mruber Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2016 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2016 (edited) Καλησπέρα σας, Ενα ακόμα thread απο τα πανπολλα του ιδιου τύπου. Διαβασα μερικα σχετικά, και παρόλο που κατάλαβα καποια πράγματα δεν βοηθησε ιδιατερα στο να καταληξω καπου. Για να δωσω ενα background είχα την LG που ανέφερα στον τίτλο τα τελευταια 4 χρόνια και ήμουν ικανοποιημένος. Πρόσφατα έκανα ενα νέο υπολογιστή για τους γονείς μου, και αντι να παρω ενα αντιστοιχο monitor, αποφασισα να δωσω το δικο μου, να βαλω καποια επιπλεον λεφτα σε αυτά που θα έδιναν οι γονείς μου για οθόνη και να παρω μια νέα εγώ. Ωστόσο, πλεον αισθανομαι οτι εκανα λαθος. Περασε περιπου 1 μηνας -βεβαια ήταν και η εξεταστικη στη μεση (οποτε ίσως και καλυτερα )- και εχω 4-5 μερες που ψαχνω να βρω οθόνη και δεν μπορω να καταληξω. Το αρχικο budget ηταν γυρω στα 160€ με 180€. Ωστόσο, κοιτωντας απο εδω και απο εκει, ισως στυψω τις τσεπες μου να βγαλω 250€, καθως με εχει "γοητευσει" η Dell U2414H, κυρίως λόγω design, και διότι δεν έχω δει κάνενα απολύτως αρνητικό σχόλιο, περα απο το θεμα με τις Nvidia που δεν με απασχολεί. Όμως, προφανώς, δεν είμαι σιγουρος αν αξίζει. Ενα άλλο πρόβλημα που έχω είναι η πληθώρα επιλογων σε αυτό το μεγεθος. Η καθε εταιρια εχει 4-5 διαφορετικά μοντέλα και γίνεται πανικός. Ερχεται και η σχετική ασχετοσύνη μου, οπου μονο τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν οι εταιρίες και το οπτικό κομμάτι μπορούν να με βοηθήσουν, και δένει το γλυκό. Η χρήση της θα ηταν "all round" οπως λετε, όμως πραγματικα περναω σχεδον ολη τη μερα μπροστα στο πισι, καθως ή θα ασχολούμαι με τη σχολη (πληροφορική) ή θα παιζω κανενα παιχνίδι ή θα βλέπω καμια ταινία/σειρα. Επίσης θα ήθελα 23"-24" γιατι το ένα πρόβλημα που είχα με την 21.5" είναι οτι δεν είχα αρκετό χώρο για να εχω διαφορα αρχεία ή προγράμματα ανοιχτά ταυτόχρονα, κυρίως σχετικά με εργασίες και προτζεκτ της σχολής. Εξ'αιτίας του προαναφερθέντος πανικού, και επειδη θεωρω την Dell μια αξιολογη εταιρια, επικεντρώθηκα στις δικές της οθόνες. Σήμερα πέρασα απο τα MediaMarkt όπου είχαν σε προσφορά την S2316H, απο 199€, 169€. Η οθόνη μου άρεσε πάρα πολυ, και μεταξύ των ~10 που ήταν ανοιχτές μου φάνηκε να έχει την καλύτερη εικόνα απο άποψη χρωμάτων. Ωστόσο, το glossy με τρόμαξε αρκετά θα ελεγα, καθως, όταν ήταν μαύρη, μπορούσα να διαβάσω τι έλεγε η ταμπέλα που ήταν πίσω μου. Κυριολεκτικά. Στο χώρο του πισι υπαρχει παράθυρο πίσω απο την οθόνη, και γενικα μου αρεσει να βλέπω έξω, κοινώς δεν εχω όρεξη να καθομαι με κλειστά πατζουρια για να μπορω να βλεπω την οθόνη. Σε σχέση με τη U2414H δεν μπορώ να καταλάβω, όσο αφορά την εικόνα σε τι είναι καλύτερη απο την P2414H και την E2414H. Η άλλη οθονη που φαίνεται ελκυστική επιλόγη ειναι η SΕ2416H, αλλα δεν καταλαβαίνω, αυτή ειναι glossy? Γιατί ονομάζεται SE2416H και οχι σκέτο S. Άλλη επιλογή θα ήταν η S2415H, αλλα δεν εχει νόημα διοτι η U2414H ειναι 20€ πανω. Αλλη επιλογή θα ήταν η BenQ Bl2405HT που υποτιθεται οτι είναι πολυ ξεκουραστη στα ματια, και η