 

Δεν είμαι μεγάλος υπέρμαχος των ιδιωτικών επικουρικών, κυρίως γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω στα 3.5 συνολικά έτη εργασίας μου στο UK 3 επικουρικά ταμεία, εκ των οποίων δεν γνωρίζω πόσα έχω δώσει στο καθένα, αλλά γνωρίζω ότι το να τα ενοποιήσω όλα σε 1 έχει "penalty".

 

Επίσης δεν είμαι μεγάλος υπέρμαχος του να πρέπει να πουλάς το σπίτι σου όταν φτάνεις στη σύνταξη και να πας σε τρύπα για να κάνεις τη διαφορά "εφάπαξ". Αλλά ούτε το άλλο σύστημα του να παίρνεις σύνταξη με βάση τον τελευταίο μήνα είναι σωστό, διότι όταν έχεις υπερβολικά προνοιακά επιδόματα δεν δίνεις κίνητρο στον άλλον για να δουλέψει ή να συνεχίσει να δουλεύει. Το ότι έβγαλαν στη σύνταξη δημόσιους υπαλλήλους στα 55 για να μην θεωρούνται δημόσιοι υπαλληλοι είναι ό,τι πιο ηλίθιο έχει κάνει η προηγούμενη διακυβέρνηση, μιας και αυτοί είναι μια διαρκής τρύπα που δεν παράγει τίποτα. 

 

Σε όσους πεις ότι παίρνουν πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσαν, σου απαντούν ότι "τόσα χρόνια πλήρωνα". Στο ΠΟΣΑ πλήρωνες όμως είναι το θέμα, ειδικά όταν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τους μισθούς τους να γιγαντώνονται τις χρυσές μέρες του Ανδρέα αρχικά και του Σημητικού ΠΑΣΟΚ της λιτότητας ύστερα. Και φυσικά το ότι το ξεφτίλισαν στις ΔΕΚΟ, όπως το ξεφτιλίζουν τώρα οι βουλευτές με 6000+ αποζημίωση καθαρά και με ατάκες του στυλ "δεν βγαίνω".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος astrolabos έγραψε:

Οι δημοσιεύσεις δε δίνουν βάρος σε μια άποψη. Μετά από 8760 δημοσιεύσεις περίμενα να το είχες καταλάβει

Δεν είναι άποψη Αντώνη, πιθανότητα είναι. Σαν να λέμε τον καφέ και οι δύο με διαφορετικές προβλέψεις για την υγεία μου.

Επειδή έχω 8760 και γνωριζόμαστε χρόνια δεν γράφω προβλέψεις για την δική σου υγεία…

Link to comment
Share on other sites

Μιας και προφανώς έχεις στήσει κάποιο excelόφυλλο για να κάνεις αναγωγή σε σημερινά χρήματα τις ασφαλιστικές σου εισφορές, γιατί δεν αφαιρείς τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική για να δεις πόσο κοντά στις 68.000 χιλιάδες είναι;

 

Και εγώ 6μιση χρόνια που έχω το αυτοκίνητο έχω πληρώσει κοντά 3500 ευρώ για την ασφάλειά του και δεν έχω χρεώσει την ασφαλιστική μου ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να γκρινιάζω; Για να μη μιλήσω για τον καρκίνο συγγενικού μου προσώπου με μόλις 3 χρόνια ασφάλιση, για τον οποίο χρέωσε το ταμείο αμέτρητα χρήματα σε χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, μαγνητικές αξονικές και φάρμακα (θυμάμαι κάτι ερυθροποιητίνες για ανέβασμα του αιματοκρίτη μετά τις χημειοθεραπείες που κάναν 500 ευρώ το κουτί)

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, ΓιαγκΤ said:

Με 151 δημοσιεύσεις δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη αρχή να μου επισημαίνεις ότι μπορεί να αρρωστήσω τοσο βαριά στο μέλλον που μπορεί να στοιχίσω 68 χιλιάρικα!!

 

Ξεκινώντας από τα σοβαρά, για κάποιο λόγο έφτασες στο συμπέρασμα ότι αναμένω να αρρωστήσεις βαριά στο μέλλον. Διαβάζοντας ξανά το μήνυμα μου, νομίζω ότι αναφέρομαι γενικά και απλά αναλύω το παράδειγμα που εσύ αναφέρεις σαν σημείο αναφοράς, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί το πήρες τόσο προσωπικά. Παρόλο αυτά, σου ζητώ συγγνώμη και φυσικά σου εύχομαι να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα υγείας στην ζωή σου όπως το ίδιο εύχομαι και για κάθε άλλο άνθρωπο.

