Jump to content

Νέα CPU, M/B & DDR4 πρόβλημα

ad11

Recommended Posts

• Intel Core i5-6500
  • Gigabyte Z170-HD3P
  • Corsair DDR4 3000MHz/1.35V Vengeance LPX CMK8GX4M2B3000C15 2X4GB

'Ολα καινούρια, αγορασμένα από γνωστό μαγαζί.

Τα συναρμολόγησα και τα τροφοδότησα με ένα Seasonic 850W 70A/12V PSU.

Μόνο η CPU, και οι 2 RAM επάνω, χωρίς τίποτα άλλο και "στον αέρα", όχι σε κουτί.

Το μόνο που έγινε ήταν να γυρίζει το ανεμιστηράκι της CPU συνεχώς χωρίς διακοπή σε normal ταχύτητα και να ανάβουν τα audio led της μητρικής. Τίποτα άλλο!

Κανένα σήμα από την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, άρα και καθόλου πρόσβαση στο BIOS.

Βραχυκυκλώνοντας τα power pins για 4 δευτερολέπτα  το M/B έσβηνε και άναβε ξανά άμα τα βραχυκύκλωνες στιγμιαία.

Αυτή είναι και η μόνη απόκριση που υπήρχε. Δοκιμή με μία μόνο RAM και σε διαφορετικό slot κάθε φορά, καμία τύχη.

Φορτώνω και την δική μου κάρτα γραφικών μπας και δω κάνα σήμα video και οι ανεμιστήρες της δεν γυρίζουν καν, σαν η κάρτα να μην τροφοδοτούταν.

Όλα μαζί CPU, M/B και RAMs τα πάω στο κατάστημα όπου τα αγόρασα. Γίνεται επιτόπου έλεγχος. Διαπιστώνεται ασυμβατότητα της μητρικής με τις μνήμες.

Βάζουν μια άλλη μνήμη επάνω και δούλεψε. Από το BIOS ενεργοποιούν XMP προφίλ και σε manual mode 1,35V για της μνήμες.

Βάζουν επάνω πάλι τις Corsair και έγινε εκκίνηση κανονικά με τις καινούριες ρυθμίσεις. 'Οπως είναι τα παίρνω και πάω σπίτι.

Βάζω το τροφοδοτικό μου, ξεκινάω τη δοκιμή, όμως επαναλαμβάνεται το ίδιο. Γυρίζει μόνο το ανεμιστηράκι της CPU και ανάβουν τα led. :o

Τίποτα άλλο. Χωρίς καμία αλλαγή στο BIOS που έτσι κι αλλιώς δεν έχω πρόσβαση.

Αποφασίζω να αγοράσω για test μία πιο απλή μνήμη αυτή τη φορά στα 2133MHz/1,2V και η οποία βρίσκεται στη λίστα συμβατότητας της Gigabyte για τη συγκεκριμένη μητρική (Kingston HX421C14FB Hyperx Fury 4GB). Ξανά τα ίδια συμπτώματα και με αυτή. 'Εκανα και Clear CMOS για να διαγραφτούν τυχόν ρυθμίσεις που είχαν γίνει για τις μνήμες από το μαγαζί, καμία τύχη.

Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν να έχω πέσει και τις δύο φορές σε ασυμβατότητα, ειδικά με την Kingston.

Γιατί όταν βάζω την κάρτα γραφικών μου δε γυρίζουν ούτε καν οι ανεμιστήρες έστω και για λίγο αν φταίνε μόνο οι μνήμες. Ούτε το USB πληκτρολόγιο τροφοδοτείται.

Κάνοντας δοκιμή χωρίς καμία μνήμη επάνω, εξακολουθεί η ίδια συμπεριφορά. Γυρίζει ο ανεμιστήρας της CPU αδιάκοπα και ανάβουν τα led.

Νομίζω χωρίς καμιά μνήμη επάνω ότι η μητρική θα έπρεπε να κάνει συνεχόμενες επανεκκινήσεις. Αυτή μένει συνεχώς αναμμένη.

Σημειωτέον ότι το PSU μου τροφοδοτεί έναν i5-4570 με Z87 εδώ και μήνες χωρίς πρόβλημα.

Καμιά ιδέα τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Έγινε επεξεργασία από ad11

Για αρχή, θα έλεγα σύνδεσε το beeper. Προσωπικά με βοηθάει πολύ να κάνω διάγνωση.