GL2450HM την οποια εχει ενας φιλος και μου φαίνεται μια χαρα. Καταλήγοντας, (όσο μπορεί να καταλήξει κάποιος στις 5 το πρωι) θα ήθελα λίγη βοήθεια να διαλεξω μια οθόνη μέχρι τα 200-220€, καθώς θεωρώ οτι πάνω απο αυτα τα χρήματα η U2414Η ειναι "μονόδρομος". Με λίγα λόγια ψαχνω μια πιο φθηνη εναλλακτική για τη U2414Η Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 17, 2016 από mruber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nameless1 Φεβρουάριος 17, 2016 #2 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 Καλημέρα! επειδή ήμουν και εγώ σε αναζήτηση πρόσφατα με τις ίδιες πάνω κάτω απαιτήσεις και budget, πήρα την Dell S2316H στα €169 και δε το μετάνιωσα καθόλου! ειδικά σε αυτά τα λεφτά πιστεύω είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί εφόσον φυσικά δε σε ενοχλεί η περιορισμένη συνδεσιμότητα (δεν έχει Display Port και usb) και το ότι δε ρυθμίζεται καθ' ύψος. ποιότητα εικόνας πάρα πολύ καλή και ικανοποιητικά presets. όσον αφορά το θέμα που λες με nvidia (φαντάζομαι εννοείς το περιορισμένο rgb που δίνει με την πρώτη σύνδεση), πλέον με μια αλλαγή στο nvidia control panel από limited σε full λύνεται το πρόβλημα. επίσης, λογικό είναι στο μαγαζί να έχεις έντονα reflections καθώς έχει δυνατά φώτα πίσω από την οθόνη. με το παράθυρο από πίσω δε θα έχεις πρόβλημα εκτός και εαν χτυπάει τη οθόνη ο ήλιος καρφί. και εγώ έχω από πίσω που παράθυρο και δεν έχω θέματα, το πολύ πολύ να τραβήξω λίγο την κουρτίνα (μη φανταστείς ότι είναι καμιά βαριά και κόβει το φως, πολύ λεπτή ) θέμα θα έχεις αν υπάρχει κάποια δυνατή λάμπα που χτυπάει απευθείας την οθόνη, αλλιώς πιστεύω ότι με το παράθυρο θα είσαι οκ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos2187 Φεβρουάριος 17, 2016 #3 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 Αναμεσα στις p2414h και u2414h οι διαφορες ειναι οι εξης 2: 1) η u2414h εχει λεπτοτερα bessels (το πλαισιο γυρω απο την οθονη) 2) η u2414h ερχεται ηδη καλιμπραρισμενη απο το εργοστασιο οποτε αμεσως με το που την βγαλεις απο το κουτι θα εχεις την καλυτερη δυνατη αποδοση χρωματων. Κατα τ αλλα δεν υπαρχουν αλλες διαφορες αναμεσα στις 2. Προκειται για δυο οθονες με πανομοιοτυπα panel, και οι δυο ειναι ips. Η s2316h τωρα, καλυτερα να φυγει απο τη λιστα επιλογων. Προκειται απλα για ενα φθηνο μοντελο της dell που δεν εχει καν ips panel οποτε τα χρωματα της θα ειναι σιγουρα χειροτερα σε σχεση με τις αλλες δυο. Εναλλακτικα αν θες να γλυτωσεις καποια χρηματα και να συνεχισεις να εχεις μια αξιοπρεπεη οθονη μπορεις να κοιταξεις και εδω http://www.skroutz.gr/s/4639030/LG-24MB35PY.html Lg, 24",full hd,ips panel και φουλ ρυθμιζομενη βαση ωστε να σε βολεψει ακριβως οπως θες! Τωρα για να εχεις ανοιχτα πολλα παραθυρα ανοιχτα ισως θα βοηθουσε μια οθονη με μεγαλυτερη αναλυση, πχ 1980*1200 η ακομα καλυτερα μια 27" 1440p αλλα εκει το μπατζετ δυστυχως ανεβαινει και στην δευτερη περιπτωση αυξανονται και οι απαιτησεις σε καρτα γραφικων οταν θες να παιξεις games. Περιμενε να απαντησουν κι αλλοι πιο ειδημονες στο θεμα