 

Στα υπόλοιπα τώρα

 

Στο άτυχες και άστοχο σχόλια σου για τον αριθμό των post μου, με κάλυψε ήδη ο astrolabos και δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

 

Στο θέμα μας τώρα, αν θεωρείς ότι 86 χιλιάδες ευρώ είναι υπερβολικό ποσό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενός ατόμου που θα φτάσει τα 83 έτη ζωής (μιας και πρέπει να αναφέρουμε τα αυτονόητα, το νούμερο είναι δικό σου και φυσικά εύχομαι να τα ξεπεράσεις), μάλλον υποτιμάς το κόστος της Υγείας. Ενδεικτικά με ένα πολύ πρόχειρο υπολογισμό, ο γιος  μου έχει κοστίσει στο ασφαλιστικό φορέα της μητέρας του από την στιγμή της σύλληψης του  πάνω από 2 χιλιάρικα (εμβόλια, φάρμακα, εξετάσεις κτλ).  Και μιλάμε για ένα υγιές 3 ετών παιδί.

 

Επιπλέον, γνωρίζω ότι  υπάρχουν μηνιαίες αγωγές με κόστος τετραψήφια ποσά που μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει για μήνες ή και χρόνια. Ενώ τα κόστη  νοσηλείας ή χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και ρουτίνας,  ξεπερνούν τα χιλιάδες ευρώ.

 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι «κοστίζουν» χιλιάδες ευρώ. Θα είχε ενδιαφέρων αν γνωρίζει κάποιος να μας πει, γιατί εγώ δεν βρήκα κάτι σε μια γρήγορη αναζήτηση, πόσο είναι η ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πχ του ΕΟΠΥΥ

Έγινε επεξεργασία από mike299_1999
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

Αν το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό, δεν θα καταδεχόταν να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση για να τη μοιράζει στις συντάξεις των ασφαλισμένων του. Δεν έχω καμμία απολύτως πρόθεση να αμφισβητήσω τους αριθμούς που παραθέτεις, ελπίζω μόνο να έχεις συμπεριλάβει το ποσοστό που πήγε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το οποίο σου παρακρατείται και όσο είσαι υγιής -και μακάρι να είσαι πάντα-), καθώς και το διαχειριστικό κόστος του ταμείου (μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα κλπ), τα οποία επίσης καλύπτονται απο τις ασφαλιστικές σου εισφορές. Πάντως η αντίσοτοιχη περίπτωση που γνωρίζω απο πρώτο χέρι (ο πατέρας μου), και αυτός στο ΤΕΒΕ με 11300 ένσημα έλαβε σύνταξη στα 60 (''ο τυχερός'') 1080€. Αν ζούσε μέχρι το προσδόκιμο των 82 ετών θα λάμβανε 264 συντάξεις των 1080€ δηλαδή 285120€ που αν το διαιρέσεις με τις ημέρες ασφάλισης βγαίνει ότι για κάθε ημέρα εργασίας έδινε 25,23€ (σε δραχμές 8.000) πράγμα φυσικά εντελώς απίθανο, αφού ακόμα και τον τελευταίο χρόνο οι εισφορές του ήταν 960€ το δίμηνο (480€/μηνα) άρα 19,2 € την ημέρα. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσω υγειονομικές υπηρεσίες και φυσικά το διαχειριστικό κόστος του ταμείου. Αν δεν έχεις ταμπού, μπορείς να ακούσεις και τον ''τρισκατάρατο'' να τα περιγράφει μόνο με αριθμούς (και όχι με λόγια  του αέρα).

Καθόλου δεν θα μας πείραζε να τσοντάρουμε στην σύνταξη του πατέρα σου που δεν μπόρεσε  να διατηρήσει μαγαζί για 30 -40 χρόνια. Αν το ταμείο ήταν στα δικά μας χέρια θα έπαιρνε και πάρα πάνω.

 

Όπως θα παρατήρησες δεν έχω συμπεριλάβει τόκους. Αν σκεφτής ότι στο παρελθόν είχα δύο φορές οικονομική κάμψη και αδυναμία πληρωμής, έχω καταβάλει και θα καταβάλω (γιατί χρωστάω ) 48% τόκο χωρίς να υπολογίζω τόκο για τα δικά μου λεφτά. Να προσθέσω ότι εδώ και 5 χρόνια δεν διαθέτω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά του ότι πληρώνω ανελλιπώς τα 3 τελευταία χρόνια συν κάτι ψιλά έναντι του χρέους που έχω.

 

Αποθεματικά ταμείων. Πού πήγαν τα λεφτά; Ποιοι τα έφαγαν;

Παράθεση

 

Το χρονικό της λεηλασίας

 

1. Η πρώτη μεγάλη «νόμιμη» ληστεία ξεκίνησε με τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950, η ισχύς του οποίου έληξε το 1994. Ο νόμος επέβαλλε την κατάθεση των αποθεματικών των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι τόκοι που ορίζονταν επί δεκαετίες ήταν αρκετά χαμηλότεροι του πληθωρισμού και του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων. Μόνο για την περίοδο 1951-1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.