Άλλο τροφοδοτικό έχεις; Το συγκεκριμένο τι ηλικίας είναι;

Έχεις ελέγξει πως όλα εφαρμόζουν σωστά και δεν υπάρχουν φθορές σ'αυτό;

Η συγκεκριμένη μητρική λειτουργεί χωρίς προβλημα με αντίστοιχη kingston 8gb στα 2666. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ασυμβατότητας. Καλύτερα να βιδώσεις τη μητρική στο κουτί πάνω στους αποστάτες.

Όταν πήρες πίσω τη μητρική μετά από τον έλεγχο ήταν πάνω τοποθετημένος ο επεξεργαστής και η ψύκτρα ή το ξανά έστεισες από την αρχή?

Να υποθέσω ότι το 8πινο και το 24πινο είναι κουμπωμένα καλά έτσι?

Οι μνήμες είναι κουμπωμένες καλά?

Λίγο χαζές οι ερωτήσεις αλλά έχω δει διάφορα.

Έγινε επεξεργασία από pasjohn
  • Like 1

Η ιδια μητρικη με 6600Κ και 16GB Gskill Ripjaws V επαιξε αψογα το ΧΜΡ στα 2666 (αυτες ηταν οι μνημες) και επαιξε αριστα και στη συνεχεια, χωρις κανενα προβλημα. Ομως δε δοκιμαστηκε εκτος κουτιου , κατευθειαν μεσα. Κανε αυτο που λεει ο Pasjohn για αρχη.

Δοκιμή και μέσα στο κουτί = μία από τα ίδια.

Όπως ήταν, τα ξαναπήγα για δεύτερη φορά στο μαγαζί.

Με την πρώτη δοκιμή έπαιξε με τις Corsair και χωρίς XMP!!! :yikes:  

Τα δοκίμασαν και αυτοί στον αέρα όπως κι εγώ.

CPU, μητρική, μνήμες αυτοί, CPU, μητρική, μνήμες κι εγώ.

Η μόνη μας διαφορά ποιά είναι; Το τροφοδοτικό.

Το τροφοδοτικό όπως είπα είναι ένα Seasonic MI2 II 850W 8 μηνών.

Θα δοκιμάσω με άλλο και επανέρχομαι.

Άμα δεν είναι ούτε αυτό..... :suicide: 

Είχα παρόμοιο πρόβλημα με ένα Tagan εδώ και χρόνια. Τότε διαπίστωσα ότι ένα τροφοδοτικό μπορεί να έχει ασυμβατότητες.

http://www.thelab.gr/topic/44387-vga-τροφοδοτικό-ή-κάτι-άλλο-solved/

Δεν αποκλείεται να φταίει αυτό κι ας δουλεύει άριστα αλλού.

• Like 2

Τώρα πότε (συνήθως) ανοίγει και πότε όχι.

Αν δεν ανοίξει, πρέπει να βγάλεις το τροφοδοτικό από το ρεύμα (ή να το κλείσεις από το διακόπτη), να περιμένεις 2-3 λεπτά και να το βάλεις πάλι στο ρεύμα.

Με αυτή την διαδικασία ανοίγει αν έχει αποτύχει την πρώτη φορά. Άφού ξεκινήσει μπορείς να κάνεις τα πάντα, όση ώρα θες, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στην εκκίνηση ή μετά από αναστολή λειτουργίας.

Θέλω να είμαι πολύ σίγουρος πριν προχωρήσω στην αγορά καινούριου τροφοδοτικού μετά από 8 μήνες μόνο.

Το budget είναι έως 120€ και κλίνω προς αυτά εδώ:

Thermaltake Toughpower 750W 80 Plus Gold TPD-0750M:  http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002295

Enermax ERX730AWT Revolution XT 730W 80 Plus Gold: http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=1&lv1=71&no=251

Corsair RM Enthusiast Series RM650x 650W 80 Plus Gold: http://www.corsair.com/en-us/rmx-series-rm650x-650-watt-80-plus-gold-certified-fully-modular-psu

ή το οικονομικότερο Thermaltake TR2 700W 80Plus Gold: http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002572

Θα προτείνατε κάποιο από αυτά ή... κάτι άλλο;

Έγινε επεξεργασία από ad11

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...