οθονων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nameless1 Φεβρουάριος 17, 2016 #4 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 10 λεπτά πριν, το μέλος giorgos2187 έγραψε: Αναμεσα στις p2414h και u2414h οι διαφορες ειναι οι εξης 2: 1) η u2414h εχει λεπτοτερα bessels (το πλαισιο γυρω απο την οθονη) 2) η u2414h ερχεται ηδη καλιμπραρισμενη απο το εργοστασιο οποτε αμεσως με το που την βγαλεις απο το κουτι θα εχεις την καλυτερη δυνατη αποδοση χρωματων. Κατα τ αλλα δεν υπαρχουν αλλες διαφορες αναμεσα στις 2. Προκειται για δυο οθονες με πανομοιοτυπα panel, και οι δυο ειναι ips. Η s2316h τωρα, καλυτερα να φυγει απο τη λιστα επιλογων. Προκειται απλα για ενα φθηνο μοντελο της dell που δεν εχει καν ips panel οποτε τα χρωματα της θα ειναι σιγουρα χειροτερα σε σχεση με τις αλλες δυο. Εναλλακτικα αν θες να γλυτωσεις καποια χρηματα και να συνεχισεις να εχεις μια αξιοπρεπεη οθονη μπορεις να κοιταξεις και εδω http://www.skroutz.gr/s/4639030/LG-24MB35PY.html Lg, 24",full hd,ips panel και φουλ ρυθμιζομενη βαση ωστε να σε βολεψει ακριβως οπως θες! Τωρα για να εχεις ανοιχτα πολλα παραθυρα ανοιχτα ισως θα βοηθουσε μια οθονη με μεγαλυτερη αναλυση, πχ 1980*1200 η ακομα καλυτερα μια 27" 1440p αλλα εκει το μπατζετ δυστυχως ανεβαινει και στην δευτερη περιπτωση αυξανονται και οι απαιτησεις σε καρτα γραφικων οταν θες να παιξεις games. Περιμενε να απαντησουν κι αλλοι πιο ειδημονες στο θεμα οθονων! καλό θα ήταν να μη γράφουμε ανακρίβειες, και η s2316h και η u2414h, AH-IPS panel χρησιμοποιούν, διαφορετικά υποθέτω αλλά AH-IPS και τα δύο. Φιλικά 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos2187 Φεβρουάριος 17, 2016 #5 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 Sorry, λαθος δικο μου! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
salde Φεβρουάριος 17, 2016 #6 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 6 hours ago, mruber said: Με λίγα λόγια ψαχνω μια πιο φθηνη εναλλακτική για τη U2414Η από τις Dell μάλλον η P που αναφέρεις. Ικανοποιητική συνδεσιμότητα σε σχέση με τα άλλα που κοιτάς, έχει δυνατότητα rotation, έχει και USB 2.0 (αν κι αυτά δεν πρέπει να είναι κριτήρια επιλογής οθόνης) και μάλλον καλύτερη εικόνα από τα παρακάτω κι ό,τι κοντινότερο στην U2414H. Με πρόχειρο κοίταγμα: E2414H έχει πάνελ τεχνολογίας ΤΝ, δεν έχει δυνατότητα rotation(pivot), άστο καλύτερα και μην πολυκοιτάς τις οθόνες από τη σειρά Ε. SΕ2416H περιορισμένη συνδεσιμότητα (μόνο HDMI και VGA), δεν έχει δυνατότητα rotation, άστο καλύτερα. S2316H περιορισμένη συνδεσιμότητα (HDMI, VGA), δεν έχει δυνατότητα rotation, έχει ηχεία (αν και δεν πρέπει αυτό να είναι κριτήριο), είναι πιο μικρό. Αυτό το τελευταίο είναι πιο σημαντικό από όσο ακούγεται κατά τη γνώμη μου. Εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για καλύτερη οθόνη καλύτερα να την αποφύγεις. Όπως σου έγραψαν ήδη, το glossy αν δεν έχεις σημεία πίσω από όπου κάθεσαι τα οποία να καθρεφτίζονται και να αντανακλούν στην οθόνη δεν πρέπει να σε πολυτρομάζει. Επειδή όμως αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικές προτιμήσεις, π.