Τις τεράστιες απώλειες επιβεβαιώνουν ακόμα και στελέχη των αστικών κυβερνήσεων. Ο Μ. Νεκτάριος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ, σε κείμενό του στο περιοδικό «Σπουδαί», το 2007, επισημαίνει ότι: «το 1955-1973 η Νομισματική Επιτροπή όρισε ένα επιτόκιο 4% για τα αποθεματικά των Ταμείων, όταν τα επιτόκια των καταθέσεων κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 9,5% (…) Οι μεγαλύτερες απώλειες των Ταμείων προκλήθηκαν στην περίοδο 1974-1994, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε δραστικά στο επίπεδο του 20% περίπου. Σε όλη αυτή την περίοδο, τα ειδικά επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν κατώτερα των τρεχόντων επιτοκίων καταθέσεων».

Επίσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας το επιτόκιο έμεινε στο 4%, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 15,5% το 1973 και στο 26,8% το 1974(αφιερωμένο σε όσους λένε ότι επί χούντας δεν είχαμε σκάνδαλα). Μόνο στα δύο αυτά έτη τα πλεονάσματα των Ασφαλιστικών Ταμείων έχασαν το 1/3 της αξίας τους».

2. Στη δεκαετία του 1990 αρχικά με το νόμο 2076/1992 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Ύστερα ήρθε το ΠΑΣΟΚ και με το νόμο 2676/1999 αύξησε το ποσοστό στο 23%.

(σσ : ο νόμος 2676/1999 είναι στο ΦΕΚ Α’1/05.01.1999 και όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθ’ ένας,  ψηφίστηκε ΠΡΙΝ να σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου και να χαθούν τα ανάλογα χρήματα των ταμείων)

Υπολογίζεται ότι οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002 ήταν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφθασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη σημείωση για τους παλιούς ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ : Το 1999, ενοποιείται το ελλειμματικό ΤΣΑ, με το πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα κληρονόμησε το νέο ταμείο ο ΟΑΕΕ, παρά τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης για εξυγίανση. Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλα μικρότερα, επίσης ελλειμματικά, ταμεία. Να γιατί πανηγύριζε η τότε κυβέρνηση για την κοσμογονία της ενοποίησης. Το λογαριασμό τον φόρτωσε στην πλάτη των ασφαλισμένων ( από άλλο άρθρο, ΕΔΩ )

3. Το 2012 η κυβέρνηση επιβάλει το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, με αποτέλεσμα να χαθούν σε μια νύχτα πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), το Σεπτέμβρη του 2013, οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν το 2010 στα 4,8 δισ. ευρώ. Το 2013 το ύψος των οφειλών αυτών είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η στέρηση εσόδων από τη «μαύρη» εργασία, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 

ΥΓ Επειδή υποψιάζομαι ότι αρκετοί δεν το γνωρίζετε: Η τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιωτική

Έγινε επεξεργασία από ΓιαγκΤ
Link to comment
Share on other sites

πριν 6 λεπτά, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

Ξεκινώντας από τα σοβαρά, για κάποιο λόγο έφτασες στο συμπέρασμα ότι αναμένω να αρρωστήσεις βαριά στο μέλλον. Διαβάζοντας ξανά το μήνυμα μου, νομίζω ότι αναφέρομαι γενικά και απλά αναλύω το παράδειγμα που εσύ αναφέρεις σαν σημείο αναφοράς, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί το πήρες τόσο προσωπικά. Παρόλο αυτά, σου ζητώ συγγνώμη και φυσικά σου εύχομαι να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα υγείας στην ζωή σου όπως το ίδιο εύχομαι και για κάθε άλλο άνθρωπο.

 

Στα υπόλοιπα τώρα

 

Στο άτυχες και άστοχο σχόλια σου για τον αριθμό των post μου, με κάλυψε ήδη ο astrolabos και δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

 

Στο θέμα μας τώρα, αν θεωρείς ότι 86 χιλιάδες ευρώ είναι υπερβολικό ποσό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενός ατόμου που θα φτάσει τα 83 έτη ζωής (μιας και πρέπει να αναφέρουμε τα αυτονόητα, το νούμερο είναι δικό σου και φυσικά εύχομαι να τα ξεπεράσεις), μάλλον υποτιμάς το κόστος της Υγείας. Ενδεικτικά με ένα πολύ πρόχειρο υπολογισμό, ο γιος  μου έχει κοστίσει στο ασφαλιστικό φορέα της μητέρας του από την στιγμή της σύλληψης του  πάνω από 2 χιλιάρικα (εμβόλια, φάρμακα, εξετάσεις κτλ).  Και μιλάμε για ένα υγιές 3 ετών παιδί.