χ. τα περισσότερα glossy που έχω δει δεν με ενθουσίαζαν στον τομέα αυτό, σκέψου τι καταστάσεις ισχύουν στο χώρο που θα εργάζεσαι από άποψη φωτός που έρχεται από πίσω σου ή πλαγίως. Ο χώρος του MediaMarkt δεν είναι καλό δείγμα για να καταλάβεις, έχει έντονους φωτισμούς που λογικά δεν έχεις στο χώρο σου. Ίσως το διάβασες, σε προηγούμενο νήμα αναφέρθηκε ότι το MediaMarkt επιτρέπει να ανοίξεις μπροστά τους το συγκεκριμένο κομμάτι που θα αγοράσεις, να το βάλεις σε λειτουργία και να δεις αν σου κάνει (δλδ αν έχει θέματα όπως π.χ. bleeding, pixels με πρόβλημα κ.λ.π.) πριν το πληρώσεις. Αν ισχύει είναι πολύ καλό για εσένα να το κάνεις έτσι, ρώτησέ τους κι αν έχεις την καλοσύνη μοιράσου μαζί μας τι σου απάντησαν. Αν αγοράσεις από αλλού (νομίζω είδα το Ρ σε άλλα καταστήματα διαθέσιμο) επίσης ρώτησε αν μπορείς να δεις πριν αγοράσεις το κομμάτι που θα πάρεις. Λογικά θα σου πουν όχι αλλά δεν χάνεις κάτι να το ρωτήσεις. Παρομοίως αν σου είναι εύκολο, πληροφόρησέ μας σε παρακαλώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mruber Φεβρουάριος 17, 2016 Author #7 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 (edited) Nameless1, ευχαριστώ για την απάντηση. Δηλαδή μεσα στη μέρα δεν σου δημιουργεί κάποια ενόχληση, δεν παρατηρείς αντανακλάσεις! giorgos2187 αυτό για την 27άρα ισχύει. Εχω δουλέψει σε ιδιο μέγεθος ενα φεγγάρι, και είναι άλλη φάση. Ομως, θεωρώ οτι για προσωπική χρηση είναι λίγο τραβηγμένη. Αν μελλοντικά χρειαστώ επιπλέον χώρο, αυτο που θα έκανα ειναι μια 21-22" κάθετα δίλλα απο την 24". Όσο για την LG σαν χαρακτηριστικά φαίνεται μια χαρά, αλλα επίσης φαίνεται και σαν γκουμουτσα. Δεν ξέρω αν θέλω κάτι τόσο χονδροειδές. Σχετικά με το καλιμπράρισμα, διαβαζα το review της U2414 και έίδα υπάρχει ειδικό μηχάνημα που ξεκιναει απο 100€. Έτοιμα προφίλ υπάρχουν, ή εινα διαφορετικό για κάθε οθόνη? Χμμ, οποτε Salde θεωρητικά η P2414H ειναι το ιδιο πραγμα με την U απλα χανει στο "στυλιστικο" κομμάτι. Οι αλλες οθόνες που ανεφερα, οι BenQ δεν σχολιαστηκαν για κάποιο συγκεκριμενο λόγο και δεν θα έπρεπε να τις κοιταω; Πάντως και τις πολλές συνδέσεις δεν καταλαβαίνω γιατί να χρειάζονται. Αν εχει DVI ή HDMI για ποιόν λόγο χρειάζεται κάτι παραπάνω; Δεν πρόκειταιννα συνδεσω κονσόλα πανω, και ακομα και το λαπτοπ των 300€ που εχω έχει hdmi έξοδο. Απ'οσο ξέρω, το dual monitor setup απο την κάρτα γραφικών εξαρτάται. Ο υπάλληλος στο MediaMarkt δεν μου είπε κάτι για επι τόπου έλεγχο της οθόνης. Αυτο που μου είπε ειναι οτι οταν την αγοράσω έχω το δικαίωμα να την επιστρέψω εντός 2 εβδομαδων, και να πάρω τα λεφτά πίσω (στο χέρι, οχι για να παρω κάτι άλλο), εφόσον συσκευασία και προιόν είναι όλα εκεί και σε άριστη κατασταση. Το ίδιο ισχύει σίγουρα και στο Public, αν και πήγαν να μου δώσουν κάρτα αλλαγής για κάποιο λόγο, οπότε ήθελε λίγο μπλα μπλά για να τα πάρω. Επίσης θεωρητικά ισχύει και στο e-shop.gr καθώς το γράφει στις επιστροφές, αλλα δεν ε0έχω προσωπική εμπειρία. Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 17, 2016 από mruber Link to comment Share on other sites More sharing options...
salde Φεβρουάριος 17, 2016 #8 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 Τόσο για την απορία περί αντανακλάσεων όσο και σχετικά με καλιμπραρίσματα, έτοιμα προφίλ κ.λ.π: στις οθόνες ακόμη κι αν δύο κομμάτια του ίδιου μοντέλου ήταν ακριβώς ίδια (που δεν είναι) αλλάζει πάντα ο περιβάλλον χώρος όπου ο καθένας τις χρησιμοποιεί. Κυρίως στο θέμα του περιβάλλοντος φωτισμού. Επίσης ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κάτι που είναι ΟΚ για τον έναν μπορεί να ενοχλεί κάποιον άλλον. Το αν θα ενοχλεί εσένα, στο χώρο όπου εσύ θα την χρησιμοποιείς, με τον τρόπο που εσύ θα την χρησιμοποιείς είναι επισφαλές να στο απαντήσουν με σιγουριά άλλοι χωρίς να γνωρίζουν τον χώρο. Λογικά, τις αντανακλάσεις που είδες στο πολύ φωτεινό περιβάλλον του καταστήματος δεν θα τις έχεις αν δεν πέφτει το φως επάνω στην οθόνη. Στο καλιμπράρισμα, αν δεν ενδιαφέρεσαι για ταίριασμα της εικόνας με άλλες συσκευές (κυρίως εκτύπωση) δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με εργαλεία καλιμπραρίσματος. Όταν δυσκολεύεσαι κιόλας να δώσεις 250€ για οθόνη καταλαβαίνεις μόνος σου ότι το να δώσεις 100€+ για παράπλευρες συσκευές δεν παίζει. Προφίλ για δημοφιλή μοντέλα θα βρεις αλλά να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει το θέμα του χώρου. Μπορεί να μην σου κάνουν. Αν εννοείς την πολύ καλή παρουσίαση εδώ στο thelab, θα δεις έτσι και διαβάσεις όλα τα σχόλια το σχετικό της όλης κατάστασης με τις ειδικές συσκευές. Κοντολογίς, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε καίει αυτή τη στιγμή. Ο υπάλληλος δεν θα σου το πει αν δεν ρωτήσεις. Αν η ερώτηση περί BenQ απευθύνεται σε μένα, δε γνωρίζω να σου πω κάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nameless1 Φεβρουάριος 17, 2016 #9 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2016 όχι δεν έχω θέμα αλλά όπως σου είπα δεν πέφτει ο ήλιος καρφί μέσα στο δωμάτιο από το συγκεκριμένο παράθυρο μιας και είναι βόρειου προσανατολισμού.. δε ξέρω τι θα γινόταν σε περίπτωση που χτύπαγε κατευθείαν ο ήλιος. μακάρι να μπορούσες να δοκιμάσεις το όποιο monitor στο χώρο σου για να δεις το ιδανικό! ήμουν και εγώ ανάμεσα σε αυτές τις dell που είσαι και εσύ και ήμουν πολύ κοντά στην αγορά της U2414H που απ'ότι διαβάζω πρέπει να είναι πολύ δυνατό monitor. τελικά προτίμησα την S2316H λόγω τιμής και glossy panel, με λίγη διστακτικότητα στην αρχή για το θέμα των αντανακλάσεων αλλά μου ταίριαξε καλά στον χώρο μου και εξοικονόμησα και κάποια λεφτά γιατί ήθελα να πάρω και ηχεία εκείνη την περίοδο εαν δεν είχα τον περιορισμό του budget και μπορούσα να διαθέσω τα λεφτά ίσως να πήγαινα στην U2414H δε ξέρω, πάντως δε μετάνιωσα την αγορά μου so far! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mruber Φεβρουάριος 18, 2016 Author #10 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2016 Αυριο θα παραγγείλω ωστόσο ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν αξίζουν τα επιπλεον 60€ για την U. Δεν ζητώ χαρακτηριστικά και στοιχεία. Προσωπικά, θεωρείται οτι αξίζει ή να αρκεστώ στη P; Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMorsX Φεβρουάριος 18, 2016 #11 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2016 (edited) Kαλημερα. Ολες οι οθονες που αναφερθηκαν απο τους συμφορουμιτες ειναι καλες επιλογες. Ξεχνα ομως την SE2416H, καθως χρησιμοποιει PWM dimming. Αν δεν εχεις προβλημα με τις glossy οθονες, oι S2316H και S2415Η ειναι oι καλυτερες λυσεις επειδη το glossy coating δινει καθαροτερη εικονα και ζωντανοτερα χρωματα απο τo matte. Δε χρειαζεται κατι παραπανω απο στοιχειωδη ελεγχο του περιβαλλοντα φωτισμου σου για να μην εχεις ενοχλητικες αντανακλασεις, αλλα θα βοηθουσε πολυ, και περα απο το θεμα με τις αντανακλασεις, αν χρησιμοποιουσες bias lighting (google it), ενα δυνατο λευκο φως πισω απο την οθoνη αρκει. Επισης πολυ καλη σχεδον glossy οθονη ειναι η ΗP 27χw. Εχει καλυτερο panel απο τις προηγουμενες Dell και σε συνδυασμο με το πολυ ελαφρυ coating της πετυχαινει φοβερη ζωντανια στην εικονα. Επιπλεον χρησιμοποιει αριστο overdrive για ακομη λιγοτερο ghosting. Φυσικα το μεγαλυτερο μεγεθος συνεπαγεται μικροτερη ευκρινεια οποτε θελει συγκριτικα μεγαλυτερη αποσταση θεασης. Εγω τελικα αυτην επελαξα και ειμαι ικανοποιημενος. Θεωρουσα οτι 60 ποντοι ειναι μικρη αποσταση, εκανα λαθος ομως, ειναι πολυ ανετη αποσταση. Τα 1 -1,2 μετρα περιπου ομως ειναι ιδανικα για multimedia χρηση. Aν τελικα δεν θελεις glossy, η μονη semi-glossy (light matte) 1080p ειναι η Εizo EV2336W. Εχει αριστο PLS panel με καλυτερη χρωματικη αποδοση απο τις υπολοιπες 1080p IPS (με εξαιρεση την HP η οποια ειναι εξισου καλη) χωρις να χανει καπου αλλου, οποτε θα ελεγα οτι ειναι η καλυτερη συνολικα IPS 1080p μαζι με την HP, αλλα ειναι υπερτιμημενη ακομη και ως κορυφαιο προιον. Με ~350 ευρω που κοστιζει αγοραζεις την Dell U2515H, με λιγοτερα (~270) την P2416D, εξισου καλες οθονες με ελαφρια matte coatings αλλα μεγαλυτερα μεγεθη και αναλυσεις. Παρολα αυτα, αξιζει να την εχεις υποψιν αν δε θελεις να ξεπερασεις τα 1080p. Mετα οι υπολοιπες επιλογες ειναι ολες matte, δε θα τις προτεινα εναντι των προηγουμενων. Αυτο δε σημαινει βεβαια οτι οι P2414H και U2414H δεν ειναι καλες οθονες, το αντιθετο. Η U2414H εχει το βασικο πλεονεκτημα του ετοιμου καλιμπραρισμενου sRGB mode (λογικα θα εχει και η Ειzo κατι παρομοιο), η P2414H (μαζι με την Eizo) δεν εχει frameless casing με εσωτερικο μαυρο bezel που χαλαει το αντιλαμβανομενο βαθος του μαυρου οπως οι περισσοτερες αλλες που αναφερθηκαν. Η αντιλαμβανομενη αντιθεση ομως διορθωνεται με τη χρηση bias lighting που ανεφερα παραπανω, ενω εχε υποψιν οτι ολες οι οθονες που συζηταμε εχουν modes με αρκετα ακριβη χρωματα ακομη και χωρις επισημο καλιμπραρισμα. Απο τις δυο θα προτιμουσα την U2414H με bias lighting και την P2414H χωρις. Αλλα στα 250+ ευρω που θελει η U2414h θεωρω οτι εχεις καλυτερες λυσεις και σε glossy και σε matte, ενω στα 200 που κοστιζει η P2414H δεν εχεις καλυτερες λυσεις σε matte αυτη τη στιγμη. ΕDIT: Να πιασω λιγο αυτη την προταση σου: "Επίσης θα ήθελα 23"-24" γιατι το ένα πρόβλημα που είχα με την 21.5" είναι