 

Επιπλέον, γνωρίζω ότι  υπάρχουν μηνιαίες αγωγές με κόστος τετραψήφια ποσά που μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει για μήνες ή και χρόνια. Ενώ τα κόστη  νοσηλείας ή χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και ρουτίνας,  ξεπερνούν τα χιλιάδες ευρώ.

 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι «κοστίζουν» χιλιάδες ευρώ. Θα είχε ενδιαφέρων αν γνωρίζει κάποιος να μας πει, γιατί εγώ δεν βρήκα κάτι σε μια γρήγορη αναζήτηση, πόσο είναι η ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πχ του ΕΟΠΥΥ

Επειδή αναφέρεσαι ε μένα χωρίς να με γνωρίζεις.

Το παιδί μου το πλήρωσε η ιδιωτική ασφάλεια όταν γεννήθηκε και συνεχίζει να το πληρώνει όταν αρρωσταίνει.

Έκτος ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν θυμάμαι πληρώνω από την τσέπη μου τον γιατρό που απευθύνομε γιατί δεν είναι συμβεβλημένος.

Αν τα λεφτά μου τοκίζονταν κανονικά  θα έφταναν να μου πληρώσουν ακόμα και τις πιο ακριβές χημειοθεραπείες…

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εις βάθος – Ποιος βάζει τους Κανόνες

Παράθεση

 

Με άλλα λόγια, θα σας πω ένα παραμύθι: σε μια μεγάλη πόλη, έχει μπει η άνοιξη, κάθονται δυο στο πάρκο σ’ ένα παγκάκι και ο ένας-ο πονηρός αρχίζει την κουβέντα: τι ωραία μέρα σήμερα, μπήκε η άνοιξη, τι ωραίο το πράσινο, η φύση! Απαντάει ο αφελής: πράγματι, και δυστυχώς κινδυνεύουμε να τη χάσουμε σ΄ αυτή την πόλη που ζούμε. Ξαναλέει ο πονηρός: τι καλά που θάτανε να μην έβγαζε κι εκείνο το φουγάρο! Ούτε συζήτηση, απαντάει ο αφελής. Κι έτσι, ο αφελής που είχε στο μυαλό του πρασινάδες ενώ ο πονηρός τα  κέρδη, έχασε τη δουλειά του, ο πονηρός αύξησε τα κέρδη του, ενώ το φουγάρο συνέχισε να βγάζει από τη μακρινή Κίνα όπου μετακόμισε, καθώς η ρύπανση, ως γνωστόν, σύνορα δεν αναγνωρίζει.

Από την  παραπάνω μυθοπλασία δεν συνάγεται ότι δεν θάπρεπε να αλλάξει ένα σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης και να αντικατασταθεί με ένα πιο ορθολογικό και μετριοπαθές μοντέλο, απ΄ το οποίο θα είχε όφελος όλη η ανθρωπότητα. Όμως, το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν βίαιο και καταστροφικό για την πλειονότητα των χωρών και άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες, προκαλώντας μεγάλη ανισότητα.

 

Με ένα απλό παράδειγμα. Εάν φερειπείν  η Ε.Ε θέσει προδιαγραφή σε ένα προϊόν για να εισαχθεί και να κυκλοφορεί στην αγορά της Ε.Ε να ενσωματώνει π.χ 10% σε ανανεώσιμη ενέργεια (η Γερμανία έχει 10,7%), τότε έχε αυτομάτως απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων από Κορέα (0,7%), Ρωσία(2,8%), Αγγλία(4,5%), Ιαπωνία(4,2%), Αυστραλία(4,6%), Ισραήλ(4,88%),ΗΠΑ (6,3%) κλπ (στοιχεία ΟΑΣΑ) και έχει υπερκαλύψει τις προδιαγραφές των χωρών αυτών, που έχουν τεθεί βάση διεθνών συμφωνιών, αυξάνοντας τις εξαγωγές της.

Η Γερμανία επέβαλλε μέσω των Κανονισμών σ τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ενσωματώσουν τεχνολογίες ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα, σε ένα καθορισμένο ποσοστό (η Ελλάδα έχει σήμερα 6,03%), ώστε ο Μέσος όρος να βγαίνει ψηλός, συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των χωρών του βορά σε υδροηλεκτρικά, καθώς ξέρουμε από τη γεωγραφία, ότι οι χώρες αυτές είναι οι χώρες του νερού (Νορβηγία 46,9%).

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.