οτι δεν είχα αρκετό χώρο για να εχω διαφορα αρχεία ή προγράμματα ανοιχτά ταυτόχρονα, κυρίως σχετικά με εργασίες και προτζεκτ της σχολής." Αν στη σχολη σου εχουν 1080p οθονες, οι μεγαλυτερες οθονες που σου προτεινουμε δε θα σου δωσουν περισσοτερο χωρο (real-estate), αλλα θα φαινονται ολα μεγαλυτερα. Αν το ζητουμενο ειναι ο περισσοτερος χωρος, τοτε πρεπει αν δεις μια οθονη με 1440p. Η φθηνοτερη καλη ειναι η P2416D στα 270 ευρω (προσοχη μη σου φανει πολυ μικρη για την αναλυση της) και μετα η U2515H στα 360 ευρω. Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 18, 2016 από XMorsX Link to comment Share on other sites More sharing options...
salde Φεβρουάριος 18, 2016 #12 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2016 3 hours ago, mruber said: δεν έχω αποφασίσει αν αξίζουν τα επιπλεον 60€ για την U...Προσωπικά, θεωρείται οτι αξίζει ή να αρκεστώ στη P; εσύ κρίνεις αν αξίζουν και πόσο εύκολο σου είναι να τα δώσεις. Αν σου είναι εύκολο πας για την U. Προσωπικά θα την προτιμούσα. Η διαφορά από την P είναι 60€ ή γύρω στα 45€; Ποσοστιαία η χρηματική διαφορά δεν αξίζει, δεν θα έχεις δηλαδή ~20% ή 30% καλύτερη εικόνα, επειδή όμως τα ποσά είναι μικρά και την οθόνη την κρατάς κάμποσο καιρό θα τα έδινα, πολύ περισσότερο αν την έχεις δει και σε γοητεύει όπως γράφεις. Αν αποφασίσεις να μείνεις στη σφαίρα των 200-220€ η P είναι η καλύτερη επιλογή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mruber Φεβρουάριος 18, 2016 Author #13 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2016 Mors σε ευχαριστω για την εκτενη σου απάντηση. Θα απντησω επιγραμματικα επειδη δεν ειμαι απο πισι αυτη τι στιγμη. Pwm dimming? S2316 θα προτιμουσα 24" S2415 με λιγα παραπανω έφτα περνω τη u2414 Hp27xw πολυ μεγάλη. Ουτε χρειάζομαι, ουτε θέλω τοσο μεγαλη. Η eizo περαν του οτι ολες γενικα ειναι ακριβες, η συγκεκριμενη δεν υπαρχει κιολας στο σκρουτζ. Οσο για το μεγεθος, αυτο ακριβως θελω - νομιζω Ουσιαστικα ανοιγα δυο εγγραφα και επρεπε να τα κανω ζουμ και τα δυο για να ειναι ανετη η αναγνωση, αλλα τοτε ηθελε μονιμως sroll up/down. Οποτε πιστευω μια μεγαλυτερη θα βοηθησει τη κατασταση. Salde σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μιλήσω με τους "χορηγούς" και αν ψηθουν να βάλουν κάτι παραπάνω θα παω για τη U, αλλιως P! Και εγω αυτο σκεφτομαι, οτι εκτος αν παθει τιποτα, δεν νομιζω να ξανα-αλλαξω συντομα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMorsX Φεβρουάριος 18, 2016 #14 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2016 (edited) Παρακαλω. Τo PWM dimming ειναι μεθοδος διαχειρησης την φωτεινοτητας, η οποια δημιουργει motion artifacts και σε καποιους και προβληματα υγειας οπως πονοκεφαλους και κοπωση των ματιων. Δες εδω πιο αναλυτικα: http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm Οι 23" απο τις 23,8" ειναι αμελητεα διαφορα. Δεν υπαρχει διαφορα στην εμειπρια χρησης, και γινεται αισθητη μονο αν τις εχεις διπλα-διπλα. Μην απορριπτεις καλες οθονες επειδη χανουν κατα 0,8" ιντσες. http://www.displaywars.com/23-inch-16x9-vs-23,8-inch-16x9 H S2415H χαρη στο glossy coating της δινει καλυτερη εικονα απο την U2414H εφοσον φροντισεις τα βασικα για τον περιβαλλοντα φωτισμο. Η U μπορει να ερχεται καλιμπραρισμενη και με περισσοτερα inputs και καλυτερη βαση, αλλα το matte coating της αφαιρει πολλους ποντους. Γενικα να ξερεις πως τα matte coatings των 1080p οθονων ειναι βαρυτερα απο αυτα των 1440p+ (με εξαιρεση της Eizo), οποτε θα οφεληθεις ιδιαιτερα αν τα αποφυγεις. Nαι καταλαβα οτι δεν ψαχνεις 27", αλλα η HP εχει εναν συνδυασμο που δεν βρισκεις σε αλλη οθονη, αριστο panel αναλογο των 1440p+ οθονων μαζι με glossy coating, ο οποιος κανει για την συνολικα πιο εντυπωσιακη εικονα που μπορεις να βρεις αυτη τη στιγμη στην αγορα (τουλαχιστον στο κοντινο budget). Αξιζει να την εχεις υποψιν σου, και ας μην ειναι στις πρωτες σου επιλογες, για αυτο το λογο. Oι Eizo ειναι πραγματι ακριβες καθως συνοδευονται απο 5 χρονια εγγυηση, αλλα η συγκεκριμενη αξιζει τα λεφτα της ακομη αν δε σε ενδιαφερει ιδιαιτερα το after-sales support, καθως εχει καλυτερο panel απο τις υπολοιπες IPS. Το ελαφρυ matte coating ειναι σημαντικο και για προγραμματισμο, κανει την αναγνωση πιο ανετη (το εχω διαπιστωσei και μονoς μου απο την μεταβαση απο U2410, παλιο πολυ grainy μοντελο, στην Hp 27xw). Oριστε απο skroutz: https://www.skroutz.gr/c/43/othones-tft.html?keyphrase=ev2336w That being said, στα χρηματα της περιπου θα προτιμουσα μια απο τις παρακατω dell https://www.skroutz.gr/s/6962017/Dell-P2416D.html?keyphrase=p2416d https://www.skroutz.gr/s/6233928/Dell-UltraSharp-U2515H.html?from=most-popular&keyphrase=u2515h Ενδεχεται να χρειαζεται και σε αυτες να κανεις zoom οπως εκανες στη σχολη, αλλα αφενως οι 1440p εχουν πολυ μεγαλυτερο real estate οπως και να εχει, αφετερου εχουν ελαφρυ matte coating, μπορει το βαρυ grainy coating των παλαιων οθονων στη σχολη να επαιζε το ρολο του που σε κουραζαν τα μεγεθη. Οριστε ωραια εικονα που οπτικοποιει την διαφορα στο real estate: Τελικα ο ενδοιασμος μου με την U2414H ειναι οτι κοστιζει 250 ευρω, οταν στα 270 αγοραζεις την νεα P2416D, η οποια ειναι καλυτερη απο ολες τις αποψεις, με την προυποθεση οτι δεν εχεις προβλημα ορασης και δε θα σου φανουν υπερβολικα μικρα τα στοιχεια της. Δεδομενου ομως οτι εχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιουμε οθονες κινητων με πολυ μεγαλυτερα ppi απο τις οθονες μας, δε νομιζω οτι θα σου ειναι προβλημα. Και τα windows κανουν καλο scaling σε μεγαλες αναλυσεις πλεον. Δες εδω και αναλυτικο review για να φτιαξεις καλυτερη αποψη: https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2416d/ Για την P2414H δεν εχω να πω κατι αλλο καθως οπως εγραψα παραπανω δε θα βρεις καλυτερη matte σε αυτην την τιμη, αλλα καλο θα ηταν να αποφυγεις να αγορασεις 1080p matte εξαρχης, εφοσον εχεις την επιλογη για τις δυο glossy Dells, την HP και τις Dells υψηλοτερης αναλυσεις με τα ελαφρυτερα matte coatings, που καλυπτουν και ολα τα χρηματικα βαλαντια. Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 18, 2016 από XMorsX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts